Όταν η Κωνσταντίνα Τσοπούλου συνάντησε την Δήμητρα Μαναβή

H Κωνσταντίνα Τσοπούλου ξεκινάει μια νέα σεζόν στην άμμο με νέα παρτενέρ, την Δήμητρα Μαναβή.

Αφιερωμένη εδώ κι χρόνια στο μπιτς βόλεϊ η νεαρή Θεσσαλονικιά, που την περασμένη σεζόν ήταν μέλος του εθνικού σχεδιασμού με την Πένυ Καραγκούνη, έχει πολλά σχέδια για τη νέα σεζόν και μαζί με τη νέα της παρτενέρ χτίζουν σιγά - σιγά το νέο δίδυμο που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το καλοκαίρι. Η Δήμητρα Μαναβή μετά τον "χωρισμό" από την Iωάννα Παρισάκη και την Αλίκη Σπηλιωτοπούλου (αγωνίζεται πλέον με την Καραγκούνη) συνεχίζει με την Κωνσταντίνα σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν κάτι νέο, φρέσκο και λαμπερό στο χώρο καθώς και οι δύο λατρεύουν την άμμο.

Αλλά ας αφήσουμε την Κωνσταντίνα να μιλήσει για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον.

GV: Νέα σεζόν και νέα συμπαίκτρια …

“Νέα χρονιά, νέα συμπαίκτρια ναι.. ξεκινήσαμε με τη Δήμητρα (Mαναβή) μια νέα προσπάθεια με προπονήτρια τη Μαρία Τσιαρτσιάνη και γυμναστή μας το Νίκο Γκιόση, αρχής γινομένης τις αρχές Ιανουαρίου».

GV: Πότε ξεκίνησες το μπιτς βόλεϊ;

« To beach volley το ξεκίνησα πριν 6 χρόνια λαμβάνοντας μέρος την καλοκαιρινή περίοδο σε κάποια τουρνουά εντός Ελλάδας. Τα τελευταία 3 χρόνια έχω αφοσιωθεί σ' αυτό».

GV: Γιατί ένα παιδί να ξεκινήσει beach volley σε σχέση με άλλα αθλήματα;

«Γιατί ένα παιδί να ξεκινήσει beach volley... Είναι ένα άθλημα πολύ εντυπωσιακό και ταυτόχρονα δύσκολο. Η αλήθεια, τα τελευταία χρόνια το ερασιτεχνικό beach volley έχει πολύ μεγάλη ανοδική πορεία. Το επόμενο και πολύ σημαντικό βήμα είναι να αρχίσουν να έρχονται και άτομα στο χώρο που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό και το beach volley στην Ελλάδα το έχει ανάγκη αυτό».

GV: Ποιοι είναι οι στόχοι της νέας χρονιάς;

« Ο κύριος στόχος της χρονιάς αυτής είναι να συμμετάσχουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα τουρνουά γίνεται (πράγμα που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το budget που θα μπορέσει να έχει η ομάδα) και να μαζέψουμε βαθμούς οι οποίοι είναι το Α και το Ω . Φυσικά στόχος μας αποτελεί και το πανελλήνιο πρωτάθλημα».

GV: Πως είναι να είσαι στην εθνική ομάδα;

«Σίγουρα είναι τιμητικό να αγωνίζεσαι για το εθνόσημο και θεωρώ πως είναι στόχος κάθε αθλητή να φτάσει, σε πρώτη βάση, να είναι από τους καλύτερους αθλητές της χώρας του και, συνεπώς, να αγωνίζεται έξω για τη χώρα του.. Παρόλο' αυτά το beach volley είναι ένα άθλημα που μπορείς να παίζεις και στα τουρνουά εξωτερικού (εφόσον στο επιτρέπουν οι βαθμοί σου) δίχως τη 'σφραγίδα' της εθνικής ομάδας».

GV: Πως είναι η συνεργασία με την Μαρία Τσιαρτσιάνη:

« Η συνεργασία με τη Μαρία είναι πάρα πολύ καλή. Η τόση μεγάλη εμπειρία της στο χώρο με τη συμμετοχή της σε 3 Ολυμπιάδες ως παίκτρια (αν υπολογίζω σωστά), οι γνώσεις της και κυρίως η φιλοσοφία της είναι πράματα που προσπαθεί να μας μεταφέρει καθημερινά εντός και εκτός γηπέδου εξελίσσοντας μας σε κάθε προπόνηση».

GV: Νομίζεις ότι η προπόνηση είναι βασική σε ατομικό επίπεδο ή ομαδική στο beach volley; Ξέρουμε ότι κάνεις πολλές ώρες!!

«Το beach volley είναι ταυτόχρονα ατομικό και ομαδικό.. εξίσου σημαντική είναι η προπόνηση σε ατομικό επίπεδο, καθώς πρέπει να δουλεύεις και να βελτιώνεσαι σε όλα τα στοιχεία καθώς καλείσαι να τα κάνεις όλα κυριολεκτικά και σαφώς και σε ομαδικό επίπεδο οπού η χημεία, η συνεργασία και η επικοινωνία είναι τα πιο βασικά στοιχεία για να προοδεύσει και να εξελιχθεί μια ομάδα»

GV:. Πως αποφάσισες να συνεργαστείς με την Δήμητρα;

« Με τη Δήμητρα αποφασίσαμε να συνεργαστούμε. Είμαστε και οι 2 απο τη Θεσσαλονίκη, πράγμα πολύ σημαντικό. Επίσης, οι επιλογές πλέον είναι μηδαμινές & και για τις 2 μας ήταν η καλύτερη επιλογή λαμβάνοντας υπόψιν τις συγκυρίες».

GV:. Ποια αθλήτρια νομίζεις από την εθνική σάλας θα μπορούσε να παίζει beach volley;

« Δε θα αναφερθώ ονομαστικά αλλά θεωρώ πως υπάρχουν πολλές αθλήτριες σάλας που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν και να σταθούν σε καλό επίπεδο στο beach volley. Θεωρώ πως δεν το έχουν επιδιώξει όχι γιατί δε τους δελεάζει το άθλημα αλλά κυρίως για οικονομικούς λόγους καθώς τα πράματα έχουν δυσκολέψει αρκετά σε σχέση με τις παλιές "καλές" εποχές».

GV: Νομίζεις ότι έχουμε ελπίδα για ολυμπιακή πρόκριση;

«Για να μην ονειροβατούμε, η αλήθεια είναι με τα τωρινά δεδομένα η ολυμπιακή πρόκριση για το 2020 είναι "πολύ μακρινή". Η ελπίδα βέβαια πεθαίνει πάντα τελευταία. Το κύριο και βασικό για να μπορούμε έστω να μιλάμε για μια πιθανότητα πρόκρισης είναι πρώτα από όλα η δυνατότητα να αγωνιζόμαστε στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά τουρνουά και να μαζεύουμε πόντους. Αν δε συμβαίνει αυτό, δε μπορούμε καν να μιλάμε για κάτι τέτοιο».

GV: Υπάρχουν χορηγοί; Είναι εύκολο να βρεις;

« Το να βρεις πλέον χορηγούς είναι ενα κομμάτι αναγκαίο και ταυτόχρονα πολύ δύσκολο. Αλλά δυστυχώς, χωρίς budget, δε μπορείς να παίξεις στα τουρνουά έξω και συνεπώς δε μπορείς να βρίσκεσαι στη διαδικασία συλλογής βαθμών. Όλα είναι αλυσίδα. Σίγουρα έχουμε ανάγκη και τη στήριξη της Ομοσπονδίας που ευελπιστούμε να ενισχύσει την προσπάθεια μας».

GV: Ποια είναι η διαδικασία της προετοιμασίας; Πότε ξεκινάτε φιλικά και τα πρώτα τουρνουά;

«Βρισκόμαστε σε στάδιο προετοιμασίας ούτως ή άλλως. Μέσα στο Φεβρουάριο και το Μάρτιο είναι προγραμματισμένα κάποια camps με ξένες ομάδες τα οποία θα αποτελέσουν και την τελική φάση της προετοιμασίας μας. Βάσει του προγραμματισμό μας ξεκινάμε τις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις τον Απρίλιο αν και εφόσον βέβαια βρεθούν ικανοποιητικοί χορηγοί να στηρίξουν την προσπάθεια μας».

GV: Eίναι εύκολο να κάνεις σάλα πρωταθλητισμό και παράλληλα beach volley;

«Δε μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα πρωταθλητισμό και σε σάλα και σε beach volley. Εγώ παίζω σάλα στην Pre league στην ομάδα της Μεσσαράς αλλά πηγαίνω απο παιχνίδι σε παιχνίδι, δεν προπονούμαι με την ομάδα. Προπονούμαι καθημερινά στη Θεσσαλονίκη με τη Δήμητρα στην άμμο ακολουθώντας το πρόγραμμα της προετοιμασίας τόσο μέσα στο γήπεδο όσο και στο κομμάτι ενδυνάμωσης- φυσικής κατάστασης με το γυμναστή μας Νίκο Γκιόση και τα Σαββατοκύριακα ταξιδεύω αυθημερόν, παίζω αγώνα σάλας και επιστρέφω. Ομολογώ πως δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή η διαδικασία».

GV: Πως είναι να είσαι από Θεσσαλονίκη και να φεύγεις από το σπίτι σου για να παίξεις beach volley και πολλές φορές για πολύ καιρό σε όλο τον κόσμο;

« Αυτή είναι η φύση του αθλήματος βασικά και το έχω συνηθίσει πλέον. Σε όσα περισσότερα τουρνουά παίζεις, άλλο τόσο ταξιδεύεις. Αν δε σ' αρέσει αυτός ο τρόπος ζωής, δε μπορείς να ασχολείσαι σοβαρά με ένα άθλημα όπως το beach volley και όπως σε κάθε άθλημα βασικά σε επίπεδο πρωταθλητισμού».