Μαρία Τσιαρτσιάνη: «Δήμητρα και Κωνσταντίνα έχουν διαρκή αγωνιστική πρόοδο»

Μετά από 13 χρόνια η Ελλάδα φιλοξενεί διεθνή διοργάνωση του παγκοσμίου μπιτς βόλεϊ με το όπεν του παγκοσμίου σιρκουί στην εντυπωσιακή παραλία Μυλοπότα στην Ίο.

Η τελευταία φορά που έγινε παγκόσμιο σιρκουί στην χώρα μας ήταν το 2006 ατο Ολυμπιακό Κέντρο Φαλήρου, ενώ το πρώτο διεθνές τουρνουά μπιτς βόλεϊ στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε 8-9 Ιουλίου 2000 στο Ξυλόκαστρο όπου οι Έφη Σφυρή, Βάσω Καραντάσιου είχαν πάρει την 2η θέση. Ακολούθησε άλλο ένα μεγάλο διεθνές τουρνουά στο Ξυλόκαστρο το 2001, τα δύο τουρνουά Α΄κατηγορίας στη Ρόδο το 2002 και το 2003 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας. 

Mε μεγάλο χορηγό την Luxurios και τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ, η διοργάνωση του IOS OPEN ONE* STAR είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη νέα γενιά των ελληνικών ομάδων. Μια από αυτές είναι η εθνική ομάδα των γυναικών αποτελούμενη από την Δήμητρα Μαναβή και την Κωνσταντίνα Τσοπούλου που έχουν στόχο ένα μετάλλιο στο όπεν του παγκοσμίου σιρκουί στην Ιο.

Μάλιστα οι δύο θεσσαλονικιές αθλήτριες έχουν προπονήτρια τη συμπολίτισσα τους και κορυφαία αθλήτρια του μπιτς βόλεϊ Μαρία Τσιαρτσιάνη που στην καριέρα της αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και του Λονδίνου. Δευτεραθλήτρια Ευρώπης το 2012 η 38χρονη πλέον Τσιρτσιάνη ασχολείται με την προπονητική όπως και ο σύζυγος της παλιός πρωταθλητής και προπονητής της Τσιαρτσιάνη, Γερμανός Κριστόφ Ντίκμαν.

«Οταν αγωνιζόμουν ως αθλήτρια δε μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό πως θα γινόμουν προπονήτρια. Οταν σταμάτησα όμως την ενεργό δράση ήρθαν αρκετά νέα παιδιά και μου ζήτησαν να τους βοηθήσω και να τους μεταφέρω την εμπειρία μου», είπε η Τσιαρτσιάνη και συνέχισε: «Μεταξύ αυτών ήρθε η Δήμητρα Μαναβή, με πλησίασε και μου ζήτησε να αναλάβει. Έτσι αρχίσαμε. Από τότε συνεχώς ανακαλύπτω πολλά δημιουργικά πράγματα και μου δόθηκε η ευκαιρία να ανταποδώσω ορισμένα από τα πράγματα που αποκόμισα στο αγαπημένο άθλημα του μπιτς βόλεϊ».

Η Τσιαρτσιάνη είναι πλέον μητέρα δύο παιδιών και πρέπει να προγραμματίζει το χρόνο της μεταξύ γηπέδων και αγωνιστικών υποχρεώσεων. «Η ομάδα των Μαναβή, Τσοπούλου έχει όλο και μεγαλύτερη πρόοδο. Εχει καλή σεζόν και εδώ στην Ίο κατάφεραν να μπουν στα προημιτελικά. 

Ο σύζυγος της Τσιαρτσιάνη, Κριστόφ Μπρίκμαν βρίσκεται στη Βαρσοβία όπου γίνεται το τουρνουά τεσσάρων αστέρων του παγκόσμιου τουρνουά FIVB Beach Volleyball του 2019 με την ιδιότητα του προπονητή των ελβετικών ομάδων Anouk Verge Depre / Joana Heidrich και Tanja Hueberli / Nina Betschart.

«Προφανώς τα παιδιά μου και η οικογένεια έχουν προτεραιότητα, αλλά αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να μείνω εντελώς μακριά από τα γήπεδα. Εχω πάντα τα παιδιά μου στα γήπεδα. Μεγαλώνουν στα γήπεδα του μπιτς βόλεϊ στην παραλία, αλλά και οι αθλητές και αθλήτριες μου σέβονται και αποδέχονται αυτές τις συνθήκες. Οι προηγούμενες γενιές, η γενιά μας, ήταν πολύ τυχεροί όσον αφορά τις συνθήκες και τα οφέλη και μου αρέσει που βοηθώ τώρα τους νέους παίκτες που πρέπει να παλέψουν ενάντια σε τεράστιες οικονομικές δυσκολίες».