Δαλακούρας: «Δεν ξέρω αν το περιμέναμε, πάντως σίγουρα το αξίζαμε».

Αποτελεί ένα από τα βασικά γρανάζια στη φετινή (ή μάλλον και στη φετινή) μηχανή του Εθνικού, επιβεβαιώνοντας πως η Αλεξανδρούπολη συνεχίζει να βγάζει εξαιρετικά ταλαντούχους παίκτες στο βόλεϊ.

Οι εμφανίσεις του σε Ελλάδα και Ευρώπη έχουν στρέψει ήδη πολλά βλέμματα προς το μέρος του και όπως όλα δείχνουν στο μέλλον, η περίπτωσή του θα μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο. Ο λόγος για τον Ανέστη Δαλακούρα, τον 22χρονο παίκτη των Εβριτών, που φέτος διανύει την 11η (!) χρονιά του στο σύλλογο, η οποία αποδεικνύεται και η καλύτερή του.... μέχρι την επόμενη! Ο νεαρός ακραίος, μίλησε για τη φετινή πορεία της ομάδας του στην Ευρώπη, χαρακτήρισε ένα μεγάλο μάθημα τη σεζόν που διανύουμε και ξεκαθάρισε πως ο στόχος της τετράδας στο πρωτάθλημα είναι εφικτός.

 

Ανέστη θέλω να μου δώσεις έναν τίτλο για τη φετινή χρονιά του Εθνικού στην Ευρώπη.

«Το ταξίδι μίας παρέας».

 

Είπες παρέα και όχι ομάδα....

«Θεωρώ ότι έχουμε περάσει σε ένα άλλο επίπεδο με τα παιδιά. Πλέον έχουμε ξεπεράσει την έννοια της ομάδας και με το δέσιμο που υπάρχει έχουμε γίνει μία παρέα. Μία μεγάλη και όμορφη παρέα».

 

Πως θα σχολίαζες το ευρωπαϊκό αυτό ταξίδι;

«Θεωρώ πως ήταν μία εμπειρία και ένα μάθημα ζωής για όλα τα παιδιά. Κάναμε μία πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη, μπήκαμε στις οχτώ καλύτερες ομάδες, παίξαμε πολλά και ανταγωνιστικά παιχνίδια, με ιστορικούς συλλόγους και από κάθε ματς μαθαίναμε και κάτι για τη συνέχεια. Από κάθε αγώνα κρατούσαμε και κάτι διαφορετικό, σαν εφόδιο για την επόμενη πρόκληση. Μαζέψαμε πολλές εμπειρίες, αφού είμαστε μία από τις πιο νεανικές ομάδες στην Ευρώπη και είδαμε πως λειτουργούν σύλλογοι του εξωτερικού».

 

 

Ποιο παιχνίδι θυμάσαι πιο έντονα και γιατί.

«Από τα παιχνίδια στο φετινό ChallengeCup, ξεχωρίζω αυτό με την Σόνενβερτ στην Αλεξανδρούπολη. Κληθήκαμε μέσα στο σπίτι μας να κάνουμε την ανατροπή και να πάρουμε την πρόκριση στην επόμενη φάση. Η προσπάθεια που κάναμε σε συνδυασμό με την εκπληκτική παρουσία του κόσμου μας, έφεραν την πολυπόθητη ανατροπή και έγινε ένα σπουδαίο παιχνίδι. Ανατρέψαμε την ήττα του πρώτου ματς στην Ελβετία (3-1), πήγαμε στο χρυσό σετ και εκεί πήραμε μία ιστορική νίκη για τον Εθνικό».

 

 Φτάσατε στους οχτώ. Το περίμενες;

«Για να είμαι ειλικρινής στην αρχή δε ξέραμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Αλλά παιχνίδι με παιχνίδι βλέπαμε ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις ομάδες της διοργάνωσης. Αποκτούσαμε αυτοπεποίθηση και με τις εμφανίσεις μας δείξαμε ότι αξίζαμε την είσοδό μας στις οχτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Δεν ξέρω αν το περιμέναμε, πάντως σίγουρα το αξίζαμε».

 

 Θα μπορούσατε να κάνετε και κάτι παραπάνω ή αυτό ήταν το ταβάνι για τη φετινή ομάδα;

«Θα είμαι ειλικρινής και θα σου πω πως για τα δεδομένα της ομάδας είμαστε όλοι πολύ ευχαριστημένοι από την πορεία που κάναμε. Ταβάνι δε ξέρω αν έπιασε ο Εθνικός, αφού κόντρα στην Μπενφίκα στην έδρα μας, δείξαμε ότι μπορούμε να κοντράρουμε μία ομάδα του μεγέθους της. Αυτό που ξέρω είναι πως κάναμε μία αξιοπρεπέστατη πορεία και είμαστε χαρούμενοι που φτάσαμε ως εδώ».

 

 

Αυτή τη στιγμή είστε πέμπτοι στη βαθμολογία. Απομένουν τα ματς με Κηφισιά, ΠΑΟ και Σύρο. Είναι εφικτή η τετράδα;

«Θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα πως η τετράδα δεν είναι εφικτός στόχος».

 

Τι θα πρέπει να προσέξετε στα εναπομείναντα παιχνίδια;

«Απομένουν τρία πολύ σημαντικά παιχνίδια, με ομάδες που έχουν ακριβώς τους ίδιους στόχους με εμάς. Πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στην τακτική μας και να εκμεταλλευτούμε όσο γίνεται την έδρα μας. Τα δύο από τα τρία παιχνίδια είναι στο σπίτι μας.... το ματς με την Κηφισιά και τη Σύρο είναι στην Αλεξανδρούπολη, ενώ το ματς με τον Παναθηναϊκό είναι στην Αθήνα. Αν πάρουμε τα δύο αυτά παιχνίδια θα είμαστε καλά».

 

Η συνεργασία σας με το Σάκη Μουστακίδη πως είναι; Πως θα τον χαρακτήριζες σαν άνθρωπο και σαν προπονητή.

«Έχω τη χαρά και την τύχη να συνεργάζομαι με τον Μουστακίδη από τότε που ήμουν στο εφηβικό τμήμα του Εθνικού. Αυτή είναι η έβδομη χρονιά που δουλεύω μαζί του και πίστεψέ με μόνο καλά λόγια έχω να πω γι΄ αυτόν τον άνθρωπο. Τόσο σε επίπεδο προσωπικό όσο και σε επίπεδο επαγγελματικό. Μου έχει προσφέρει πολλά (όπως φυσικά και στα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας) και είναι ένας γεμάτος προπονητής. Έχει πολλές παραστάσεις και εμπειρίες, αφού έχει αγωνιστεί στις μεγαλύτερες ελληνικές ομάδες και ήταν για πολλά χρόνια βασικό στέλεχος της Εθνικής. Όλα όσα έχει ζήσει τον βοηθούν ώστε να μπορεί να διαχειριστεί πολλές διαφορετικές καταστάσεις, που απαιτούν ψυχραιμία και ιδιαίτερη μεταχείριση».

 

Η Αλεξανδρούπολη έχει βγάλει πολλούς σπουδαίους παίκτες του βόλεϊ. Εσύ ανήκεις σε μία χρυσή γενιά παικτών. Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι;

«Κάθε χρόνο βάζω στον εαυτό μου και έναν νέο στόχο προκειμένου να τον πετύχω. Κάθε σεζόν προσπαθώ να βελτιώνομαι και να γίνομαι καλύτερος. Προσπαθώ να ακούω και να μαθαίνω από αυτά που μου λένε. Αν επαναπαυτείς και σταματήσεις να προσπαθείς, το έχεις χάσει το παιχνίδι. Μεγαλύτερο όνειρό μου είναι η καθιέρωσή μου στην Εθνική. Αυτή για μένα θα ήταν η μεγαλύτερη τιμή και η μεγαλύτερη αμοιβή».

 

Το εξωτερικό το σκέφτεσαι καθόλου; Υπάρχει σαν σκέψη για το μέλλον;

«Κακά τα ψέματα το επίπεδο αλλά και οι συνθήκες δουλειάς στο εξωτερικό, είναι πολύ διαφορετικά από την Ελλάδα. Είναι μία σκέψη που υπάρχει στο μυαλό μου και θα ήθελα πολύ κάποια στιγμή να γίνει πραγματικότητα».