Γιάννης Φάκας: Μια ζωή γεμάτη βόλεϊ

Ο Γιάννης Φάκας δεν θέλει πολλές συστάσεις. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς προπονητές, αθλητής στον παρελθόν με ένα «ηχηρό» βιογραφικό στο παρελθόν του.


Για πρώτη φορά φέτος επιστρέφει στην ομάδα που ουσιαστικά τον ανέδειξε σαν αθλητή, στον Ολυμπιακό.

Ο Γιάννης Φάκας μίλησε στο Greekvolley για την αθλητική του πορεία αλλά και την προπονητική.

Πότε ξεκίνησες το βόλεϊ και για ποιό λόγο;

«Ξεκίνησα από άλμα σε ύψος και ταυτόχρονα ο προπονητής μου ήταν και προπονητής του βόλεϊ οπότε ταυτόχρονα 14 ετών έκανα στίβο και βόλεϊ».

Πότε ήρθε η πρώτη μεγάλη μεταγραφή;

«Το 1983 πήρα μεταγραφή από τον ΑΓΣ Ιωαννίνων στον Ολυμπιακό όπου και έπαιξα για 12 χρόνια».

a251228fbf003c0cad9f0117e815c36743b5805034edad7978cbf77513aaf6a6

Έζησες στον Ολυμπιακό μεγάλες στιγμές με μεγάλους συμπαίκτες μίλησέ μας γι’ αυτό

«Στον Ολυμπιακό έζησα πολύ μεγάλες στιγμές. η ομάδα μου ανήκε στις σπουδαιότερες ομάδες του κόσμου. έξαλλου κερδίσαμε και το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συλλόγων απέναντι στις καλύτερες ομάδες του κόσμου! και φυσικά ήμασταν κυρίαρχοι στην Ελλάδα για πολλά χρόνια».

Ποιά στιγμή θεωρείς πιο σημαντική;

«Την πρώτη μου συμμετοχή με την Εθνική ανδρών το 1983 στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα, το οποίο ήταν πολύ σπουδαία διοργάνωση απέναντι σε σπουδαίους αντιπάλους ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ, όπως η Βουλγαρία και φυσικά η τότε Γιουγκοσλαβία γιατί σηματοδότησε την μετέπειτα πορεία μου και την μεταγραφή μου στην μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας».

Πως ήταν η εποχή που ήσουν στην ΑΕΚ;

«Στην ΑΕΚ μαζευτήκαμε σπουδαίοι παίκτες και με πασαδόρο τον καλύτερο τον Σάκη τον Μουστακίδη. Φτιάξαμε μια πολύ καλή ομάδα σε έναν σύλλογο που μέχρι τότε δεν είχε να επιδείξει κάποια επιτυχία. Δυστυχώς η συνέχεια αυτής της ομάδας δεν είχε την ανάλογη πορεία που της άξιζε, σε σχέση με την δυναμική των φιλάθλων της η οποία σημειωτέον ήταν σπουδαία».

fakas-beach

Μίλησέ μας και για το μπιτς βόλεϊ...

«Η σημερινή μορφή που έχει το beach volley 2χ2στην Ελλάδα ξεκίνησε απ’ τη τρέλα και το πάθος μιας παρέας. Θα μπορούσαν φράσουν τότε πολύ ψηλά αυτοί οι αθλητές αλλά τότε προτεραιότητα μας ήταν η σάλα και οι ομάδες μας. Ήμουν μέλος της πρώτης Εθνικής ομάδας Beach Volley».

Πότε ξεκίνησες την προπονητική και γιατί;

{module OMRON IN}«Την προπονητική ουσιαστικά κάποιοι αθλητές την έχουμε μέσα μας απ’ τη στιγμή που είμαστε ήδη αθλητές. Αυτός είναι κι ένας τρόπος που μπορεί να μας κάνει καλύτερους παίκτες. Είναι τύχη για κάποιον προπονητή να έχει παίκτες με τέτοια νοοτροπία, χωρίς φυσικά να παρεμβαίνουν στο έργο του, αλλά να βάζουν οι ίδιοι καινούργια στοιχεία στο παιγνίδι τους, να εξελίσσουν την ατομική τους τεχνική. Εγώ το έκανα. Από τότε έβλεπα μέσα στον εαυτό μου αυτήν μου την ικανότητα, να μπορώ να αναλύω το παιγνίδι του αντίπαλου».

Ποιες στιγμές στην προπονητική σου καριέρα σου έχουν μείνει αξέχαστες;

«Το σπουδαιότερο που έχω καταφέρει είναι να έχω την αποδοχή και τον σεβασμό απ’ όλους τους παίκτες με τους οποίους έχω συνεργαστεί. Μέχρι στιγμής έχω μόνο επιτυχίες, ίσως και να έχω και κάποια τύχη αν και αρκετοί με τους οποίους έχω εργαστεί το αποδίδουν στην προπονητική μου πειθαρχία και την αξιοκρατική μου στάση».

fakas-coach

Προτιμάς την προπονητική από το να παίζεις βόλεϊ;

«Το να παίζεις είναι πολύ διαφορετικό απ’ το να κάνεις προπονητική, αλλά και η προπονητική σου δίνει πολλά εσωτερικά συναισθήματα απ’ την δημιουργία μιας ομάδας που μπορεί με τις οδηγίες σου να ανέβει επίπεδο».

Πως ένιωσες όταν ήρθε η πρόταση από τον Ολυμπιακό; Ήταν κάτι που το επιθυμούσες πολύ;

«Πάντα θεωρούσα ότι είμαι κομμάτι της ιστορίας του Ολυμπιακού. Φυσικά αυτή η πρόταση μου έδωσε μεγάλη χαρά. Επίσης πολύ σπουδαίο για μένα είναι το ότι θα συνεργαστώ με ένα σπουδαίο Ιταλό προπονητή, τον Ρομπέρτο Πιάτζα απ’ όπου θα μάθω την μεθοδολογία της Ιταλικής σχολής του Βόλεϊ στο υψηλότερο επίπεδο του Πλανήτη. Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου γι’ αυτήν την συνεργασία. Επίσης και τον Ολυμπιακό, γιατί όλη αυτή η μάθηση θα μείνει παρακαταθήκη εκτός από μένα και στο σύλλογο γιατί είμαι δικό του παιδί».

Έχεις ένα γιό που αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού στις Ακαδημίες, ήρθε στιγμή όταν τον παρακολουθούσες που σκέφτηκες «θέλω να μπω μέσα»;

«Βλέποντας τον γιο μου με τη φανέλα του Ολυμπιακού τα συναισθήματα ήταν έντονα, γιατί μέσα απ’ αυτόν έκανα συνειρμούς στον τρόπο που ξεκίνησα κι εγώ. Βέβαια το σπουδαιότερο για μένα είναι το ότι βρισκόταν μέσα σε μια ομάδα, μια αθλητική οικογένεια, όπως είναι ο Ολυμπιακός όχι τόσο για τον πρωταθλητισμό, αλλά έτσι ώστε να πάρει εκείνα τα εφόδια που θα τον κάνουν καλύτερο άνθρωπο, πιο δημιουργικό και πιο έτοιμο για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής. Αν καταφέρει να κάνει και πρωταθλητισμό φυσικά και θα με χαροποιούσε αλλά δεν είναι αυτοσκοπός».