Ο ΜVP Κυριάκος Σπυριούνης στο Greekvolley

Ο Κυριάκος Σπυριούνης το περασμένο Σαββάτο αναδείχτηκε MVP στην Volleyleague για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Πρώτη στη Volleyleague αλλά όχι και στην καριέρα του γενικά.

Ο 20 χρονος Κυριάκος είναι μαθημένος στα βραβεία καθώς μετράει ούτε λιγο ούτε πολύ 13 βραβεία στο ενεργητικό του και είναι διεθνής με τις Εθνικές Παίδων και Εφήβων.

Ξεκίνησε στο Μίλωνα πριν 7 χρόνια και από τότε ο Κυριάκος εξελίσσεται και βελτιώνεται. Την σεζόν που μας πέρασε εγκατέλειψε τον Μίλωνα στον οποίο ανδρώθηκε και πήρε τη πρώτη του μεταγραφή στην Α1 Ανδρών με τα χρώματα του Ηρακλή Χαλκίδας. Μπορεί να μη του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες να δείξει τι μπορεί να καταφέρει αλλά φέτος στον Εθνικό Πειραιά φαίνεται πως θα είναι η χρονιά του καθώς κάθε σχεδόν αγωνιστική βρίσκεται στις καλύτερες 7άδες του πρωταθλήματος.

Το Greekvolley μίλησε στον Κυριάκο μετά την βράβευσή του από τον πασίγνωστο κι κοσμο-αγάπητο φίλαθλο του Εθνικού Πειραιά, Γιάννη Ματζουράνη.

Είναι η πρώτη φορά που παίρνεις το βραβείο του mvp στην volleyleague αλλά όχι και στην καριέρα σου. Τι το διαφορετικό είχε αυτό;

Αυτό το βραβείο ήταν σε μια κατάσταση αντικειμενικά πιο δύσκολη, καθώς ο ανταγωνισμός και η ποιότητα του πρωταθλήματος της Volleyleague δε συγκρίνεται με τίποτα με το εφηβικό. Οπότε το βραβείο είναι πολύ ιδιαίτερο. Πιο σημαντικό δε ξέρω αν μπορώ να το πω αλλά η «γλύκα» είναι πιο μεγάλη.

Πως ένιωσες που πήρες το βραβείο από τον Γιάννη Ματζουράνη;

Ένοιωσα μεγάλη χαρά. Πριν τη βράβευσή μου, στο δρόμο για το γήπεδο, ήμουν μαζί με τους γονείς και συναντηθήκαμε με τον κύριο Γιάννη. Μόλις μας είδε «έλαμψε», μας χαιρέτησε, τότε του είπα πως θα με βραβεύσει εκείνος και χάρηκε διπλά από ό,τι μας είπε. Αυτός ο άνθρωπος, σε ό,τι αφορά τον Εθνικός, είναι πάρα πολύ «ζωντανός». Χάρηκα λοιπόν πάρα πολύ που θα με βράβευε κι ένοιωσα μεγάλη τιμή. Αυτός ο άνθρωπος είναι φίλαθλος της ομάδας δεκαετίες τώρα, είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Πέρσι ήσουν στη δεύτερη ομάδα του Ηρακλή Χαλκίδας φέτος μετά από μια σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων εδραιώθηκες στην βασική ομάδα, είναι μια θέση που πιστεύεις σου έδωσε τον «αέρα» να παίξεις καλύτερα και να φτάσεις στην κατάκτηση του βραβείου;

Έδωσε σίγουρα ώθηση. Χρειάζομαι παιχνίδια και όχι μόνο για να παίζω καλύτερο βόλεϊ αλλά και για να έχω πολύ καλή ψυχολογία που είναι εξίσου σημαντική με το να έχει κάποιος προσόντα.

Είσαι μόλις 20 ετών έχεις ωστόσο αρκετά βραβεία στο παλμαρέ σου και εμφανίσεις με την εθνική παίδων και εφήβων. Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από εσένα;

- Θα ήθελα κάποια στιγμή να αγωνιστώ στο εξωτερικό. Είναι ένα κομμάτι που με ενδιαφέρει πραγματικά σαν εμπειρία και πιστεύω θα τα καταφέρω. Επίσης θα ήθελα να έχω μια θέση στην Εθνική Ανδρών. Δε ξέρω αν θα είναι στο άμεσο μέλλον αλλά ελπίζω και δουλεύω για αυτό, το θέλω πάρα πολύ.

Πόσο έχει αλλάξει ο Κυριάκος από τον Μίλωνα ως τον Εθνικό ;

Έχει αλλάξει αρκετά και κυρίως έχει αλλάξει στην σκέψη, στο μυαλό, έχει ωριμάσει και κάθε χρόνο ωριμάζει γι΄ αυτό και θέλω πλέον να ανεβαίνω κι έφτασα να πάρω αυτό το βραβείο. Νομίζω είναι το πιο σημαντικό να υπάρχει νοητική ωριμότητα. Αγωνιστικά έχω βελτιωθεί πάρα πολύ κι αυτό το οφείλω στους συμπαίκτες και στους προπονητές μου αλλά και στην πολύ δουλειά που έχω κάνει. Δέχομαι επίσης πολλές πληροφορίες κάθε χρόνο και έχω φτάσει στο σημείο να τις επεξεργάζομαι, να τις εφαρμόζω και να εξελίσσομαι οπότε σε όλα αυτά οφείλω την αγωνιστική μου εξέλιξη. Πριν μερικά χρόνια είχα αρκετά θέματα με τον τρόπο που έκανα π.χ. επιθέσεις, δε σκεφτόμουν απλά πηδούσα και έκανα επίθεση. Δεν είχα ανάγκη να σκεφτώ καν καθώς αυτό και μόνο μου έδινε πόντους στα παιδο-εφηβικά αλλά σιγά-σιγά αναγκάστηκα να αλλάξω νοοτροπία, να χρησιμοποιώ το μυαλό μου, καθώς δε μπορείς να φτάσεις στο στόχο σου απλά χτυπώντας μια μπάλα.

Πιστεύεις οι νέοι αθλητές πρέπει να παίρνουν ευκαιρίες από νωρίς ή πρέπει να μεγαλώνουν πρώτα και μετά να τους εμπιστεύονται οι προπονητές μια θέση στη βασική 7άδα;

-Εξαρτάται από διάφορα πράγματα. Αν ο νεαρός αθλητής είναι ασταθής ο προπονητής δυσκολεύεται να τον εμπιστευτεί. Αν η ομάδα επιλέξει ένα νεαρό αθλητή για βασικό, έχω την αίσθηση πως αν παίζει συνέχεια βασικός μπορεί να σταθεροποιηθεί αλλά συνήθως οι ομάδες δε προτιμούν νεαρούς παίκτες εκτός κι αν αναγκαστούν. Υπάρχει πίεση αλλά πρέπει ο αθλητής πρέπει να ανταπεξέλθει. Όποια ευκαιρία δίνεται ωστόσο από τύχη ή όχι πρέπει να μην περνάει ανεκμετάλλευτη από μέρους του αθλητή.

Σε ποιον οφείλεις πιστεύεις την εξέλιξη σου σαν αθλητής;

Την οφείλω στους συμπαίκτες και στους προπονητές μου όλα τα χρόνια και σε μένα τον ίδιο. Όλοι τους μου δίνουν πράγματα, για να βελτιωθώ στην τεχνική, κι εγώ πλέον έχω ωριμάσει αρκετά ώστε να επεξεργάζομαι τις πληροφορίες και να τις εφαρμόζω ενώ ταυτόχρονα δουλεύω σκληρά στο γήπεδο.

Σε ποιον θα ήθελες να αφιερώσεις το βραβείο σου;

-Θέλω να αφιερώσω το βραβείο στους γονείς μου που είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μου και με βοηθούν κι εκτός από το βόλεϊ αλλά και στο βόλεϊ κυρίως ψυχολογικά καθώς οι γονείς μου δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ ενεργά με το άθλημα, δεν υπήρξαν αθλητές. Υπάρχει πολύ ψυχολογική υποστήριξη και επιπλέον. Επίσης στην ομάδα μου, στους συμπαίκτες, προπονητές και διοίκηση καθώς μου έδωσαν την ευκαιρία για να μπορέσω να πάρω το βραβείο.

Το παλμαρέ του:

Βραβεία:

Καλύτερος επιθετικός (7 βραβεία):

  • Final 4 Εφήβων
  • Final 4 Παμπαίδων (2)
  • Τελική Φάση Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων (2 φορές)
  • Τελική Φάση Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων
  • Final 4 ΕΣΠΕΔΑ
  • Final 4 Eφήβων
  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων (2 φορές)

ΜVP (6 βραβεία)

  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων (2 βραβεία)
  • Final 4 ΕΣΠΕΔΑ Εφήβων (2 βραβεία)
  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων 1ο ΒΡΑΒΕΊΟ «ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ»
  • 7η αγωνιστικής Volleyleague MVP

Το βιογραφικό του ΕΔΩ