Λάππας: «Πιστεύω ότι θα προκριθούμε»

Για τον αγώνα που θα κρίνει την πρόκριση της εθνικής στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2011, εις βάρος της Τουρκίας, μίλησε ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας Ηλίας Λάππας, που φιλοξενήθηκε στο στούντιο στον Κρήτη Σπορ Fm 87,6.

lappas_sportfm_kriti1

Ο διεθνής ακραίος εξέφρασε τη σιγουριά του για νίκη και ανατροπή της ήττας με 3-1 σετ στην Αγκυρα, ενώ τόνισε πως «παλεύει» να είναι έτοιμος για το Κυριακάτικο ματς (17:00, ΕΤ1) μετά τον τραυματισμό του. Αναλυτικά οι δηλώσεις του…

Για τον τραυματισμό του: «Εχω ένα πρόβλημα από το πρώτο παιχνίδι που αποκόμισα στην Τουρκία. Την Παρασκευή θα είναι το πρώτο τεστ για εμένα. Θα προσπαθήσω να μπω στην προπόνηση και νομίζω ότι μέχρι την Κυριακή θα είμαι έτοιμος να βοηθήσω την ομάδα σε αυτό το παιχνίδι. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό παιχνίδι για όλους μας».

Για τη μάχη της πρόκρισης: «Ολα τα παιδιά είναι καλά. Η ψυχολογία είναι ανεβασμένη και όλοι πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάρουμε τη νίκη με 3-0 σετ και να κατακτήσουμε την πρόκριση. Περίμενα ότι θα κερδίσουμε μέσα στην Τουρκία, αλλά μας κυρίευσε το άγχος. Το σετ που πήραμε μας δίνει τη δυνατότητα να κερδίσουμε με 3-0 τους Τούρκους και να πάρουμε την πρόκριση.

Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε μέσα στο γήπεδο και ξέρουμε ότι τα λάθη δεν επιτρέπονται. Πιστεύω πολύ σε όλα τα παιδιά και ξέροντας τι θέλουμε θα πεισμώσουμε, θα δώσουμε περισσότερο πάθος και ψυχή και θα τα καταφέρουμε».

Για την παρουσία της εθνικής στο Ηράκλειο: «Η χαρά μας είναι πολύ μεγάλη που βρισκόμαστε και πάλι στο Ηράκλειο και αυτό το δείχνει το γεγονός ότι μετά από τρεις μήνες είμαστε πάλι εδώ. Ίσως γίνει θεσμός και η εθνική να έρχεται κάθε καλοκαίρι στο Ηράκλειο ή και σε άλλες πόλεις της Κρήτης. Πάντα η επαρχία στηρίζει περισσότερο τον αθλητισμό ίσως επειδή δεν βλέπει και συχνά εθνικές ομάδες στις πόλεις τους. Για το Ηράκλειο, όπου έχει γεννηθεί και μεγαλώσει η μητέρα μου, τρέφω ιδιαίτερα αισθήματα».

Για την ήττα στην Άγκυρα: «Στο πρώτο παιχνίδι αποδείχτηκε ότι η Τουρκία ήταν πολύ καλύτερη, αλλά αυτή δεν είναι η αλήθεια. Μέσα στο γήπεδο θα δείξουμε εμείς ότι είμαστε ανώτεροι ομάδα από τους Τούρκους. Όλα τα παιδιά θα παλέψουμε με ψυχή για να καταφέρουμε να μην ρεζιλέψουμε την Ελλάδα, αλλά να κάνουμε τους πάντες υπερήφανους».

Για την ατμόσφαιρα στην Άγκυρα: «Ηταν πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, γιατί στα παιχνίδια του Ευρωπαϊκού Λιγκ είχαμε προβλήματα και… πέτρες. Αυτή τη φορά η φιλοξενία ήταν άψογη από τους Τούρκους».

Για τις πιθανότητες πρόκρισης: «Εμείς δείξαμε το κακό μας πρόσωπο στην Τουρκία. Ελπίζουμε ότι θα εκπλήξουμε τους Τούρκους και θα τους κερδίσουμε. Όταν θες μια νίκη με 3-0 απαγορεύεται να κάνεις λάθη. Υπήρχε σετ στην Τουρκία που κάναμε έντεκα λάθη και με τέτοια εμφάνιση δεν μπορείς να πάρεις σετ».

Για το επίπεδο της εθνικής: «Από το 2001 μέχρι το 2006 ήμασταν μέσα στις καλύτερες ομάδες του κόσμου, μέσα στην δεκάδα και σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Ήταν μια πενταετία εξαιρετική. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 άρχισαν να κόβονται τα χρήματα από το κράτος και οι προετοιμασίες ήταν πιο μικρές».

Για το μέλλον της εθνικής: «Υπάρχουν πολλά ταλέντα που δείχνουν ότι το άθλημα έχει μέλλον και σε μερικά χρόνια η εθνική μπορεί να φτάσει στα μετάλλια. Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά στην Εθνική από 20 μέχρι 21 ετών που μπορούν να εξελιχθούν».

lappas_sportfm_kriti2

Για το «πρόβλημα» με τους ξένους: «Κάνουμε προσπάθεια με το συνδικαλιστικό όργανο να μειωθούν οι ξένοι ώστε να δοθούν ευκαιρίες σε Έλληνες αθλητές και με την αλλαγή αυτή να ευνοηθεί και η εθνική ομάδα. Στις μεγάλες ομάδες έρχονται παίκτες μεγάλης αξίας που κάνουν καλό στο ελληνικό βόλεϊ, αλλά στις μικρές ομάδες δεν έρχονται ξένοι αξίας με αποτέλεσμα να μην παίρνουν ευκαιρίες οι Έλληνες παίκτες».

Για τον Γκόρντον Μέιφορθ: «Είναι εντελώς διαφορετική η φιλοσοφία των Αμερικάνων προπονητών. Είναι πρωτοπόροι στο βόλεϊ και ο Μέιφορθ είναι ένας πολύ αξιόλογος προπονητής που μπορεί να δώσει πολλά στην εθνική και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά. Δουλεύουμε πολύ στην προπόνηση, έχει περάσει πολλά καινούργια πράγματα στον τρόπο δουλειάς, ψυχολογίας αλλά το θέμα όλα αυτά είναι να μπορέσουμε να τα ταιριάξουμε και να είμαστε πολύ καλοί την Κυριακή».

Για τα προβλήματα στον Παναθηναϊκό: «Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες έχω το μυαλό μου μόνο στην εθνική. Μετά την Δευτέρα θα ασχοληθώ με τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον Παναθηναϊκό. Την τελευταία δεκαετία ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ δυνατός. Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει, έφυγαν οι επενδυτές. Οι αθλητές είμαστε απλήρωτοι για πάνω από οκτώ μήνες. Ο Ερασιτέχνης δύσκολα θα ανταπεξέλθει. Ελπίζω ότι θα βρεθεί τις επόμενες μέρες λύση και η ομάδα θα είναι ανταγωνιστική με υψηλούς στόχους».

Για το ελληνικό πρωτάθλημα: «Πάντα μπορεί να βελτιωθεί το ελληνικό πρωτάθλημα. Αγωνιστικά είναι το τρίτο στην Ευρώπη, αλλά οργανωτικά είμαστε πολύ πίσω. Υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις όπως ο Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός. Ο Ηρακλής και τώρα τελευταία πάει πολύ καλά και η Πάτρα. Είναι πολύ δυνατό το πρωτάθλημα. Είναι κρίμα να υπάρχουν 4 ομάδες από την Αθήνα, 5 στην Θεσσαλονίκη και τρεις στην Περιφέρεια».

Για τις «προτάσεις» του: «Πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση για να μπορέσει να αναπτυχθεί το άθλημα. Πρέπει η διοργανώτρια αρχή να αλλάξει κάποια κριτήρια έτσι ώστε το βόλεϊ να πάει στην περιφέρεια. Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχουν γήπεδα, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στις μεγάλες ομάδες. Είμαστε επαγγελματίες παίκτες με ερασιτέχνες παράγοντες».