Γκόρντον Μέιφορθ: "Δεν φεύγω"

Ο Ομοσπονδιακός μας τεχνικός Γκόρντον Μέιφορθ, με δηλώσεις του τόνισε πως σκοπεύει να εξαντλήσει το συμβόλαιο του με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που ολοκληρώνεται το 2012.

mayforth

Ο Γκόρντον Μέιφορθ, είναι ένα πρόσωπο που σχολιάστηκε πολύ πριν έρθει στην Ελλάδα, αφού όλοι οι κακοπροαίρετοι βάπτισαν "μεσίτη" τον ομοσπονδιακό προπονητή βόλει, λόγω μιας ενασχόλησης του στο παρελθόν και για μικρό χρονικό διάστημα με κτηματομεσιτικά. "Το έκαναν για να ζήσω την οικογένεια μου", παραδέχτηκε ο Αμερικανός.

Από την στιγμή που ακούστηκε το όνομα του, η "κριτική" που δέχτηκε προηγούταν των πράξεων του. Η Εθνική βόλει δεν μπόρεσε να περάσει στο Πανευρωπαϊκό που ήταν και ο μεγάλος στόχος της χρονιάς και οι ευθύνες βάρυναν όπως ήταν φυσιολογικό τον προπονητή της ομάδας.

Έτσι, ο Γκόρντον, βρέθηκε για μια ακόμα φορά στο μάτι του κυκλώνα. Πολλοί αν όχι όλοι, των θεωρούν τελειωμένο από το τιμόνι της Εθνικής, αν και ο ίδιος όπως ομολόγησε αποκλειστικά στη εβδομαδιαία εφημερίδα Volleytime, σκοπεύει να εξαντλήσει το συμβόλαιο του με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που ολοκληρώνεται το 2012... 

- Η Εθνική ομάδα γιατί δεν μπόρεσε να προκριθεί στην επόμενη φάση στο Πανευρωπαϊκό;

"Η ομάδα μας άλλαζε κάθε εβδομάδα και ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να κρατήσουμε μια σταθερότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παίκτες είχαν βγει από μια μακροχρόνια και σκληρή σεζόν με τις ομάδες τους και πήγαν άμεσα στην Εθνική Ομάδα. Ήταν το σχέδιό μας να προσπαθήσουμε να ξεκουράζονται οι παίκτες κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια της Ευρωλίγκας. Αντιμετωπίζαμε πρόβλημα στο να έχουμε τους έμπειρους παίκτες  σε όλα τα παιχνίδια και έτσι έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε και νέους αθλητές μέσα στην ομάδα.

Είμαι χαρούμενος που ήμουν ο προπονητής που κάλεσε νέους αθλητές στην Εθνική ομάδα, κάτι το οποίο ήταν πολύ καλό για αυτούς τους αθλητές, αφού για πρώτη φορά συμμετείχαν σε αγώνα της Εθνικής Ομάδας. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ομάδα πήγε σχετικά καλά με τρεις νίκες, όπως επίσης η Ελλάδα ήταν η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη που νίκησε την Πορτογαλία".

- Στην Λετονία  για ποιο λόγο η ομάδα πήγε με μια μόλις προπόνηση και πόσο επηρέασε αυτό το γεγονός;

"Ο λόγος είναι σαφής και απλός, το πρωτάθλημα τελείωσε πολύ αργά, άρα είχα μόνο μία ημέρα για να προετοιμάσω την ομάδα. Η μεγαλύτερη διαφορά εδώ είναι, πως δεν ήξερα ποια είναι η καλύτερη σύνθεση για να χρησιμοποιήσω. Τώρα που πέρασε ο καιρός γνωρίζω πως θα έπρεπε να είχα αρχίσει στην Λετονία με την σύνθεση που έπαιξε η ομάδα στον αγώνα στην Κρήτη".


- Πολλοί λένε πως εσείς φταίτε που ο Κουρνέτας και ο Ρουμελιώτης δεν έπαιξαν στην Εθνική ομάδα. Ποια είναι η δικιά σας θέση και γιατί δεν έπαιξαν οι δυο παίκτες στην Εθνική;

"Καταρχάς, επιτρέψτε μου να πω ότι η ομάδα είχε χάσει το πνεύμα και την δύναμη του Νίκου. Ο Νίκος είναι ένας ανταγωνιστικός παίκτης και είμαι σίγουρος ότι θα έκανε τη διαφορά στην ομάδα. Ήταν μέλος της ομάδας παρά μόνο για λίγα παιχνίδια και μετά έφυγε για διάφορους λόγους. Έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις αλλά θα αφήσω να μιλήσει ο Νίκος για ότι τον αφορά..

Εύχομαι σε αυτόν και την οικογένεια του ό,τι καλύτερο και ανυπομονούμε να τον παρακολουθήσουμε να παίζει κατά τη διάρκεια της σεζόν με την ομάδα του Άρη. Σε ό,τι αφορά τον Κουρνέτα, είναι ένας πολύ ταλαντούχος παίκτης, που έχει δώσει πολλά στην Εθνική Ομάδα. Τον ήθελα με την ομάδα, αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να γίνει αυτό εφικτό. Μάλλον ήταν λάθος εκ μέρους μου και δεν χειρίστηκα σωστά το θέμα του".

- Ποια ήταν τα λάθη σας στην Εθνική ομάδα;

"Η ομάδα δεν μπλόκαρε ποτέ με τον τρόπο που ήθελα ή το στυλ που έψαχνα. Ήταν η χειρότερη ομάδα που είχα μέσα σε 12 χρόνια της προπονητικής μου καριέρας. Οι ομάδες μου ανέκαθεν ήταν πολύ καλές και δυνατές και έχω την πρόθεση να κάνω αυτή την αλλαγή με την Ελλάδα το επόμενο έτος και να φτιάξουμε μια πολύ καλύτερη ομάδα από αυτή που αποκλείστηκε.

Οι προπονήσεις που είχαμε δεν ήταν ποτέ αυτές που ήθελα. Ήθελα να γίνονται προπονήσεις 2 φορές την ημέρα, αλλά λόγω του ότι οι παίκτες προέρχονται από όλες τις περιοχές της Αθήνας ήταν αδύνατο να γίνει αυτό. Το επόμενο χρόνο, είναι σίγουρο πως θα πραγματοποιήσουμε πολύ περισσότερες προπονήσεις.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως οι παίκτες δεν έπρεπε να πάρουν άδεια 20 ημέρες μετά τη Γιουρολίγκα. Η ομάδα είχε βρει ρυθμό και έπαιζε πολύ καλά εκείνη τη στιγμή. Το αρχικό μου σχέδιο ήταν οι παίκτες να πάρουν μόνο 5 με 7 ημέρες άδεια και να συνεχίσουμε την προετοιμασία μας, αλλά λόγω των οικονομικών συνθηκών δεν ήταν δυνατόν αυτό να γίνει.

Τρέφω την έντονη πεποίθηση πως ο παίκτης χρειάζεται συνεχή ανατροφοδότηση όχι μόνο στην τεχνική αλλά και στην ταχύτητα της μπάλας, ώστε να γίνει ένας παίκτης παγκόσμιας κλάσης".

mayforth1


- Είναι άδικη η αρνητική κριτική που δέχεστε;

"Δεν είμαι σίγουρος τι είναι αυτό το οποίο λένε για μένα, και επειδή δεν είμαι Έλληνας δεν διαβάζω εφημερίδες ή blogs. Προσωπικός μου ήρωας είναι ο Αβραάμ Λίνκολν. Αν έχετε μελετήσει Λίνκολν θα μάθετε ότι δεν γίνεται να με ενδιαφέρει κάτι  το οποίο γράφεται ή λέγεται εναντίον μου ... το απόσπασμα το οποίο κρατάω μαζί μου όλη την ώρα είναι το: Αν έπρεπε να διαβάσω, πόσο μάλλον να απαντήσω σε όλες τις επιθέσεις που γίνονται σε μένα, αυτό το κατάστημα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κλειστό για οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Κάνω ό, τι καλύτερο ξέρω, όσο καλύτερα μπορώ, και θα συνεχίσω να το κάνω αυτό μέχρι το τέλος.

Αν το τέλος με δικαιώσει και πάνε όλα καλά, οτιδήποτε έχει ειπωθεί εναντίον μου δεν θα σημαίνει τίποτα. Εάν το τέλος μου βγει αρνητικό, 10.000 άγγελοι να ορκίζονται ότι είχα δίκιο, δεν θα έχει καμία διαφορά. Βρίσκομαι στην Ελλάδα μόνο 4 μήνες και για μένα ένα λογικό άτομο μπορεί να δει ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο Ελληνικό βόλεϊ ήταν έτσι πολύ πριν έρθω. Η Ελλάδα δεν έχει ομάδες Ανδρών, Γυναικών, Νέων, με τα προσόντα που απαιτούνται για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τουλάχιστον για το επόμενο έτος, και είμαι βέβαιος ότι δεν μπορεί αυτό να οφείλεται σε μένα".

- Τα προβλήματα στην διοίκηση και τις αλλαγές προέδρων πως τις σχολιάζετε και πόσο επηρέασαν την Εθνική;

"Τέσσερις πρόεδροι και τέσσερις ομοσπονδίες σε 3 μήνες. Αυτό είναι ένα σίγουρο ρεκόρ στην FIVB, ίσως και για όλα τα αθλήματα. Είχα ένα σχέδιο, αλλά δεν λειτούργησε σωστά στη σεζόν της κρίσης. Το σχέδιο δεν είναι ποτέ μακριά από το γραφείο... Τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή και να ακολουθηθεί το σχέδιο με τον σωστό τρόπο".

- Ποία είναι η σχέση σας με τον νέο πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Αχιλλέα Μαυρομάτη;

"Η συνεργασία μου με τον κύριο Μαυρομάτη είναι πολύ καλή. Χρειάζεται χρόνος για να αναπτυχθούν σχέσεις συνεργασίας με οποιονδήποτε, ένα από τα προβλήματα που είχα αυτό το καλοκαίρι, είναι πως είχα να αναπτύξω συνεργασία τέσσερις φορές με τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους. Κατά τους προσεχείς μήνες, είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε πολύ καλά μαζί για την ανάπτυξη της Ελληνικής εθνικής ομάδας, καθώς και την ανάπτυξη των παικτών στην Ελλάδα".

- Έχετε μιλήσει με κάποιον από την Ομοσπονδία για το αν θα συνεχίσετε στο πάγκο της ομάδας;

"Έχω συναντηθεί με τον Πρόεδρο αλλά δεν θέλω να αναφερθώ σε  προσωπικές συζητήσεις. Έχω συμβόλαιο μέχρι το 2012 και θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά. Και πάλι ως θαυμαστής του Λίνκολν δεν αφήνω ένα δύσκολο καλοκαίρι να με σταματήσει. Ο Λίνκολν είχε δύο δύσκολα χρόνια πριν ενώσει τις Η.Π.Α. και να κερδίσει τον πόλεμο. Θέλω βέβαια να ελπίζω ότι δεν επιδιώκω ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι για το 2011, είμαι θαυμαστής του Λίνκολν, δεν θέλω όμως και να τον μιμηθώ".

- Θέλετε ακόμα να παραμείνετε στο τιμόνι της Εθνικής;

"Ήρθα στην Ελλάδα για πολλούς λόγους, και λατρεύω τον τρόπο ζωής εδώ. Το φαγητό, η θάλασσα, η ζωή έχει μια απίστευτη διαφορά από την Ιαπωνία. Όσο αφορά το βόλεϊ, δεν περίμενα τα πράγματα να δρομολογηθούν υπό αυτές τις συνθήκες  και σε μια κατάσταση κρίσης. Αυτό θα αλλάξει για την επόμενο σεζόν και υπάρξουν βήματα ανάπτυξης. Φυσικά και θα παραμείνω".

- Ποια είναι άποψη σου για τον Ντάγκ Μπίλ, για την Εθνική και για τα γεγονότα που συνέβησαν;

"Ο Νταγκ είναι ένα πολύ καλός φίλος, μέντορας και πάντα με υποστήριζε. Μιλάμε συχνά, αλλά όπως έχω δηλώσει δεν μοιράζομαι τις προσωπικές μου συζητήσεις. Θα αφήσω τον Μπιλ να μιλήσει για ότι αφορά εκείνον".

mayforth_proponisi350


- Στην εκδήλωση στο Γκάζι για την Α1 γυναικών, λέγεται πως σας φέρθηκαν πολύ άσχημα. Πως το σχολιάζεται;

"Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο ισχύει αυτό. Πήγα στην εκδήλωση, είχα μια πολύ ωραία θέση και ήταν ένα πολύ όμορφο βράδυ. Εύχομαι στις παίκτριες, στους προπονητές, καθώς και στις ομάδες ό,τι καλύτερο και να έχουν μια καλή χρονιά".

- Έχετε μιλήσει καθόλου με τον Στέλιο Προσαλίκα για τα τελευταία γεγονότα; Αν ναι, ποια είναι η άποψη του;

"Ευχαριστώ τον κύριο Προσαλίκα για την ευκαιρία που μου έδωσε για να έρθω στην Ελλάδα. Έφυγα από την Ιαπωνία και δέχθηκα μια τεράστια μείωση του μισθού για να ακολουθήσω ένα όνειρο. Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν με τον τρόπο που ήθελα, αλλά έχω ελπίδες για μια ευτυχής κατάληξη. Ο Στέλιος, η γυναίκα του και η οικογένειά του, είναι καλοί μου φίλοι και τους εύχομαι ότι καλύτερο. Είμαι βέβαιος ότι αν κύριος Προσαλίκας αισθάνεται την ανάγκη να μιλήσει, θα το κάνει ο ίδιος, δεν θεωρώ ότι αρμόζει στη θέση μου να μιλήσω γι 'αυτόν".

- Υπάρχει κατάλληλο υλικό για να μπορέσει η ομάδα να σηκώσει κεφάλι;

"Ήξερα μόνο τους παλιούς παίκτες πριν έρθω στην Ελλάδα, αλλά ήταν μια ευχάριστη έκπληξη το ότι βρήκα κάποια νέα ταλέντα. Ήταν ωραίο να δουλέψω με  νέους παίκτες, ιδιαίτερα όπως ο Τζούριτς, ο Φράγκος, ο Πετρέας, ο Κανέλλος, ο Φιλίποφ, και ο Κουμεντάκης και να τους βλέπω να αναπτύσσονται. Ο παίκτης για τον οποίο είμαι πιο ενθουσιασμένος όμως, είναι ο  Ασπιώτης, ο οποίος ήρθε ως αγόρι στην ομάδα τον Μάιο και αποχώρησε τον Σεπτέμβριο ως άντρας".

- Ο Τζούριτς που αγωνίστηκε ως διαγώνιος είχε τα αποτελέσματα που περιμένατε;

"Αυτό ήταν μια επιλογή όχι μόνο δικιά μου, αλλά και του Τζούριτς. Είναι αυτό που πραγματικά θέλει και νομίζω ότι μπορεί να δώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ο Τζιούριτς είναι σίγουρα ένα μεγάλο ταλέντο και ένας νεαρός άντρας, έτσι θα συνεχίσω να τον παρακολουθώ καθώς μεγαλώνει, αναπτύσσεται και ωριμάζει σαν παίκτης".

- Ποιός είναι ο τίτλος που θα δίνατε για το πέρασμα σας από την Ελλάδα;;

"Αυτό είναι εύκολο, TIG = ‘THIS IS GREECE’".

 

Πηγή: www.sport24.gr