Υψηλές βλέψεις για το κυπριακό βόλεϊ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Δαμιανός Χατζηδαμιανού, μαζί με τους Μανώλη Ρουμελιώτη και Κώστα Δεληκώστα μιλάνε στο gazzetta.gr για τις υψηλές βλέψεις του βόλεϊ της Μεγαλονήσου.

xatzidamianou-roumeliotis-delikostas

Το τριήμερο στην Κύπρο, εκτός από τους αγώνες και την φιλοξενία, αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν η δουλειά και η οργάνωση που αρχίζει να υπάρχει στην Ομοσπονδία. Ο πρόεδρος Δαμιανός Χατζηδαμιανού έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για το άθλημα στην Μεγαλόνησο και μεγάλη όρεξη για να δουλέψει και να πετύχει.

Έχοντας δίπλα του τους Κώστα Δεληκώστα (ομοσπονδιακός προπονητής ανδρών και υπεύθυνος για την ανάπτυξη στους άνδρες) και Μανώλη Ρουμελιώτη (ομοσπονδιακός προπονητής γυναικών και υπεύθυνος για την ανάπτυξη στις γυναίκες και φυσικά το μπιτς βόλεϊ), στοχεύει ακόμα και σε μία θέση στην πρώτη δωδεκάδα της Ευρώπης στις Εθνικές ομάδες.

Αυτό ανέφερε και στο gazzetta.gr στο περιθώριο του τουρνουά φιλίας. Έτοιμοι για σκληρή δουλειά και οι Δεληκώστας, Ρουμελιώτης οι οποίοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την δουλειά που πάει να γίνει.

Χατζηδαμιανού: «Στόχος η πρώτη δωδεκάδα»

Αρχικά, πρώτος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της ΚΟΠΕ ο οποίος και ανέφερε πρώτα για το τουρνουά: «Η σκέψη πάντα υπήρχε για να διευρύνουμε την συνεργασία με ΕΟΠΕ. Εμείς εδώ στην μεγαλόνησο πάντα νιώθουμε έλληνες και με αυτή την σκέψη θέλουμε να κάνουμε το τουρνουά που θα είναι προετοιμασίας για τις ομάδες που θα λαμβάνουν μέρος.

Επιθυμία μας να φέρνουμε τον πρωταθλητή και κυπελλούχο ανδρών γυναικών της Ελλάδας και να παίζει με τον πρωταθλητή και κυπελλούχο της Κύπρου. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να έρθει ο Ολυμπιακός αλλά ήρθε η ΑΕΚ και κάναμε την πρώτη αρχή.

Σίγουρα το επίπεδο είναι πιο ψηλό της Ελλάδας και μας βάζει να έχουμε μεγαλύτερους στόχους. Με τους Κώστα Δεληκώστα και Μανώλη Ρουμελιώτη, αυτές οι συναρτήσεις θα γίνουν περισσότερες με πάντα στόχο την σύσφιξη των δύο ομοσπονδιών.

Η χαρά μας που σας είχαμε κάτω ήταν απερίγραπτη. Βάλαμε το πρώτο λιθαράκι και στο μέλλον η συνεργασία θα είναι καλύτερη».

Για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ: «Εύχομαι ότι καλύτερο στις δύο ομάδες και σε όλο το ελληνικό βόλεϊ ότι καλύτερο και η Κύπρος θα είναι πάντα δίπλα στην Ελλάδα».

Για τους στόχους της ομοσπονδίας: «Θέλουμε να ξεκινήσουμε από την βάση. Ασχολούμαστε μόνο με την κορυφή και υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα και αυτό θέλουμε να μειώσουμε. Ήδη κάνουμε περιφερειακά κλιμάκια και όλοι οι σχεδιασμοί ξεκινάνε από την βάση, με στόχο οι Εθνικές ομάδες σε μια πενταετία να βρίσκονται στην δωδεκάδα της Ευρώπης. Αυτό ονειρεύομαι και πιστεύω πως μπορεί να γίνει. Με μεθοδικότητα και αν γυρίσουμε τα μανίκια και σκύψουμε την δουλειά όλα γίνονται».
 

Για την ανάπτυξη: «Γίνονται αξιολογήσεις εκατοντάδων παιδιών. Περνούν από εργομετρικές εξετάσεις και θέλουμε σε λίγα χρόνια να έχουμε το αποτέλεσμα που περιμένουν όλοι.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που ήρθαν στην Κύπρο. Εκτός από τους παίκτες θέλω να ευχαριστήσω και τους δημοσιογράφους».


Ρουμελιώτης: «Υπάρχει όραμα»

Έχοντας πετύχει μεγάλα πράγμα στο ελληνικό μπιτς βόλεϊ και έχοντας θητεύσει και δίπλα στον Γκόρντον Μέιφορθ ως βοηθός προπονητή, ο Μανώλης Ρουμελιώτης αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στην Κύπρο αναλαμβάνοντας την γυναικεία εθνική ομάδα και φυσικά το μπιτς βόλεϊ. Μιλώντας για τη νέα αυτή προσπάθεια ο «Μανολάο» τόνισε:

«Υπάρχει όραμα και πλάνο και πολύ καλή προοπτική. Με πολύ καλή συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία θέλω να πιστεύω ότι θα προσφέρουμε τις γνώσεις μας, την εμπειρία μας στη δουλειά έτσι ώστε σε κάποιο μεσοδιάστημα να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Είμαι στην Κύπρο τα δύο τελευταία χρόνια, από το 2009 τα καλοκαίρια και φέτος ήρθε η στιγμή αυτή η συνεργασία να γίνει μεγαλύτερη και πιο ουσιώδης, με την μόνιμη παραμονή μου εδώ έχοντας αναλάβει όλο το γυναικείο βόλεϊ σε επίπεδο γυναικών-νεανίδων-κορασίδων και τον σχεδιασμό του Μπιτς Βόλεϊ. Έχω δει πως υπάρχει υλικό και όρεξη για δουλειά και με σωστή οργάνωση θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας».

- Τι σε έκανε να πάρεις την απόφαση;

«Η άψογη συνεργασία και η συζήτηση με τον πρόεδρο που μου ανέλυσε το όραμα που έχει. Έτσι, καταστρώνοντας ένα πλάνο και βλέποντας πως υπάρχει πολύ μεγάλη προοπτική, αποφάσισα να κάνω αυτή την κίνηση. Είναι κάτι που το χτίζεις από την αρχή και με υπομονή και σκληρή δουλειά πιστεύω ότι θα δούμε κάτι πετυχημένο. Υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να βελτιωθούν. Χρειάζεται πολύ καλή οργάνωση, αλλά θέλω να πιστεύω ότι όλες οι συνθήκες ευνοούν αυτό το μεγάλο εγχείρημα».

- Σου έχει μείνει πικρία για την συνεργασία σου με την ελληνική ομοσπονδία;

«Όταν τελειώνει μια συνεργασία, ανοίγει ένας νέος κύκλος. Δεν ήταν τόσο πετυχημένη η συνεργασία όπως ήταν στο μπιτς βόλεϊ. Κοιτώντας το παρελθόν και κάνοντας την αυτοκριτική του σχεδιάζει καλύτερα το μέλλον».

Για τον στόχο:
«Ο στόχος είναι καταρχάς να βάλουμε τις βάσεις για να δημιουργηθεί ένα σύστημα παραγωγής ταλέντων, να βελτιωθεί το Κυπριακό βόλεϊ σε επίπεδο τεχνικής και τακτικής και γενικότερα οργάνωσης του παιχνιδιού. Να μπορέσουν οι εθνικές ομάδες να ανέβουν ένα σκαλί και σίγουρα κάποιες αθλήτριες να μπορέσουν να αγωνιστούν στο μέλλον σε μεγάλα και δυνατά Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Σίγουρα το να βλέπεις έναν αθλητή και μία αθλήτρια να ανεβαίνει ψηλά και να έχεις βοηθήσει, είναι κάτι που σε ικανοποιεί ως προπονητή».

Για το που είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιτυχίας: «Στο Μπιτς υπάρχουν ήδη επιτυχίες, δείχνει να έχει πιο άμεση προοπτική, αλλά τώρα ξεκινάμε την δουλειά και πρέπει να περιμένουμε. Ακόμα δεν έχω δει όλο το υλικό που υπάρχει στην Κύπρο, τώρα ενημερώνομαι».


Δεληκώστας: «Να αλλάξει εικόνα το βόλεϊ στην Κύπρο»

Ο τεχνικός της εθνικής ανδρών και υπεύθυνος οργάνωσης στους άνδρες, Κώστας Δεληκώστας, ανέφερε ξεκινώντας από την εικόνα που είχε από το τουρνουά: «Ως εκλέκτορας της Εθνικής ομάδας έμεινα ικανοποιημένος από το επίπεδο των ομάδων και των Κυπρίων παικτών».

Για Παναθηναϊκό: «Το παζλ είναι αρκετά καλό για να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα και εύχομαι να μην υπάρξουν οικονομικά προβλήματα γιατί η ομάδα αυτή είναι πολύ δυνατή».

Για την δουλειά που γίνεται: «Στόχος μας είναι να φτιαχτεί στην Κύπρο ένα σύστημα παραγωγής παικτών υψηλού επιπέδου και σίγουρα μας ευνοούν οι συνθήκες στην Κύπρο και η οργάνωση της Ομοσπονδίας».

Για το τι τον έκανε να πάει στην Κύπρο: «Η πρόκληση ήταν πως θα δουλεύω στην Εθνική ομάδα και θα έχω την δυνατότητα να επιλέξω όσους ταλαντούχους παίκτες μπορώ, ενώ η ομάδα σε πιέζει σε ένα σύνολο 12 με 15 παικτών.

Επίσης η δουλειά εδώ μπορεί αν γίνει καλύτερα γιατί έχεις πλειάδα παικτών. Σίγουρα το επίπεδο των παικτών δεν είναι υψηλό, αλλά αυτή είναι η δουλειά του προπονητή να καταφέρει να τους ανεβάσει και για εμένα αυτό είναι μία μεγάλη πρόκληση.

Στο κομμάτι της οργάνωσης η ομοσπονδία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η οργάνωση με έκανε να αποφασίσω πιο εύκολα να κατέβω στην Κύπρο».

Για το ποιοι είναι οι στόχοι: «Να αλλάξει εικόνα το βόλεϊ στην Κύπρο και να μπει σε ψηλότερο επίπεδο, αλλά αυτό είναι δύσκολο και θα γίνει μόνο με σκληρή-σωστή δουλειά».

 

Πηγή: www.gazzetta.gr