Η Συνέντευξη Τύπου του Αχ. Μαυρομάτη

Απολογιστική συνέντευξη Τύπου, μετά από 100 ημέρες διοίκησης στην ΕΟΠΕ, παρέθεσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Αχιλλέας Μαυρομάτης. Αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά» θέματα του ελληνικού βόλεϊ, στηριζόμενος στις προεκλογικές του δεσμεύσεις τις οποίες υλοποίησε και υλοποιεί…

mavromatis_9-11-10

Στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε: «Να παρουσιάσω αρχικά τα μέλη του προεδρείου που είναι δίπλα μου με μεγάλη μου χαρά. Είναι οι Γιάννης Στουραϊτης, Βαρβάρα Λάγιου, Παναγιώτης Σιδέρης, Ανδρέας Βαλσαμής, Θανάσης Ρέρας και Παναγιώτα Τουρσούγκα. Η παρουσία τους είναι πολύ σημαντική γιατί η προσπάθεια που κάνουμε είναι συνολική και η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη για να έχει αποτέλεσμα. Η πρώτη συνέντευξη Τύπου παρατέθηκε με αφορμή του αγώνες της εθνικής με την Τουρκίας.

Ουσιαστικά τώρα, είναι η πρώτη απολογιστική συνέντευξη Τύπου. Έπρεπε να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα των 100 ημερών και είναι περισσότερο συμβολικό. Δεν ζητήσαμε περίοδο χάριτος και η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν τέτοια που δεν νομιμοποιούμαστε να ζητήσουμε περίοδο χάριτος. Δουλεύουμε σκληρά από την πρώτη μέρα και σήμερα μπορούμε να παρουσιάσουμε τι αλλάζει, τι πέτυχε και τι φιλοδοξεί να πετύχει το διοικητικό συμβούλιο. Βασική αρχή στη ζωή μου είναι να έχουν συνέπεια τα λόγια και οι πράξεις μου. Έχω βάλει αρκετή προσωπική δουλειά και τώρα έχω μπροστά μου το εξασέλιδο με τις αρχικές προτάσεις μου για τη λειτουργία της ομοσπονδίας, όπως τις είχα πει προεκλογικά.

Πάνω από το 50% των δεσμεύσεων εκείνων έχουν υλοποιηθεί στο σύνολό τους, ενώ οι υπόλοιπες έχουν δρομολογηθεί. Ελπίζω στο τέλος της πρώτης χρονιάς το 90% των δεσμεύσεων να έχουν υλοποιηθεί. Η βασική μας αρχή και αυτή που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό είναι πως σε κάθε απόφαση που λαμβάνουμε στο ΔΣ, τα τρία στοιχεία που έχουμε στο μυαλό μας είναι η οικονομία, η ενότητα και η εικόνα του αθλήματος και η ανάπτυξη».

 

Κεφάλαιο πρώτο: Βασικές αρχές διοίκησης

«Έχω την ικανοποίηση να σας πω πως σχεδόν όλα έχουν υλοποιηθεί. Μιλούσαμε για ευέλικτο ΔΣ που θα είναι το κύριο όργανο αποφάσεων και έχει ήδη εφαρμοστεί απόλυτα. Δεν υπάρχει μία απόφαση που να πάρθηκε από τον πρόεδρο ή άλλο όργανο. Εκτός από περιπτώσεις που το ίδιο το ΔΣ εξουσιοδοτεί την εκτελεστική επιτροπή ή άλλη επιτροπή. Για παράδειγμα, η πρόσληψη του κ. Καπράρα ήταν από εισήγηση της επιτροπής εθνικών ομάδων και απόφαση του ΔΣ. Τα μέλη του ΔΣ έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες. Οι επιτροπές συνεδριάζουν συνεχώς, κάθε μία έχει ήδη 3-4 συνεδριάσεις, πλην του εθνικού συμβουλίου μπιτς βόλεϊ που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, γιατί είχε δραστηριότητες μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τα θέματα είναι πάρα πολλά και οι συνεδριάσεις φτάνουν τις 8 ώρες, αλλά σε παραγωγικές συνεδριάσεις και όχι σε αντιδικίες. Καθιερώσαμε και τις ομάδες εργασίες. Όταν ένα θέμα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση γίνεται μια ομάδα εργασίας που σε μία συνάντηση καταλήγει σε μία εισήγηση κι έτσι εξοικονομούμε χρόνο από το συμβούλιο. Υπάρχουν 5-6 ομάδες εργασίες με πολύ σοβαρά θέματα, όπως τη wild card, το καρτολίνο, το θέμα δελτίων που από του χρόνου οι ανανεώσεις θα γίνονται online από τις Ενώσεις. Το αποφασίσαμε επί της αρχής και σας το ανακοινώνω.

Είχα δεσμευτεί να ανακοινώνεται η ημερήσια διάταξη και οι αποφάσεις των ΔΣ στην ιστοσελίδα. Έγινε μόνο στην τελευταία συνεδρίαση η ανάρτηση της ημερήσιας διάταξης, αλλά πλέον δρομολογήθηκε. Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν μέσω του σάιτ, και χαίρομαι που χαιρετίστηκε, ήταν πάνω από 30 στην τελευταία συνεδρίαση. Και την επομένη, τη Δευτέρα το πρωί σε συνεργασία με τον κ. Σπηλιάκο, καταγράψαμε πως οι αποφάσεις ήταν πάνω από 70. Σημαντικό νούμερο γιατί δείχνει την οργανωτική λειτουργία και πορεία.

Μιλήσαμε για δημοκρατικό τρόπο αποφάσεων και έχω να σας πω πως σε μια ψηφοφορία η άποψη που υποστήριξα δεν επικράτησε και όχι μόνο δεν με ενοχλεί, αλλά είμαι υπερήφανος. Είπαμε πως οι συνεδριάσεις θα είναι ανοιχτές σε φορείς και μας έχουν τιμήσει η ΕΣΑΠ, ο ΠΑΣΑΠ, η ΟΔΒΕ και ο ΣΕΠΠΕ. Βοηθάει στο να φτιάξουμε ένα καλό κλίμα. Γνωρίζουν τι λέμε για διαιτητές, προπονητές κλπ και μπορούν οι ίδιοι να μας υποδείξουν ή με μια παρέμβαση να βοηθήσουν. Ποτέ άλλοτε το βόλεϊ δεν ήταν τόσο ενωμένο όσο είναι σήμερα. Ευχαριστήσω δημόσια τους προέδρους και τα ΔΣ όλων φορέων.

Είμαστε πραγματικά κοντά και είπαμε, αν και εύχομαι να μην χρειαστεί, πως άτυπα θα λειτουργήσουμε και και σαν ομάδα διαχείρισης κρίσεως, αν δηλαδή απαιτηθούν σκληρότερα μέτρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε τέτοια περίπτωση πρώτα θα γίνει συνάντηση όλων και μετά θα παρθεί η απόφαση της ομοσπονδίας. Αυτό αποτελεί εγγύηση για κάτι καλύτερο στο μέλλον.

Μιλήσαμε για διάλογο μέσω forum και θέλω να συγχαρώ όσους ασχολήθηκαν με αυτό. Ανοίξαμε με θέμα την wild card, που είναι πολύ δύσκολο νομικά και τεχνικά, αλλά θέλουμε να το προωθήσουμε. Περιμένουμε προτάσεις. Θα ανοίξει και το θέμα του καρτολίνο. Θέλουμε ιδέες για να δοθούν κι άλλα κίνητρα. Σε ιδιωτικές συζητήσεις που είχα άκουσα εξαιρετικές προτάσεις. Άλλες εύκολα υλοποιήσιμες άλλες δύσκολα, λόγω οικονομικών. Η προοπτική που υπάρχει είναι πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στη ΓΣ την Άνοιξη.

Επίσης, τα μέλη του ΔΣ εκπροσωπούν την ομοσπονδία σε συναντήσεις και δεν πάει μόνο ο πρόεδρος. Έγιναν πολλές επαφές με τηλεόραση, χορηγούς, ακόμα και στη ΓΓΑ. Προχωρήσαμε στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και στην πράξη. Λέγαμε στη ΓΣ να λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις και η συνέλευση της άνοιξης θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γιατί έχουμε εντοπίσει αρκετά σημεία στους κανονισμούς που χρειάζονται αλλαγή. Απαιτείται θεσμική επαναπροσέγγιση κάποιων θεμάτων λόγω και των οικονομικών.

Έχω δεσμευτεί και το έχει αποφασίσει το ΔΣ, για πιθανότητα εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης στο θέμα των Ολυμπιακών έργων. Η απόφαση θα παρθεί στη ΓΣ για να μην μπορεί κανείς να θεωρήσει οτιδήποτε μεμπτό. Είπαμε πως τα σωματεία είναι το κυρίαρχο όργανο και πως τα μέλη του ΔΣ και των επιτροπών δεν μάχονται για τα συμφέροντα των σωματείων τους, αλλά όλου του ελληνικού βόλεϊ. Πραγματικά δεν είναι αυτονόητο αυτό και ξέρω πως είναι δύσκολο γιατί κι εγώ ήμουν 25 χρόνια στο σωματείο μου και μέχρι το 2005 είχε την ευθύνη της ομάδας του Πειραματικού μόνος μου.

Εδώ που είμαστε, είμαστε για το κοινό καλό. Το έχουν αποδεχθεί όλοι και το εφαρμόζουμε. Είναι αλήθεια, πως υπήρξε ένα θέμα με τον κ. Μανωλόπουλο στον αγώνα του Ηρακλή με την Κηφισιά που διαμαρτυρήθηκε έντονα στους διαιτητές. Το συζήτησα μαζί του και αυτός καταλαβαίνει ότι πρέπει, είτε έχει δίκιο είτε άδικο, να είναι προσεχτικός γιατί η θέση μας μας το επιβάλλει. Σας διαβεβαιώνω ότι ούτε ο κ. Μανωλόπουλος ήρθε για να υπερασπίσει τα συμφέροντα της ομάδας του.

Είπαμε πως ήταν επιτακτική ανάγκη να πάψει διχασμός… Νομίζω ότι αυτό το δείξαμε στην πράξη. Τραβήξαμε μία διαχωριστική γραμμή στις 29 Ιουλίου και κάναμε κάλεσμα σε όλον τον κόσμο. Προσωπικά, αλλά και όλα τα μέλη του ΔΣ και η ομοσπονδία συνολικά, σκοπός μας είναι να κοιτάξουμε μπροστά και όχι στο τι γινόταν. Βάζουμε τέλος σε κάθε μορφής αντιπαράθεση. Προσκλήθηκαν οι προηγούμενοι πρόεδροι, οι κύριοι Προσαλίκας, Μελισσουργός και Μπελιγράτης, ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του στην Ημερίδα στο Ηράκλειο. Στείλαμε προσκλήσεις και σε ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί με προηγούμενες διοικήσεις. Ο κ. Μαργαρίτης αρνήθηκε ευγενικά, αποδέχθηκε αντίθετα ο κ. Μπακοδήμος. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος ήταν με ποιον.

Επιβάλλεται να αναφερθώ και στον σπουδαίο ρόλο του προσωπικού της ΕΟΠΕ. Εγκρίναμε νέο οργανόγραμμα που αξιοποιεί στο έπακρον τις δυνατότητες του καθενός. Ευχαριστώ όλα τα στελέχη και το προσωπικό για την κατανόηση και τη συμμετοχή στο να βγούμε από τη δύσκολη θέση. Σπουδαίο ρόλο θα παίξει και η τροποποίηση καταστατικού… Δεν μπορούσε να γίνει 4η μέσα στο 2010, αλλά θα γίνει στη συνέλευση της άνοιξης, μαζί με τους κανονισμούς και η τροποποίηση που έχει αναφερθεί ως ανάγκη».

mavromatis

Κεφάλαιο δεύτερο: Οικονομικά

«Να ξεκινήσω λέγοντας πως προσωπικά φοβάμαι πως δεν έχουμε δει το πρόβλημα της χώρας σε όλο του το μέγεθος. Οφείλουμε λοιπόν να προσαρμόσουμε τη δράση μας. Δεν μπορεί το βόλεϊ να σφυρίζει αδιάφορα όταν γύρω μας συμβαίνουν όσα συμβαίνουν. Είμαστε μάλιστα σε δυσχερέστερη θέση λόγω των χρεών που κληρονομήσαμε. Συνεδρίασε δύο φορές η οικονομική επιτροπή για τον προϋπολογισμό. Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το ζήτημα εκτέλεσης. Είναι δύο στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεται για το τι νοικοκύρεμα έχει γίνει. Μιλούσαμε για περικοπές δαπανών. Σήμερα 9 Νοεμβρίου η ομοσπονδία έχει πάρει μόνο το 61% από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Δηλαδή 2.3 εκατομμύρια.

Συνολικά ως ομοσπονδία και όχι αυτή η διοίκηση. Σε πέντε μήνες κατεβάσαμε τις δαπάνες στο 50%. Υπάρχουν πράγματα που αποφύγαμε τελείως. Για παράδειγμα έληξαν οι συμβάσεις των τιμ μάνατζερ εθνικών ομάδων και δεν προσλήφθηκε κανείς. Στις εθνικές ομάδες παίδων-κορασίδων που έχουν υποχρεώσεις τον Ιανουάριο δεν θα υπάρξει έμμισθος τιμ μάνατζερ, αλλά εθελοντική προσφορά από μέλη της επιτροπής εθνικών ομάδων και του ΔΣ. Το καλοκαίρι που είναι πολλές οι δραστηριότητες θα το δούμε, ίσως πάρουμε κάποιον παρτ τάιμ.

Στα πρωταθλήματα έγιναν οι μεγαλύτερες περικοπές. Έχω ξαναπεί και ξαναλέω πως εθνικά πρωταθλήματα με επτά ομάδες δεν μας τιμούν, αλλά είναι δυστυχώς αναγκαία πράξη για επιβίωση. Στις 31/12 θα δημοσιοποιηθεί ο απολογισμός εν όψει έγκρισής του. Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό πραγματικός. Τα 6.5 και 7 εκατ. του παρελθόντος δεν υπάρχουν πλέον. Καταθέσαμε στο υπουργείο έναν προϋπολογισμό 5,7 εκατ.. Είμαστε προετοιμασμένοι -και εδώ είναι οι σωστές αρχές διοίκησης- να το προσαρμόσουμε με βάση το ποσό που θα εγκριθεί.

Αν διατηρηθεί δηλαδή το 3,8 που παίρνουμε γιατί σίγουρα δεν περιμένουμε 5,5. Το 2009 πάντως, το νούμερο ήταν 7 εκατ.. Τώρα, το κάθε τμήμα της ομοσπονδίας γνωρίζει από σήμερα τον καταρχήν εγκεκριμένο προϋπολογισμό του. Η επιτροπή εξετάζει και βλέπει τι πρέπει να αυξήσει και τι να μειώσει και σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, αφού έχουμε και εικόνα από την πολιτεία, θα προχωρήσουμε σε αναπροσαρμογή.

Σε μια καινοτομία που προχωράμε, και είναι απόφαση του ΔΣ, είναι πως διανύουμε την τελευταία χρονιά (σ.σ. 2010-11) που πρώτα ξοδεύουν οι Ενώσεις και τις πληρώνουμε μετά. Η ΚΕΠ ασχολείται με έλεγχο τοπικών πρωταθλημάτων, να κατεβάσουμε τα έξοδα. Από τον Μάιο του 2011 σε κάθε ένωση και τοπική επιτροπή θα γίνεται γνωστό το ποσό που θα μπορέσει να χαλάσει. Να κάνει δηλαδή τον προγραμματισμό της. Αν βρει άλλους πόρους, αυτή είναι και η αυτονομία τους, μπορεί να κάνει καλύτερα πρωταθλήματα.  Όμως, μην τρέχει η ομοσπονδία πίσω από τις ενώσεις και τις τοπικές επιτροπές. Να προσαρμόσουν τα πρωταθλήματά τους στα λεφτά που θα λαμβάνουν. Στον εθελοντισμό είναι αλήθεια πως δεν είχαμε τόσο μεγάλη προσέλευση όσο φανταζόμουν. Είμαστε ανοιχτοί και χρειαζόμαστε ανθρώπους να βοηθήσουν. Επίσης, έγιναν τρεις συναντήσεις με τον γγΑ και υπάρχει καλό κλίμα συνεργασίας. Η ομοσπονδία στάθηκε αρωγός στο πρόβλημα των σωματείων της Α2 ανδρών.

Η πρωτοβουλία ανήκει στα ίδια τα σωματεία. Όταν δύο ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος δύο σωματεία ενημέρωσαν πως δεν θα κατέβουν, πήρε την πρωτοβουλία η ομοσπονδία και καλέσαμε συνάντηση. Υπήρξε πρόταση να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Τότε επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον κ. Μπιτσαξή και κλείσαμε ραντεβού στο οποίο παρέστη ο κ. Στουραϊτης. Τα σωματεία έλαβαν την υπόσχεση για υλοποίηση της τακτικής επιχορήγησης. Δεν έχω κάτι χειροπιαστό να ανακοινώσω ακόμα. Για τα ολυμπιακά έργα θέλουμε να λύσουμε το θέμα συμβιβαστικά και με την πολιτεία και με αυτούς στους οποίους χρωστάμε. Υπάρχουν σημαντικά νομικά ζητήματα και δεν είναι καθόλου απλό. Το ΔΣ αντιμετωπίζει το θέμα με σοβαρότητα. Γίνονται επαφές και μόλις υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο θα συζητηθεί στη ΓΣ. Έχω μία ελπίδα, γιατί κερδήθηκε η δικαστική διαμάχη με το δημόσιο, πως παρά το γεγονός ότι είναι δυσχερέστατη η οικονομική συγκυρία, θα λύσουμε το θέμα.

Μιλήσαμε για διαφάνεια προμήθειας… Οι μοναδικές δαπάνες που έγιναν από τη συγκεκριμένη διοίκηση αφορούν την ημερίδα Κρήτης που μαζί με τη διοργάνωση του αγώνα της εθνικής ομάδας ήταν 15.000 ευρώ και το νούμερο δεν είναι μεγάλο. Ήταν 5.000 ευρώ για την εκδήλωση της Α1 γυναικών. Λιγότερο από 10.000 για τα κλιματιστικά στην Παιανία. Το σάιτ της ομοσπονδίας δεν ξεπερνά τις 9.000 ευρώ, όταν το παλιό τιμολογήθηκε 47.000. Είναι ποσό που δεν πληρώσαμε, αλλά ήταν ανταποδοτικά. Σήμερα τα οφέλη αυτά μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε στην ίδια ή άλλες εταιρείες προς όφελος χορηγικό. Επίσης, τα στατιστικά της Α1 γυναικών δεν κόστισαν πάνω από 10.000. Τέλος, όπου χρειάστηκε ανανεώσεις ή προσλήψεις, όπως στο γραφείο Τύπου και στους προπονητές, έγινε οικονομία σε όλες τις περιπτώσεις οικονομία. Ακόμα, η άφιξη της ΕΣΠΑΑΑ, που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη διοίκηση αλλά υλοποιήθηκε τώρα, μας επιφέρει όφελος 35.000 ευρώ τον χρόνο από ενοίκια.

Είπαμε για οργάνωση του τμήματος μάρκετινγκ. Από την 1η Οκτωβρίου έχει αναλάβει καθήκοντα ο κ. Γκάγκαλης. Ο στόχος μας είναι διπλός. Να φτιάξουμε το προϊόν -μιλάω με όρους αγοράς- που είναι η Α1 γυναικών, οι εθνικές ομάδες, τα κύπελλα και το μπιτς βόλεϊ. Έχουμε την ευθύνη ωραιοποίησης του προϊόντος. Στην Α1 γυναικών έγινε παρουσίαση, συνέντευξη Τύπου και έχουμε στατιστικά. Τα αξιοποιούμε προκειμένου να καλέσουμε χορηγούς. Θέλω μάλιστα να σας πω πως είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με εταιρεία που θα αναλάβει ρόλο υποστηρικτή. Τα μεγέθη βέβαια είναι προσαρμοσμένα στην κρίση. Αντί για έναν χορηγό των 200.000 ευρώ, ας βρούμε 10 των 20 χιλιάδων. Ο δεύτερος στόχος είναι να φροντίσουμε την υποδομή, κάτι που δεν γινόταν παλιότερα. Δηλαδή να μην ξαναχάσουμε οποιαδήποτε εταιρεία. Να θέλουν να ανανεώσουν. Δημιουργούμε και μια καλή ομάδα συμβουλευτική, με πρακτικούς, δηλαδή έμπειρους ανθρώπους αλλά και παιδιά από πανεπιστήμια για να δημιουργήσουμε ένα καλό στρατηγικό πλάνο μακροχρόνιο».

mavromatis3

Κεφάλαιο τρίτο: Δημόσια εικόνα

«Έχει αλλάξει η εικόνα του βόλεϊ. Είχα πει πως δεν είμαι Μεσσίας, αλλά προσπαθούμε να φέρουμε έναν άλλο αέρα και το έχουμε πετύχει. Κάναμε κάλεσμα εθελοντών, φτιάξαμε το σάιτ και λάβαμε συγχαρητήρια που μας δίνουν ικανοποίηση και κουράγιο, δημιουργήσαμε επιτροπή προβολής υπό την προεδρία του κ. Στουραϊτη που διαρκώς συμπληρώνεται με νέα πρόσωπα όπως ο Κωνσταντίνος Δημαράς που γνωρίζει πολλά και μπορεί να προσφέρει.

Mιλήσαμε για τηλεοπτικές μεταδόσεις. Κάναμε επαφές με δύο σταθμούς και βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συνολική συμφωνία με την ΕΡΤ. Απομένουν λεπτομέρειες και δεν έχει κλείσει το θέμα, αλλά η ΕΡΤ απέδειξε πως είμαστε κοντά με το να δείξει δύο παιχνίδια χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Ευχαριστήσω λοιπόν και τους ανθρώπους της ομοσπονδίας και την ΕΡΤ. Είναι σημαντικό να βλέπουμε το βόλεϊ στα σπίτια μας. Το χρειαζόμαστε και για να βρούμε χορηγούς, αλλά και για θέματα ανάπτυξης.

Ο ανοιχτός διάλογος που προαναγγείλαμε έγινε με το ετήσιο συνέδριο στο Ηράκλειο που ήταν εξαιρετικό. Πρώτη φορά συγκεντρωθήκαμε όλοι οι φορείς του αθλήματος και ειπώθηκαν χρήσιμα πράγματα. Θέλουμε να το κάνουμε σε μόνιμη βάση στην περιφέρεια, κάθε Μάιο ή Ιούνιο με αφορμή αγώνες της εθνικής ομάδας. Υπάρχουν επίσης, θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Αλλάζει το τοπίο του αθλητισμού, δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης. Για παράδειγμα πάει προς κατάργηση το σύστημα κρατικοδίαιτου αθλητισμο κι εγώ προσωπικά δεν είμαι αντίθετος. Πρέπει όμως, να αλλάξουν νοοτροπίες δεκαετιών. Συζητιέται ότι περικόπτονται οι επιχορηγήσεις σωματείων, ενώ τα σωματεία πλήττονται διπλά και γιατί δεν δικαιολογούνται πλέον οι χορηγίες. Τα σωματεία λοιπόν δίνουν μόνα τους έναν αγώνα και πρέπει να υπάρξει στρατηγική επιλογή. Στη Γαλλία για παράδειγμα στα σωματεία πληρώνουν τα ίδια τα μέλη. Είναι όμως κάτι που δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά στην Ελλάδα. Θέλει κουβέντα πως μπορούμε να το πετύχουμε και αυτό θα είναι το θέμα του επόμενου συνεδρίου που θα κάνουμε, παράλληλα με τα θέματα ανάπτυξης.

Στις διεθνείς σχέσεις ήμασταν πολύ χαμηλά. Τώρα, η εικόνα έχει αλλάξει. Υπήρξε παρουσία δική μου στα συνέδρια της FIVB και της CEV και μάλιστα στο πρώτο πήρα τον λόγο, κάτι που είχε πολύ καιρό να γίνει. Και το διεθνές βόλεϊ βρίσκεται σε περίοδο αλλαγών εν όψει των εκλογών του 2012. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο στα πράγματα. Να έχει φωνή που να ακούγεται. Να μην είμαστε οι φτωχοί συγγενείς όπως πήγαμε να γίνουμε. Είπαμε να συναντηθούν όλοι οι άνθρωποι που έχουν θέσεις σε διεθνείς επιτροπές. Λόγω διαρκών υποχρεώσεων των κ.κ. Τσόκρη, Καραμπέτσο και των υπόλοιπων καθυστέρησε, ωστόσο είναι προγραμματισμένη μέσα στον Νοέμβριο με στόχο να έχουμε μια κοινή γραμμή προς τα έξω. Η προώθηση στελεχών θα γίνει το 2011 γιατί τώρα δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Τέλος, το σάιτ για πρώτη φορά είναι και στα αγγλικά. Δεν είναι τεράστια επιτυχία, αλλά αντιθέτως έχουμε αργήσει πολλά χρόνια… Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Δημαρά.

Για τα σωματεία και τα πρωταθλήματα… Είπαμε πως θα λειτουεργήσουμε σαν συνδικαλιστικό όργανο. Η ενημέρωση των Ενώσεων έγινε και θα συνεχιστεί. Αναβαθμίστηκε ο ρόλος της ΚΕΠ και λειτουργεί με εξαιρετικό τρόπο. Είχα δεσμευτεί να καλύπτουμε τις τρέχουσες δαπάνες και ό,τι περισσέψει να πηγαίνει στα παλιά χρέη, εφόσον φυσικά υλοποιηθεί η τακτική επιχορήγηση. Αν δεν πάρουμε τον τακτικό προϋπολογισμό, θα περιορίσουμε κι άλλο τις δαπάνες, ακόμα και με σταμάτημα για ένα διάστημα των πρωταθλημάτων. Με τη διαιτησία είχαμε συμφωνία με την ΟΔΒΕ, αν και δεν έχει κλείσει τυπικά το θέμα καθώς απομένουν οι υπογραφές. Σας ενημερώνω λοιπόν πως ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και σε εθνικά και σε τοπικά πρωταθλήματα έχει εξοφληθεί. Ένα μικρό λάθος που υπήρξε, αντιμετωπίστηκε και αυτό σήμερα. Για την γεωγραφική ανακατανομή θα το δούμε στη ΓΣ της άνοιξη. Για την ανάπτυξη περιφέρειας είπαμε για άνοδο των πρωταθλητών των ενώσεων απευθείας στα εθνικά πρωταθλήματα, είπαμε για wild card και καρτολίνο. Υπάρχει η σκέψη για μια ημερίδα με συμμετοχή ανθρώπων από προηγμένες χώρες όπως η Ιταλία και η Πολωνία.

Κάναμε λόγο για λίγα και δυνατά εθνικά πρωταθλήματα. Στην Α1 ανδρών έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την ΕΣΑΠ και τον ΠΑΣΑΠ και προχωρήσαμε σε επίλυση θεμάτων, με πρώτο το θέμα των ξένων που τελικά λύθηκε με εξαιρετικά εύκολο τρόπο γιατί το μεγάλο μας πρόβλημα ήταν η έλλειψη καλοπροαίρετης επικοινωνίας. Συνεχίζεται ο διάλογος για όλα τα θέματα.  Στην Α2 ανδρών θέλουμε να αναδείξουμε το πρωτάθλημα. Για τα κύπελλα ανακοινώθηκε το σύστημα διεξαγωγής που βασίζεται σε συγκεκριμένη φιλοσοφία. Και μέσα στο ΔΣ οι απόψεις ήταν διχασμένες. Υποστηρίχτηκε και η πρόταση για φάιναλ φορ. Θα βγει η πρόσκληση ενδιαφέροντος, αλλά περιμένουμε τις δημοτικές εκλογές. Ευχή μας είναι να πάμε σε δύο πόλεις της περιφέρειας και να κάνουμε γιορτή. Τα All Star αναβαθμίζονται. Για βία έχει γίνει συζήτηση σε κοινή δράση με την ΕΣΑΠ και τον ΠΑΣΑΠ.

Για τις άδειες αγώνων θέλω να σας εξηγήσω πως είναι ευθύνη της πολιτείας. Με το γράμμα του νόμου δεν θα έπρεπε να κάνουμε αγώνες ούτε εμείς ούτε το μπάσκετ ούτε το χάντμπολ και ίσως ούτε και το ποδόσφαιρο. Η υπουργική απόφαση για να παραταθεί το ισχύον καθεστώς για άλλα δύο χρόνια καθυστέρησε, αλλά θα γίνει σύντομα. Είμαστε κατά κάποιον τρόπο στον αέρα, ωστόσο το μεγαλύτερο έγκλημα ήταν να πούμε πως δεν κάνουμε αγώνες για τον λόγο αυτό. Από την ΕΟΠΕ γίνεται έλεγχος των θεμάτων ασφαλείας και οι αγώνες διεξάγονται σε γήπεδα που στο παρελθόν είχαν άδεια καταλληλότητας.

Μιλήσαμε για αληθινά ανεξάρτητη διαιτησία… Η διαιτησία είναι ένα θέμα που αρεσκόμαστε να το συζητάμε. Πρόθεση και των 21 μελών του ΔΣ, γιατί είμαστε όλοι παράγοντες-στελέχη σωματείων, είναι πως δεν πρέπει να κηδεμονεύσουμε τη διαιτησία. Επελέγησαν οι καλύτεροι για την ΚΕΔ και στην προεδρία είναι ο Μανώλης Κάλλης που δεν έχει κανείς να του προσάψει κάτι. Πρόθεσή μας είναι να μην υπάρξει, ούτε από εμένα, οποιαδήποτε παρέμβαση. Βεβαίως άνθρωποι είναι και κάνουν λάθη, όπως όλοι μας και για αυτό ελέγχονται από τα πειθαρχικά όργανα. Δηλώνω βέβαιος για όλους τους εν ενεργεία διαιτητές πως δεν γίνονται λάθη από πρόθεση. Είναι σφάλματα ανθρώπινα ή ίσως λόγω μικρότερων δυνατοτήτων.

Για τις εθνικές ομάδες υπάρχει πλήρες πλάνο για τις ομάδες παίδων-κορασίδων και ειδικά για την παίδων που έχει πιθανότητες διάκρισης, θα συμμετάσχει σε τουρνουά στην Τουρκία (σ.σ. διοργανώτρια της τελικής φάσης) και την Ισπανία. Στις κορασίδες έγινε ήδη μια συγκεντρωτική προπόνηση που πήγε πολύ καλά. Για τον Καπράρα θα πω πως είναι ένα πρόσωπο που αποτελεί εγγύηση ότι μπορούμε να πετύχουμε. Θα είναι παρτ τάιμ κι έτσι το βάρος πέφτει στους προπονητές εφήβων-νεανίδων που θα φουλ τάιμ.

Βγαίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος και για αυτούς που θα έχουν το βάρος του συντονισμού και τη συνεργασία για την ανάπτυξη σε όλη τη χώρα. Η επιλογή τους δεν θα γίνει αυθαίρετα, αλλά με βιογραφικά. Για τον κ. Καπράρα όταν του είπαμε πως είναι ζήτημα το οικονομικό και παρότι η προσυμφωνία που είχε αφορούσε συγκεκριμένο ποσό, δέχθηκε μείωση 25%. Έδειξε λοιπόν, πως θέλει να βοηθήσει.

Αναφερόμενοι στην ανάπτυξη, να σας πως έγιναν τέσσερις συνεδριάσεις. Δραστηριοποιείται και ο κ. Μπεργελές. Στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ θα βγει το πλάνο της ανάπτυξης που θα ανακοινωθεί. Θα υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος μέσω των Ενώσεων για περιφερειακούς προπονητές. Θα είναι ένας παρτ τάιμ με μικρό ποσό. Κάθε Ένωση θα προτείνει δύο και η ομοσπονδία θα επιλέξει έναν καθώς εκείνη πρέπει να έχει τον τελικό ρόλο και την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος.

Για τον σχολικό αθλητισμό, έχουμε κάνει δύο επαφές με το υπουργείο Παιδείας. Έχω μιλήσει με τον κ. Δασκαλάκη και επίκειται και νέα συνάντηση αφού οριστικοποιήσουμε το δικό μας πλάνο. Περιμένουμε στο forum προτάσεις γιατί ο Έλληνας έχει δείξει πως έχει δημιουργικές ιδέες. Το καρτολίνο από του χρόνου θα υλοποιηθεί, για όσους έχουν επιφυλάξεις.

Τα τουρνουά μίνι θα μπουν στο πλάνο της ανάπτυξης. Για τις ηλικίες, η απόφαση καθυστέρησε συνειδητά γιατί διαπιστώσαμε πως και οι δύο απόψεις έχουν σοβαρό υπόβαθρο. Πρέπει λοιπόν, να αποφασίσουμε τι θέλουμε, αν οι ηλικίες θα αλλάζουν ανά δύο χρόνια ή χρόνο με χρόνο. Η πρώτη σκέψη έχει ως προτεραιότητα την εθνική ομάδα και η άλλη έχει προτεραιότητα τα παιδιά τα ίδια, καθώς δεν θα πρέπει να καίγεται μια χρονιά. Απόφαση θα υπάρξει στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ.

Τέλος, στο μπιτς βόλεϊ προχωρήσαμε σε σοβαρότατες αλλαγές. Δημιουργούμε εθνικό συμβούλιο και επιτροπές όπου προεδρεύουν οι κ.κ. Στουραϊτης, Τουρσούγκα και Χαλβατζής. Δεν θέλουμε να πειράξουμε την ποιότητα, αλλά το θέλουμε πιο κοντά».

Ως επίλογο είπε: «Θα μπορούμε να πούμε περισσότερα… Μιλούσα πολύ, αλλά στην ουσία είναι μια σύντομη περιληπτική αναφορά. Σκεφτείτε πόση δουλειά υπάρχει από πίσω. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την προσπάθεια που έχει γίνει. Τα μέλη του ΔΣ, οι συνεργάτες, τα στελέχη και το προσωπικό έλαβαν το μήνυμα και εργάζονται σκληρά. Τους ευχαριστώ όλους και αν συνεχίσουμε έτσι νομίζω ότι θα μπορέσει το άθλημα -πιο εύκολα από ότι φανταζόμαστε- να βγει από την κρίση».

mavromatis1

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

Μετά την αρχική τοποθέτηση του Αχιλλέα Μαυρομάτη ακολούθησαν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους Τύπου…

Μιλήσατε για αλλαγή κανονισμών… Σε τι αναφέρεστε;

«Όταν λέμε κανονισμούς εννοούμε πειθαρχικό, διεξαγωγή πρωταθλημάτων, εθνικές ομάδες, μπιτς βόλεϊ… Πρέπει να γίνουν αλλαγές σε σχέση και με την οικονομική κρίση. Για παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουμε στις Ενώσεις ένα μοντέλο σαν τον Καλλικράτη. Είναι κάτι που δεν το λέω μόνο εγώ, το έχουν πει κι άλλοι πριν από μένα. Επίσης οι διαιτητές ζητούσαν να πληρώνονται από τα σωματεία στο γήπεδο. Η μάχη κερδήθηκε και οι διαιτητές εισπράττουν από εμάς. Πιθανόν να χρειαστούν κι άλλες αλλαγές. Είναι ένας διάλογος που ξεκινά σήμερα και θα τελειώσει τον Φλεβάρη-Μάρτη».

Είπατε για τις εθνικές ομάδες, αλλά δεν αναφερθήκατε στον Γκόρντον Μέιφορθ…

«Κληρονομήσαμε μία δέσμευση με τον κ. Μέιφορθ που είναι τριετής μέχρι τον Σεπτέμβριο 2012 και με ένα συμβόλαιο εξαιρετικά ακριβό ως προς τις απολαβές του. Αυτή τη στιγμή είναι στην Αμερική. Το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενο στάδιο, περιμένοντας την ολοκληρωμένη εισήγηση της επιτροπής εθνικών ομάδων. Υπάρχει ένα κλειστό συμβόλαιο. Κάναμε μαζί του μια κουβέντα για το τι θα κάνουμε και θα συνεχιστεί όταν επιστρέψει. Στις γυναίκες βιαστήκαμε γιατί ουσιαστικά δεν είχαμε προπονητή. Για τον κ. Μέιφορθ δεν έγινε καμία συζήτηση σε επίπεδο ΔΣ. Θα γίνει όταν υπάρξει εισήγηση της επιτροπής. Δεν μπορώ να εκφράσω ούτε την προσωπική μου άποψη, πρώτα θα το κάνω στο ΔΣ και μετά δημοσίως. Το έργο του θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί από την επιτροπή εθνικών ομάδων. Έχει υποβάλει έκθεση, έχει δώσει εξηγήσεις σε όποιες απορίες είχαμε και έχει υποβάλει πλάνο για τη συνέχεια. Δεν υπάρχει καμία απόφαση».

Τι γίνεται με το ΑΣΕΑΔ και τις υποθέσεις του Πανελληνίου και της Γιακουμή;

«Ο στόχος της ομοσπονδίας είναι να κοιτά τις ίδιες περιπτώσεις με τον ίδιο τρόπο και όχι ανάλογα με τα συμφέροντα ομάδων. Για τις ανανεώσεις δελτίων του Πανελληνίου και άλλων 13 σωματείων, μια απόφαση που σε τελική ανάλυση θα κριθεί από ΑΣΕΑΔ, την υπερασπίζομαι όμως, δεν έχει να κάνει με κάποιο συγκεκριμένο σωματείο. Όμοιες αποφάσεις πάρθηκαν και στο παρελθόν και έγινες δεκτές εκπρόθεσμες καταθέσεις, το οποίο το θεωρώ σωστό. Ειπώθηκαν πολλά για τη στάση που κράτησε ο δικηγόρος της ομοσπονδίας.

Για την περίπτωση της Γιακουμή, το ΑΣΕΑΔ εγκρίνει τέτοιου είδους μεταγραφές, δηλαδή να μένει ελεύθερος ένας παίκτης, αλλά εγώ είμαι αντίθετος γιατί δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Και ο κ. Κάρμης, από τους κορυφαίους στα αθλητικά, δήλωσε στο ΑΣΕΑΔ πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό και φυσικά η ομοσπονδία δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία τι σχέση είχε με την ομάδα της. Δεν υπάρχει η έννοια ιδιωτικά συμφωνητικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω. Στα δελτία, οφείλαμε να υπερασπιστούμε την απόφασή μας».

Για τη δήλωση του κ. Μανωλόπουλου ότι δύο δημοσιογράφοι διαχειρίστηκαν 115.000 ευρώ για την προβολή του αθλήματος, τι έχετε να πείτε;

«Καταρχήν είναι άλλο θέμα η συμπεριφορά του στον αγώνα, που δεν ήταν σωστή, και άλλο πράγμα το να μπορεί κάποιος να έχει άποψη, τη στιγμή μάλιστα που η άποψη αυτή δεν είναι υβριστική ή συκοφαντική. Όταν συζητούσαμε τον προϋπολογισμό είδαμε πως υπήρχε μία δαπάνη για δημόσιες και διεθνείς σχέσεις ύψους 115.000 ευρώ. Μια δαπάνη αδιευκρίνιστη και κάποιο μέλος είπε να το ψάξουμε… Εμείς όμως θέλουμε να οργανώσουμε και να πάμε μπροστά. Αν καταναλώσουμε ενέργεια και χρόνο σε τυχόν προβλήματα για να τα καταγγείλουμε, θα αναπαράγουμε την κρίση. Αυτή είναι η δική μου θέση.

Φυσικά, θα αντιμετωπιστούν αναλόγως τα θέματα. Μίλησα μαζί του, αλλά επειδή δεν έχω ακούσει τη φράση του δεν μπορώ να σχολιάσω. Μην δίνουμε βάση σε αυτά. Δεν αναφέρθηκε σε πρόσωπα ή συγκεκριμένες περιπτώσεις. Κακό κάνει η αναπαραγωγή. Εγώ και επώνυμα και ανώνυμα έχω δεχθεί τόνους λάσπης, αλλά δεν ασχολούμαι. Αν το έκανα θα ήμασταν κάθε μέρα στα δικαστήρια και δεν θα ήμασταν παραγωγικοί. Δεν ξέρω πως το εξέφρασε ακριβώς, μάλλον ήταν άστοχη διατύπωση. Δεν υπάρχει θέμα με έναν δύο ή πέντε δημοσιογράφους».

Τελικά εκείνος που προκάλεσε επεισόδια στο Ηρακλής-Κηφισιά είχε κάρτα της ΕΟΠΕ;

«Την επόμενη ημέρα είπα να μου βρουν ποιοι έχουν κάρτες της ΕΟΠΕ την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Έχουμε δώσει κάρτες σε εφόρους και δημοσιογράφους. Το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι προφανώς πως δεν πήρε κάρτα φέτος. Βέβαια, ψάξαμε και είδαμε πως δεν είχε ούτε παλιότερα. Μπορεί να ήταν άλλη κάρτα και να είπε είμαι της ΕΟΠΕ και να ξεγέλασε τον φύλακα. Αν όμως κάποιος πήρε νόμιμα κάρτα και δημιουργήσει επεισόδια, φταίμε εμείς; Η ομάδα τον προτείνει, εκείνη έχει την ευθύνη να τον ανακαλέσει».

Αναφερθήκατε πριν πως μπορεί να οδηγηθούμε σε αναστολή πρωταθλημάτων;

«Μπορούμε να φτάσουμε και σε ακραίες αποφάσεις, αν για παράδειγμα σήμερα το πρωί ερχόταν το Υπουργείο και μας έλεγε πως δεν παίρνουμε άλλα λεφτά. Τότε, η ομοσπονδία δεν μπορεί ούτε να λειτουργήσει. Το χρέος είναι 8,5 εκατομμύρια, 3 τα ολυμπιακά έργα και 5,5 τα υπόλοιπα. Άκουσα ότι η προηγούμενη διοίκηση το μείωσε… Δεν το μείωσε. Δεν ήταν ποτέ 10 εκατομμύρια. Τον Σεπτέμβριο του 2010 που ανέλαβε η τότε διοίκηση, είχε λάβει το 1/3 της επιχορήγησης και το υπόλοιπο φαινόταν σαν χρέος. Και για την τρέχουσα αλλά και για την επόμενη χρονιά κάνουμε προγραμματισμό με διάφορα σενάρια… Αν πάρουμε το 1,5 εκατ. που υπολείπεται θα περισσέψει ένα σεβαστό ποσό για αποπληρωμή παλιών οφειλών. Του χρόνου ζητήσαμε από ΓΓΑ να ξέρουμε πολύ νωρίς το ποσό που θα πάρουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Ο αθλητισμός φαντάζει σε κάποιους πολυτέλεια. Στο δημόσιο υπήρχε θέμα με ένα χρέος στην εφορία 500.000 ευρώ. Μπήκαμε σε μια ρύθμιση. Θα μπορούσε να είναι βόμβα το ζήτημα, αλλά το προλάβαμε».

Στο τελευταίο ΔΣ αποφασίσατε για τον Ζάρεκ. Τι συμβαίνει με τους οικονομικούς μετανάστες που βγάζουν το πρώτο τους δελτίο στην Ελλάδα;

«Όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Το αίτημα να αγωνίζεται σαν Έλληνας είναι απολύτως σωστό και δίκαιο. Έμαθε βόλεϊ εδώ. Προβλέπεται πως η ομοσπονδία προέλευσης μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή της υπηκοότητας. Για να αγωνιστεί ως έλληνας ωστόσο στην Α1 ανδρών θέλει υπουργική απόφαση. Πέρυσι στην Α2 αγωνίζοταν σαν Ελληνας γιατί είναι ερασιτεχνικό. Στην Α1 πρέπει να αλλάξει η υπουργική απόφαση γιατί δεν έχει ελληνική υπηκοότητα και πιάνει θέση κοινοτικού. Ο Ζάρεκ θα παίξει στη CEV, ο Φιλίποφ όμως πρέπει να περιμένει δύο χρόνια, γιατί σε αυτόν υπάρχει θέμα αλλαγής ομοσπονδίας».