Ο Αχιλλέας Μαυρομάτης στο Europe 1

Καλεσμένος στην εκπομπή 'Ωρα για βόλεϊ' του Europe 1 της Θεσσαλονίκης, ήταν το βράδυ της Τρίτης ο Αχιλλέας Μαυρομάτης.

mavromatis

Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την συμπλήρωση 100 ημερών διοίκησης, επανέλαβε όσα είπε το πρωί ενώπιων των εκπροσώπων Τύπου και αναφέρθηκε επίσης:

Στην ομοσπονδία που παρέλαβε: «Η διαφορά μου με τον κ. Προσαλίκα είναι πως γνώριζα τι παρέλαβα γιατί ήμουν μέλος των προηγούμενων διοικήσεων. Για αυτό ήμουν επιφυλακτικός και προσεκτικός. Δεν έταξα ποτέ χρήματα. Δεν είπα πως ξαφνικά θα λύσουμε όλα τα προβλήματα. Σκαλοπάτι σκαλοπάτι να ανεβαίνουμε».

Στις επιτροπές που δουλεύουν:
«Στην Ελλάδα όποιος θέλει να αποφύγει να κάνει κάτι, φτιάχνει επιτροπές. Εμείς αντίθετα, κάνουμε επιτροπές που έχουν ενεργοποιηθεί όλες και εργάζονται πάνω από 55 άνθρωποι».

Για την απουσία του Θανάση Μαργαρίτη: «Επικοινώνησα μαζί του τηλεφωνικά και του ζήτησα να μπει στην επιτροπή εθνικών ομάδων. Δεν δέχθηκε, σέβομαι απόφασή του, αλλά θα ήθελα να ήταν κοντά μας».

Για τους ομοσπονδιακούς προπονητές:
«Θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους προπονητές παίδων-κορασίδων όταν τελειώσουν οι υποχρεώσεις των ομάδων. Φυσικά μπορούν και οι ίδιοι (σ.σ. Δημητριάδης, Μπαρζούκα) να υποβάλλουν βιογραφικά. Είναι μια ανοιχτή διαδικασία. Η πρόσκληση που θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες θα αναφέρει τα κριτήρια. Έχει άξιους προπονητές το ελληνικό βόλεϊ».

Για το κλειστό συμβόλαιο στον Μέιφορθ:
«Εγώ θα απέφευγα το τριετές συμβόλαιο με έναν προπονητή που δεν ξέρω. Δεν μπορώ να προκαταλάβω την εισήγηση της επιτροπής εθνικών ομάδων. Η αλήθεια είναι πως έχει το ελαφρυντικό γιατί όπως λέει και ο ίδιος και ο Καπράρα γνώρισαν τέσσερις προέδρους σε τέσσερις μήνες».

Για τους Καζάζη-Φάκα και τη Σμύρνη:
«Η επιτυχία στο ευρωπαϊκό δεν ήταν απόρροια προγραμματισμού, αλλά απόρροια μαγκιάς προπονητών και αθλητών. Υπήρξε ένα εκπληκτικό σύνολο. Δεν υπάρχουν λογικές φίλων ή αντιπάλων. Ο Δημήτρης Καζάζης είναι εξαιρετικός προπονητής, όπως υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι Έλληνες προπονητές».

Για τον προπονητή της εθνικής ανδρών: «Πρώτα να αποφασίσουμε τι μοντέλο θέλουμε και μετά ποιο θα είναι το πρόσωπο. Η ερώτηση δεν είναι Έλληνας ή ξένος, αλλά παρτ τάιμ ή φουλ τάιμ. Στις γυναίκες ο κ. Καπράρα παρτ τάιμ. Στους άνδρες δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει προπονητής. Δεν έχω αναφέρει ότι θέλουμε να λύσουμε το συμβόλαιο του Μέιφορθ».

Για τις διαμαρτυρίες προπονητών πως ο Καπράρα δίνει πρόγραμμα στις διεθνείς αθλήτριες
: «Έγινε κακή συνεννόηση. Όλες οι παρεξηγήσεις θα λυθούν. Η έκθεσή του θα είναι αντικείμενο συζήτησης στην κουβέντα με τους προπονητές της Α1 γυναικών.

Έχει άποψη για το θέμα του αριθμού των ξένων αθλητριών, τι πρέπει να κάνουμε για να αποκτήσει ταυτότητα το γυναικείο βόλεϊ, να ανταγωνιστούμε τις προηγμένες χώρες. Μιλά για προετοιμασία κοινή με τις νεάνιδες και τις κορασίδες. Ελπίζω πως το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ θα βγει ωφελημένο από τη συνεργασία με τον κ. Καπράρα».

Για το πού πήγαν τα λεφτά τόσα χρόνια:
«Δεν πιστεύω πως υπάρχει σκάνδαλο στις προηγούμενες διοικήσεις. Υπάρχει διαχείριση μη νοικοκυρεμένη. Δεν υπήρχε πλάνο. Δεν πιστεύω πως κανείς έβαλε λεφτά στην τσέπη. Έλειπε ο προγραμματισμός. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλον χρόνο, αλλά να κοιτάξουμε μπροστά. Έχουμε φτάσει πολύ χαμηλά. Αν ανακαλύψουμε κολάσιμο ποινικά σκάνδαλο θα το καταγγείλουμε».

Για το καρτολίνο και τη wild card:
«Είναι μια ιστορία που ξεκινάει από το 2007-08 επί διοίκησης Μπελιγράτη. Τότε διαφώνησε η ΕΣΑΠ. Δύο χρόνια η διοίκηση Προσαλίκα δεν ασχολήθηκε και δεν έγινε καμία σοβαρή κουβέντα. Εμείς δεν έχουμε ανάγκη από θέματα προς λαϊκή κατανάλωση, όπως γράφτηκε για τη wild card. Και είναι κάτι που δεν είμαι σίγουρος 100% πως θα περάσει. Το καρτολίνο κατά 99% θα περάσει. Κριτικάρετέ μας αν δεν γίνει τίποτα του χρόνου».

Για τις κατηγορίες πως «χρεώνει» την ΕΟΠΕ με μετακινήσεις:
«Καταρχήν να πω πως υπάρχει μια απίστευτα αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική διάταξη πως στη θέση του προέδρου, του γραμματέα και του ταμία πρέπει να είναι κάτοικοι Αθηνών. Διαβεβαιώνω ότι η ομοσπονδία δεν πληρώνει περισσότερα χρήματα από όσα πλήρωνε στο παρελθόν για τις μετακινήσεις μου. Ο Προσαλίκας έλεγε είμαι 10 ώρες στην ομοσπονδία.

Εγώ δεν θέλω προεδροκεντρικό μοντέλο. Έχω ένα ορατό επάγγελμα και πρέπει να συνεχίσω να το ασκώ γιατί πρέπει να ζήσει και η οικογένειά μου. Δεν έχω κρυφά έσοδα. Θίχτηκα πολύ κυρίως από ανώνυμες επιθέσεις λάσπης. Ευτυχώς ελάχιστοι τα αναπαράγουν πλέον.

Ζητώ να κριθώ από τα έργα. Όχι από το αν είμαι Θεσσαλονικιός, που είμαι περήφανος για αυτό και όχι αν είμαι δικηγόρος ή όχι. Μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τον κόσμο και να πω πως αυτά που υποσχεθήκαμε ξεκινάμε και τα υλοποιούμε».

Για τις κατηγορίες πως ευνοεί το Πειραματικό:
«Όχι μόνο ευνοείται, καθώς έχει να πάρει επιχορήγηση από το 2006, αλλά εγώ προσωπικά έχω συνεισφέρει οικονομικά από τη στιγμή που έφυγε ο κ. Καραμάνης. Αν ήθελα να το ενισχύσω θα δεχόμουν την πρόταση να μην πέσει καμία ομάδα από την Α1 γυναικών»

Για τις αθλήτριες που είναι «δέσμιες» των σωματείων: «Η ελληνική νομοθεσία δένει τον αθλητή με το σωματείο. Η λύση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Η διοίκηση Μπελιγράτη εφάρμοσε τα δελτία ορισμένου χρόνου σε Α1 και Α2. Επαναστατική λύση θα μπορούσε να ήταν το να καθοριστεί ένα ποσό που θα δίνεται στην ομάδα για να φεύγει ο αθλητής. Δεν είναι καν εισήγηση, είναι μια σκέψη. Έχουν δίκιο και οι αθλητές και τα σωματεία».

Για τις υποθέσεις της Γιακουμή και της Χριστοδούλου: «Η πρώτη επικαλείται σοβαρούς λόγους ρήξης με το σωματείο της για να φύγει και να πάει σε άλλη ομάδα. Αυτό δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς. Το ΑΣΕΑΔ έχει εγκρίνει τέτοιες μεταγραφές στο παρελθόν. Πιθανόν η παραίτηση Χουντουμάδη να έχει σχέση και να δείχνει δυσαρέσκεια.

Θέλω να πω πως έγινε υπερβολικά και άδικα μεγάλη κουβέντα για την Χριστοδούλου. Δεκατρία σωματεία υπέβαλαν καθυστερημένα τα δελτία τους. Στον Πανελλήνιο δεν υπήρχε ούτε διοίκηση ούτε υπάλληλοι. Εγκρίθηκαν έστω και εκπρόθεσμα, όπως είχαν κάνει παλιότερα και οι προηγούμενες διοικήσεις».

Για το μπιτς βόλεϊ: «Κράτησε ψηλά τη σημαία της εικόνας του βόλεϊ τα τελευταία χρόνια. Φτάσαμε σε σημείο όμως, να βλέπουν κάποιοι ανταγωνιστικά ο ένας τον άλλον. Αλλάζουμε οργανωτικά πράγματα».

Για την «ελληνοποίηση» της Μοντάνο: «Έχει ελληνική ταυτότητα, αλλά η ομοσπονδία προέλευσής της είναι η Κολομβία. Για να γίνει αλλαγή πρέπει να παίξει δύο χρόνια σερί στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς πενταπλούν. Θα το ζητήσουμε από FIVB, αν και δεν μας βοηθούν οι κανονισμοί»