Ο Αθηνόδωρος Χατζηπαναγιώτου στο FORUM της Ε.Ο.ΠΕ.

Η Επιτροπή Ανάπτυξης, ενόψει της πολύ σοβαρής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για τις ηλικίες των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων, παρουσιάζει τη σχετική εισήγηση, για ένα θέμα που αντιμετωπίστηκε με πολλούς τρόπους στο παρελθόν και για το οποίο πρόθεση της Ε.Ο.ΠΕ είναι η απόφαση να αποτελέσει πάγια και σταθερή γραμμή για το άθλημα στο μέλλον.
Η επιτροπή εθνικών ομάδων εισηγήθηκε την απόλυτη εναρμόνιση των ηλικιών των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων στα εθνικά μας πρωταθλήματα με αυτές που καθορίζει η CEV. Αυτό, ενώ θεωρείται αυτονόητο ότι θα ακολουθηθεί στις ηλικίες των κλιμακίων-προεθνικών ομάδων, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην εφαρμογή του στα πρωταθλήματα.

Το ζήτημα έχει δυο διαστάσεις. Η πρώτη: αν θα αλλάζουν κάθε χρόνο ή κάθε δυο χρόνια οι ηλικίες των αθλητών που συμμετέχουν στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα (έφηβοι-παίδες-παμπαίδες, νεάνιδες-κορασίδες-παγκορασίδες). Η δεύτερη: αν οι ηλικίες θα είναι κλειστές, όπως προβλέπει η CEV, δηλαδή αν σε κάθε αναπτυξιακό πρωτάθλημα θα μπορούν να συμμετέχουν αθλητές γεννηθέντες σε δυο ημερολογιακά έτη και όχι μικρότεροι.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της πρότασης είναι: η καλύτερη διαχείριση των ηλικιών στις εθνικές ομάδες, αφού συμβαδίζουν ανταγωνιστικά με τις αντίστοιχες ηλικίες των άλλων εθνικών ομάδων και ο καλύτερος προπονητικός σχεδιασμός αυτών των ομάδων.

Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν αν εναρμονισθούμε πλήρως με την CEV από την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα είναι:

α) να χάνεται κάθε δυο χρόνια μια ηλικία, γιατί τα αγόρια που γεννήθηκαν τα ζυγά έτη και τα κορίτσια που γεννήθηκαν τα μονά έτη, ποτέ δεν θα είναι πρώτη ηλικία στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα,

β) θα υπάρξουν σωματεία ιδιαίτερα στην περιφέρεια που δεν θα μπορέσουν να κατεβάσουν ομάδες στα πρωταθλήματα ανάλογα με τις υποχρεωτικές πλέον ηλικίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Περιφέρεια θα γίνουν πρωταθλήματα με 2-3 ομάδες.

Η πρόταση της επιτροπής ανάπτυξης είναι για δύο αγωνιστικές περιόδους να δοθεί η δυνατότητα στις ομάδες να υπάρξει πλαφόν στην ανώτερη ηλικία που μπορεί να παίξει ένας αθλητής, αλλά όχι στην κατώτερη και μετά από δυο αγωνιστικές περιόδους την πλήρη εναρμόνιση με την CEV ως προς το κλειστό των ηλικιών, ώστε στο μεσοδιάστημα να δοθεί η δυνατότητα στα σωματεία να προετοιμασθούν κατάλληλα για τις επερχόμενες αλλαγές. Αντίθετα, η επιτροπή ανάπτυξης προτείνει οι αλλαγές των ηλικιών των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων να γίνονται κάθε χρόνο και όχι κάθε δυο χρόνια.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποφάσισε λόγω της σοβαρότητας του θέματος να ανοίξει ο διάλογος στο FORUM.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής ανάπτυξης
Αθηνόδωρος Χατζηπαναγιώτου
πηγη ΕΟΠΕ