Μίλκοβιτς: «Θα με ξαναδείτε σίγουρα στην Αθήνα»

Ο Ιβάν Μίλκοβιτς έδωσε την πρώτη του συνέντευξη μετά την φυγή του από τον Ολυμπιακό στον Παντελή Λώλη «ΣΤΟ ΦΙΛΕ» της Nova, της πρώτης ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

miljkovic_fener

Οι απαντήσεις που έδωσε θα συζητηθούν. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα. Δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του ερωτηθείς για το αν θα μπορούσε να επιστρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα ακόμη και ως παίκτης του Παναθηναϊκού.

Μίλησε ανοιχτά για την αποχώρηση του από τον Ολυμπιακό, έδωσε την δική του απάντηση στην έλλειψη ηγέτη στην τωρινή «ερυθρόλευκη» ομάδα. Άνοιξε τα χαρτιά του για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Γιάννη Συγγελίδη, τον Δημήτρη Τζούριτς. Αναλυτικά η συνέντευξη του «Ιβάν του τρομερού» «ΣΤΟ ΦΙΛΕ» της Nova έχει ως εξής:

- Ιβάν πρώτα από όλα θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ που αποδέχτηκες την πρόταση για συνέντευξη. Αν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη που δίνεις μετά το «διαζύγιο» με τον Ολυμπιακό;

«Ναι , αυτή είναι η πρώτη μου επίσημη συνέντευξη ή μάλλον αυτή είναι γενικά η πρώτη μου συνέντευξη γιατί όπως γνωρίζετε κατά την διάρκεια των πλέι οφ δεν μιλούσα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης»

- Γιατί δεν έδινες συνεντεύξεις;

«Γιατί δεν ήθελα να παρερμηνευτούν τα λόγια μου κι επειδή ήθελα όλη η ομάδα να είναι πολύ ήσυχη και ήρεμη... Νομίζω ότι τελικά κάναμε καλή δουλειά πάνω σε αυτό».

- Αλήθεια γιατί τελικά έφυγες από τον Ολυμπιακό;

«Ο Ολυμπιακός μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου προκρίθηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν μπορείς, βεβαίως, να αποκλείσεις το οικονομικό μέρος της συμφωνίας - ούτως ή άλλως δεν τα βρήκαμε στο οικονομικό - αλλά για μένα, σαν επαγγελματία παίκτη και σαν «Ιβάν Μίλκοβιτς», που πάντα θέλει να παίζει για να κερδίζει, το οικονομικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης δεν ήταν το πιο σημαντικό. Δεν τα βρήκαμε λοιπόν, κι έπρεπε να βρω μια άλλη ομάδα. Έψαξα στη Ρωσία, στην Ιταλία και σε όλα τα καλά πρωταθλήματα και τελικά... είμαι εδώ και παίζω στην Κωνσταντινούπολη».

- Νομίζω ότι μια από τις πιο δυνατές στιγμές της περσινής χρονιάς ήταν η κατάκτηση του τελευταίου πόντου στον τέταρτο τελικό με τον Παναθηναϊκό όταν ανέβηκες στην εξέδρα. Γιατί έκανες αυτή την κίνηση;

«Κατά τη διάρκεια των πλέι οφ αλλά και της κανονικής περιόδου, όταν είχαμε πολλά προβλήματα, μίλησα πολύ καλά και καθαρά με τον κύριο Συγγελίδη για όλα και ένιωσα ότι πραγματικά προσπαθούσε να κάνει το καλύτερο για την ομάδα. Καθώς συζητούσαμε και καθώς σκεφτόμασταν, είπα πως ο πιο καλός τρόπος να ανεβάσουμε την ατμόσφαιρα σε υψηλότερο επίπεδο ήταν να τα δώσουμε όλα για τη νίκη.

Δεν είναι ότι του υποσχέθηκα κάτι αλλά ας πούμε πως ένιωσα ότι αυτή η νίκη θα ήταν πάρα πολύ σημαντική για εκείνον. Κι ήταν νομίζω όχι μόνο για εκείνον αλλά και για όλον αυτόν τον κόσμο που ήταν εκεί όταν σκαρφάλωσα προς το μέρος του, με την Θύρα 7 και όλους τους φιλάθλους να χαίρονται πραγματικά για αυτό που έκανα. Το έκανα αυτό για μένα, για όλο τον κόσμο αλλά και για όλους τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, εκείνους που ήταν μαζί μας από την αρχή ως το τέλος».

- Γνωρίζεις ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι πλέον μεγαλομέτοχος στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό;

«Ναι το γνωρίζω και αυτό είναι πολύ καλό για τον Ολυμπιακό».

- Τι θα του έλεγες αν τον συναντούσες;

«Θα του έλεγα αυτό που του είπα και όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά πριν από 11 χρόνια. Σήμερα ο κ. Μαρινάκης είναι πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας και νομίζω – από όσα ξέρω βέβαια γιατί τον έχω συναντήσει λίγες φορές – ότι αγαπάει πάρα πολύ τον Ολυμπιακό. Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει ο Ολυμπιακός να είναι μια μεγάλη οικογένεια. Όχι όμως οικογένεια που θα αφορά μόνο το ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός είναι ένας μεγάλος σύλλογος με όλους τους παίκτες του, τους οπαδούς του. Όλα τα αθλήματα θα πρέπει να είναι στην οικογένεια του Ολυμπιακού».

- Υπάρχει περίπτωση να επιστρέψεις ποτέ στην Ελλάδα;

«Ακούστε: ποτέ μην λες ποτέ! Εάν έχω πρόταση, θα το σκεφτώ. Για την ώρα έχω συμβόλαιο εδώ και νομίζω το καλύτερο για μένα είναι να σκεφτώ πως θα παίξω καλά εδώ και ιδιαίτερα πώς θα παίξω καλά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Για τις προτάσεις και όλες τις άλλες συζητήσεις με τους συλλόγους και τους δημοσιογράφους και όλους, για τη νέα μου ομάδα θα πρέπει να περιμένουμε ως το επόμενο καλοκαίρι ή ενδεχομένως ως τα επόμενα δύο καλοκαίρια.

- Αν ο Παναθηναϊκός σου πρότεινε συνεργασία πώς θα αντιδρούσες;

«Είμαι επαγγελματίας παίκτης, πρώτα από όλα, αλλά φυσικά θα το σκεφτόμουν πολύ καλά...»

- Εάν θυμάσαι καλά, πριν 13 μήνες νομίζω, στο στούντιο της εκπομπής «ΣΤΟ ΦΙΛΕ» είπες πως είσαι «γαύρος»…

«Ναι, εκείνη τη στιγμή έτσι αισθανόμουν και τότε νομίζω είχαμε μόλις πετύχει μια σπουδαία νίκη απέναντι σε έναν δυνατό αντίπαλο, όπως είναι ο Παναθηναϊκός, κι είχαμε κερδίσει έναν τελικό. Και θα το έδειχνα σε όλο τον κόσμο όπως είπαμε πριν, σκαρφαλώνοντας κοντά τους».

- Τώρα νιώθεις ακόμα «γαύρος»;

«Εσύ νομίζεις πως είμαι ακόμα «γαύρος»; Κοίτα τα χρώματα! (δείχνει στην κάμερα την φανέλα της Φενέρμπαχτσε). Τα πράγματα είναι καλά αλλά διαφορετικά. Ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον αλλάξουν πάλι. Ποτέ δεν ξέρεις».

- Μιλάς με τους πρώην συμπαίκτες σου, έχεις επικοινωνία;

«Ναι, έχω ακούσει ήδη πολλά. Έχω πολύ καλές σχέσεις με παίκτες και ανθρώπους στην Αθήνα με τους οποίους τα λέμε πού και πού. Μερικές φορές πηγαίνω στην Αθήνα να τους βρω και κρατάω καλές σχέσεις. Λίγο πολύ έχω όλη την πληροφόρηση για το ελληνικό πρωτάθλημα».

- Έμαθες ότι ο Ολυμπιακός έκανε τρεις ήττες συνεχόμενες, για πρώτη φορά στην ιστορία του;

«Τι συνέβη... Νομίζω ότι ξέρουν καλά εκείνοι τι συνέβη».

- Λένε πως δεν υπάρχει ηγέτης στον Ολυμπιακό από τη στιγμή, που έφυγε ο Μίλκοβιτς... Είναι αλήθεια;

«Πρέπει να κοιτάξουν μέσα στην ομάδα, εάν δεν υπάρχει ηγέτης, θα πρέπει να αναζητήσουν έναν ανάμεσά τους. Κάποιος θα πρέπει να αναλάβει ρόλο αρχηγού γιατί αλλιώς η ομάδα δεν θα παίζει καλά. Καμιά φορά δεν αρκεί να βρεις κάποιον για τη θέση του αρχηγού. Ο σύλλογος θα πρέπει όταν επιλέγει τους παίκτες του στην αρχή της σεζόν να αποφασίζει ποιος θα είναι ο αρχηγός. Δεν αρκεί βεβαίως να χρίσεις κάποιον αρχηγό. Πρέπει να είναι αποδεκτός κι από τους παίκτες».

- Μπορεί ο Τζούριτς να γίνει ο ηγέτης του Ολυμπιακού; Περιμένουν πολλά από αυτόν στον Ολυμπιακό…

«Ο Τζούριτς είναι ακόμα νεαρός. Τα τελευταία δύο χρόνια έπαιζε πολύ καλά σαν κεντρικός και τώρα έχει κάποια προβλήματα στην πρεμιέρα του σαν διαγώνιος αλλά πρέπει να περιμένουμε γιατί είναι νεαρός και ταλαντούχος... και χρειάζεται χρόνο. Σε αυτό το χρόνο φυσικά και θα κάνει λάθη και θα παίζει καλά μέχρι να γίνει πολύ καλός παίκτης. Ο ηγέτης θα πρέπει να βρεθεί μέσα στην ομάδα. Γιατί καμιά φορά μπορεί να έχεις τους παίκτες αλλά να μην έχεις και τον ηγέτη της ομάδας ανάμεσά τους».

- Τι σου άρεσε και τι δεν σου άρεσε στην περσινή χρονιά στον Ολυμπιακό;

«Μου αρέσουν οι άνθρωποι, που σέβονται τον λόγο τους. Που σέβονται τις υποσχέσεις τους ή δεν χρειάζεται να δώσουν καν υποσχέσεις. Για μένα το να δώσω τον λόγο μου είναι πιο σημαντικό από το να υπογράψω ένα χαρτί. Είχα δυσκολία να το καταλάβουν αυτό οι Έλληνες που ήταν γύρω από τον σύλλογο και γύρω από την ομάδα βόλεϊ, ειδικότερα. Γενικότερα, όμως, δεν είχα κανένα, μα κανένα πρόβλημα στην Ελλάδα, στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού».

- Ο Τζούριτς μου είπε πως ο Μίλκοβιτς ήταν δάσκαλος για εκείνον. Μου είπε «τα τελευταία δύο χρόνια είχα δάσκαλο και αυτός ήταν ο Ιβάν Μίλκοβιτς...»

«Λυπάμαι πάρα πολύ - και θέλω να το πω αυτό στον ίδιο αλλά και σε όλο τον κόσμο- λυπάμαι που δεν είχα την ευκαιρία να του δείξω μερικά πράγματα παραπάνω, καθότι όπως γνωρίζετε, προσπαθούσα να είμαι... ο παίκτης. Ο προπονητής είναι ο προπονητής και πρέπει να κάνει την δουλειά του. Εγώ είμαι παίκτης και πάντα προσπαθούσα να είμαι ο παίκτης.

Ίσως σε κάποιες δύσκολες στιγμές ο κόσμος να με ρωτούσε «γιατί δεν προσπαθείς να κάνεις κάτι παραπάνω;» ... κι εγώ απαντούσα «δεν μπορώ να κάνω παραπάνω γιατί είμαι απλώς ένας παίκτης. Μπορώ μόνο να βοηθάω τον προπονητή. Δεν μπορώ να είμαι ο κόουτς». Υπό αυτές τις συνθήκες, ζητάω συγγνώμη που δεν μπόρεσα να τον βοηθήσω λίγο παραπάνω γιατί εκείνος με άκουγε συνέχεια και ήθελε να μαθαίνει...»

- Τι τύπος είναι τελικά ο Ιβάν Μίλκοβιτς. Είναι ο σκληρός, αλάνθαστος, επαγγελματίας παίκτης που θαυμάζουμε ή μέσα του κρύβει ευαίσθητο χαρακτήρα;

«Προσπαθώ να το κρύψω όσο μπορώ. Μερικές φορές δεν μπορώ να το κρύψω τόσο αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι να κερδίσω το επόμενο σημαντικό ματς και να προσπαθήσω να είμαι λίγο καλύτερος απέναντι στην αντίπαλη ομάδα».

- Έκανες πολλά δώρα στον Σπύρο Μπλέτσα. Ένα από αυτά τα δώρα βρίσκεται ακόμα στο «Μελίνα Μερκούρη» και είναι το πλυντήριο ρούχων που λέγεται «Ιβάν Μίλκοβιτς». Είναι αλήθεια;

«Δεν ξέρω. Πρέπει να ρωτήσετε τον Μπλέτσα. Βοήθησα σε αρκετές περιπτώσεις και πολλούς ανθρώπους αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε όσους τους έκανα αυτά τα δώρα, αν τα έκανα...»

- Σε ενοχλεί όταν γράφουν οι δημοσιογράφοι για την προσωπική σου ζωή;

«Όχι δεν με ενοχλεί... Απλώς πρέπει να λέω κάθε φορά ότι δεν μιλάω για την προσωπική μου ζωή».

- Διαβάζεις όσα γράφουν οι δημοσιογράφοι για τα προσωπικά σου;

«Όχι δεν διαβάζω. Δεν μου αρέσουν τέτοια πράγματα γιατί γενικά δεν με ενδιαφέρει η προσωπική ζωή των άλλων».

- Κατέκτησες το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και είσαι νομίζω ο αρχηγός της ομάδας μετά την αποχώρηση του Νίκολα. Γκρίμπιτς. Έτσι δεν είναι;

«Νομίζετε ότι παραμένω στην Εθνική ομάδα; Θα πρέπει να περιμένετε το καλοκαίρι για να δείτε... Ποτέ δεν ξέρεις».

- Δεν θέλεις να είσαι πια στην εθνική ομάδα;

«Δεν είναι ότι δεν θέλω. Είναι μια απόφαση, που θα πάρω το καλοκαίρι γιατί με τους νέους παίκτες, που έχουμε, αν παίξουν καλά, θα τους δώσω την ευκαιρία να αποδείξουν πόσο καλοί είναι. Κι αν είναι ικανοί να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα παίξω στο World League. Δεν είναι ότι δεν θέλω να είμαι στην ομάδα. Θέλω να δώσω τόπο στους νέους παίκτες».

- Θα κάνεις δηλαδή κάτι ανάλογο που έκανε και ο κουμπάρος σου, ο Αντρεα Γκέριτς...

«Ναι, θα κάνω ότι έκανε ο Αντρέα (σ.σ. Γκέριτς) και ο Νίκολα (σ.σ. Γκρίμπιτς) γιατί, λίγο πολύ, είμαστε όλοι πάνω από τα 30. Είναι πια καιρός να δώσουμε την ευκαιρία στα νέα παιδιά να παίξουν και να παίξουν όσο καλά παίξαμε κι εμείς στο παρελθόν».

- Μάλιστα. Έχω πληροφορία ότι θα αγοράσεις σπίτι στην Ελλάδα. Είναι αλήθεια;

«Πως ξέρεις ότι δεν έχω αγοράσει ήδη σπίτι; θα πρέπει να είσαι πιο καλά πληροφορημένος…»

- Ώστε έχεις ήδη αγοράσει σπίτι…

«Όταν είσαι καλύτερα ενημερωμένος, στην επόμενη συνέντευξη, θα τα πούμε πάλι...» (γελάει)

- Το αγόρασες το σπίτι λοιπόν;

«Ποτέ δεν ξέρεις».

- Εγώ πάντως λέω ότι σου αρέσει η Αθήνα…

«Ναι, φυσικά. Πέρασα δύο πολύ ωραία χρόνια στην Ελλάδα».

- Πέρασες τα καλύτερά χρόνια της ζωής σου στην Αθήνα ή είναι καλύτερα στην Σερβία;

«Δεν ξέρω. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη που πρόκειται να ζήσω...».

- Σε ευχαριστούμε κι ελπίζουμε να σε ξαναδούμε σύντομα όχι μόνο στην Α1 αλλά και στην Αθήνα.

«Εντάξει, στην Αθήνα θα με ξαναδείτε σίγουρα. Ίσως κάπου στο Γκάζι ή στη Γλυφάδα».