Ο Γιώργος Μανωλόπουλος στο FORUM της Ε.Ο.ΠΕ.

Συμμετέχοντας στην συζήτηση για το θέμα τωνηλικιών των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων καταθέτω τις προσωπικές μου απόψεις σαν μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας μας.

Ένα μέρος αυτών είναι η εισήγηση της Επιτροπής Εθνικών ομάδων προς το Δ.Σ. της ΕΟΠΕ και ο δεύτερος πόλος για να ανοίξει μια συζήτηση που πιστεύω θα μας οδηγήσει όλους στην πιο σωστή απόφαση.

Εισήγηση Επιτροπής Εθνικών ομάδων

Βάσει των ηλικιών στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της CEV και της FIVB και για την δημιουργία των Εθνικών ομάδων από την επόμενη χρόνια και μετά, θα πρέπει αν θέλουμε να εναρμονιστούμε πλήρως να ισχύσουν στην Ελλάδα οι κατώθι ηλικίες.

Την περίοδο 2011-2012 και 2012-2013 έφηβοι θεωρούνται οι γεννημένοι από 1/1/93 και μετά, παίδες οι από 1/1/95 και μετά. Στα κορίτσια την ίδια περίοδο νεανίδες θεωρούνται οι γεννημένες απο 1/1/94 και μετά, και κορασίδες οι από 1/1/96 και μετά. Και αυτό συμβαίνει διότι οι διεθνείς διοργανώσεις γίνονται κάθε δυο χρόνια.

Για τις περιόδους 2013-2014 και 2014-2015 οι αντίστοιχες ηλικίες διαμορφώνονται στην βάση των προηγούμενων συν δυο χρονια.(π.χ. έφηβοι από 1/1/95 και μετά, νεανίδες από 1/1/96 και μετά.)

Για τις Ελληνικές διοργανώσεις οι ηλικίες θα πρέπει κατά την γνώμη μου να είναι κλειστές προς τα πάνω. Π.χ .έφηβοι για το 2011-2012 και 2012-2013 οι γεννηθέντες 1993-94-95-96,αντιστοιχα και στις υπόλοιπες διοργανώσεις.

Το πλεονέκτημα σε όλο αυτό το σύστημα είναι ότι βοηθά στην σταθερότητα ενός προγραμματισμού για τις Εθνικές ομάδες αλλά και για τα σωματεία εάν όμως εναρμονιστούν όλοι σε αυτήν την φιλοσοφία, δηλαδή ότι το 2011-12 δεν μπορούμε να θεωρούμε 19 χρονών ένα αγόρι έφηβο(και σε περίπτωση που αυτό είναι γεννημένο τους πρώτους μήνες και 20 χρονών) και αντίστοιχα 18 χρονών η 19 χρονών ένα κορίτσι νεανίδα.

Όπως επίσης και για το των ηλικιών να αποφύγουμε πολύ μικρά παιδία να αγωνίζονται και στα τρία αναπτυξιακά πρωταθλήματα για να αποφύγουμε τις πολλές επιβαρύνσεις.

Εδώ όμως υπάρχει και ο αντίλογος της λογικής των σωματείων όχι άδικα μιας λογικής η οποία λογω έλλειψης ικανής ποσότητας αθλητών -τριών η και ακόμα από φιλοσοφία πρωταθλητισμού από παράγοντες και προπονητές μας έχουν οδηγήσει όλους σε ένα μοντέλο αύξησης του μέσου όρου ηλικίας των αθλητών-τριών που εάν στα Εθνικά πρωταθλήματα έχει κάποια λογική(προσωπικά εκτός των δυο Α1 κατηγοριών δεν την ασπάζομαι) στα περιφερειακά πρωταθλήματα κατά την γνώμη μου είναι εντελώς λάθος.

Πολύ σωστά υπάρχει επίσης και η άλλη γνώμη(με την σημερινή αντίληψη) ότι οι ζυγές ηλικίες στα αγόρια και οι μονές στα κορίτσια εάν ισχύσει η αλλαγή ανά διετία θα «καίγονται».

Νομίζω ότι πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να πάρουμε την σωστή απόφαση η οποία πλέον δεν θα είναι συζητήσιμη μετά από 2-3 χρόνια αλλά σταθερή για δεκαετία τουλάχιστον εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Τα αγόρια 19 χρονών και τα κορίτσια 18 χρονών πρέπει πλέον να στελεχώνουν τις ανδρικές και γυναίκειες ομάδες γιατί η ανακύκλωση των αθλητών -τριών μεγάλης ηλικίας μαζί με την απαξίωση εδω και μια δεκαετία των μικρών αθλητών -τριών μας έχουν οδηγήσει σε εφησυχασμό. Ας καταλήξουμε όλοι που είναι ο γιαλός γιατί θα συνεχίσουμε να αρμενίζουμε στραβά.

Γ. ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ