Καπράρα: «Η Εθνική πρέπει να ανέβει το... βουνό του Ευρωπαϊκού Λιγκ»

Την κλήρωση της Εθνικής στον 1ο όμιλο του Ευρωπαϊκού Λιγκ, τον μεγάλο στόχο της ομάδας, τους λόγους που τον οδήγησαν στην ανανέωση της συνεργασίας του με την ελληνική Ομοσπονδία, αλλά και τη συνεργασία του με τους συναδέλφους προπονητές της Α1 γυναικών, σχολίασε ο Ιταλός προπονητής της Εθνικής, Τζιοβάνι Καπράρα, μιλώντας στο volleyball.gr.

caprara_350

Ακόμα αναφέρθηκε στην προετοιμασία της Εθνικής σε σχέση με το αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ αναφέρθηκε και στην πρώην ομάδα του, Ρωσία, η οποία τον περασμένο μήνα αναδείχτηκε ξανά παγκόσμια πρωταθλήτρια.

«Με μια πρώτη ματιά η κλήρωση κόντρα σε Σερβία, Γαλλία και Ισπανία μοιάζει με βουνό για την Εθνική Ελλάδος και ίσως να είναι, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να το ανέβουμε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που θα τεθούμε αντιμέτωποι με τόσο δυνατές ομάδες γιατί για να μπορέσει η Εθνική κάποια στιγμή να αλλάξει επίπεδο, μόνο με τέτοιους αγώνες θα το πετύχει» ήταν το πρώτο σχόλιο του Καπράρα, ο οποίος θεωρεί ότι η Εθνική θα βγει κερδισμένη το καλοκαίρι του 2011 εν όψει του μεγάλου στόχου της που δεν είναι άλλος από την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2013:

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε ένα παιχνίδι που δεν θα παλέψουμε. Θα δώσουμε το 100% και μπορεί να τα χάσουμε όλα, μπορεί να κάνουμε και εκπλήξεις, όμως, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βγούμε κερδισμένοι σε εμπειρίες, σε αγωνιστικότητα και κυρίως να δω αυτή την ομάδα να βελτιώνεται παιχνίδι με παιχνίδι. Άλλωστε, δεν κρύβουμε ότι ο μεγάλος μας στόχος δεν είναι το Ευρωπαϊκό Λιγκ του 2011, αλλά η πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2013».

Ο Ιταλός τεχνικός ανανέωσε τον περασμένο Οκτώβριο το συμβόλαιό του με την Ε.Ο.ΠΕ. για τα επόμενα δύο χρόνια και δεν έκρυψε ότι αυτή ήταν μια απόφαση που τον ικανοποίησε και του δίνει κίνητρο να συνεχίσει το έργο του: «Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει η δουλειά στην Εθνική Ελλάδος και από τη στιγμή που και η Ομοσπονδία ήταν ευχαριστημένη από εμένα δεν υπήρχε λόγος να μην συνεχίσουμε μαζί. Εάν, όμως, δεν πίστευα στον στόχο που από κοινού έχουμε θέσει με την ΕΟΠΕ, τότε δεν θα συνέχιζα.

Πρώτα απ’ όλα λοιπόν νιώθω ότι υπάρχει εξέλιξη και ότι βήμα-βήμα προχωράμε προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν λέω ότι του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι να παίξουμε σε… παγκόσμιο επίπεδο, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε να διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας για το Eurovolley 2013».

Πολλοί στέκονται στο γεγονός ότι εργάζεται ως «παρτ τάιμ» προπονητής της Εθνικής και ότι το ιδανικό θα ήταν η «φουλ τάιμ» συνεργασία με την Ομοσπονδία: «Οπωσδήποτε υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δύο συνεργασίες, όμως, αφού εξετάσαμε όλες τις παραμέτρους, καταλήξαμε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτός είναι ο τρόπος που μπορούμε να συνεχίσουμε.

Εάν καταφέρω να λύσω το οικογενειακό μου ζήτημα, θα τεθώ στη διάθεση της Ομοσπονδίας, αλλά προς το παρόν δεν μπορώ να λείψω από την Ιταλία σε μόνιμη βάση. Δεν το αποκλείω για το μέλλον, όμως, κατά την άποψή μου αυτό δεν μειώνει τη δουλειά που γίνεται στην Εθνική στην παρούσα φάση».

caprara350

Όσον αφορά στην προετοιμασία της Εθνικής ο Καπράρα είναι ξεκάθαρος στον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί: «Υπάρχει ένας αριθμός αθλητριών στις οποίες θα στηριχτώ, αλλά αυτό δεν αποκλείει τίποτα. Μαζί με τις αναμετρήσεις του Ευρωπαϊκού Λιγκ, η Εθνική θα δώσει συνολικά περίπου 30 αγώνες, προκειμένου να καταφέρει να' δέσει' σαν ομάδα. Στην Εθνική, λοιπόν, θα βρίσκονται οι αθλήτριες που θέλουν να δουλέψουν σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και όχι μόνο για 15-20 ημέρες.

Αυτό είναι ξεκάθαρο και όποιες μπορούν και θέλουν να το ακολουθήσουν θα είναι ευπρόσδεκτες ανεξαρτήτου ηλικίας. Εννοείται ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με νέα κορίτσια και να τους δίνουμε ευκαιρίες, αλλά οι μεγάλες ομάδες θέλουν και εμπειρία. Πάντως, από το περασμένο καλοκαίρι έχω εντοπίσει αθλήτριες που διαθέτουν ταλέντο και μπορούν να ενισχύσουν την Εθνική γυναικών».

Η υπόθεση «Εθνική» αφορά φυσικά και τα σωματεία. Η συνεργασία του Καπράρα με τους συναδέλφους του στην Α1 γυναικών ποια είναι;
«Όποτε βρίσκομαι στην Ελλάδα έχω συναντήσεις με τους συναδέλφους που εργάζονται στις ομάδες και τροφοδοτούν την Εθνική. Είμαι ικανοποιημένος από τη συνεργασία και περιμένω ότι από τον προσεχή Ιανουάριο θα έχουμε ακόμα στενότερη. Το μήνυμα που περνάω σε όλους τους προπονητές με τους οποίους μιλάω και συνεργάζομαι είναι ότι αυτή η Εθνική δεν είναι του Καπράρα, αλλά όλων μας».

Τέλος, δεν αρνήθηκε να σχολιάσει και τις επιδόσεις της πρώην ομάδας του, της εθνικής Ρωσίας που πρόσφατα αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για δεύτερη συνεχή φορά: «Ό,τι και να πούμε για τη Ρωσία θα είναι λίγο. Χάρηκα που επανέλαβε τον θρίαμβο του 2006 και αισθάνθηκα υπερήφανος που ήμουν προπονητής αυτής της ομάδας. Παίζει το καλύτερο βόλεϊ στον κόσμο και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο βάσει αποτελεσμάτων, αλλά και της εικόνας της. Νομίζω ότι ο δεύτερος απέχει πολύ και όσο θα αγωνίζεται η Γκάμοβα, η Ρωσία μπορεί να… αργήσει να χάσει τα σκήπτρα».