Συνταγή για ιδανικούς Κοιλιακούς (Video)

Επιστρέφω με ένα θέμα που ξεκίνησα πριν μερικές μέρες, το θέμα των Κοιλιακών μυών.

Πρωτού ξεκινήσουμε να ακούμε ατάκες «εάν έπαιρνα και εγώ φάρμακα έτσι θα ήμουν» από ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να μιλάνε, ας ρίξουμε μια ματιά σε παράγοντες πολύ σημαντικούς που έχουν να κάνουν με τους κοιλιακούς μύες.


ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Είναι αλήθεια ότι δεν εμφανίζονται σε όλους το ίδιο εύκολο οι κοιλιακοί, το πόσο γρήγορα και από που θα χάσει κανείς λίπος έχει να κάνει με την γενετική του προδιάθεση. Άλλοι εμφανίζουν καλούς κοιλιακούς όταν το λίπος τους φτάσει στο 12% ενώ οι πιο άτυχοι όταν φτάσει στο 7%. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει και το οποίο σημαίνει ότι ΟΛΟΙ μπορεί να έχουν κοιλιακούς απλά δεν είναι το ίδιο εύκολο για όλους όμως.


ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ
Ο οργανισμός μας κατακρατεί υγρά στο σώμα όταν τρώμε υπερβολικό αλάτι, όταν δεν τρώμε κάλιο και όταν έχουμε μείνει από υγρά για μεγάλο διάστημα. Επιπλέον ο μεταβολισμός πέφτει όταν δεν πίνουμε νερό. Ένας καλά ενυδατωμένος οργανισμός λειτουργεί καλύτερα και δεν συγκρατεί περιττά υγρά, 3 λίτρα νερό για τις γυναίκες και 4 για τους άντρες είναι απαραίτητα κάθε ήμερα. Από εκεί και πέρα οι ανάγκες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες ανάλογα με την δραστηριότητα που κάνετε.


ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
Οι κοιλιακοί είναι μύες, είναι πολύ ισχυροί και συγκρατούν το σώμα μαζί με τους ραχιαίους, όπως όλοι οι μύες θέλουν χρόνο να αναπτυχτούν και να δημιουργηθούν, ειδικά για να φαίνονται πρέπει να έχουν όγκο. Αν κάνετε κάθε ήμερα κοιλιακούς θα καταλήξετε «φλατ» δεν θα φανούν ποτέ. 2 φόρες την εβδομάδα με 2 ήμερες το λιγότερο κενό ανάμεσα είναι ΥΠΕΡ ΑΡΚΕΤΕΣ. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι εάν κάνουν όλη μέρα κοιλιακούς θα κάψουν λίπος. Αυτό απλά δεν συμβαίνει.


ΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Δεν είναι ανάγκη να τρέχετε όλη μέρα, ούτε όπως πίστευαν παλιά πάνω από 20 λεπτά για να καις λίπος ενώ μέχρι εκείνη την ώρα καις. . . κάτι άλλο!

Η πραγματικότητα είναι ότι καις και λίπος και χάνεις υγρά και λίγους μυες εάν την ώρα που τρέχεις δεν επαρκούν οι θερμίδες που έχεις καταναλώσει. Άρα, εάν κάνεις διατροφή με έλλειμμα θερμίδων είτε τρέξεις 15 λεπτά είτε 1 ώρα πάλι θα κάψεις τα ίδια πράγματα. Όμως ο καλύτερος τρόπος είναι η διαλλειματική προπόνηση, δηλαδή σπριντ με ενδιάμεσα διαλλείματα, το πόσα θα κάνει κάποιος και σε ποια ταχύτητα, έχει να κάνει με το πόσο γυμνασμένος είναι.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το πιο σημαντικό όλων. Ουδείς γραμμώνει τρώγοντας πίτσες και σουβλάκια, πατατάκια, γαριδάκια κ.τ.λ. ακόμη και αν οι θερμίδες που καταναλώνει είναι λιγότερες, γιατί η ποιοτική διατροφή κάνει την διαφορά όχι μόνο στους κοιλιακούς αλλά και στην υγεία.
Εμφανείς κοιλιακοί είναι απόδειξη καλής λειτουργίας των οργάνων που βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα, δεν είναι απλά ομορφιά. Ένας άνθρωπος με κανονικό βάρος ή λεπτός δεν είναι αυτόματα υγιείς. Λεπτός μπορείς να είσαι αν απλά τρως λίγες θερμίδες ή κάνεις πολλές καύσεις, υγιείς όμως δεν θα είσαι αν απλά είσαι λεπτός αλλά τρως ακατάλληλες τροφές όλη μέρα. Οι λεπτοί δεν είναι λιγότερο ευπαθείς από τους παχύσαρκους όταν τρώνε λάθος τροφές και περηφανεύονται «εγώ τρώω πίτσες, σουβλάκια, κλαμπ σάντουιτς όλη μέρα, αλλά έχω καλό μεταβολισμό δεν παχαίνω!!!» Σαφώς και είναι τυχεροί οπτικά. . . υγιείς δεν είναι! Αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχαν αδύνατοι άνθρωποι με πίεση, χοληστερίνη τριγλυκερίδια, κ. τ. λ. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ισχύει το «είσαι ό,τι τρως».


Εάν ο στόχος σας είναι να έχετε καλούς κοιλιακούς ένας δρόμος μόνο υπάρχει, σωστός σχεδιασμός. Μια αλυσίδα: Διατροφή - σωστή εξάσκηση. Αυτό δεν είναι κάτι που το πετυχαίνει κανείς σε έναν μήνα. Κανείς δε μπορεί να πετύχει κάτι σε έναν μήνα όταν επί χρόνια ολόκληρα έκανε καταχρήσεις. Χρειάζεται υπομονή. Βέβαια υπάρχουν οι άνθρωποι με μεγάλη φαντασία, που απλά σκέφτονται «έρχεται καλοκαίρι» και αρχίζουν να κάνουν κοιλιακούς και να περιορίζουν τις σοκολάτες και μετά αρχίζουν τα παγωτά και πιστεύουν ότι τα . . . καίνε στο γυμναστήριο! Στο δικό τους μυαλό όταν η ζυγαριά δείξει 1 κιλό λιγότερο όλα είναι καλά. . . όταν κοιτάζουν στον καθρέφτη αμέσως βλέπουν διαφορά, βλέπουν πολλές φόρες πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν και έτσι νιώθουν τέλεια!. Δεν μιλάμε όμως εδώ για αυτούς τους ανθρώπους αλλά για ανθρώπους με θέληση και υπομονή που τελικά πετυχαίνουν αυτό που θέλουν, γιατί όταν μπορεί ένας απλά όλοι μπορούν ευκολότερα η δυσκολότερα.

Γιάννης Σαμιώτης


* Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ασκήσεις για τους κοιλιακούς μύες.


Πολυμέσα