Η διατροφή μας στις διακοπές

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποίησα ένα ταξίδι προς ένα νησί των Κυκλάδων και με αφορμή αυτό σκαφτόμουν ότι τελικά είναι πολύ δύσκολο αν δεν είσαι προετοιμασμένος να φας κάτι σωστό από το καράβι. . . έως την παραλία!

Στο καράβι όπου πλήρωσα για ένα τοστ τυρί γαλοπούλα, ένα νερό και μια κόκα κόλα 7 ευρώ και αναρωτιόμουν αν ήμουν στο Χίλτον.

Σίγουρα οι διακοπές είναι ημέρες χαλάρωσης και κανείς δεν πρέπει να ακολουθεί πλάνο στην διατροφή, αν το ακολουθείς όλο το χρόνο δεν θα σου κάνει ποτέ κακό η εξαίρεση , ίσα ίσα που ψυχολογικά θα βοηθήσει.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταναλώσουμε ότι έχουν για πέταμα και δεν το τρώνε ούτε οι σκύλοι!

Δυστυχώς οι ημέρες που για εμάς είναι χαλάρωση για κάποιους είναι ημέρες εκμετάλλευσης και ακόμη και σήμερα θεωρούν ότι με 1-2 μήνες δουλειάς μπορούν να αρπάξουν από την τσέπη μας χρήματα που θα τους κάνουν να απολαύουν τους επόμενους μήνες ανάσκελα! Έτσι η ποιότητα των τροφών που μας σερβίρουν είναι πολλές φορές απαράδεκτη.

Πριν λίγες ημέρες συνελήφθη εστιάτορας ο οποίος χρησιμοποιούσε στην Πρέβεζα σε ταβέρνα που διατηρεί λάδι που έκλεβε από κοντινό νεκροταφείο! Σε πολλά νησιά τηγανίζουν τα γνωστά καλαμαράκια με το ίδιο λάδι για ένα μήνα και απλά προσθέτουν όσο καίγεται, σε πολλά μαγαζιά απλά ξεπλένουν τα ποτήρια μέσα σε μια γούρνα. Οι σαλάτες άπλυτες και γενικά αδιαφορούν σε όλα μπροστά σε ΛΙΓΑ ευρώ παραπάνω κέρδος.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ότι είναι λίγοι όσοι το κάνουν αλλά δεν το νομίζω. . . το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε!

Καταρχήν όσο και αν μας αρέσουν οι σαλάτες καλό είναι να τρώμε βραστά λαχανικά και χόρτα αν θέλουμε να αποφύγουμε στομαχικά προβλήματα που κάνουν πάρτι στα τουριστικά θέρετρα. Οι σαλάτες εκτός του ότι αν πλένονται δεν γίνεται σωστά, κόβονται μια ημέρα πριν στα περισσότερα μαγαζιά για λόγους ταχύτητας και έτσι εκτός του ότι πρακτικά οι βιταμίνες καταστρέφονται, οι οικισμοί των μικροβίων αναπτύσσονται. Δεκάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο 2-3 ημέρες από τις διακοπές τους από γαστρεντερίτιδες και διάρροιες.

Είναι απίστευτο το τι μπορεί να βάλει στο στομάχι του κάποιος σε περίοδο διακοπών και πόσο μπορεί να πληρώσει για αυτό. Προσοχή! Αν θέλετε να περάσετε 100% τις διακοπές σας ευδιάθετοι, αποφύγετε τις φρουτοσαλάτες, τους λουκουμάδες και καθετί που κάνει τον γύρο της παραλίας από έναν πλανόδιο κάτω από 50 βαθμούς θερμοκρασία! Ο άνθρωπος έχει αντοχές! Σίγουρα όμως δεν έχουμε πάντα τις ίδιες και μια φορά αρκεί για να βάλεις μυαλό! Εκτός του ότι μας πιάνουν κορόιδα με φρουτοσαλάτες που αποτελούνται κατά 80% φθηνά φρούτα αλλά πωλούνται σε 3πλασιες τιμές. Ίσως η τσέπη αντέχει ακόμη αλλά αντέχει σίγουρα το στομάχι;

Η τρίτη κατηγορία είναι τα σάντουιτς και οι αραβικές πίτες. Εδώ αν αποφύγουμε το μαρούλι και τις ντομάτες που έχουν πολλές φορές ζαρώσει από μπαγιατίλα ίσως η επιλογή να είναι καλύτερη εάν επιλέξουμε μια καντίνα όπου φτιάχνουν επί τόπου το σάντουιτς με υλικά που επιλεγούμε εκείνη την ώρα και βλέπουμε που τα έχουν! Πόσες φορές δεν πήγατε να πάρετε σάντουιτς και είδατε μέσα στην γυάλινη κατασκευή με τα υλικά μύγες να κόβουν βόλτες;

Ίσως πρέπει τελικά να βρούμε κάτι ποιοτικό γνωρίζοντας ότι θα το πληρώσουμε αδρά εκτός αν σταματήσουμε σε κάποιο φούρνο και κάποιο σουπερ μάρκετ και φτιάξουμε μονοί μας αυτά που θέλουμε οικονομικά και σίγουρα ποιοτικότερα! Όμως έχουν περάσει στον κόσμο, στην μάζα, την νοοτροπία ότι πρέπει να ντρέπεσαι (! ! ! ! ! ! ) εάν έχεις φέρει στην παραλία μαζί σου κάτι και οι περισσότεροι ντρέπονται για έναν ανεξήγητο λόγο! Αντίθετα ουδείς ντρέπεται να αγοράσει ένα ακατάλληλο τοστ με 3 ευρώ! Αυτή η νοοτροπία επινοήθηκε για να βγάζουν λεφτά λίγοι προσφέροντας ακόμη λιγότερα.

Όταν είμαστε μακριά από το σπίτι μας και την γειτονική παραλία αναπόφευκτα θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να αγοράσουμε κάτι, η οικονομία μας στηρίζεται άλλωστε και σε αυτόν τον κύκλο. Όμως οι ημέρες είναι δύσκολες και θα γίνουν δυσκολότερες έτσι θα πρέπει να απαλλαγούμε από κόμπλεξ και νοοτροπίες που επέβαλλαν τρίτοι. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ντροπή και δεν είναι ντεμοντέ! Να προσπαθείς να μειώσεις τα περιττά έξοδα που όχι απλά δεν θα υποβαθμίσουν την διατροφή σου αλλά θα την προάγουν. Ίσως αν αυτό το έκαναν όλοι θα ερχόταν η ημέρα που οι υπηρεσίες στα νησιά μας θα είχαν σωστές τιμές στην σωστή ποιότητα.

Κάποτε τα νησιά μας είχαν σεζόν 3 μήνες. Πλέον ακόμη και στην Μύκονο περιορίζονται σε 25 ημέρες σεζόν και μερικά Σαββατοκύριακα, μόνο στο νησί που οι παλιοί θα θυμούνται ότι νοίκιαζαν ακόμη και τις ταράτσες !

Όμως ακόμη και σήμερα μυαλό δεν βάζουν και εξακολουθούν να προσφέρουν άθλιες υπηρεσίες άθλια ποιότητα και ακόμη θέλουν να ζήσουν λίγοι εις βάρος των πολλών. Με λίγες ημέρες δουλειάς τον χρόνο ακόμη σε όλα σχεδόν τα νησιά ενώ οι μισθοί έπεσαν οι τιμές παρέμειναν ίδιες. Ένας νέος με βασικό μισθό θα πρέπει σήμερα να δουλέψει 1 ημέρα πλήρες ωράριο για να φάει 1 σαλάτα 1 μπριζόλα και να πιει 1 μπύρα. Αυτό είναι κάτι το οποίο συνδέετε άμεσα στην ανάγκη που υπάρχει να μειώσουμε το κόστος χωρίς να υποβαθμίσουμε σε καμία περίπτωση την ποιότητα.

Είναι εφικτό αν πάρουμε την τύχη στα δικά μας χέρια και να παραμείνουμε υγιείς κάτι το οποίο είναι πραγματικά αμφίβολο εάν τρώμε απλά ότι είναι για πέταμα.

Γιάννης Σαμιώτης, personal trainer