Κρυολόγημα και γυμναστική. . . ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 
Μάλλον έχει συμβεί σε όλους, να μην αισθανόμαστε και πολύ καλά και να αναρωτιόμαστε να θα πρέπει να πάμε στο γυμναστήριο ή να μείνουμε σπίτι.

Σε αυτήν την απορία οι πωρωμένοι απαντάνε: «μια κακή προπόνηση καλύτερη από μια μη προπόνηση» και οι τεμπέληδες: «καλύτερα να μείνω σπίτι μερικές ημέρες».


Τι πρέπει όμως να κάνουμε;
Εάν τα συμπτώματα είναι πολύ απλά όπως ένα μπούκωμα και μια κόπωση ή και ένα ελαφρύ συνάχι , με πονόλαιμο χωρίς τα γνωστά «δέκατα» και χωρίς έντονους πόνους στις αρθρώσεις, τότε η γυμναστική δεν θα μας κάνει κακό και σε μερικές περιπτώσεις μάλλον θα μας κάνει ακόμη και καλό.
Εάν υπάρχουν πόνοι στις αρθρώσεις, ζαλάδες, υπερβολική κούραση, ελαφρά ταχυπαλμία, δέκατα, ή πόνοι στο στήθος ή στα πλευρά, καλύτερα να μείνετε σπίτι και να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα, να πιείτε χυμούς και πολύ νερό και να δώσετε την ευκαιρία στο σώμα σας να αντιμετωπίσει το κρυολόγημα ή την ίωση με όλες του τις δυνάμεις.

ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ιώσεις τον χειμώνα μεταδίδονται πολύ εύκολα όχι επειδή είναι Χειμώνας αλλά επειδή βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους με υγρασία μαζί με ανθρώπους που είτε είναι άρρωστοι είτε αναρρώνουν δίπλα μας και μεταδίδουν τους ιούς, οπότε η σχολαστική καθαριότητα των χεριών μας είναι σημαντική.


Τι κάνουμε από την στιγμή που αρρωστήσουμε;
Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν αυτό που απαγορεύεται, παίρνουν αντιβίωση και αντιπυρετικά.

Οι εποχικές ιώσεις δεν αντιμετωπίζονται ούτε με αντιβιοτικά ούτε με αντιπυρετικά αλλά με ξεκούραση, καλή διατροφή και λίγη υπομονή.
ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΙΩΣΗ ΑΝ ΝΤΥΝΕΣΤΕ πολύ ζεστά! Ίσως αποφύγετε την πνευμονία αλλά η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα καθώς και ένα πλήθος από ιούς δεν σχετίζονται με το καλό ντύσιμο αλλά στην επαφή μας με τον ιό και το πόσο ισχυρό οργανισμό έχουμε την δεδομένη χρονική στιγμή.
Σε καμία περίπτωση τα φάρμακα δεν θα σας βοηθήσουν όταν πρόκειται για απλό κοινό κρυολόγημα. Μια ίωση απλά πρέπει να κάνει τον κύκλο της και ανάλογα τον οργανισμό αυτό θα πάρει από 2 έως και 6 ίσως ημέρες και για να γίνεται όπως πριν και πάνω από δέκα ακόμη και αν αισθάνεστε μια χαρά!

Ένας βήχας μπορεί να επιμείνει για 1 μήνα και παραπάνω.
Ζούμε κοντά σε μικρόβια και μόλις βρουν τον οργανισμό μας ευάλωτο απλά αρρωσταίνουμε!

Όταν ο ιός εγκατασταθεί στον οργανισμό μας το αμυντικό μας σύστημα κάνει αμέσως τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να εξοντώσει τον ιό. Η καλύτερη άμυνα του; Ανεβάζει την θερμοκρασία όσο χρειάζεται για να τον αφανίσει, έως και τους 40 βαθμούς και σας βάζει σε ύπνο όλη μέρα αναστέλλοντας την λειτουργία σας!
Όταν τρέξετε να πάρετε ασπιρίνες, ντεπόν, παναντόλ κτλ το μόνο που καταφέρνετε είναι να δώσετε στην ίωση την δυνατότητα να κρατήσει ακόμη περισσότερο!
Η σωστή αντιμετώπιση είναι, εφόσον όμως δεν έχετε κάποια άλλη χρόνια πάθηση, να αφήσετε τον πυρετό να ανέβει και να μην πάρετε τίποτα εκτός και αν φτάσετε πάνω από 39,5.
Η πρώτη λύση είναι να κάνετε ένα χλιαρό ντουζ και να βάλετε μια βρεγμένη με χλιαρό νερό πετσέτα στο κούτελο σας και βέβαια να κοιμηθείτε.

Κάποτε προσωπικά δεν πίστευα σε αυτήν την μέθοδο όταν την δοκίμασα μετά από παρότρυνση Αμερικανού γιατρού που μου είπε: «άσε τον πυρετό, είναι καλός!!!» Με έκπληξη διαπίστωσα ότι οι ιώσεις που περνούσα πλέον ήταν ελάχιστες και αυτές ακόμη κρατούσαν το πολύ 2 ημέρες, χωρίς να ιδρώνω από τα αντιπυρετικά, χωρίς τρέμουλο αλλά με καλή διατροφή και ξεκούραση.

Όταν έχουμε υψηλό πυρετό πάνω από 3 ημέρες τότε πρέπει να καλέσουμε γιατρό γιατί ίσως να μην έχουμε μια απλή ίωση. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε από την πρώτη ημέρα αν έχουμε και αλλά σοβαρότερα συμπτώματα ταυτόχρονα όπως δυσκαμψία στον αυχένα ή εξανθήματα.
Αυτό που είναι 100% σίγουρο είναι ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις χειμωνιάτικες ιώσεις με τρόμο και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγοράζουμε μόνοι μας από το φαρμακείο αντιβιοτικά από τον φαρμακοποιό που τα δίνει, ενώ απαγορεύεται και παριστάνει ακόμη και τον γιατρό, γιατί όταν και εάν τα χρειαστείτε πραγματικά, τα μικρόβια μέσα σας θα έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα και δεν θα σας κάνουν τίποτα.

Όταν με το καλό νιώσουμε καλύτερα επιστρέφουμε στο γυμναστήριο σιγά-σιγά και ακόμη και αν μπορούμε δεν τα δίνουμε όλα!
Με καλή γυμναστική καλή διατροφή ακόμη και αν κολλήσετε γρίπη θα την περάσετε στο μισό χρονικό διάστημα σε σχέση με έναν αγύμναστο που τρώει ότι βρει και βέβαια οι επιπλοκές σε εσάς θα είναι ανύπαρκτες.
Η γυμναστική σε κάνει να νιώθεις άτρωτος, όμως ένα μικρόβιο που φαίνεται μόνο στο μικροσκόπιο έρχεται να σου θυμίσει ότι δεν είσαι. Αυτό που κάνει η γυμναστική και η διατροφή είναι να κολλάμε δυσκολότερα και όταν κολλήσουμε να το ξεπερνάμε πολύ γρήγορα. Όμως κανείς δεν είναι άτρωτος! Οπότε όταν είστε πραγματικά άρρωστοι, δώστε στον οργανισμό σας που είναι δυνατός να αντιμετωπίσει την ίωση και μην γυμναστείτε. Καλύτερα 4 μέρες εκτός και μετά θα είναι όλα καλά, παρά να πιέσετε τα όρια σας και να έχετε επιπλοκές που μετά θα σας κρατήσουν εκτός 2 εβδομάδες.

Καλές προπονήσεις!

Γιάννης Σαμιώτης, Personal Trainer