Κατάργηση Jump Service στις νεαρές ηλικίες: Ο Σπύρος Φίνος μας εξηγεί (VIDEOS)

Στο τελευταίο Δ.Σ. της Ε.Ο.Π.Ε. αποφασίστηκε η κατάργηση των Jump Service σε όλες τις κατηγορίες παμπαίδων και παγκορασίδων από την περίοδο 2015-2016.



Ήταν μια απόφαση που προκάλεσε πολλές απορίες για τη σκοπιμότητα αυτού του μέτρου. Γι' αυτό το λόγο ζητήσαμε από τον διακεκριμένο προπονητή και Α αντιπρόεδρο του ΣΕΠΠΕ, Σπύρο Φίνο να μας εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν την Ομοσπονδία στην κατάργηση αυτού, του ομολογουμένως εντυπωσιακού, τρόπου σερβίς στις νεαρές ηλικίες σε όλους εμάς που δε γνωρίζουμε εις βάθος τεχνικά θέματα.


IMG 0065«Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτός ο κανονισμός. Έχει εφαρμοστεί στην Κούβα, στην Ιταλία και άλλες χώρες που είναι πολύ μπροστά στα αναπτυξιακά από την Ελλάδα. Οι λόγοι και τα οφέλη των μικρών αθλητριών ήταν πολλά.
Κατ' αρχάς σε αυτές τις ηλικίες δεν πρέπει να αφιερώνεται πολύτιμος προπονητικός χρόνος για την εκμάθηση ενός τόσο προχωρημένου και δύσκολου τεχνικού στοιχείου, στο οποίο έτσι κι αλλιώς πολύ λίγα παιδιά θα ανταποκριθούν.
Επιπλέον μένει πίσω η Βασική Τεχνική, κάτι που παρατηρούμε ακόμη και σε αθλητές που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο.
Η δύναμη στην ωμική ζώνη που χρειάζονται οι νεαροί αθλητές γι' αυτή την τεχνική είναι κυρίως γονιδιακή και ελάχιστα αποτέλεσμα της σωστής ενδυνάμωσης με βάρη και ασκήσεις δύναμης άκρων.
Τα αποτελέσματα της επιβάρυνσης της ωμικής ζώνης σε πολλούς νεαρούς αθλητές που κάνουν πολλά jump service αλλά και παίρνουν μεγάλο επιθετικό βάρος στις ομάδες τους, εμφανίζονται σύντομα με προβλήματα στον υπακάνθιο και υπερακάνθιο κυρίως. Στο υψηλό επίπεδο είναι πλέον τεράστιο το ποσοστό των αθλητών που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα.
{module OMRON IN} Άλλωστε, ένα ταλέντο - αθλητής δεν θα στερηθεί τη δυνατότητα να εκτελεί jump service αφού μπορεί να το κάνει και στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα που συμμετέχει ( σαν ταλέντο ) με μεγαλύτερο συναγωνισμό και προφυλάσσοντας τον ώμο του από την υπερεπιβάρυνση. Φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στα ταλέντα.
Δεν πρέπει να συγχέεται το καρφί με το σέρβις γιατί μπορεί η τεχνική να μοιάζει αλλά το jump service είναι ένα καρφί με 9-10 μέτρα απόσταση από το φιλέ και απαιτούνται εκτός από δυνάμεις και άριστη τεχνική για την προστασία του ώμου.
Όσο μεγαλώνει η βιολογική αλλά και η προπονητική ηλικία των αθλητών, αυτοί αφιερώνουν πάρα πολύ χρόνο για ασκήσεις προστασίας των ώμων ( με λάστιχα, αλτιράκια κ.λ.) κάτι που δύσκολα γίνεται στις μικρές ηλικίες λόγω έλλειψης προπονητικού χρόνου κυρίως και με κίνδυνο για την υγεία των αθλητών - ταλέντων.
Τέλος στις ηλικίες ανάπτυξης , το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να πέφτει στην εκμάθηση - σταθεροποίηση - αυτοματοποίηση της Βασικής Τεχνικής, από άποψη θεάματος αλλά και διασκέδασης των νέων αθλητών.
Τα αγωνιστικά επεισόδια των 1-2 δευτερολέπτων που κρατάει ένα χαμένο σέρβις ή ένας άσσος δε πρέπει να είναι τόσα πολλά που να αλλάζουν το νόημα του παιχνιδιού. Ακόμη και όταν ένα μεγάλο ταλέντο τελειώνει ένα σετ ή και ένα ματς οι μόνοι που χαίρονται το παιχνίδι είναι ο ίδιος και οι γονείς του στην κερκίδα. Ούτε οι αντίπαλοι αλλά ούτε και οι συμπαίκτες».

 

* ΔΕΙΤΕ ΣΤA ΒΙΝΤΕΟ ΠΩΣ ΕΚΤΕΛΛΕΙΤΑΙ ΤΟ JUMP SERVICE

 

Πολυμέσα