Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Beach volley ή power walking;

Ποιό άθλημα σου ταιριάζει στην παραλία;


Η παραλία είναι συνώνυμο της ηρεμίας και της απόλυτης χαλάρωσης. Αν όμως σας έχουν περισσέψει αποθέματα ενέργειας από το χειμώνα και δεν θέλετε να περάσετε όλες τις διακοπές σας κάνοντας ηλιοθεραπεία ακίνητοι πάνω σε μία ξαπλώστρα, τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τα κατ' εξοχήν καλοκαιρινά σπορ που διασκεδάζουν και μας βοηθούν να χάσουμε θερμίδες.

Beach-volley για ένταση!

Ένα κοπιαστικό σπορ

Το beach-volley είναι ένα ολοκληρωμένο, αλλά κουραστικό σπορ, καθότι απαιτεί καλά αντανακλαστικά, ξεσπάσματα, τρέξιμο και συνεχή άλματα, επιτρέποντας μόνο σύντομα διαλείμματα. Πραγματοποιείται κάτω από ακραίες συνθήκες: πάνω στη ζεστή άμμο, κάτω από τον καυτό ήλιο και μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την έντονη εφίδρωση. Ουσιαστικά, όσοι παίζουν beach-volley, αναγκάζονται να κάνουν διπλό κόπο για να κινηθούν: αυτό οφείλεται στην άμμο που απορροφάει ένα μεγάλο μέρος της απαραίτητης ώθησης για το τρέξιμο και τα άλματα.

· Γι' αυτό, χρειάζεται να δώσετε μεγάλη προσοχή στην άμμο όπου θα επιλέξετε να παίξετε: δεν θα πρέπει αν είναι πολύ ψιλή, αλλά ούτε και πολύ χοντρή, και κυρίως δεν θα πρέπει να έχει πέτρες για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί. Πριν αρχίσετε τον αγώνα, φροντίστε να στρώσετε καλά το έδαφος, απομακρύνοντας τις πέτρες, πιθανά κομμάτια γυαλιού και επικίνδυνα αντικείμενα.

Ποιοι μύες γυμνάζονται;

{module OMRON IN} Το beach-volley ευνοεί τη μυϊκή ανάπτυξη με αρμονικό τρόπο, καθότι σφίγγει πόδια, πλάτη, θώρακα και κοιλιά.

· Οι μύες των ποδιών γυμνάζονται περισσότερο, και πιο συγκεκριμένα οι τετρακέφαλοι των μηρών, οι γάμπες και οι γλουτιαίοι, που συσπώνται σε κάθε άλμα.

· Κατά τη διάρκεια της υποδοχής, της πάσας και του καρφώματος, καλούνται να ανταποκριθούν οι μύες των χεριών (δικέφαλοι και τρικέφαλοι) και των ώμων.

· Τέλος, γυμνάζονται και οι ραχιαίοι και οι κοιλιακοί, που χρησιμεύουν για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας του αθλητή μέσα στο γήπεδο, κυρίως μετά από ένα άλμα. Αυτοί είναι οι μύες που προφυλάσσουν τη σπονδυλική στήλη από πιθανά ατυχήματα.

Γιατί κάνει καλό;

Τα σωματικά οφέλη του beach-volley είναι πολλά.

· Πρώτα από όλα, σας βοηθάει να αδυνατίσετε, παίζοντας. Μέσα σε μία ώρα παιχνιδιού, μπορείτε να κάψετε από 500 έως 700 θερμίδες, χάρη στην έντονη εφίδρωση.

· Ακόμα, βελτιώνει την οξυγόνωση όλων των οργάνων του σώματος, κυρίως της καρδιάς και των πνευμόνων.

· Ενισχύει την εναρμόνιση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος χάρη στην έντονη σωματική προσπάθεια.

· Ευνοεί τη σταθεροποίηση του ασβεστίου στα οστά, χάρη στη δράση των ηλιακών ακτινών.

· Βελτιώνει το συντονισμό των κινήσεων, κυρίως στη εκτέλεση ορισμένων βασικών κινήσεων (όπως είναι το κάρφωμα και το σερβίς.

· Μειώνει την ένταση που ασκείται στους συνδέσμους των μυών και των αρθρώσεων, καθότι παίζετε ξιπόλητοι πάνω στην άμμο.

· Αυξάνει τις αντοχές του οργανισμού.

· Βελτιώνει τα αντανακλαστικά και τη συγκέντρωση.

Ακόμα, υπάρχουν ψυχικά οφέλη:

· Ευνοεί την κοινωνικοποίηση, καθότι πρόκειται για ομαδικό σπορ.

· Διασκεδάζει, συνδυάζοντας όλες τις θετικές πλευρές των διακοπών: θάλασσα, ήλιος, παραλία.


Power walking για πιο χαλαρούς!

Περπάτημα στη άμμο, χωρίς παπούτσια, αναπνέοντας τον θαλασσινό αέρα και απολαμβάνοντας τον ήλιο. Μία απλή και διασκεδαστική δραστηριότητα, που επιτρέπει την τόνωση των μυών αλλά και το κάψιμο πολλών θερμίδων.

· Είναι το είδος της γυμναστικής που κάνει καλό σε όλον τον οργανισμό, καθότι βασίζεται στο συνεχές περπάτημα με μεγάλα βήματα και γυμνάζει τις μυϊκές ομάδες.

· Τα σημεία-κλειδιά στο power-walking είναι γη σωστή στάση του κορμού, το είδος του εδάφους (άμμος) και ο βηματισμός. Η σπονδυλικά στήλη θα πρέπει να είναι ίσια και χαλαρή, για να μπορεί να ακολουθεί το ρυθμό των βημάτων που είναι πιο μεγάλα από αυτά του συνηθισμένου περπατήματος.

Το σωστό βάδισμα

Περπατάτε, ξεκινώντας με τα πόδια ελαφρώς ανοιγμένα, τις πατούσες κολλημένες στο έδαφος και σε απόσταση ίση με το άνοιγμα των ώμων.

· Τα βήματα του power-walking είναι τα διπλά σε σύγκειση με τα συνηθισμένα βήματα του περπατήματος. Το πόδι που κάνει την πρώτη κίνηση, κάμπτεται κατά 90 μοίρες. Αυτό που ακολουθεί, θα πρέπει να βρεθεί σχεδόν τεντωμένο, έτσι ώστε να αισθανθείτε την ελαφριά σύσπαση των μυών που βρίσκονται στο πίσω μέρος του.

· Το πόδι ακουμπάει πρώτα στο έδαφος με την φτέρνα. Η μύτη του άλλου ποδιού σπρώχνει για να σηκώσει το βάρος του σώματος και να συνεχίσει με το επόμενο βήμα. Η πλάτη πρέπει να παραμείνει ίσια, ελαστική και όχι άκαμπτη, ενώ την ίδια στιγμή δεν θα πρέπει να λυγίζετε τους ώμους σας.

· Τα χέρια κινούνται μπρος-πίσω, κρατώντας την ισορροπία του σώματος.

Ο έλεγχος της στάσης του σώματος

Πριν δοκιμάσετε το power-walking, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη σωστή στάση του σώματος, βεβαιώνοντας ότι ο κορμός σας παραμένει όρθιος και ίσιος σε κάθε σας κίνηση.

· Κάντε το τεστ μπροστά σε ένα καθρέφτη, για να ανακαλύψετε αν υπάρχει κλίση στη σπονδυλική σας στήλη ή αν είναι τεντωμένα ορισμένα σημεία του σώματος σας. Πριν ξεκινήσετε την άσκηση, θα πρέπει να χαλαρώσετε οποιουσδήποτε τεντωμένους μυς και να ευθυγραμμίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τη σπονδυλική σας στήλη.

· Τη σωστή στάση θα πρέπει να τη διατηρήσετε φυσικά και αφού βγείτε στην παραλία. Ο απώτερος σκοπός σας θα πρέπει να είναι η ισορροπία ανάμεσα στο μυϊκό και σκελετικό σύστημα, έτσι ώστε να διατρέχετε μειωμένο κίνδυνο ατυχημάτων (κράμπα, διάστρεμμα, στραμπούληγμα, διάχυτους πόνους) στους συνδέσμους, τους τένοντες και τις αρθρώσεις.

Ποιοι μύες γυμνάζονται;

Στο βηματισμό power-walking γυμνάζονται όλοι οι μύες του ποδιού, αυτοί της γάμπας, του μηρού, του γλουτού και του γοφού, με έντονο και ομοιόμορφο τρόπο. Ακόμα, η συγκεκριμένη δραστηριότητα δυναμώνει τις αρθρώσεις των μηρών.

Το power-walking τονώνει τους κοιλιακούς και οσφυϊκούς μυς, που συσπώνται για να μείνει σταθερό το σώμα και εγγυώνται τη σωστή στάση σε κάθε βήμα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, γυμνάζεται και το πάνω μέρος του σώματος.

Διάρκεια άσκησης

Όπως όλες οι αερόβιες ασκήσεις, έτσι και το power-walking είναι αποτελεσματικό όταν η άσκηση διαρκεί τουλάχιστον 20-25 λεπτά.

· Μπορείτε να ξεκινήσετε με 5-10 λεπτά ζέσταμα και να συνεχίζετε με 20-25 λεπτά power-walking, τουλάχιστον 2 φορές την βδομάδα. Μόλις περάσουν οι 2 πρώτες βδομάδες, αρχίστε να προσθέτετε σε κάθε προπόνησης σας 5 λεπτά, έτσι ώστε να φτάσετε μετά από ενάμιση μήνα να κάνετε μία ώστε συνεχόμενου power-walking.

· Θα πρέπει να γυμνάζεστε ξιπόλητοι, έτσι ώστε τα πέλματα των ποδιών σας να επωφελούνται από ένα συνεχές μασάζ πάνω στην άμμο. Διαφορετικά, συνιστάται να φοράτε αθλητικά παπούτσια ειδικά για τρέξιμο, τα οποία είναι ελαφριά και ελαστικά και διαθέτουν ανατομική σόλα.

Γιατί κάνει καλό;

Η συνεχής και μεγάλης διάρκειας αερόβια άσκηση δυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες.

· Το power-walking αδυνατίζει, αλλά όχι πάρα πολύ: η κατανάλωση ενέργειας ανέρχεται σε 300 θερμίδες την ώρα.

· Βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, με την προϋπόθεση ότι οι εισπνοές και οι εκπ0νοές δεν γίνονται με δυσκολία. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να εισπνέεται συσπώντας την κοιλιά και να εκπνέεται βγάζοντας όλον τον αέρα και χαλαρώνοντας την κοιλιά.

· Γυμνάζει τις αρθρώσεις, ειδικά τις πιο παραλυμένες, όπως αυτές των αστραγάλων, αποκαθιστώντας την ελαστικότητα τους.

 

ΠΗΓΗ http://www.ygeiaevexia.gr

 

Template Design © GreekVolley by Babis Iosifidis. All Rights Reserved.