Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεχνική συγκέντρωση διαιτητών: Τσάλεντζ ρέφερι θα ζητάει και ο πρώτος διαιτητής!

Mε την συμμετοχή όλων των αξιολογημένων διαιτητών, των κομισαρίων παρατηρητών και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας έγινε στην Πορταριά το σαββατοκύριακο 26-27 Ιανουαρίου η δεύτερη τεχνική συγκέντρωση διαιτησίας Volley League για τη σεζόν 2018-19.

Σύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΣΑΠ προβλέπονται τρεις τεχνικές συγκεντρώσεις διαιτητών μέσα στην αγωνιστική περίοδο (στην αρχή, μετά το τέλος του Α΄γύρου και στο φινάλε του πρωταθλήματος).

Την ΕΣΑΠ εκπροσώπησε ο διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος Γιώργος Κερκινές ο οποίος ανέλυσε ζητήματα και προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την διάρκεια των αγώνων και κυρίως με θέματα που αφορούν στο ηλεκτρονικό φύλλο αγώνος.

Ο Βασίλης Ράπτης στην εισήγηση του ανέλυσε τις δύσκολες και σπάνιες περιπτώσεις που προκύπτουν όπως π.χ. οι άδειες αγώνων, ζητήματα των υποδομών των γηπέδων κλπ.

Ο Σταμάτης Μιχελινάκης παρουσίασε βίντεο με επιλεγμένες δύσκολες φάσεις από τους αγώνες και αναλύθηκαν τα σφυρίγματα και ο τρόπος χειρισμού τους.

Ο Κώστας Βουδούρης έκανε ανάλυση σχετικά με τις δυνατότητες και τη λειτουργία του ηλεκτρονικού φύλλου αγώνος.

Ο Γιώργος Γεωργουλέας παρουσίασε την εισήγηση του γύρω από το ρόλο και το έργο των παρατηρητών στη διαιτησία του βόλεϊ σύμφωνα και με τα διεθνή πρότυπα.

Επίσης μίλησαν όλοι οι παρατηρητές καταθέτοντας προτάσεις και προβληματισμούς μέσα από τις εμπειρίες τους στους αγώνες της Volley League και κατέγραψαν πακέτο προτάσεων για το τι πρέπει να διορθώσουν οι διαιτητές και τι πρέπει να προτείνουν στην διοργανώτρια για την αναβάθμιση του ρόλου τους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ Βασίλης Αντωνούλης ανέλυσε τεχνική διαιτησίας συγκεκριμένων περιπτώσεων και καθώς και ανάλυση των παρατηρήσεων που σημειώθηκαν από τους παρατηρητς κατά τη διάρκεια του Α΄γύρου. Επίσης έστειλε σε όλους τους παρατηρητές ερωτηματολόγιο για να καταγράψουν τις παρατητήσεις τους σχετικά με τις ελλείψεις που παρατηρούν πριν και κατά την διάρκεια των αγώνων.

Τα συμπεράσματα της τεχνικής σύσκεψης καταγράφηκαν και παραδόθηκαν για μελέτη και αξιοποίηση από την ΕΣΑΠ.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΚΕΔ Βασίλης Αντωνούλης μεταξύ των προτάσεων προς την ΕΣΑΠ είναι η καθιέρωση και ενός τσάλεντζ ρέφερι που θα έχει δικαίωμα να πάρει ο πρώτος διαιτητής του αγώνα εφόσον έχουν εξαντληθεί τα τσάλεντζ ρέφερι των ομάδων για να έχει τη δυνατότητα να αποσαφηνίσει μία δύσκολη φάση. Υπενθυμίζεται πως στο ελληνικό πρωτάθλημα κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να ζητήσει δύο τσάλεντζ ρέφερι στα πρώτα τέσσερα σετ και ένα στο τάι μπρέικ, ενώ στο διεθνή χωρο ισχύει δύο τσάλεντζ ρέφερι σε κάθε σετ συμπεριλαμβανομένου του τάι μπρέικ.

«Ζητήσαμε να καθιερωθεί και το τσάλεντζ ρέφερι από τον διαιτητή ώστε να οι Ελληνες διαιτητές να έχουν όλα τα όπλα που έχουν και στους διεθνείς αγώνες για τη μεγαλύτερη αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Η τεχνική συγκέντρωση διαιτησίας είναι ένας πολύ δυνατός και παραγωγικός θεσμός που βοηθάει το Σώμα των διαιτητών και το πρωτάθλημα. Βγάλαμε χρήσιμα συμπεράσματα και ακόμα και έμπειροι διαιτητές επιμορφώνονται αλλά και μεταδίδουν τις εμπειρίες τους και τις παρατηρήσεις τους ώστε να υπάρχει βελτίωση όλων προς όφελος βεβαίως του πρωταθλήματος», δηλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔ Βασίλης Αντωνούλης.

Πηγή: volleyleague.gr

Template Design © GreekVolley by Babis Iosifidis. All Rights Reserved.