Η Ζωή Φάκη μιλάει για την εμπειρία της στον μαγικό κόσμο του NCAA και την Αμερική

Από το καλοκαίρι του 2016 η Ζωή Φάκη αγωνίζεται στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, γνωστό και ως NCAA με την φανέλα του Pittsburgh.

Με το πανεπιστήμιο της την φετινή σεζόν έγραψαν ιστορία με 30 νίκες και μόλις 2 ήττες, φτάνοντας έως τον 2ο γύρο του 2018 NCAA Volleyball Tournament, όταν και αποκλείστηκε με 3-2 από το το Michigan.

Η 20χρονη διαγώνια/ακραία σε αυτό το ματς έκανε ρεκόρ καριέρας στο Pittsburg με 13 πόντους (12/33 επιθέσεις, 2 μπλοκ και 23 άμυνες).
Η Ζωή Φάκη... αποκαλύφθηκε στο γραφείο Τύπου της NOMOS, μιλώντας για την εμπειρία της στον μαγικό κόσμο του NCAA
-Τι είναι αυτό που σου έχει κάνει περισσότερο εντύπωση στην Αμερική; Στον τρόπο ζωής, στο βόλεϊ, γενικά υπήρχε κάτι που περίμενες διαφορετικό;
«Την μεγαλύτερη εντύπωση που έχω από την ζωή στην Αμερική σχετικά με το βόλεϊ είναι πόσο σοβαρό είναι να είναι να είσαι αθλητής η αθλήτρια, τουλάχιστον στον κολλέγιο μου. Από την στιγμή που ήρθα στο Pitt η νοοτροπία μου σχετικά σαν αθλήτρια άλλαξε. Έχω μάθει πλέον τι πρέπει να κάνω για να πετύχω τους στόχους μου, έχω μάθει ποσό πολλή δουλειά πρέπει να βάλω και ποσό επιμονή και υπομονή χρειάζεται αυτή η διαδικασία. Επίσης έχω εντυπωσιαστεί από τους προπονητές μου. Είμαι πολύ τυχερή που έχω προπονητή τον Fisher, με έχει κάνει διαφορετική παίχτρια από τότε που έφυγα από την Ελλάδα. Με δουλεύει κάθε μέρα παρά πολύ. Όλοι μου οι προπονητές στο Pitt έχουν σταθεί δίπλα μου στα καλά και στα κακά. Στα άσχημα όταν υπέστη ρήξη χιαστών πέρσι είχα τους καλύτερους γιατρούς και την καλύτερη αποκατάσταση. Δούλεψαν πάνω μου ατέλειωτες ώρες στο γήπεδο και στα βάρη που φέτος γύρισα από τον τραυματισμό μου καλύτερη από ποτέ, σαν να μην έγινε τίποτα. Όταν έφυγα από την Ελλάδα δεν είχα προσδοκίες όποτε όταν έφτασα Αμερική όλα μου φάνηκαν διαφορετικά αλλά ήμουν τυχερή που είχα την Μαρία Γενιτσαρίδη να με στηρίζει στα πρώτα μου βήματα»
-Πόσο δύσκολο είναι να είσαι καλή τόσο στις σπουδές, όσο και το βόλεϊ; Ισχύει ότι για να παίξεις είναι βασικό να έχεις καλούς βαθμούς;
«Είναι δύσκολο αλλά εφικτό. Φέτος η ομάδα μου ήταν top 10 σε όλη την Αμερική όποτε ήταν δύσκολο να διαχειριστούμε τις απαιτητικές προπονήσεις και βάρη καθημερινά σε συνδυασμό με τα μαθήματα. Όμως είναι τόσο σημαντικό να έχεις καλούς βαθμούς που δεν μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις, όποτε μπορείς η δεν μπορείς πρέπει να βρεις ένα τρόπο να καταφέρεις και στους δυο τομείς».
-Υπάρχει ελεύθερος χρόνος και αν ναι πως τον περνάς;
«Δεν υπάρχει πολύ ελεύθερος χρόνος. Συνήθως έχουμε βάρη το πρωί και μετά προπόνηση μετά ακολουθούν τάξεις και μετά πάλι προπόνηση γύρω στις 3-4 ώρες και μετά πάμε πάλι τάξεις η πάμε να διαβάσουμε. Είναι πολύ σημαντικό να κοιμόμαστε όσο πιο πολύ μπορούμε έτσι ώστε να αντέχουμε την καθημερινότητα που έχουμε».
-Ποια η αντιμετώπιση απέναντι στις Ελληνίδες αθλήτριες του βόλεϊ γενικά στο ΝCAA; Ποιο το αγωνιστικό επίπεδο της ομάδας και του πρωταθλήματος;
«Η αντιμετώπιση που είχα όταν ήρθα στην Αμερική ήταν ότι έπρεπε να αποδείξω ότι αξίζω ότι βρίσκομαι εδώ. Το Pitt είναι μια ομάδα που δεν χαρίζει τίποτα αν αξίζεις κάτι πρέπει να το αποδείξεις, όποτε όταν ήρθα στην Αμερική είχα να αποδείξω πολλά πιο πολλά πράγματα από ότι περίμενα»
-Είστε ευχαριστημένες από την φετινή πορεία; Ήταν έκπληξη η ήττα από το Michigan Υπάρχει στήριξη από το πανεπιστήμιο; σε ποιο επίπεδο; υπάρχει πίεση;
«Το αγωνιστικό επίπεδο της ομάδας είναι πολύ υψηλό όπως ανέφερα και παραπάνω είμαστε top 10, όποτε οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές και δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Είμαστε ευχαριστημένες από αυτήν την σεζόν καταλήξαμε να έχουμε δύο ήττες σε όλη την σεζόν, η οποία ήταν ιστορική για το κολέγιο, αλλά θα θέλαμε να πηγαίναμε πιο μακριά στο 2018 NCAA Tournament. Ήταν έκπληξη η ήττα από το Michigan και οι δυο ομάδες παίξαμε πολύ δυνατά, όλα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες». Υπάρχει τεράστια στήριξη από το πανεπιστήμιο σε όλα τα επίπεδα αλλά φυσικά υπάρχει και πολύ πίεση. Όπως ανέφερα και παραπάνω δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Είναι σημαντικό να μαθαίνεις γρήγορα από τα λάθη σου και μετά να μην κανείς τα ίδια. Οι άνθρωποι που κάνουν τα ίδια και τα ίδια λάθη καταλήγουν να χάνουν ότι έχουν γιατί ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος στην Αμερική».
-Ποιοι οι μελλοντικοί σου στόχοι; Μετά τις σπουδές θα επιστρέψεις στην Ευρώπη;
«Οι μελλοντικοί μου στόχοι και όνειρο είναι να παίξω ψηλά στην Ευρώπη. Αυτό είναι το όνειρο μου από τότε που ήμουν μικρό παιδί, όποτε δουλεύω σκληρά κάθε μέρα για να το πετύχω»
-Θα επέστρεφες στο ελληνικό πρωτάθλημα και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις;
«Θα επέστρεφα αν ήξερα ότι το επίπεδο είναι υψηλό και αρκετά ανταγωνιστικό. Είμαι πολύ τυχερή και περήφανη που βρίσκομαι στο Pitt. Αυτά τα τρία χρόνια που είμαι εδώ με έχουν αλλάξει προς το καλύτερο ως παίχτρια και ως άνθρωπος. Οι εμπειρίες που έχω μέχρι τώρα είναι εμπειρίες που δεν θα ξεχάσω στην ζωή μου. Η επιλογή μου να πάω στο Pitt ήταν μια από τις πιο σωστές που έχω κάνει στην ζωή μου».