Πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το European Volleyball Exposure 2019

Έλαμψαν τα ταλέντα του βόλεϊ

Λαμπερό φινάλε στο ΕVE- Συνέντευξη του Τάσου Καμπουράκη στον ΣΠΟΡ-FM
Πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα (ACS) και Θεσσαλονίκη (γήπεδο Ελπίδας Αμπελοκήπων) το European Volleyball Exposure 2019, το μεγάλο event του βόλεϊ, με την υπογραφή της NOMOS που... χτίζει γέφυρες ανάμεσα στα αθλητικά ταλέντα και τα καλύτερα Αμερικανικά πανεπιστήμια.
Συνολικά πήραν μέρος 56 αθλήτριες γεννημένες από το 1999 έως το 2005, 25 στη Νότια Ελλάδα από Αττική, Πελοπόννησο, Κρήτη και Κυκλάδες και 31 στη Βόρεια Ελλάδα που προέρχονταν από Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Ορεστιάδα, Γρεβενά, Κοζάνη.
Επίσης πήραν μέρος και αθλήτριες από Βουλγαρία και Τουρκία.
Το event παρακολούθησαν προπονητές από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ που συνέλεξαν ό,τι πληροφορίες χρειάζονταν, ώστε να αξιολογήσουν τις αθλήτριες, κάποιες εκ των οποίων θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα προγράμματα πλήρους υποτροφιών, ώστε να φοιτήσουν και να αγωνιστούν στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.
Παράλληλα τόσο σε Αθήνα, όσο και σε Θεσσαλονίκη έγινε ενημέρωση- παρουσίαση στους γονείς των αθλητριών που πήραν μέρος στο event, σχετικά με τα Πανεπιστήμια στην Αμερική, τις υποτροφίες, το βόλεϊ, τον τρόπο ζωής, ενώ απαντήθηκαν και όλες οι ερωτήσεις που τέθηκαν.
Σε αυτή την παρουσίαση σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι γονείς των αθλητριών που ήδη βρίσκονται στις ΗΠΑ, αλλά και οι ίδιες οι αθλήτριες, οι οποίοι μετέφεραν τις δικές τους εμπειρίες.

«Το σύστημα στις ΗΠΑ είναι πολύ ανταγωνιστικό»
Ο επικεφαλής της NOMOS, Τάσος Καμπουράκης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Sports Club» στον του ΣΠΟΡ FM 94,6 και μίλησε για το European Volleyball Exposure 2019.
Για το επίπεδο του event και των αθλητριών
«Είχαμε μεγάλο ενδιαφέρον από αθλήτριες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από άλλες Βαλκανικές χώρες. Το επίπεδο ήταν υψηλό. Πολλές από τις αθλήτριες έχουν ενεργό ρόλο και στις Εθνικές ομάδες υποδομής της κάθε χώρας. Επίσης κάτι που πρέπει να τονιστεί είναι ότι είχαμε την ευκαιρία να συλλέξουμε πληροφορίες για το ακαδημαϊκό τους επίπεδο, οπότε για εμάς ήταν σημαντικό ότι εκτός από τα αγωνιστικά εχέγγυα, διαθέτουν και το ακαδημαϊκό υπόβαθρο».

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα πανεπιστήμια στα οποία στέλνετε τις Ελληνίδες αθλήτριες είναι επιπέδου ΤΕΙ και δεν έχουν μεγάλη ακαδημαϊκή αξία. Ποια είναι η πραγματικότητα;
«Ευχαριστώ πολύ για αυτή την ερώτηση, όπως ξέρουμε απόψεις υπάρχουν τόσες όσοι και οι άνθρωποι που τις εκφράζουν. Τα Πανεπιστήμια που απορροφούν τις αθλήτριες είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Στην Αμερική είθισται να είσαι πρώτα καλός μαθητής και στην συνέχεια αθλητής. Είναι Πανεπιστήμια που βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία, στην Division 1 του ΝCAA. Οι εγκαταστάσεις, το επίπεδο προπόνησης, της φυσικής κατάστασης και της τεχνικής κατάρτισης, όλα είναι στο τοπ επίπεδο. Το σύστημα εκεί είναι πολύ ανταγωνιστικό. Σε υποχρεώνει είτε να ανέβεις επίπεδο με αποτέλεσμα να έχεις πρωταγωνιστικό ρόλο, είτε αν δεν δουλέψεις να παραμείνεις στάσιμος χωρίς χρόνο συμμετοχής. Όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα της NOMOS (nomosllc.com) που υπάρχουν μαρτυρίες και των γονέων και των παιδιών από τις εμπειρίες τους. Τα ακαδημαϊκά και αθλητικά τους καθήκοντα είναι πολύ απαιτητικά και πρέπει να υπάρχει ισορροπία για να μπορέσουν να προετοιμαστούν σωστά για το μέλλον τους μετά το βόλεϊ, που είναι περισσότερο σημαντικό για τις επιλογές που θα κάνουν στη ζωή τους».


Ήδη υπάρχουν αρκετές αθλήτριες που έχουν υπογράψει σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ;
«Ναι, τρεις αθλήτριες έχουν υπογράψει για την νέα σεζόν. Έως το τέλος της Άνοιξης θα έχουν κλείσει αρκετές ακόμα κοπέλες και από την Ελλάδα και από άλλες χώρες. Συνολικά ο αριθμός των Ελληνίδων αθλητριών βόλεϋ που έχουν υπογράψει σε Αμερικάνικα Πανεπιστήμια με την βοήθεια της ΝOMOS μέχρι στιγμής είναι 16. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό υποτροφιών που έχουν λάβει φοιτητές-αθλητές με την υποστήριξη της NOMOS ανέρχεται σε 10,299,823 δολάρια ενώ για την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019, υπερέβη τα 3,369,000 δολάρια».

Τι απαντάτε στις ομάδες που διαφωνούν με την φυγή των παικτριών τους στην Αμερική και ασκούν πιέσεις στις αθλήτριες και ψυχολογικές απειλές;
«Αυτό είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω και ο ίδιος πριν 20 χρόνια φεύγοντας για Αμερική, έχοντας τελειώσει νομική και ήμουν και ήδη στον προπονητικό χώρο στη Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνω απόλυτα τις έγνοιες των προπονητών, αλλά όποιος έχει σωστά και αγνά κίνητρα, όποιος είναι παιδαγωγός, δάσκαλος και προπονητής βλέπει το μακροπρόθεσμο κέρδος για τα παιδιά, όσον αφορά το μέλλον τους. Όποιοι σύλλογοι ή προπονητές έχουν ενδοιασμούς, πραγματικά είμαστε εδώ, να το συζητήσουμε και να τους δείξουμε πόσες ευκαιρίες έχουν τα παιδιά κάνοντας αυτό το βήμα.
Επίσης το όφελος για την Εθνική ομάδα είναι τεράστιο, καθώς επιστρέφουν σαφώς βελτιωμένες και έτοιμες να προσφέρουν. Φωτεινά παραδείγματα Στράντζαλη, Χατζηευστρατιάδου, Γενιτσαρίδη, Κωνσταντινίδου. Με την επιστροφή τους προσέφεραν τα μέγιστα στην πρόκριση της Εθνικής Γυναικών στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μετά από χρόνια απουσίας».