Δεν αναπληρώνεται ο Εθνικός, άνηξε ο δρόμος για 10 ομάδες στην Volleyleague

Ολοκληρώθηκε η 134η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΑΠ όπου πάρθηκαν ιστορικές αποφάσεις για το επαγγελματικό ανδρικό βόλεϊ:

1. Μετά από διεξοδική συζήτηση και προβληματισμό πολλών ετών και με αφορμή την αποχώρηση του Εθνικού Πειραιώς από την ΕΣΑΠ, τα ΤΑΑ πήραν γενναία απόφαση να ξεκινήσουν τη διαδικασία αναβάθμισης του ελληνικού πρωταθλήματος Volley League Πάμε Στοίχημα με ορίζοντα τριετίες αρχίζοντας από τη σταδιακή μείωση του αριθμού των ομάδων στην κατηγορία.

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της σταδιακής μείωσης του αριθμού των ομάδων, αποφασίστηκε από τη σεζόν 2018-19 να μην αναπληρωθεί η θέση του ΤΑΑ Εθνικού Πειραιώς που αποχωρεί και δεν θα αγωνιστεί σε καμία κατηγορία (2018-19).

Τα ΤΑΑ ανταποκρινόμενα στον ανωτέρο σχεδιασμό αποφάσισαν με υπευθυνότητα όπως από τις 11 ομάδες που θα αγωνιστούν τη σεζόν 2018-19 να υποβιβαστούν πάλι οι δύο (2) ομάδες.

Την περίοδο 2019-20 θα υποβιβαστούν - προβιβαστούν με αντίστοιχη πρόβλεψη στις προκηρύξεις ΕΣΑΠ και ΕΟΠΕ (και μετά από συνεννόηση των δύο φορέων) τόσες ομάδες ώστε από την αγωνιστική περίοδο 2020-21 ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ομάδων θα είναι δέκα (10) στη Volley League.

Για την απόφαση των ανωτέρω αλλαγών θα ενημερωθεί άμεσα η ΕΟΠΕ.

Σημειώνεται πως με έγγραφα τους προς την ΕΑΠ δύο σωματεία εξέφρασαν την πρόθεση τους να αναπληρώσουν τη θέση του Εθνικού Πειραιώς εφόσον η ΕΣΑΠ αποφάσιζε την προσθήκη και δωδέκατης (12ης) ομάδας στην Volley League. Τα σωματεία αυτά είναι η Ροδίων Άθλησις και ο ΔΑΣ Δραπετσώνας. Η ΕΣΑΠ ευχαριστεί δημόσια τις διοικήσεις τους για το ενδιαφέρον τους.

2. Εγινε ενημέρωση για την πορεία των εργασιών της Επιτροπής Αδειοδότησης η οποία συνεδριάζει για δεύτερη φορά την Πέμπτη 19 Ιουλίου (13.00) στα γραφεία της ΕΣΑΠ. Οι περισσότερες ομάδες έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες τους και υπάρχει αισιοδοξία πως σύντομα θα κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.

3. Ομόφωνα αποφασίστηκε για την αγωνιστική σεζόν 2018-19 να ισχύσει το αγωνιστικό σύστημα στην Volley League που ίσχυσε και την περίοδο 2017-18 και κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένο.

4. Αποφασίστηκε το σύστημα διεξαγωγής του Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς 2018-19 το οποίο είναι το ακόλουθο:

Α΄φάση - Προκριματικοί: Θα γίνει με δύο (2) ομίλους των τεσσάρων (4) ομάδων και έναν όμιλο των τριών (3) ομάδων. Στον Α΄όμιλο ορίστηκαν οι ομάδες που προέρχονται από τον Βόρειο Ελλάδα, ενώ για τους άλλους δύο ομίλους έγινε κλήρωση:

Α΄ομιλος: ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Εθνικός Αλεξανδρούπολης, ΑΕ Κομοτηνής

Β΄όμιλος: Ολυμπιακός Φοίνικας Σύρου, ΑΟΠ Κηφισιάς, ΓΑΣ Παμβοχαϊκός

Γ΄ομιλος: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΑΠΦΣ Ηρακλής Χαλκίδας.

*Οι έδρες των αγώνων θα οριστούν στο επόμενο Δ.Σ. της ΕΣΑΠ.

Προκρίνονται στην ημιτελική φάση οι πρώτοι κάθε ομίλου και ο καλύτερος δεύτερος του Α΄και του Β΄ομίλου.

Οι αγώνες της ημιτελικής φάσης θα είναι νοκ άουτ.

Κατόπιν κληρώσεως προκέκυψε ο Α΄ημιτελικός να διεξαχθεί μεταξύ του καλύτερου δεύτερου (Α΄και Β΄ομίλου) και της πρώτης ομάδας του Γ΄ομίλου με έδρα στον καλύτερο δεύτερο. Ο δεύτερος ημιτελικός μεταξύ του πρώτου του Α΄ομίλου και του πρώτου του Β΄ομίλου με έδρα την πρώτη ομαδα του Β΄ομίλου. 

Ο τελικός θα είναι διπλός. Θα ακολουθηθεί η διαδικασία του Golden Set και ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στην έδρα του νικητή του Α΄ημιτελικού.

5. Η κλήρωση του πρωταθλήματος Volley League 2018-19 θα διεξαχθεί στην Αθήνα αρχές Σεπτεμβρίου 2018 και θα γίνει παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου της Ενωσης Ευρωπαϊκών Λιγκών (VLA) παρουσία και των προέδρων των Ευρωπαϊκών Λιγκών μελών της VLA.

6. Ο πρόεδρος της ΟΔΒΕ Σταύρος Μαυρικίδης παραβρέθηκε στο Δ.Σ. και μετά από συζήτηση συμφωνήθηκε η ΕΣΑΠ να αποστείλει τις προτάσεις της για την αγωνιστική περίοδο 2018-19 όσον αφορά το θέμα των αμοιβών και άλλων θεμάτων της διαιτησίας.

7. Εγινε ενημέρωση για οικονομικά θέματα και για χορηγικά θέματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

8. Ενημερώθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. για την προσπάθεια της ΕΣΑΠ να έρθει σε συμφωνία με εταιρείες που ειδικεύονται στο video challenge με σκοπό την αναβάθμιση της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος.

9. Εγινε ενημέρωση για την πορεία διαδικασίων των νεοσύστατων ΤΑΑ. 

10. Η ΕΣΑΠ έχει προσκληθεί από την ιταλική λίγκα να παραστεί στις εργασίες του τριημέρου volley mercato που θα γίνει στη Μπολόνια 18-21 Ιουνίου. Θα παραβρεθεί ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος, ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της ΕΣΑΠ Βασίλης Παπαγεωργίου και η υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημ. Σχέσεων Εφη Μπούρα.