Αποφάσεις του Αθλητικού Δικαστή για Φοίνικα, Εβάντρο Ντίαζ, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ

Αποφάσεις του ΜΔΟ της ΕΣΑΠ για τον Α.Ο.Φοίνικα Σύρου και τον Εβάντρο Ντίαζ Σόουζα
Η πρόεδρος του Μονομελούς Δικαιοδοτικού Οργάνου ΕΣΑΠ λαμβάνοντας υπ’ όψη τους ισχυρισμούς του εγκαλούμενου αθλητικού σωματείου με την επωνυμία Α.Ο.Φοίνικας Σύρου και του αθλητή 
Εβάντρο Ντίαζ Σόουζα καθώς και από την εκτίμηση των εγγράφων της σχηματισθείσας δικογραφίας για τα όσα έγιναν στον αγώνα Α.Ο.Φοίνικας Σύρου - Παναθηναϊκός Α.Ο. στις 13/3/2019 για την 20η αγωνιστική:

Επιβάλλει:

Α. Στο Α.Ο.Φοίνικας Σύρου την ποινή της έγγραφης σύστασης με παράλληλη ανακοίνωση στον Τύπο και χρηματικό πρόστιμο ποσού 150 ευρώ (άρθρο 17 παρ. 2 περ. Α υποπερ. α και β του Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού Ε.Σ.Α.Π.), καθόσον το περιγραφόμενο στα ως άνω έγγραφα και αποδιδόμενο στο εν λόγω σωματείο παράπτωμα της διακοπής του τρίτου (3ου) σετ του αγώνα για τρία (3) λεπτά, επειδή οι φίλαθλοι αυτού πέταξαν χαρτάκια εντός του αγωνιστικού χώρου, δεν χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερης βαρύτητας, ώστε να καθίσταται ιδιαιτέρως δυσφημιστικό για το άθλημα της πετοσφαίρισης, αλλά κρίνεται ως μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο δεν οδήγησε στην πρόκληση επεισοδίων, ενώ μετά τις απαιτούμενες συστάσεις ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά.

Β. Στον αθλητή Εβάντρο Ντίαζ Σόουζα την ποινή του αποκλεισμού μίας (1) αγωνιστικής ημέρας, ήτοι αυτής που ακολουθεί της γνωστοποίησης σε αυτόν της παρούσας απόφασης, καθώς και χρηματική ποινή ποσού 300 ευρώ, σύμφωνα με τα άρθρα 3 α και γ του Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού ΕΣΑΠ, για το αποδιδόμενο σε αυτόν παράπτωμα της αποβολής του από τον αγώνα, συνεπεία προσβλητικής και ανάρμοστης συμπεριφοράς του, που αναγράφηκε στο φύλλο αγώνα, απορριπτομένων των διαλαμβανομένων στο υπόμνημά του ισχυρισμών ως αβασίμων.

Η πρόεδρος του Μονομελούς Δικαιοδοτικού Οργάνου ΕΣΑΠ λαμβάνοντας υπ’ όψη τους ισχυρισμούς του εγκαλούμενου αθλητικού σωματείου με την επωνυμία Α.Ο.Φοίνικας Σύρου και του αθλητή 

Εβάντρο Ντίαζ Σόουζα καθώς και από την εκτίμηση των εγγράφων της σχηματισθείσας δικογραφίας για τα όσα έγιναν στον αγώνα Π.Α.Ο.Κ. - Α.Ο.Φοίνικας Σύρου στις 23/2/2019 για την 17η αγωνιστική:

Επιβάλλει:

Στο ως άνω σωματείο την ποινή της έγγραφης σύστασης με παράλληλη ανακοίνωση στον Τύπο (άρθρο 17 παρ. 2 περ. Α υποπερ. Α του Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού Ε.Σ.Α.Π.), καθόσον το περιγραφόμενο στα ως άνω έγγραφα και αποδιδόμενο στο εν λόγω σωματείο παράπτωμα της καθυστέρησης έναρξης του τέταρτου (4ου) σετ του αγώνα δεν χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερης βαρύτητας, ώστε να καθίστατα ιιδιαιτέρως δυσφημιστικό για το άθλημα της πετοσφαίρισης, ενόψει του ότι δεν αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους οι αθλητές του εν λόγω σωματείου αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια, ώστε να αξιολογηθούν δεόντως, 

Δεν επιβάλλει:

Α. Ποινή (α) σε βάρος του ως άνω σωματείου για το αποδιδόμενο σε αυτό παράπτωμα της όχλησης φιλάθλων του αντίπαλου αθλητικού σωματείου από χειρονομία που απηύθυνε σε αυτούς αθλητής του εγκαλουμένου σωματείου, καθόσον δεν προέκυψε ότι πράγματι έλαβε χώρα προσβλητική χειρονομία αθλητή του ως άνω σωματείου, σε κάθε περίπτωση, δεν προκλήθηκαν επεισόδια δυσφημιστικά για το άθλημα της πετοσφαίρισης και προσβλητικά του φίλαθλου πνεύματος, ώστε να επιβληθούν στο ανωτέρω σωματείο οι ποινές που προβλέπονται στα άρθρα 19 επ. του Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού ΕΣΑΠ,

Β. Στον ως άνω αθλητή (Εβάντρο Ντίαζ Σόουζα) για το αποδιδόμενο σε αυτόν παράπτωμα της αποβολής του από το τέταρτο (4ο) σετ του αγώνα, καθόσον ουδόλως προέκυψε αποβολή του εν λόγω αθλητή αναγραφόμενη στο φύλλο αγώνα, συνεπεία προσβλητικής ή άλλου είδους ανάρμοστης συμπεριφοράς του, σύμφωνα με το άρθρο 3 α του Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού ΕΣΑΠ.

Απόφαση του ΜΔΟ της ΕΣΑΠ για τον Π.Α.Ο.Κ.

Η πρόεδρος του Μονομελούς Δικαιοδοτικού Οργάνου ΕΣΑΠ λαμβάνοντας υπ’ όψη τους ισχυρισμούς του εγκαλούμενου αθλητικού σωματείου με την επωνυμία Τ.Α.Α. Π.Α.Ο.Κ.

καθώς και από την εκτίμηση των εγγράφων της σχηματισθείσας δικογραφίας για τα όσα έγιναν στον αγώνα Π.Α.Ο.Κ. - Α.Ο.Φοίνικας Σύρου στις 23/2/2019 για την 17η αγωνιστική:

Επιβάλλει:

στο ως άνω σωματείο την ποινή της έγγραφης σύστασης με παράλληλη ανακοίνωση στον Τύπο (άρθρο 17 παρ. 2 περ. Α υποπερ. α του Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού Ε.Σ.Α.Π.), καθόσον το περιγραφόμενο στα ως άνω έγγραφα και αποδιδόμενο στο εν λόγω σωματείο παράπτωμα της προσβλητικής συμπεριφοράς μερίδας φιλάθλων του προς τους αθλητές του αντίπαλου σωματείου μετά το τέλος του 3ου σετ του αγώνα δεν χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερης βαρύτητας, ώστε να καθίσταται ιδιαιτέρως δυσφημιστικό για το άθλημα της πετοσφαίρισης, ενόψει του ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό πρόκλησης εντάσεως μικρής κλίμακας, το οποίο δεν οδήγησε σε διακοπή του αγώνα ή σε συστάσεις από τα μεγάφωνα.

Απόφαση του ΜΔΟ της ΕΣΑΠ για τον Παναθηναϊκό Α.Ο.

Η πρόεδρος του Μονομελούς Δικαιοδοτικού Οργάνου ΕΣΑΠ λαμβάνοντας υπ’ όψη τους ισχυρισμούς του εγκαλούμενου αθλητικού σωματείου με την επωνυμία Τ.Α.Α. Παναθηναϊκός Α.Ο.

καθώς και από την εκτίμηση των εγγράφων της σχηματισθείσας δικογραφίας για τα όσα έγιναν στον αγώνα Παναθηναϊκός Α.Ο. - Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015 στις 23/2/2019 για την 17η αγωνιστική:

Επιβάλλει:

Α. Στο ως άνω σωματείο (Παναθηναϊκός Α.Ο.) την ποινή της έγγραφης σύστασης με παράλληλη ανακοίνωση στον Τύπο και χρηματικό πρόστιμο πεντακοσίων (500 €) ευρώ (άρθρο 17 παρ. 2 περ. Α υποπερ. ακαι β του Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού Ε.Σ.Α.Π.), καθόσον το περιγραφόμενο στα ως άνω έγγραφα και αποδιδόμενο στο εν λόγω σωματείο παράπτωμα,που αφορά το υβριστικό σύνθημα («ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ-ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ») που ακούστηκε από μερίδα φιλάθλων του ως άνω σωματείου κατά τη διάρκεια του 4ου σετ του αγώνα, αποτελεί περίπτωση μεμονωμένου περιστατικού και όχι περίπτωση ομαδικής εκτροπής σε υβριστικά συνθήματα εκτεταμένης εντάσεως, καθώς, μετά τις απαιτούμενες συστάσεις από τα μεγάφωνα, ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά, χωρίς την επανάληψη του συνθήματος αυτού,

Β. Την ποινή της έγγραφης σύστασης με παράλληλη ανακοίνωση στον Τύπο και χρηματικό πρόστιμο πεντακοσίων (500 €) ευρώ (άρθρο 17 παρ. 2 περ. Α υποπερ. ακαι β του Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού Ε.Σ.Α.Π.), καθόσον το περιγραφόμενο στα ως άνω έγγραφα και αποδιδόμενο στο εν λόγω σωματείο παράπτωμα,που αφορά το υβριστικό σύνθημα («ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ ΠΡΟΥΣΑΛΗ») που ακούστηκε από μερίδα φιλάθλων του ως άνω σωματείου μετά το τέλος του αγώνα (μη εφαρμοζομένης ως εκ τούτου της διάταξης του άρθρου 26 του Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού Ε.Σ.Α.Π.), αποτελεί περίπτωση μεμονωμένου περιστατικού και όχι περίπτωση ομαδικής εκτροπής σε υβριστικά συνθήματα εκτεταμένης εντάσεως,

Γ. Την ποινή του χρηματικού προστίμου των χιλίων πεντακοσίων (1.500 €) ευρώ(άρθρο 17 παρ. 2 περ. Α υποπερ. β του Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού Ε.Σ.Α.Π.),αναφορικά με το περιγραφόμενο στα ως άνω έγγραφα και αποδιδόμενο στο εν λόγω σωματείο παράπτωμα,που αφορά τα τρία (3) καπνογόνα, τα οποία άναψαν εντός του γηπέδου (κερκίδες) φίλαθλοι του εγκαλουμένου σωματείου, καθώς και τη ρίψη εντός του αγωνιστικού χώρου μέρους ενός εκ των καπνογόνων (που έμοιαζε με καπάκι μπουκαλιού), κατά τη διάρκεια του 2ου σετ του αγώνα, λαμβανομένου υπόψη ότι χρειάστηκε να διακοπεί η διεξαγωγή του αγώνα για 21 λεπτά, καθώς και να γίνουν συστάσεις από τα μεγάφωνα, αναφορικά δε με τη ρίψη του ως άνω αντικειμένου προκύπτει ότι δεν πρόκειται για αντικείμενο επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα αθλητών, διαιτητών, παραγόντων κλπ. (όπως είναι λ.χ. η ρίψη κροτίδων που παράγουν ήχο ή φως ή καπνό), αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, πλην, όμως, συνέβαλε στην προσωρινή διακοπή του αγώνα, μη εφαρμοζομένων ως εκ τούτου των διατάξεων των άρθρων 19 επ. και 28 του Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού Ε.Σ.Α.Π.

Συνολικά δε, κατά συγχώνευση των ανωτέρω χρηματικών ποινών, επιβάλλεται στο εγκαλούμενο ΤΑΑ το χρηματικό πρόστιμο των χιλίων εννιακοσίων (1.900,00) ευρώ (αναλογική εφαρμογή άρθρου 13 Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού Ε.Σ.Α.Π.).