Νίκος Μούχλιας: «Το βόλεϊ έχει παιδιά υψηλού μορφωτικού επιπέδου»

Αισιόδοξος για το μέλλον το ελληνικού βόλεϊ είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής Νίκος Μούχλιας, ο οποίος μίλησε στο volleyball.gr για τις ενέργειες που γίνονται από την Ομοσπονδία σε συνεργασία με τους ομοσπονδιακούς τα τελευταία δύο χρόνια για την ανάπτυξη του αθλήματος.

Tι ενέργειες έχουν γίνει τον τελευταίο 1,5 χρόνο από την Ε.Ο.ΠΕ. σε συνεργασία με τους ομοσπονδιακούς προπονητές για την ανάπτυξη του ελληνικού βόλεϊ;
 
«Ένα βασικό κομμάτι είναι η πληθώρα συγκεντρωτικών προπονήσεων από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Ταυτόχρονα, έχουμε θεσπίσει εδώ και 1,5 χρόνο μία βάση δεδομένων, με βίντεο των προπονήσεων και έχουμε άμεσα καθημερινή επαφή. Πολύ χρήσιμο εργαλείο για όλους μας. Δεν είμαι της άποψης ότι δεν υπάρχουν αγόρια, όπως λένε οι περισσότεροι. Είχαμε μεγάλο έλλειμμα στην παρακολούθηση. Είχαμε επαναπαυτεί σε ορισμένες καλές φουρνιές και δεν προχωρήσαμε στην ανίχνευση νέων ταλέντων. Τα υπάρχοντα παιδιά είναι καλό υλικό για να στελεχωθεί μία αξιόμαχη εθνική ομάδα». 
 
Τι μηνύματα λαμβάνετε για την ανάπτυξη σε αγόρια και κορίτσια μετά τις κινήσεις που έχουν γίνει από την Ε.Ο.ΠΕ. και τους προπονητές;
 
«Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν μεγάλη δίψα να αγωνιστούν για την Ελλάδα. Είναι όλα τους παιδιά υψηλού μορφωτικού και πνευματικού επιπέδου, πράγμα που με κάνει πολύ χαρούμενο. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι το άγχος που έχουν τα παιδιά την κρίσιμη περίοδο από την 3η Λυκείου, μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών. Όσο είναι στο σχολείο βολεύονται με τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Όταν σπουδάζουν και πάνε σε νέα πόλη, έχουν άγχος αν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το βόλεϊ. Εκεί είμαστε πίσω και όχι μόνο στο δικό μας άθλημα, αλλά σε όλα».
 
Τι είναι αυτό που θέλετε να μεταδώσετε περισσότερο στα νέα παιδιά;
 
«Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία παιδιών που κάνουμε προπόνηση, ουσιαστικά υποκαθιστάς για κάποιες ώρες τους γονείς των παιδιών και πρέπει να τους μάθεις την αλφαβήτα, την αθλητική και την κοινωνική. Από το πως θα συμπεριφέρονται, μέχρι το πως θα επικοινωνούν τα παιδιά μεταξύ τους. Ουσιαστικά είναι τα δεύτερα παιδιά μας εκτός του σπιτιού μας. Είμαι θιασώτης της ρήσης ότι τα παιδιά πρέπει να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι μέσω του αθλητισμού. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη ενός αθλητή όταν μεγαλώσει. Αν είναι καλοί άνθρωποι, θα είναι και καλοί αθλητές. Υπάρχουν παιδιά τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε το βήμα μπροστά. Να τους μεταδώσουμε τις αρχές της εθνικής, που δεν είναι γραμμένες κάπου αλλά μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Είναι η συνέπεια, η υπαγωγή όλων στο κοινό καλό και η αξιοκρατία που είναι το Α και το Ω στο υψηλό επίπεδο της εθνικής ομάδας».