Η Εθνική στην "ανηφόρα" του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος

Μονπελιέ, αποστολή ΠΣΑΤ 
Δημήτρης Τυχάλας
 
Λιγότερο από 24 ώρες απέμειναν για το πρώτο σερβίς στον Α’ όμιλο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα βρει αντιμέτωπη την Εθνική μας ομάδα με τη Βουλγαρία (15:15, ΕΡΤ Sports).
 
Αυτό είναι το πρώτο παιχνίδι στο Μονπελιέ και η αυριανή ημέρα η μοναδική που θα έχει τρεις αγώνες στο πρόγραμμα καθώς από την Παρασκευή θα υπάρχουν δύο αναμετρήσεις κάθε μέρα.
 
Αυτό το ματς είναι η αρχή της… ανηφόρας για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο θα αντιμετωπίσει διαδοχικά τις τρεις πρώτες ημέρες τα τρία φαβορί του ομίλου (και διεκδικητές των μεταλλίων) ξεκινώντας με τη Βουλγαρία και αμέσως μετά ακολουθούν Ιταλία και Γαλλία.
 
Με τις δύο τελευταίες ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος θα ασχοληθεί από το απόγευμα της Πέμπτης όταν και ολοκληρωθεί το ματς με τους Βούλγαρους για το οποίο τόνισε:
 
«Είμαστε ρεαλιστές και ξέρουμε ότι υπάρχει μια διαφορά δυναμικότητας της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Παρόλα αυτά είναι αρχή του τουρνουά κι αν γίνει κάποια έκπληξη αυτή συνήθως έρχεται στις πρεμιέρες ή στο φινάλε. Εμείς θέλουμε να μπούμε να παίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να καταφέρομε κάτι καλό».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρχηγός της Εθνικής Γιώργος Πετρέας που σημείωσε:
 
«Όπως είπε κι ο κόουτς στην πρεμιέρα πάντα υπάρχουν δυσκολίες για τα φαβορί… Η Βουλγαρία είναι μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού βόλεϊ, με παίκτες τεράστιας αξίας, αλλά κι εμείς θα μπούμε για να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό».
 
Η προετοιμασία της Εθνικής ολοκληρώθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του αθλητικού κέντρου CREPS (πρόκειται για κρατικό αθλητικό κέντρο που φιλοξενεί νεαρούς ταλαντούχους αθλητές απ’ όλα τα σπορ καθώς διαθέτει ποδοσφαιρικό γήπεδο, στίβο και 2 ακόμη κλειστά) με μια απογευματινή προπόνηση-χαλάρωμα, ενώ το βράδυ θα υπάρξει η καθιερωμένη… βιντεοθεραπεία.
 
«Να κερδίσουμε κι ας μην παίξουμε καλά»
 
Η Βουλγαρία προέρχεται από την πικρή γεύση που άφησε το προ-Ολυμπιακό τουρνουά όταν προηγήθηκε με 2-0 της Βουλγαρίας και είχε και ματς μπολ, αλλά τελικά ηττήθηκε με 2-3 στην Βάρνα και έτσι θα χρειαστεί να διεκδικήσει εκ νέου την πρόκριση της στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά του Ιανουαρίου.
 
Στον πάγκος της βρίσκεται ο «προφεσόρε» Σιλβάντο Πράντι, με τον Ιταλό τεχνικό να επιστρέφει στην εθνική Βουλγαρίας μετά από 10 χρόνια και να δείχνει μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα και τους παίκτες μας.
 
«Το πρώτο ματς ενός τουρνουά ήταν και θα είναι πάντα διαφορετικό. Εμείς θα είμαστε νευρικοί, δεν θα παίξουμε το καλύτερο μας βόλεϊ, αλλά το σημαντικό είναι να κερδίσουμε. Αν το κάνουμε θα μας βοηθήσει να βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα», είπε ο πολύπειρος Ιταλός και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είχε πάντα καλή ομάδα και καλούς παίκτες. Πέρσι αντιμετώπισα τον Πρωτοψάλτη στο Τσάμπιονς Λιγκ, τον Πετρέα παλαιότερα εδώ, είχα ως παίκτη τον Φράγκο στην Ιταλία… Ξέρω πολύ καλά και μου αρέσει ο Κοκκινάκης ενώ έχετε και κάποιους νεαρούς παίκτες που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον όπως ο νεαρός ακραίος που έχετε και μου διαφεύγει το όνομα του (Ράπτης). Προσωπικά περιμένω ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι».
 
Από την πλευρά του ο αρχηγός της Βουλγαρίας Βίκτορ Γιοσίφοφ παραδέχθηκε ότι «στα χαρτιά είμαστε το φαβορί, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Προσωπικά δεν θυμάμαι να έχω παίξει ποτέ εναντίον της Ελλάδας, αλλά ξέρω αρκετούς παίκτες σας που έχουν περάσει από την Ιταλία και περιμένω να δω τον Τζόρτζιο (Παπαλεξίου) που ήταν πέρσι για λίγο καιρό μαζί μου στη Μόντσα. Αυτό που χρειάζεται είναι να μπούμε, αλλά κυρίως να μείνουμε συγκεντρωμένοι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα».
 
Η διπλή ανάγνωση της προϊστορίας
 
Στη συνολικά προϊστορία των αναμετρήσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας οι γείτονες μας έχουν το πάνω χέρι, αλλά όσο περίεργο κι αν ακουστεί στις τελικές φάσεις των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων η προϊστορία είναι με την Ελλάδα…
 
Από τα 69 ματς που έχουν γίνει οι Βούλγαροι έχουν κερδίσει τα 44 κι εμείς τα 24, ενώ υπάρχει και μια φιλική ισοπαλία (2-2), αλλά αν απομονώσουμε τις τελικές φάσεις Ευρωβόλεϊ η Ελλάδα έχει 3 νίκες και η Βουλγαρία 1!
 
Α' όμιλος (Γαλλία - Μονπελιέ)

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου
 
15.15: Βουλγαρία - Ελλάδα
18.15: Πορτογαλία - Ιταλία
21.45: Γαλλία - Ρουμανία
 
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου
 
18.15: Βουλγαρία - Ρουμανία
21.45: Ιταλία - Ελλάδα
 
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
 
18.15: Ελλάδα - Γαλλία
21.45: Βουλγαρία - Πορτογαλία
 
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
 
15.00: Ρουμανία - Ιταλία
18.30: Πορτογαλία - Γαλλία
 
Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου
 
18.15: Ρουμανία - Ελλάδα
21.45: Γαλλία - Βουλγαρία
 
Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου
 
15.00: Ελλάδα - Πορτογαλία
20.30: Ιταλία - Βουλγαρία
 
Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου
 
15.00: Πορτογαλία - Ρουμανία
21.45: Γαλλία - Ιταλία