Γιώργος Μπακοδήμος: «Ψηλά ο πήχης αυτής της Εθνικής» (video)

Τον απολογισμό από την προετοιμασία της Εθνικής παίδων στη Νεμέα έκανε ο Γιώργος Μπακοδήμος.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής αναφέρθηκε στις 12 ημέρες που πέρασαν με τους διεθνείς στην ιστορική πόλη της Πελοποννήσου και για την δουλειά που γίνεται από το 2018 με τους αθλητές για το επερχόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη χώρα μας. Αναλυτικά:

Για την προετοιμασία στη Νεμέα: «Κάναμε πολλές ώρες προπόνησης και τα παιδιά έχουν βελτιωθεί αρκετά και κάνουν πολλά πράγματα καλά στο γήπεδο. Οι συνθήκες είναι ιδανικές και ευχαριστούμε όλους τους φορείς στη Νεμέα, τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο, τη διοίκηση του σωματείου Α.Σ. Νεμέας και όλη τη κοινωνία που μας είχε αγκαλιάσει. Εμείς προσπαθούμε να επενδύσουμε πάνω στον βαθμό συνειδητότητας. Αυτό δουλεύουμε και με την ομάδα ψυχολογίας και τα πρωτόκολλα που ακολουθούμε είναι να βρούμε τα παιδιά που είναι ταγμένα στον σκοπό της Εθνικής ομάδας, παράλληλα όμως και με την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση».

Για τις συνθήκες στη Νεμέα: «Ήταν πολύ ζεστό το περιβάλλον σε μία εστία που παράλληλα λειτουργεί και ως σχολή οινοποιίας, υπήρχε θέρμανση όλη την ημέρα και από φαγητό είχαν κέτερινγκ με φαγητό ελεγμένο από εμάς. Το γήπεδο το είχαμε στην ουσία δικό μας και επίσης επισκεφθήκαμε διάφορα μέρη στη Νεμέα, όπως αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και οινοποιία».

Για το επιτελείο που είναι δίπλα στα παιδιά: «Υπάρχει ένα επιτελείο 15 ανθρώπων που εξετάζει τα παιδιά. Κάνουμε εξετάσεις σε εύλογα χρονικά διαστήματα και με την Sports Excellence οι αθλητές δοκιμάζονται στους μυς τους και υπάρχει ορθοπεδικός που είναι δίπλα μας όποτε του το ζητήσουμε. Ήδη έχουμε διαγνώσει καποιους τραυματισμούς και τα παιδιά αυτά τοτε επιστρέφουν στα σωματεία τους. Υπάρχει τριμελής ομάδα ψυχολόγων, δύο φυσιοθεραπευτές και έχω τρεις συνεργάτες στο πλευρό μου και τον κ. Καβαλλιεράκη».

Για το πλάνο της Εθνικής παίδων μέχρι το ευρωπαϊκό: «Έχουμε ξεκινήσει από το διακλιμακιακό του 2018 αυτή την προσπάθεια. Πρώτα θέλαμε να αυξήσουμε τον προπονητικό όγκο. Δεν μπορουν οι ομάδες του εξωτερικού να δουλεύουν μίνιμουμ με 400 προπονήσεις ετησίως και εμείς να κάνουμε 60. Δεν είναι τίμιο για τα παιδιά. Θέλω να τονίσω πως η Ομοσπονδία δεν έχει αρνηθεί ποτέ κάτι που αφορά όλα τα αναπτυξιακά τμήματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να κάνεις σωστή και στοχευμένη δουλειά».

Για τον στόχο της Εθνικής: «Αυτή η Εθνική έχει το καλύτερο ράνκινγκ από όλες τις αναπτυξιακές Εθνικές. Έχει δύο μετάλλια σε βαλκανικά και μία πρόκριση σε ευρωπαϊκό. Αυτομάτως ο πήχης πάει ψηλά».

Για το πόσο δύσκολο είναι τα παιδιά να λείπουν από τα σπίτια τους: «Καθόλου εύκολο. Ακόμα και για εμένα που είμαι πολλά χρόνια προπονητής δεν είναι εύκολο να είμαι εκτός σπιτιού τέτοιες γιορτινές μέρες. Το καλοκαίρι τα παιδιά σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους στις 15 Αυγούστου. Μετά το ευρωπαϊκό κατευθείαν πήγαν σε προπονητικό καμπ στη σχολή Ευελπίδων. Αυτό σημαίνει ότι μόνο για 20 μέρες δεν έκαναν προπονήσεις, το οποίο είναι και το διάστημα της αποκατάστασης. Από την 1η Σεπτεμβρίου επιστρέψαμε στις προπονήσεις».

Για τη στήριξη των γονέων: «Οι γονείς είναι αρωγοί σε αυτό που κάνουμε. Πάντα οι πόρτες των προπονήσεων για όσους έρχονται ξέρουν ότι είναι ανοικτές. Η Εθνική ομάδα ανήκει στην Ελλάδα και όχι σε εμένα ή στην Ομοσπονδία. Το σίγουρο είναι ότι δεν έρχονται προπονητές να δουν τις προπονήσεις και δεν ξέρουν το επίπεδο των παιδιών. Οι γονείς όλων των παιδιών ήρθαν στη Νεμέα και δεν ακολουθούμε το μοντέλο ότι ο γονέας πρέπει να είναι μακριά. Εμείς τον γονιό τον θέλουμε δίπλα μας».

Για την βοήθεια των σωματείων: «Δεν βοηθούν όλα. Το να βλέπουμε σωματεία να έχουν τόσα παιδιά αλλά στους αγώνες να παίζουν αθλητές 40 ετών, αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης είναι η επιλογή των παιδιών, το δεύτερο η προπόνηση και η εξέλιξη και το τρίτο είναι η απορρόφηση και αυτό είναι που μας λείπει».

Πολυμέσα