Συνεχίζονται τα πειράματα της CEV

Τα ηλικιακά πρωταθλήματα Κ23 ανδρών (που ολοκληρώθηκε στην Αίγυπτο με θρίαμβο της Αργεντινής) και γυναικών (που ξεκίνησε σήμερα στην Σλοβενία) μπορεί να μη μας απασχόλησαν ιδιαίτερα στην Ελλάδα (αφού δεν είχαμε εκπροσώπηση), ίσως όμως στο άμεσο μέλλον τα μνημονεύουμε κι εδώ στην πατρίδα μας.

τουΔημήτρη Τυχάλα

Γιατί το λέμε αυτό; Για τις δοκιμές των νέων κανονισμών που σκέφτεται να εφαρμόσει η Διεθνής Ομοσπονδία στην αέναη προσπάθεια να μειώσει τη χρονική διάρκεια των αγώνων και κατ’ επέκταση να καταστήσει το βόλεϊ πιο δημοφιλές άθλημα για τους χορηγούς και τον κόσμο.
Το 2013 στα αντίστοιχα πρωταθλήματα (που λειτουργούν ως πειραματόζωα) η FIVB είχε δοκιμάσει να λήγουν τα σετ στους 21 πόντους. Προφανώς δεν υπήρξε κάποια τρομερή αλλαγή, αλλά τώρα αλλάζει τελείως το πλάνο.
Κάθε παιχνίδια κρίνεται στα 4 νικηφόρα σετ (άρα μάξιμουμ παίζονται 7) τα οποία ολοκληρώνονται στους 15 πόντους (παραμένει ο κανόνας των δύο πόντων διαφορά, δηλαδή στο 14-14 το σετ τελειώνει στους 16 κ.ο.κ), χωρίς τεχνικά τάιμ άουτ, αλλά μόνο με δύο τάιμ άουτ των 30 δευτερολέπτων.
Οι ομάδες που κερδίζουν τους αγώνες με 4-0, 4-1, 4-2 παίρνουν τρεις πόντους και οι ηττημένες κανέναν. Οι ομάδες που κερδίζουν με 4-3 παίρνουν 2 πόντους και οι ηττημένες 1.
Οι ομάδες αλλάζουν τερέν ανά δυο σετ και στον 8 πόντο του 7ου σετ.
Τι έδειξαν όμως οι αγώνες του παγκόσμιου Κ23 αγοριών;
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που προέκυψαν στους συνολικά 38 αγώνες που διεξήχθησαν:
– Αγώνες που ολοκληρώθηκαν σε 4 σετ: 14 (ποσοστό 37%)
– Αγώνες που ολοκληρώθηκαν σε 5 σετ: 10 (ποσοστό 26%)
-  Αγώνες που ολοκληρώθηκαν σε 6 σετ: 7 (ποσοστό 18%)
– Αγώνες που ολοκληρώθηκαν σε 7 σετ: 7 (ποσοστό 18%)
– Ο μικρότερος χρόνος διάρκειας σετ: 9 λεπτά (5 φορές)
– Ο μεγαλύτερος χρόνος διάρκειας σετ: 34 λεπτά
– Ο μικρότερος σε διάρκεια αγώνας: 43 λεπτά
– Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας: 120 λεπτά
– Μέσος όρος διάρκειας σετ: 15 λεπτά
– Μέσος όρος διάρκειας αγώνα: 1 ώρα και 17 λεπτά

Περιμένοντας και τα συμπεράσματα από τους αντίστοιχους αγώνες των γυναικών να αναφέρουμε ότι ένα άλλο πείραμα αφορά τον κανονισμό που θέλει τους αθλητές οι οποίοι σερβίρουν με άλμα να μην επιτρέπεται μετά την πτώση τους να πατούν μέσα από την τελική γραμμή.

ΠΗΓΗ www.sportsfeed.gr