O Oλυμπιακός πέρασε το εμπόδιο του Φοίνικα και πήγε τελικό

Ο Ολυμπιακός νίκησε με 3-0 σετ τον Φοίνικα Σύρου στο κατάμεστο γυμναστήριο Δημήτριος Βικέλας στη Σύρο και προκρίθηκε στον τελικό του Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς όπου το Σάββατο στις 31 Μαρτίου στις 17.00 (ΕΡΤ2, διαιτητές: Ονόπας, Βασιλειάδης) θα αντιμετωπίσει τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης όπως συνέβη και το 2015 στην Γλυφάδα.

Με ποιότητα στο παιχνίδι του, πολλές λύσεις, γρήγορη ανάπτυξη και υυπεροχή σε επίθεση και σερβίς ο Ολυμπιακός πήρε δίκαια τη νίκη απέναντι στον μαχητικό Φοίνικα που πάλεψε για να πάρει ένα σετ που θα τον κρατούσε στον αγώνα αλλά δεν τα κατάφερε. Οι «ερυθρόλευκοι» σημείωσαν την 16η σερί νίκη τους στο Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς και θα έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν τον 5ο τίτλο σε επτά διοργανώσεις. Σπουδαία εμφάνιση έκαναν για τον Ολυμπιακό οι Αλεξίεφ, Ράουβερντινκ, ενώ για άλλη μία φορά Μπέμε και Πετρέας ήταν ανίκητοι στο μπλοκ και αποτελεσματικοί στο σερβίς.


O Oλυμπιακός μπήκε δυνατά στον αγώνα και από την αρχή του 1ου σετ πήρε προβάδισμα 4-1 με τον Οϊβάνεν και 8-4 με τον Αλεξίεφ. Οι συριανοί ισορρόπησαν την διαφορά στο -4 αλλά ο Ολυμπιακός δεν αρκέστηκε σε αυτό. Με υπεροχή στο σερβίς και πίεση στο μπλοκ κατάφερε να ξεφύγει 17-11 με το χαμένο σερβίς του Στεφανίδη και την επίθεση του Οϊβάνεν. Ο άσσος του Πετρέα έκανε το 20-13 και το σετ τελείωσε εύκολα για τον Ολυμπιακό με «ερυθρόλευκο» σερί 3-0 ύστερα από την επίθεση των Οϊβάνεν, Μπέμε και το μπλοκ του Οϊβάνεν στον Πέτερλιν.


Καθοριστικό ήταν το 2ο σετ με τον Φοίνικα να ανεβαίνει στο φιλέ αλλά δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν όταν προηγήθηκε 19-18.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλά με προβάδισμα 4-1 και έδειξε πως θα κάνει περίπατό αλλά ο Φοίνικας βρήκε ρυθμό με το σερβίς του Γιορντάνοφ και του Στεφανίδη και τελικά ισοφάρισε 10-10 με την κόντρα επίθεση του Γιορντάνοφ. Στο καλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού έγιναν μεγάλες μάχες στο φιλέ και ο Φοίνικας με μπλοκ άουτ του Γιορντάνοφ βγήκε μπροστά 19-18. Ο Μαρούλης έχασε το σερβίς ενώ στις επόμενες δύο φάσεις κάρφωσαν άουτ Στεφανίδης και Πέτερλιν και έτσι ο Ολυμπιακός με το πλασέ του Γιορντάνοφ και την επίθεση του Ράουβερντινκ ξέφυγε 24-20. Ο Πέτρλιν μείωσε και το σετ έκλεισε 25-21 με το σερβίς του Ιλιτς στο φιλέ.

Στο 3ο σετ ο Φοίνικας ξεκίνησε με μεγάλο ενθουσιασμό και προβάδισμα 5-2 που ξεσηκώνοντας τους φίλους του στο «Δημήτριος Βικέλας». Το σερβίς του Πετρέα έφερε την ισοφάριση 7-7 και το ματς στα ίσια. Εντυπωσιακός ο Φοίνικας με αιχμή τον πολύ καλό Γιορντάνοφ προηγήθηκε 13-10 αλλά από εκεί και πέρα άρχισε η αντεπίιεση του Ολυμπιακού. Με σερί 3-0 από τον Αλεξίεφ ο Ολυμπιακός ισοφάρισε 13-13. Με πίεση στο σερβίς και τους Ράουβερντινκ, Αλεξίεφ να ανεβάζουν στροφές και τον Πετρέα να κάνει τη διαφορά στο σερβίς ο Ολυμπιακός έχτισε τη διαφορά και πήρε τη νίκη.

Διαιτητές: Παπαδογούλας – Ονόπας

Διακύμανση: 
1ο σετ: 4-8, 11-16, 14-21, 16-25
2ο σετ: 7-8, 15-16, 19-21, 21-25
3ο σετ: 8-7, 15-16, 19-21, 19-25
* Οι πόντοι του Φοίνικα Σύρου προήλθαν από 2 άσσους, 37 επιθέσεις, 4 μπλοκ και 13 λάθη αντιπάλων. Οι πόντοι του Ολυμπιακού προήλθαν από 6 άσσους, 37 επιθέσεις, 8 μπλοκ 24 λάθη αντιπάλων

Τα σετ: 0-3 (16-25, 21-25, 19-25) σε 81 λεπτά

ΦΟΙΝΙΚΑΣ (Κάσμαρτσικ): Στεφανίδης 6 (5/16 επ, 1 άσσος, 53% υπ -27% άριστες), Χήρας 3 (2/4 επ, 1 μπλοκ), Μαρούλης, Γιορντάνοφ 14 (12/32 επ, 2 μπλοκ), Πέτερλιν 14 (13/21 επ, 1 μπλοκ, 50% υπ -25% άριστες), Γάτσης 5 (5/7 επ) / Ζήσης (λ, 53% υπ -24% άριστες), Ίλιτς (0/2επ), Ηλίας, Σούρδι 1 (άσσος), Πεντίδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μουνιόθ): Οϊβάνεν 8 (7/17 επ, 1 άσσος), Πετρέας 10 (5/5 επ, 3 άσσοι, 2 μπλοκ), Μπέμε 11 (6/10 επ, 1 άσσος, 4 πλοκ), Ντρίζγκα 2 (1 άσσος, 1 μπλοκ), Αλεξίεφ 9 (9/16 επ, 60% υπ -20% άριστες), Ραουβέρντινκ 10 (10/16 επ, 78% υπ -33% άριστες) / Στεφάνου (λ, 55% υπ), Δαρίδης (λ), Χριστοφιδέλης, Ζουπάνι 1 (μπλοκ), Στιβαχτής

Ο προπονητής του Φοίνικα Σύρου Όσκαρ Κάσμαρτσικ δήλωσε: «Είμαι υπερήφανος για την προσπάθεια που κατέβαλαν οι παίκτες μου. Ξέρουμε πως αγωνισθήκαμε καλά και νιώθουμε πολύ καλά γι’ αυτό. Ο Ολυμπιακός είναι μία πολύ καλή ομάδα η οποία έχει περισσότερους από τους αρχικούς παίκτες, κι αυτό φαίνεται και στις αλλαγές που γίνονται. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες του μου για την προσπάθεια που κατέβαλαν. Θέλαμε να πάμε στον τελικό όμως πέσαμε σε έναν πάρα πολύ δύσκολο αντίπαλο. Αυτό το είδαμε ιδιαίτερα στο τρίτο σετ, όταν ο Μπέμπε από τη γραμμή του σερβίς μας πίεσε πάρα πολύ και ο Ολυμπιακός πήρε το σετ. Κλείνοντας θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φιλάθλους μας που ήρθαν και μας στήριξαν. Οι παίκτες μου πήραν δύναμη και νομίζω ότι δείξαμε πάρα πολλά καλά στοιχεία».

Ο κεντρικός του Φοίνικα Σύρου Αλέξανδρος Χήρας: «Οταν παίζεις με τον Ολυμπιακός είναι σα να παλεύεις με ένα κανόνι. Οσο και να προσπαθήσεις είναι ένα βήμα μπροστά. Οσο τους πιέζαμε την υποδοχή τόσο έβρισκαν πιο πολλές λύσεις. Εχουν μεγάλους παίκτες. Στο 2ο σετ που προηγηθήκαμε 19-18 μας πίεσαν στην υποδοή που πονάμε. Γενικά κάναμε μία καλή εμφάνιση. Θέλαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω αλλά δε μπορέσαμε. Ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει το Ευρωπαϊκό και σίγουρα του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Εμείς στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στο πλέι οφ». 

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Φερνάντο Μουνιόθ Μπενίτεθ δήλωσε: «Ξέρουμε ότι όταν μια ομάδα διοργανώνει ένα Φάιναλ Φορ στην έδρα της προσπαθεί να κάνει κάτι ξεχωριστό από το φυσιολογικό παιχνίδι. Σήμερα σε μερικές περιπτώσεις μας πίεσε ο Φοίνικας και έπιασε καλή απόδοση προσπαθώντας να μας δημιουργήσει προβλήματα αλλά τελικά βρήκαμε τις λύσεις και ελέγξαμε τα σετ σε σημαντικές στιγμές φτάνοντας στη νίκη. Αύριο παίζουμε με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης που έπαιξε ένα πολύ καλό τακτικά παιχνίδι. Σίγουρα σε ένα τελικό όλα είναι διαφορετικά από την κανονική διάρκεια αλλά πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι για να κερδίσουμε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς».

Ο κεντρικός του Ολυμπιακού Γιώργος Πετρέας είπε: «Επιβεβαιώσαμε τον τίτλο του φαβορί. Για ένα ακόμα παιχνίδι δείξαμε τη σοβαρότητα που έπρεπε. Ξέραμε ότι για τη Σύρο ήταν ίσως το πιο σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς αφού είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα τίτλο στο γήπεδο της. Είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να το ξεχάσουμε γρήγορα, αφού ακολουθεί ο τελικός που όπως όλα τα ματς τα βλέπουμε με αυτό το χαρακτήρα και τυγχάνει να είναι πραγματικός τελικός αφού κρίνει ένα τρόπαιο. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε τον πρώτο από τους τέσσερις τίτλους της χρονιάς που διεκδικούμε. Ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που ήρθε να μας στηρίξει, πραγατικά χαιρόμαστε να βρίσκονται οι οπαδοί του Ολυμπιακού σε όλα τα γήπεδα που αγωνιζόμαστε».

Τελική φάση Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς 

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Α΄ημιτελικός: Γυμναστήριο Ερμούπολης 17.00 (ΕΡΤ2): Γ.Α.Σ.Παμβοχαϊκός - Μ.Γ.Σ.Εθνικός Αλεξανδρούπολης 0-3 (20-25, 21-25, 22-25)

Διαιτητές: Βασιλειάδης Βασίλης, Παπακοσμάς Στυλιανός, Παρατηρητής: Αντωνούλης Βασίλης, Επόπτες: Μπαρμπούνης Ευστάθιος, 
Βρούτσης Ιωάννης, Παπαδημητρίου Θωμάς, Καλπακίδου Παναγιώτα. Γραμματεία: Πιρπινιά Θεοδώρα.

Β΄ημιτελικός: Γυμναστήριο Ερμούπολης 20.00 (ΕΡΤ2): Α.Ο.Φοίνικας Σύρου - Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.

Διαιτητές: Παπαδογούλας Χαράλαμπος, Ονόπας Δημήτρης, Παρατηρητής: Αντωνούλης Βασίλης, Επόπτες: Μπαρμπούνης Ευστάθιος, 
Βρούτσης Ιωάννης, Παπαδημητρίου Θωμάς, Καλπακίδου Παναγιώτα. Γραμματεία: Κούτρα Μαργαρίτα.