Ο Μαγικός Κόσμος της Volleyleague

Δέκα ομάδες της Volley League είναι έτοιμες για το σερβίς του πρωταθλήματος στο 51ο Εθνικό πρωτάθλημα βόλεϊ ανδρών.


Μετά τη μεταφορά της 1η αγωνιστικής για τις 21 Νοεμβρίου 2018 το πρωτάθλημα της σεζόν 2018-19 θα ξεκινήσει το Σάββατο 20 Οκτωβρίου με τους αγώνες της 2ης αγωνιστικής και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 22 του μήνα με το παραδοσιακό ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού το οποίο θα διεξαχθεί με μέτρα ειδικής διαχείρισης λόγω της ποινής μίας αγωνιστικής που έχει επιβληθεί στην έδρα των γηπεδούχων.

Στο πρωτάθλημα 2018-19 θα αγωνιστούν 10 ομάδες. Είχε προηγηθεί η διάλυση του Εθνικού Πειραιώς και η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΑΠ για να αγωνιστούν 11 ομάδες με προγραμματισμό τη μείωση σε 10 ομάδες από τη σεζόν 2020-21. Επίσης ο ΑΠΦΣ Ηρακλής Χαλκίδας δεν εξασφάλισε πιστοποιητικό συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ενώ νωρίτερα είχε αποσυρθεί από το Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς και είχε αποδεσμεύσει τους αθλητές του.

Μετά την εξέλιξη αυτή και σύμφωνα με τα άρθρα της προκήρυξης του πρωταθλήματος στο πρωτάθλημα θα ξεκινήσουν 10 ομάδες και στο τέλος της σεζόν 2018-19 θα υποβιβαστεί στην Α2 μία ομάδα. Οι οκτώ πρώτες της κανονικής περιόδου θα αγωνιστούν στα πλέι οφ για την διεκδίκηση του τίτλου και η 9η και 10η ομάδα της βαθμολογίας θα αγωνιστούν στα πλέι άουτ. Η παραμονή θα κριθεί στις 3 νίκες και πλεονέκτημα έδρας θα έχει η ομάδα που θα τερματίσει στην 9η θέση.

Τους αγώνες του πρωταθλήματος 2018-19 θα μεταδώσει τηλεοπτικά και ιντερνετικά η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) με την οποία η ΕΣΑΠ ανανέωσε το συμβόλαιο της και τη σεζόν 2018-19. 

Οι 10 ομάδες της κατηγορίας έκαναν συνολικά 80 μεταγραφές. Από αυτές οι 33 αφορούν σε αλλοδαπούς αθλητές από 16 χώρες. Οι 13 ξένοι προέρχονται από χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ, ένας από την Αφρική (Ρουάντα) και οι υπόλοιποι 19 από τη Νότια, Κεντρική και Βόρεια Αμερική. Η μεγαλύτερη κοινότητα είναι από την Βραζιλία με 12 αθλητές και ακολουθούν οι Σέρβοι με πέντε και οι Καναδοί με τρεις.

Στους πάγκους των 10 ομάδων βρίσκονται 7 Ελληνες και 3 αλλοδαποί προπονητές. Από τις ομάδες οι 8 έχουν διατηρήσει τους προπονητές που είχαν και τη σεζόν 2017-18. Νέα άφιξη είναι ο Ρουμάνος Σέρτζιου Στάνκου του ΠΑΟΚ και μόλις χθες βράδυ ανακοινώθηκε η έναρξη συνεργασίας του Φοίνικα Σύρου με τον Σέρβο Ράτκο Παβλίσεβιτς που ήταν στην ομάδα και τη σεζόν 2014-15. Ο τρίτος αλλοδαπός προπονητής είναι και ο περσινός πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό Μπενίτεθ Μουνιόθ. Αντίθετα, το ντεμπούτο του στην κατηγορία θα κάνει ο προπονητής της Κομοτηνής Ηλίας Κρεούζης.

Χαρακτηριστικό του νέου πρωταθλήματος είναι οι επαναπατρισμοί 6 πρωτοκλασάτων Ελλήνων αθλητών που αγωνίζονταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Τζούριτς στον ΠΑΟΚ (έχει αγωνιστεί στον Ολυμπιακό και στην Ορεστιάδα), ο Ντίμα Φιλίποφ στον ΠΑΟΚ (έχει αγωνιστεί στον Ολυμπιακό), ο Ευγκένι Γκόρτσανιουκ στον ΠΑΟΚ (έχει αγωνιστεί στον Ηρακλή, στον Φοίνικα και στη Νίκη), ο Ανδρέας Φράγκος επέστρεψε πάλι στον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Τζιουμάκας στην ΑΕΚ (έχει αγωνιστεί στον Ηρακλή) και ο Κώστας Δαλακούρας στην Κομοτηνή (έχει αγωνιστεί στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης). 

Επέστρεψαν και 9 σπουδαίοι αλλοδαποί αθλητές που στο παρελθόν είχαν αγωνιστεί και πάλι στην Volley League όπως ο Καναδός Γκάβιν Σμιθ στον Ολυμπιακό (είχε αγωνιστεί στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης), ο Βενεζουελάνος Ιβάν Μαρκέζ στον ΠΑΟΚ (είχε αγωνιστεί στον Ολυμπιακό), ο Κουβανός Χιμένες που επέστρεψε στον ΠΑΟΚ, ο Σέρβος Τόμισλαβ Ντόκιτς που επέστρεψε στον Φοίνικα, ο Μολδαβός Λέσκοφ του Φοίνικα (είχε αγωνιστεί στην Ορεστιάδα), ο Βραζιλιάνος Πέδρο Ρεκ της Κηφισιάς (είχε αγωνιστεί στην Παναχαϊκή), ο Βραζιλιάνος Μπερτασόνι της Κομοτηνής (είχε αγωνιστεί στον Ηρακλή Χαλκίδας) και ο Σέρβος Πέταρ Τουράνιανιν του Εθνικού που στο παρελθόν είχε αγωνιστεί και στον Εθνικό και στον Φοίνικα. 

Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο μέσο όρο ύψους καθώς έχει 9 αθλητές πάνω από 2 μέτρα. Ο Γερμανός κεντρικός Μάρκους Μπέμε του Ολυμπιακού και ο διεθνής διαγώνιος του ΠΑΟΚ Δημήτρης Τζούριτς είναι οι δύο πιο ψηλοί παίκτες του πρωταθλήματος με ύψος 2.11. Στον αντίποδα βρίσκεται ο λίμπερο της Κομοτηνής Απόστολος Αντωνιάδης με ύψος 1.71. Οι 16χρονοι Νίκος Γκόνας της Κομοτηνής και Μάριος Παπάζογλου του Εθνικού είναι οι δύο βενιαμίν και οι δύο βετεράνοι είναι ο 47χρονος λίμπερο της Κηφισιάς Γιώργος Κάπελας και ο 46χρονος λίμπερο του Ηρακλή Λάμπης Μπαμπαλιούτας. 

Στους αγώνες του εφετινού πρωταθλήματος δεν θα ξαναδούμε πλέον τεχνικά τάιμ άουτ στη συμπλήρωση του 8ου και του 16ου πόντου και η ροή του αγώνα θα είναι συνεχόμενη και θα διακόπτεται μόνο για τα δύο τεχνικά τάιμ άουτ κάθε προπονητή. Είκοσι αξιολογημένοι διαιτητές της Α΄κατηγορίας και έξι δόκιμοι θα σφυρίζουν τους αγώνες. Ο πρόεδρος της ΚΕΔ Βασίλης Αντωνούλης έχει την ευθύνη της διαιτησίας.