Το Τ.Α.Α. Π.Α.Ο.Κ. ανακοίνωσε την πρόσληψη του Γιούρι Φιλίποφ στη θέση του Σάκη Ψάρρα

Ο Γιούρι Φιλίποφ είναι ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ και αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στον τρίτο αγώνα με τον Ηρακλή Πετοσφαίρισης για την Α΄φάση των πλέι οφ την Τρίτη 9 Απριλίου στις 17.00 στο PAOK Sports Arena.

Ο θρυλικός Ουκρανός επιστρέφει στην Ελλάδα σχεδόν μετά από 20 χρόνια και την ολοκλήρωση της θητείας του ως αθλητής στις ομάδες των Ναυπηγείων, του Ιωνικού Ν.Φ., του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ.

Θα αντικαταστήσει τον Σάκη Ψάρρα και μετά τον Ρουμάνο Σέργκιου Στάνκου θα είναι ο τρίτος προπονητής του ΠΑΟΚ μέσα στη σεζόν 2018-19.

«Το Τ.Α.Π. ΠΑΟΚ ανακοινώνει τη λύση συνεργασίας με τον προπονητή κ. Σάκη Ψάρρα, στον οποίο εύχεται καλή συνέχεια την καριέρα του», ανακοίνωσε αρχικά το ΤΑΑ ΠΑΟΚ.

Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 8/4 το ΤΑΑ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την πρόσληψη του Γιούρι Φιλίποφ που είναι πατέρας του πασαδόρου της ομάδας Ντίμα Φιλίποφ.

Το Τ.Α.Π. ΠΑΟΚ ανακοινώνει τη συνεργασία με τον προπονητή κ. Γιούρι Φιλίποφ.

Στις πρώτες του δηλώσεις ως τεχνικός του Δικεφάλου, ανέφερε:

“Είναι μεγάλη μου τιμή που αναλαμβάνω μια ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ. Ευχαριστώ τη διοίκηση για την εμπιστοσύνη. Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να πετύχουμε τους στόχους που έχει βάλει ο σύλλογος από την αρχή της σεζόν”.

Η πορεία του ως αθλητής

Ασχολήθηκε με το βόλεϊ σε ηλικία 12 ετών και στα 16 του χρόνια συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α΄Εθνικής της πατρίδας του, παίζοντας στη θέση του διαγώνιου. Σε ηλικία 22 ετών μετακόμισε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στα Ναυπηγεία και ένα χρόνο αργότερα στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας. Ακολούθησε η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό (1993-98) με τον οποίο κατέκτησε 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1995, 1996) και αναδείχθηκε κορυφαίος ξένος βολεϊμπολίστας στο ελληνικό πρωτάθλημα (1996). Επόμενος σταθμός της καριέρας του η Βραζιλία, όπου φόρεσε τη φανέλα της Σουζάνα. Επιστρέφει στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στην ΑΕΚ, ενώ το 2003 αγωνίστηκε στην Ουκρανία με τη Λοκομοτίβ Χάρκοβ , κατακτώντας 2 πρωταθλήματα Ουκρανίας και το Top Teams Cup. Το 2004 ήταν ο πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Συνολικά στην καριέρα του κατέκτησε 6 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα και 1 Top Teams Cup.

Με την εθνική ομάδα της της Σοβιετικής Ένωσης αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής (1989) και καλύτερος επιθετικός της διοργάνωσης ενώ την εθνική ομάδα της Ουκρανίας συμμετείχε σε 3 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σε 1 παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ως προπονητής…

Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με την προπονητική. Την περίοδο 2006-09 κάθισε στον πάγκος της Λοκομοτίβ Χάρκοβ, με την οποία κατέκτησε 3 κύπελλα και 3 πρωταθλήματα. Ακολούθησε κυπριακή ΑΕΚ Καραβά (2009-11), όπου αναδείχθηκε κυπελλούχος και κέρδισε και το σούπερ καπ. Επιστρέφει την Λοκομοτίβ Χάρκοβ (2011-16) και πανηγυρίζει 5 πρωταθλήματα και ισάριθμα κύπελλα. Ακολουθεί το ΑΠΟΕΛ (2016-17) και η Ντάγκεσταν (2017-18) και η Ιαροσλάβιτς (2018-19).

Έχει διατελέσει προπονητής της Εθνικής Ουκρανίας (2006-14).