Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στήριξη του Γ. Διονά στην κίνηση Μαυρομάτη

To μέλος του απερχόμενου ΔΣ της ΕΟΠΕ, Γιώργος Διονάς,– Γ.Γ. Ένωσης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Πήγασου Πολίχνης, στηρίζει ακόμα μια φορά τον Αχιλλέα Μαυρομάτη και στέλνει επιστολή με τις ανησυχίες του για τις επερχόμενες εκλογές:

"ΟΤΑΝ Η ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΟΛΕΙ

            Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για την ΕΟΠΕ και τα Σωματεία και όλοι όσοι ασχολούνται μ’ αυτές, γινόμαστε μάρτυρες μιας παράλογης κατάστασης. Πρωτόγνωρο πλήθος υποψηφίων (Προέδρων και συμβούλων) και ο γράφων ανάμεσα σ’ αυτούς, ανταγωνίζονται για μια θέση στο ΔΣ. Στο ΔΣ μιας Ομοσπονδίας «πτωχευμένης», «ανυπόλυπτης», «αποτυχημένης», «που χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά και τώρα τελευταία και αλβανικά» και διάφορα άλλα ωραία που λέγονται από διάφορους.

Γιατί άραγε ;

Για να μην χαρακτηριστώ κακεντρεχής και για να συνεχίσω τη σκέψη μου, αποδέχομαι ότι όλοι ενδιαφέρονται για το καλό του αθλήματος που αγαπάμε.

Όμως αυτό ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ. Υπάρχουν δύο πράγματα που στο βαθμό που χαρακτηρίζουν ορισμένους εκ των υποψηφίων, γίνονται επικίνδυνα για το μέλλον του αθλήματος.

Το πρώτο είναι η ΑΓΝΟΙΑ. Άγνοια προβλημάτων, άγνοια λύσεων, άγνοια διαδικασιών, άγνοια κινδύνου γενικώς.

Ο συμπαθής κατά τα άλλα πρώην διαιτητής (δεν ξέρω αν συμμερίζονται την άποψή μου τα σωματεία που τους σφύριζε) κ. Καραμπέτσος, προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι έμπειρος σωματειακός παράγοντας (όχι γιατί στην αρχή αυτής της προεκλογικής περιόδου έκανε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του με τον σίγουρα έμπειρο παλαιό πρόεδρο της ΕΟΠΕ κ.Μπελιγράτη, αλλά) γιατί έχει περάσει, λέει, εκτός των άλλων και από θέσεις διοίκησης σωματείου. Όμως διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό του (από τη σελίδα της παράταξής του στο facebook), προκύπτει ότι μάλλον μας κοροϊδεύει. Αναφέρει ο ίδιος ότι από το 1984 ως το 2011 ήταν μέλος στο Δ.Σ. του ΜΟΣΧΑΤΟΥ. Ταυτόχρονα αναφέρει ο ίδιος ότι από το 1986 ως το 2013 ήταν Ενεργός Διαιτητής !!!!!! Καταλαβαίνει και ο πλέον αδαής ότι και τα δύο δεν γίνονται. Είναι νομικά ασυμβίβαστα μεταξύ τους. Έτσι ορίζει ο αθλητικός νόμος. Και επειδή όλοι ξέρουμε ότι πράγματι ήταν διαιτητής, τότε το ψέμα βρίσκεται στο διοικητικός παράγοντας. Και μένει το ερώτημα : Που την απέκτησε την διοικητική εμπειρία ; Σε ποιο σωματείο ; Πότε έτρεξε, μάτωσε, παρακάλεσε για χορηγίες και χρήματα για το σωματείο του ; Ποιο σωματείο διοίκησε ; Πότε πήρε τα δελτία «παραμάσχαλα» και συνόδευσε ομάδες στην άλλη άκρη της πόλης του, του νομού του, της Ένωσής του, για να παίξουν ; Προφανώς ΚΑΝΕΝΑ, ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ.

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ;

Γιατί αν προβάλεις θέσεις όπως οι παρακάτω (όλα τα αποσπάσματα είναι από εκφρασμένες δημόσια θέσεις του κ. Καραμπέτσου σε πρόσφατη συνέντευξή του) τότε μπορείς να γίνεις επικίνδυνος για το βόλεϊ :

Α) «Είναι σπατάλη γιατί δεν νομίζω ότι προσέφερε τίποτα ανταποδοτικά στο ελληνικό βόλεϊ το να μεταδίδονται τα παιχνίδια από την ΕΡΤ και όχι από ένα άλλο κανάλι», αναφέρει ο κ. Καραμπέτσος. Όμως αν δεν ξέρεις ότι το δημόσιο ανοιχτό κανάλι είναι το νούμερο ένα βήμα για την προβολή του αθλήματος, για να μπει σε κάθε σπίτι, για να το δει ελεύθερα ο κάθε φίλος του αθλήματος στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, για να αποκτήσει το άθλημα νέους φίλους, τότε έχεις άγνοια. Αν δεν ξέρεις ότι χώρες με τεράστια ανάπτυξη στο άθλημα (πχ η Ιταλία) κάνουν στροφή στη δημόσια τηλεόραση, τότε είναι πρόβλημα.

Β) «Το κοστολόγιο αυτών που είπα πως θα αφαιρέσουμε από τα παράβολα και κάτι από τα δελτία, επειδή είναι έμμεσοι χορηγοί οι άνθρωποι των σωματείων, είναι 40.000». Αν δεν αποκαλύπτεις στα σωματεία και στους ερασιτέχνες παράγοντες, ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών που λαϊκίστικα, ισχυρίζεσαι ότι θα κόψεις, αποτελούν υποχρέωση των επαγγελματικών ομάδων της Α1 Ανδρών (προφανώς γιατί έτσι έχεις συμφωνήσει με τις επαγγελματικές ομάδες που μέχρι τώρα σφύριζες), τότε συγγνώμη αλλά μας περνάς για ιθαγενείς που τους προσφέρεις καθρεφτάκια. Γιατί άλλο είναι να μειώσεις το παράβολο της μεταγραφής του ερασιτεχνικού σωματείου από 10 € σε 5 € και άλλο είναι να μειώσεις το παράβολο της μεταγραφής του ξένου της Α1 Ανδρών από 500 € σε 250 €.

Γ) Και το άκρο άωτο της επικίνδυνης άγνοιας : Λέει «Θα σας πω για την Ανάπτυξη, μια λέξη που την συνάντησα πιο πολύ από όλα μέσα στη διαδρομή των δύο μηνών που ασχολούμαι προεκλογικά. Μα είναι δυνατόν να έχουμε Ανάπτυξη την ίδια στο Ξηροκάμπι της Σπάρτης με το κέντρο της Αθήνας; Είναι δυνατόν η Ανάπτυξη να είναι ίδια στην Αθήνα και την επαρχία; Άρα τι πρέπει να κάνουμε; Έχω 80 διαφορετικές προτάσεις από προπονητές, παράγοντες, ΠΟΠ, εθνικούς προπονητές. Είναι απίστευτο. Και σχεδόν όλες είναι διαφορετικές. Την απόφαση λοιπόν, πρέπει να την πάρουν τα σωματεία. Ανάπτυξη κάνουν τα σωματεία, όχι η Ομοσπονδία. Ανάπτυξη θα κάνουμε αυτή που θέλω εγώ ή αυτή που θέλουν τα σωματεία; Ανάπτυξη θα κάνουν τα σωματεία».

Αυτή είναι η ΘΕΣΗ ενός υποψηφίου προέδρου της ΕΟΠΕ, για ένα από σπουδαιότερα προβλήματα του ελληνικού βόλεϊ. !!!!!!! Ότι άλλη ανάπτυξη θα έχουμε στην περιφέρεια και άλλη στην Αθήνα !!!!!! Ποια σχολή και ποια φιλοσοφία για το βόλεϊ το υποστηρίζει αυτό ; Άρα ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Αυτό υποστηρίζει ο κ. Καραμπέτσος. Ότι το κάθε σωματείο θα κάνει ότι θέλει και ότι αποφασίσει το ίδιο !!!!!

Και ο συμπαθέστερος σε μένα, φίλος και γείτονας, Κώστας Χαριτωνίδης, Πρόεδρος του ΣΕΠΠΕ, έμπειρος φυσικά ως προπονητής (διετέλεσε και Ομοσπονδιακός, κατέκτησε και Πρωτάθλημα Ελλάδας), που, αλήθεια, απέκτησε την διοικητική σωματειακή εμπειρία ; Σε ποιο σωματείο ; Διοικητική εμπειρία δεν αποκτάς, όταν η θέση σου στο σωματείο είναι να λες στη διοίκηση, θέλω τον τάδε ή τον δείνα αθλητή. Ούτε είσαι παράγοντας σε ένα σωματείο όταν φεύγοντας από αυτό, το εγκαλείς ότι σου χρωστάει χρήματα. Ο παράγοντας βάζει χρήματα στο σωματείο του, δεν παίρνει από αυτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είσαι παράγοντας. Είσαι κάτι άλλο. Πολύ περισσότερο όταν για να πάρεις τις εξουσιοδοτήσεις των σωματείων, φαινόμενο που το οικτίρεις μεν αλλά το εφαρμόζεις, προβάλεις ως επιχείρημα, ότι, αν εκλεγείς εσύ στην Ολυμπιακή Επιτροπή, έχεις εξασφαλίσει χορηγίες από την ΕΟΕ, που οι προηγούμενοι δεν μπόρεσαν να πάρουν. Γιατί, αγαπητέ φίλε Κώστα, η ΕΟΕ δεν δίνει χορηγίες ούτε οικονομική βοήθεια. Δίνει χρήματα μόνο για ολυμπιακή προετοιμασία. Και η απερχόμενη διοίκηση πήρε τέτοια. Και η επόμενη θα πάρει. Αν το ξέρουμε αυτό και το διαστρεβλώνουμε, τότε δεν εξυπηρετούμε ούτε την αλήθεια ούτε το άθλημα. Αν δεν το ξέρουμε αυτό, τότε είναι πρόβλημα άλλου είδους. Σαν κι αυτό που λέγαμε στην αρχή.

 Το δεύτερο, που μπορεί να γίνει επικίνδυνο για το άθλημα, είναι ο ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ, για κάποιους, της ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Όσο κι αν λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει.

Γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς ούτε η οργανωμένη αποχώρηση των 10 από την απερχόμενη διοίκηση ούτε η ξεχωριστή τους κάθοδος στις εκλογές. Ήμουν παρών στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΟΠΕ, όπου όλοι τους, εκτός ενός (κι αυτός δεν ήταν ο επικεφαλής της κίνησής τους), τουλάχιστον 3 φορές μέσα στο 2016, δήλωναν δημόσια, εντός της συνεδρίασης, ότι «αν δεν είμαστε μαζί σου Πρόεδρε, δεν θα κατέβουμε καθόλου, θα πάμε σπίτι μας». Και αναρωτιέμαι : Τι άλλαξε ; Οι λόγοι που επικαλούνται για την αποχώρησή τους, είναι τέτοιοι, τόσο ισχυροί και ικανοί, ώστε να τους οδηγήσουν στην αποχώρηση και στην ξεχωριστή κάθοδο ; Η μοναδική λογική απάντηση είναι ΟΧΙ. Γιατί αν ήταν αλλιώς θα είχαν αποχωρήσει πολύ καιρό πριν. Και μιλώ για τους λόγους που επικαλέστηκαν στην αρχή, ως αιτία της αποχώρησής τους. Γιατί όσο περνάνε οι μέρες και πλησιάζουμε στις εκλογές, τους εμπλουτίζουν και τους ιδεολογικοποιούν. Γιατί αλλιώς δεν μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα του γιατί κατεβαίνουν στις εκλογές της ΕΟΠΕ.

 Επειδή όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια έγινε στην ΕΟΠΕ μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί όρθιο το ελληνικό βόλεϊ. Και ήταν πετυχημένη. Με λάθη, παραλείψεις και αστοχίες, αλλά ήταν πετυχημένη.

Στο μέτρο της ελληνικής πραγματικότητας των τελευταίων 6 χρόνων αλλά ήταν πετυχημένη.

Επειδή το ελληνικό βόλεϊ δεν έχει την πολυτέλεια να «πειραματιστεί» κανείς πάνω του και να «μάθει στου κασίδη το κεφάλι», διακινδυνεύοντας ένα τεράστιο πισωγύρισμα.

Επειδή κοντά στα σωματεία και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν είναι αυτός που απλά τα επικαλείται συνεχώς αλλά αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα, προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανό το βόλεϊ.

Επειδή όλη αυτή η προσπάθεια έγινε με την ευθύνη και την καθοδήγηση του απερχομένου Προέδρου Αχιλλέα Μαυρομάτη, ο οποίος δικαιούται να ζητάει εκ νέου την ψήφο των παραγόντων του αθλήματος, για την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής.

Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους που η στιγμή δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν, νομίζω ότι τα σωματεία και οι παράγοντες του ελληνικού βόλεϊ, θα κάνουν επιλογή ευθύνης και όχι πισωγυρίσματος και θα υποστηρίξουν τον Πρόεδρο Αχιλλέα Μαυρομάτη και την παράταξή μας.

Γιώργος Διονάς,

μέλος του απερχομένου ΔΣ της ΕΟΠΕ – Γ.Γ. Ένωσης Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος ΠΗΓΑΣΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

Template Design © GreekVolley by Babis Iosifidis. All Rights Reserved.