Ευαγγελία Χαντάβα, το κορίτσι, η αθλήτρια, η γυναίκα (Μέρος 1)

Ευαγγελία Χαντάβα, το κορίτσι, η αθλήτρια, η γυναίκα (Μέρος 1)

της Ε. Παπαδοπούλου

Έτσι ξεκίνησαν όλα….

100_4023Η Ευαγγελία Χαντάβα γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1990 στην Κοζάνη και μεγάλωσε  στο χωριό Κοσμάτι Γρεβενών. Η 21χρονη αθλήτρια όπου βλέπει τον κόσμο από τα 1.88 (ζωή να έχει), από πολύ μικρή έλεγε πως ήθελε να γίνει γυμνάστρια όταν μεγαλώσει. Άρχισε να μαθαίνει τα μυστικά του βόλεϊ  στην ηλικία των 7 ετών, με πρώτη  ομάδα αυτή της ιδιαίτερης πατρίδας της και συγκεκριμένα τον Γ.Σ Γρεβενών.

«Αρχικά ξεκίνησα με το βόλεϊ, αλλά μετά από τρία χρόνια πήγαινα παράλληλα κολύμβηση για περίπου πέντε χρόνια  όμως, μόνο και μόνο για να γυμνάσω όλο μου το σώμα, ε μετά μόνο με το ΒΟΛΕΙΙΙ»!! λέει η ίδια.

Στην ηλικία των 15, το ταλέντο της δεν την χωρούσε στην τοπική κοινωνία της περιοχής.  Έτσι ετοίμασε τις βαλίτσες της για τη νύφη του Θερμαϊκού την Θεσσαλονίκη, όπου το καλοκαίρι του 2005 υπέγραψε συμβόλαιο με τον Ηρακλή. Με τα «κυανόλευκα» αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια, έχοντας κατακτήσει δύο πανελλήνια πρωταθλήματα κορασίδων και ένα νεανίδων. Παράλληλα φοιτούσε και στο Αριστοτέλειο Κολέγιο όπου και τα τρία χρόνια του Λυκείου κατέκτησε ισάριθμες φορές το σχολικό πρωτάθλημα.

Οι τίτλοι δεν σταματούν εδώ για την νεαρή αθλήτρια, καθώς το Μάιο του 2006 συμμετείχε με το Κολέγιο της  στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα σχολικών αγώνων το οποίο φιλοξενήθηκε στο Πόρεκ της Κροατίας όπου και κατέκτησαν την 8η θέση. Μια θέση όπου της  έδωσε την δυνατότητα να περάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στο Παιδαγωγικό χωρίς εξετάσεις.

Εθνική  και ευρωπαϊκό όνειρο…

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 16 της είναι μέλος της Εθνικής Βόλεϊ γυναικών, ενώ το 2009 πήρε μέρος στο All Star Game  γυναικών κατακτώντας  και τον τίτλο της MVP της διοργάνωσης.

Την ίδια χρονιά έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος με τον Ηρακλή, ωστόσο δεν τα κατάφερε και το καλοκαίρι  αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα της.

Μετακόμισε, από την πιο ερωτική πόλη της Ελλάδας στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αυτό του Πειραιά για λογαριασμό του Ολυμπιακού,  με τον οποίο και αγωνίστηκε δύο σεζόν προσθέτοντας στο βιογραφικό της δύο ακόμα τίτλους, αυτόν της κυπελλούχου Ελλάδος αλλά και της MVP του θεσμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εξαίσια παρουσία της τόσο με τον Ολυμπιακό όσο και με την Εθνική ομάδα γυναικών αποτέλεσε το «διαβατήριο» για το ευρωπαϊκό της βήμα.

Έτσι από φέτος το καλοκαίρι η νεαρή αθλήτρια δοκιμάζει την τύχη της και τις αντοχές της στο Ιταλικό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στην ομάδα της Τέρε Βερντιάνε Φοντανελάτο.

Κύπελλο με την υπογραφή της...

Με την έλευση της το καλοκαίρι του 2009 στο Ρέντη, για λογαριασμό του Ολυμπιακού, κανείς δεν περίμενε πως η  Ευαγγελία Χαντάβα  κυριολεκτικά  θα λατρεύονταν σαν… την Παναγία  από τους φίλους του συλλόγου. Σε αυτό άλλωστε βοήθησε η εξωτερική αλλά και εσωτερική ομορφιά της και το λαμπερό χαμόγελο της στην επίσημη παρουσίαση της από την Διοίκηση των «ερυθρολεύκων». Ενδεικτικό της αγάπης και λατρείας του κόσμου (όχι μόνο φίλων  του Ολυμπιακού, αλλά και άλλων Allenamento20110906_011ομάδων) είναι ότι λίγες μέρες, για να μην πούμε ώρες μετά την υπογραφή της, στο τετραετές συμβόλαιο της με την διοίκηση των  «ερυθρόλευκων», τα αιτήματα φιλίας στο λογαριασμό γνωστής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης όπου διατηρεί η διεθνής Ακραία, ανέβηκαν κατακόρυφα.

Μια λατρεία,  που η 21χρονη αθλήτρια το ξεπλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο, δηλαδή την  κατάκτηση του πρώτου τίτλου στην ιστορία της ομάδας. Συγκεκριμένα, αυτό της Κυπελλούχου Ελλάδος κόντρα στην ΑΕΚ με  3-2 σετ (25-22, 17-25, 19-25, 25-18, 15-10) την σεζόν που μας πέρασε.

Ένας τίτλος όπου ήρθε κάτω από δύσκολες συνθήκες, με αρκετές μουρμούρες και αρνητικά σχόλια για το συγκεκριμένο τμήμα (κυρίως από ανθρώπους  που δεν έχουν ίχνος γνώσης για  το γυναικείο βόλεϊ και γενικά με το άθλημα). Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν τον τελικό ο οποίος φιλοξενήθηκε στην Σάμο ο Ολυμπιακός έχασε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό  μέσα στο Ρέντη με 3-0 σετ.

Ωστόσο,  η νεαρή αθλήτρια παρόλο την στεναχώρια της μαζί με τις συναθλήτριες της  βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα, το  σθένος, τη  δύναμη,  πάλεψαν και χάρισαν το πρώτο κύπελλο στον Ολυμπιακό. Ένας τίτλος όπου είχε την υπογραφή της πρώην πλέον «ερυθρόλευκης» Ακραίας, καθώς με τους κρίσιμους πόντους που σημείωσε (20 πόντους, 20/41 επ. 45% υπ.) στον τελικό, όταν η μπάλα κυριολεκτικά «έκαιγε» χάρισε το κύπελλο στον Ολυμπιακό και στον εαυτό της  το βραβείο της MVP.

«Ευχαριστήθηκα πάρα πολύ την κούπα με τον Ολυμπιακό, ήταν πολύ δύσκολη χρονιά η περσινή με πολλά προβλήματα και μας άξιζε πολύ ένας τέτοιος τίτλος και φυσικά με χαροποίησε ιδιαίτερα ο τίτλος της MVP στην ίδια διοργάνωση».

chantava-mvp_kypellou_2011

Ποιες είναι όμως οι πιο έντονες αναμνήσεις της από το άθλημα που επέλεξε να γίνει μεγάλο κομμάτι της ζωής της;

«Η κάθε μια ανάμνηση είναι ξεχωριστή, ωστόσο δύο είναι οι πιο έντονες, όταν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα σχολικών που πήγαμε (σ.σ  Πόρεκ Κροατίας) μπήκαμε στην οχτάδα και μου έδωσε την ευκαιρία να περάσω στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις. Η δεύτερη είναι η κούπα με τον Ολυμπιακό. Αυτές ως τώρα είναι οι πιο έντονες και εύχομαι όπως και θέλω να έχω στο μέλλον πολύ έντονες στιγμές με την Εθνική μας ομάδα.  Αυτό ονειρεύομαι και θέλω να το πετύχω. Αυτές πιστεύω θα είναι πιο καλές στιγμές».

Allenamento20110906_040The Chantavas family

Λένε πως  πίσω από έναν επιτυχημένο αθλητή/τρια, «κρύβονται» πάντα ένας ικανός προπονητής, εμείς  εδώ θα συμπληρώναμε  και μια σωστής οικογένειας. Άλλωστε είναι γνωστό πως η οικογένεια είναι ο πιο γερός πυρήνας που σε βγάζει στον έξω κόσμο προστατευμένο, σου μαθαίνει να αγαπάς να συνδιαλλάσσεσαι και φυσικά να ασχοληθείς με τον αθλητισμό.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι γονείς της Ευαγγελίας Χαντάβας  οι οποίοι  την βοήθησαν να είναι αυτό που είναι μέχρι σήμερα. Δηλαδή, ένα κορίτσι με πλούσιο ταλέντο στο βόλεϊ, μα πάνω απ’ όλα ένας σωστός, όμορφος, λαμπερός, ευγενικός άνθρωπος με αρχές, στην όχι και τόσο όμορφη κοινωνία μας, με θετική αύρα και πάντα με το χαμόγελο και  την καλοσύνη ζωγραφισμένη στο πρόσωπο της.  Όπως είπαμε λοιπόν,  όλα αυτά τα χρωστάει στους γονείς της που την στήριξαν και εξακολουθούν να την στηρίζουν στις δύσκολες στιγμές και αποφάσεις  της ζωής της, δηλαδή στον κύριο Μάκη (σ.σ Θωμάς) και στην κυρία Αθανασία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο  κύριος Μάκης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και με την ιδιότητα του αυτή  «έσπρωξε» με τον τρόπο του την Ευαγγελία στον αθλητισμό.

«Ο πατέρας μου έπαιζε ποδόσφαιρο, αλλά ερασιτεχνικά στον Πυρσό Γρεβενών, τον είχα προλάβει σαν παίκτη αλλά μετά έγινε προπονητής».

Η κυρία Αθανασία που ασκεί το επάγγελμά της Νοσηλεύτριας πέρα από τον δύσκολο ρόλο της νοικοκυράς ανέλαβε και αυτόν της σωστής ανατροφής των τριών παιδιών της και συγκεκριμένα των τριών κοριτσιών της.

Άλλωστε στην οικογένεια Χαντάβα υπάρχει  η εξίσου όμορφη, χαμογελαστή και ευγενική Χριστίνα η οποία είναι κατά δύο χρόνια νεότερη από την Ευαγγελία, ενώ πολλά χρόνια αργότερα για την ακρίβεια δεκατρία, προστέθηκε και το τελευταίο μέλος της οικογένειας  και αδυναμία όλων η Θεοδώρα Χαντάβα.

Την κέρδισαν τα γράμματα….

Η Χριστίνα, η μεσαία αδελφή της Ευαγγελίας είναι το δεύτερο καμάρι του κύριου Μάκη  και της κυρίας Αθανασίας η οποία αν και δοκίμασε την τύχη της στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στον Στίβο, ωστόσο  η αγάπη της για τα γράμματα ήταν μεγάλη και γι αυτό έδωσε περισσότερο προσοχή στις σπουδές της.

Η κατά δύο χρόνια μικρότερη αδελφή της Ευαγγελίας σπουδάζει Νηπιαγωγός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μπορεί να μην ακολούθησε τα χνάρια της αδελφής της στον αθλητισμό, ωστόσο δεν υστερεί σε ομορφιά και χαρακτήρα όπως η Ευαγγελία. Άλλωστε και οι δύο είναι σωστά  μεγαλωμένες, με αρχές και από μικρές έχουν μάθει να είναι  πάρα πολύ δεμένες. Στηρίζει η μια την άλλη στις δύσκολες και όχι μόνο στιγμές.

Κάτι που φάνηκε  και στον τελικό κυπέλλου στην Σάμο,  όπου η Χριστίνα βρέθηκε στις κερκίδες του «Πυθαγόρειου», βοηθώντας με τον τρόπο της την αδελφή της να φτάσει στην κατάκτηση του κυπέλλου αλλά και της προσωπικής διάκρισης.

Theodora the next best thing…????

Το επίθετο Χαντάβα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Βόλεϊ, χάρη στην Ευαγγελία. Ωστόσο, σε λίγα χρόνια θα μας απασχολεί και στο τένις.

Όχι δεν αποφάσισε τώρα στα ξαφνικά να αλλάξει άθλημα η Ευαγγελία, απλώς η βενιαμίν της οικογένειας,  Θεοδώρα, ασχολείται με το τένις, ακολουθώντας τα χνάρια της μεγαλύτερης της αδελφής στον αθλητισμό.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Ευαγγελίας η μικρή Θεοδώρα έχει όλα τα εφόδια για να διαπρέψει και να λάμψει στο μέλλον (αθλητικό σώμα, αρκετά ψιλή για την ηλικία της) στο τένις.

Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει, πέρα από τα αθλητικά της προσόντα, είναι ότι είναι αριστερόχειρας, κάτι που δεν έχουμε δει ως τώρα στα Ελληνικά γήπεδα αλλά ωστόσο έχουμε δει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Άλλωστε,  η μεγάλη Τσέχα και πολιτογραφημένη  Αμερικανίδα τενίστρια, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα χρησιμοποιούσε το αριστερό της χέρι, τα χνάρια της ακολούθησε και η επίσης Τσέχα και ανερχόμενο αστέρι του τένις Πέτρα Κβίτοβα. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι λίγα χρόνια ακόμα υπομονή  μέχρι να δούμε την μικρή Θεοδώρα να διαπρέπει στα κορτ. Τα καλύτερα έρχονται λοιπόν….

Ritiro2011_2012_339Αν έδιναν την επιμέλεια της μικρής Θεοδώρας στην Εύα, πως θα τι μεγάλωνε;

«Αν μου έδιναν την επιμέλεια της αδερφής μου!!! Μάλιστα… ωχ δύσκολο αυτό, η αλήθεια είναι πως με την μικρότερη αδερφή μου από ότι βλέπω στον χαρακτήρα της ταιριάζω πιο πολύ παρά με την μεσαία αδερφή μου Χριστίνα. (της αγαπάω και τις δύο πάρα πολύ μην γίνει καμία παρεξήγηση). Θα της έλεγα να δώσει περισσότερη σημασία στο τένις γιατί αν και μικρή είναι πάρα πολύ καλή και πιστεύω πως μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει από τις καλύτερες αθλήτριες  στο τένις. Δεν το λέω επειδή είναι αδερφή μου, αλλά έχει πολύ μεγάλες προοπτικές είναι αριστερόχειρας, το σώμα της είναι αθλητικό και μάλλον θα γίνει πιο ψιλή από εμένα, οπότε θα τις έλεγα να πηγαίνει περισσότερο στο γήπεδο, παρά στο σχολείο (γέλια), αν με άκουγε ο μπαμπάς θα συμφωνούσε, αλλά η μαμά δεν νομίζω…»

Η Ευαγγελία μεγαλώνει, βλέπει τον κόσμο να αλλάζει γύρω της, τα πράγματα και οι συνθήκες της ζωής μεταβάλλονται, ίσως και να όνειρά της να αλλάζουν και να προσαρμόζονται. Πως φαντάζεται την Εύα σε είκοσι χρόνια από τώρα και τι θα επέλεγε καριέρα ή οικογένεια αν την ρωτούσαν;

«Αυτή την στιγμή αν μου το έλεγαν θα επέλεγα καριέρα… σε καμία 8 με 10 χρόνια θα επέλεγα οικογένεια. Φυσικά και είναι μέσα στα πλάνα μου αλλά τώρα θέλω να κοιτάξω την καριέρα μου πρώτα. Άλλωστε δεν βιάζομαι ακόμα (γέλια).

Εμφανισιακά σε 20 χρόνια από τώρα μάλλον θα φαίνομαι πιο μεγάλη στο πρόσωπο, θέλω να έχω οικογένεια, ελπίζω ο χαρακτήρας μου να έχει παραμείνει έτσι όπως είναι τώρα… Βόλεϊ δεν νομίζω να παίζω και αν παίζω θα το κάνω ερασιτεχνικά αλλά θα ήθελα να προπονώ μικρές σε ηλικία ομάδες… τώρα το μέρος δεν ξέρω όπου να είναι αρκεί να είμαι με ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπάνε».

Μια Ιταλίδα από το Κοσμάτι… ΜΕΡΟΣ 2ο (πατήστε ΕΔΩ για τη συνέχεια)