Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Κυπριακό βόλεϊ μέσα από τα μάτια του Γιώργου Ελευθερίου

Το Κυπριακό βόλεϊ είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση, παρά την μεγάλη οικονομική ευρωστία της χώρας δε μπόρεσε ποτέ να βγάλει αθλητές και κυρίως να ισχυροποιήσει τα πρωταθλήματά του με αποτέλεσμα η σημερινή κατάσταση, τώρα που η οικονομία παραπαίει, να οδηγεί σε αργό θάνατο το βόλεϊ στη γείτονα χώρα.

Λίγοι είναι αυτοί που παλεύουν ακόμα για ένα καλύτερο αύριο, άνθρωποι πού είναι αφοσιωμένοι στο βόλεϊ και πιστεύουν σε καλύτερες ημέρες. Σε πείσμα όλων εκείνοι οι λίγοι φέρνουν διακρίσεις για την Κύπρο είτε σε επίπεδο Εθνικών ομάδων (σάλας και μπιτς βόλεϊ) είτε σε επίπεδο συλλόγων αλλά φαίνεται να παλεύουν με ανεμόμυλους πολλές φορές.

Τι οδήγησε όμως σε αυτή την κατάσταση και ποια είναι γενικά η εικόνα του Κυπριακού βόλεϊ όλα αυτά τα χρόνια;

Μιλήσαμε στον Γιώργο Ελευθερίου, ένα νέο παιδί από το Παραλίμνι, που έχει δει το βόλεϊ από αρκετές οπτικές γωνίες, πρώην αθλητής, φανατικός θεατής και νυν μάνατζερ.

«Την τετραετία 2006-2010 είχαμε ένα πολύ δυνατό, ανταγωνιστικό και αξιόλογο πρωτάθλημα στην Κύπρο γιατί υπήρχε στη χώρα οικονομική ανάπτυξη. Οι παράγοντες είχαν χρήματα για να επενδύσουν στις ομάδες τους, ακόμη και αυτοί οι λίγοι που αγαπούσαν το άθλημα λόγω των πολλών οικονομικών πόρων που είχαν, μπορούσαν να κτίσουν μια δυνατή ομάδα με καλούς Κύπριους αλλά και πολύ καλούς ξένους παίχτες

Έπαιξαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια σπουδαίοι παίκτες όπως οι Πέταρ Ουζούνοφ, Τέρι Μάρτιν, Μάρκο Κλοκ, Μάρτιν Στόεφ, Μάικ Ντιλ, Τζεφ Πτακ.

Το πρωτάθλημα θεωρείτο υψηλού επιπέδου αφού προσέλκυε εξαιρετικούς ξένους παίχτες που ανέβαζαν το επίπεδο και παράλληλα τις προσδοκίες.

manolina-mariota3

Τα τελευταία χρόνια όμως το επίπεδο έπεσε, λόγω της ανεπάρκειας οικονομικών πόρων και δύσκολα φιλοξενεί καλούς ξένους παίχτες. Έφυγαν παίκτες που ήταν στην Κύπρο για το εξωτερικό όπως ο Άγγελος Αλέξιου, πήγε σε ομάδα της 4ης κατηγορίας στην Γαλλία και του χρόνου έχει πάρει μεταγραφή σε ομάδα της 2ης κατηγορίας Γαλλίας. Επίσης έφυγε ο Βλαντιμίρ Κνέζεβιτς τον Γενάρη και πήγε να παίξει στην Ινδονησία και η Μανωλίνα Κωνσταντίνου που αγωνίζεται Ελλάδα και τη σεζόν 2012-2013 κατέκτησε το νταμπλ με τον Ολυμπιακό.

Είναι δύσκολο για κάποιους άλλους Κύπριους, πιστεύω να φύγουνε στο εξωτερικό, είναι δύσκολο γιατί δεν έχουμε παράδοση στο άθλημα, δεν λαμβάνουμε μέρος σε μεγάλες διοργανώσεις και οι άλλες χώρες δεν εμπιστεύονται τους Κύπριους παίκτες αν και νομίζω ότι κάποιοι Κύπριοι με δουλειά σκληρή μπορούν να παίξουν στο εξωτερικό.»




Γιατί δεν συμβάδισε η ανάπτυξη της οικονομίας με την ανάπτυξη του βόλεϊ;

«Ενώ όλα στην Κύπρο προχωρούσαν καλά και υπήρχε ανάπτυξη σε πολλούς τομείς, αφού υπήρχε μια καλή οικονομία, εντούτοις το άθλημα του βόλεϊ δεν είχε την ανάλογη ανάπτυξη και προβολή.

Όπως αναφέρω και πιο πριν οι παράγοντες που ασχολούνταν ήταν λίγοι και αυτό λόγω του ότι όπως και στις περισσότερες χώρες, οι παράγοντες και γενικά ο κόσμος, ασχολούνται περισσότερο με το ποδόσφαιρο αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα αθλήματα. Χωρίς την ανάλογη προβολή και χωρίς να υπάρχουν οικονομικοί πόροι λοιπόν δεν μπορούσε να αναπτυχθεί το άθλημα.

Οι λιγοστοί παράγοντες που ενδιαφέρονταν με νύχια και με δόντια προσπαθούσαν να κρατήσουν τις ομάδες σε υψηλό επίπεδο. Δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν αφού δεν είχαν καμία βοήθεια από τον κόσμο, πόσο μάλλον τώρα που στην Κύπρο λόγω της οικονομικής κρίσης, τα έσοδα κάθε ομάδας έχουν μειωθεί πάρα πολύ και οι φορείς και οι παράγοντες που ασχολούνταν και ενδιαφέρονταν για το άθλημα διστάζουν να βάλουν χρήματα. Έτσι πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Οι ομάδες δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους παίχτες και τα συμβόλαια που κάνουν είναι πολύ μικρά, έτσι είναι δύσκολο να έρθει κάποιος καλός ξένος παίχτης στην Κύπρο τώρα. Ακόμη και ο Κύπριος παίκτης δεν μπορεί να στηρίζεται οικονομικά από το βόλεϊ έτσι χάνει τον επαγγελματισμό του και γίνετε περισσότερο ερασιτεχνικό το άθλημα.»


anorthosi-aek-ginekes


Ποιες ομάδες ξεχωρίζεις στην Κύπρο και για πoιο λόγο πιστεύεις πως έχουν διακριθεί σε σχέση με τις άλλες;

«Τα τελευταία 10 χρόνια που παρακολουθώ ανελλιπώς το βόλεϊ στην Κύπρο, 2 ομάδες είναι αυτές που πρωταγωνιστούν στους άνδρες, η Σαλαμίνα και η Ανόρθωσης και 2 ομάδες στις γυναίκες, η ΑΕΛ και Ανόρθωσης. Αυτές οι ομάδες είναι κάθε χρόνο μέσα στους ψηλούς στόχους που βάζουν και πάντα πρωταγωνιστούν. Και αυτό, λόγω του ό,τι είναι ομάδες οι οποίες έχουν πολύ καλές διοικήσεις κάτι που είναι σημαντικό για να λειτουργεί σωστά ένα σωματείο. Επίσης διαθέτουν πολύ καλές ακαδημίες που κάθε χρόνο βγάζουν πολύ καλούς παίχτες και παίκτριες οι οποίοι προωθούνται στην πρώτη ομάδα και βοηθούν αφάνταστα. Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας είναι το γήπεδο. Αυτές οι 4 ομάδες έχουν δικό τους γήπεδο το οποίο χρησιμοποιούν και για προπονήσεις και για παιχνίδια. Βασικά αυτές οι τέσσερις ομάδες έχουν σωστούς ανθρώπους και σωστή οργάνωση. Οι άλλες ομάδες δεν έχουν σωστή διοργάνωση στις ακαδημίες τους και αυτό φαίνεται από την περσινή χρονιά που δεν υπάρχουνε νεαροί παίκτες και παίκτριες Κ21 να πλαισιώνουν τις ομάδες. Στις ομάδες της εθνικής, εφήβων, παίδων, νεανίδων, κορασίδων, δεν υπάρχουν οι νεαροί ταλαντούχοι που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Πλέον τα τελευταία 2 χρόνια βλέπω ότι δεν έρχονται νεαρά άτομα στο χώρο του βόλεϊ στην Κύπρο γιατί απλά δεν τα προωθούν στα σχολεία όπως παλιά.

Και η Ελλάδα έχει οικονομικά προβλήματα αλλά έχει πολύ καλές ακαδημίες με οργάνωση, οι εθνικές ομάδες της βγάζουν παίκτες που πηγαίνουν σε κορυφαία πρωταθλήματα στο εξωτερικό, δουλεύουνε πάρα πολύ που είναι το πιο βασικό.»



Όσον αφορά τις διακρίσεις του Κυπριακού αθλητισμού στο βόλεϊ …

«Το 2012 η ΑΕΚ Καραβά και η Σαλαμίνα προκρίθηκαν στους 8 Challenge Cup, το 2013 η Ανόρθωση προκρίθηκε στους 16 CEV Cup, το 1999-2000 εθνική ομάδα Ανδρών κέρδισε την Τουρκία.»



kiprosvolley2


Το Ελληνικό και το Κυπριακό βόλεϊ εδώ και καιρό συνυπάρχουν, αθλητές και προπονητές πάνε κι έρχονται Ελλάδα και Κύπρο, παρακολουθείς τις πορείες τους;

«Θα μιλήσω πρώτα για τους 3 προπονητές που έχουν έρθει στην Κύπρο πριν 4 χρόνια. Είναι ο Μανώλης Ρουμελιώτης, Κώστας Δεληκώστας, Κώστας Ταμπουρατζής. Αυτοί οι 3 προπονητές είναι πολύ καλοί, έχουνε μεγάλη εμπειρία και μεγάλες γνώσης για το βόλεϊ και για το πως θα ανεβεί αλλά δυστυχώς πιστεύω ότι αυτοί οι προπονητές λόγω του ό,τι δεν υπήρχε υλικό κατάλληλο για να δουλέψουν δε μπόρεσαν να δώσουν τα αποτελέσματα τα οποία έχουν δυνατότητες να δώσουν.

Η Μαριότα Αγγελοπούλου, η Θέλμα Χριστοφόρου και η Άντρι Ιορδάνους είναι πολύ σημαντικό που έχουν έρθει στο Κυπριακό βόλεϊ γιατί έχουνε αγωνιστεί σε πολύ υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα και έφεραν μαζί τους τις εμπειρίες που απόκτησαν εκεί και βοήθησαν πάρα πολύ στο να ανέβουν οι ομάδες τους που αγωνίζονται τώρα. Η Μανωλίνα Κωνσταντίνου πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή παίκτρια και ότι στο μέλλον είμαι σίγουρος ότι θα αγωνιστεί σε μεγάλα πρωταθλήματα γιατί έχει μεγάλο ταλέντο.»

 


Στόχοι για να βγει ξανά ψηλά το Κυπριακό volley

«Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να έχουμε την ανάλογη ανάπτυξη σε αυτό το άθλημα στην Κύπρο θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να μπουν σωστές βάσεις.

Πρώτα απ’ όλα η υποδομή και η ανάπτυξη ταλέντων και παιχτών που θα μπορούν οι ομάδες να στηρίζονται πάνω τους και να μην ξοδεύουν άδικα τα όποια χρήματα διαθέτουν σε ξένους οι οποίοι θα έρχονται περισσότερο για τουρισμό παρά για βόλεϊ.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να προσέξουμε είναι οι διοικήσεις της κάθε ομάδας. Θα πρέπει να αναλάβουν άτομα που θα αγαπούν το άθλημα και όχι άτομα που είναι εκεί μόνο για προσωπικό συμφέρον, χωρίς να σκέφτονται οτιδήποτε για το βόλεϊ.

Τέλος θα πρέπει το Κυπριακό βόλεϊ να γίνει σε επαγγελματικές βάσεις, ένας παίχτης δεν μπορεί να κάνει προπονήσεις μόνο για 7 μήνες το χρόνο και τους υπόλοιπους 5 να κάθεται χωρίς να δουλεύει, γιατί για να γίνει κάτι σωστό και καλό θα βγει μέσα από την προπόνηση και την συνεχή δουλειά.

Αν δεν τα προσέξουμε αυτά φοβάμαι ότι το Κυπριακό βόλεϊ σε λίγα χρόνια θα είναι εντελώς ερασιτεχνικό και δεν θα μπορεί να προσελκύσει νέα παιδιά και νέο κόσμο για να το αγαπήσουν σαν άθλημα. Θα πιάσουμε «πάτο» σε λίγα χρόνια».

193117 CYP ROU 130512 3


 

Ποια η γνώμη σου για τις Εθνικές ομάδες;

«Δυστυχώς έχω παρακολουθήσει σε ένα πρόσφατο φιλικό την Εθνική μας ομάδα ανδρών και έχω διαπιστώσει ότι είναι η χειρότερη ομάδα της Κύπρου Ανδρών τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λεφτά και ότι υπάρχει κρίση, είναι ότι δεν υπάρχουνε αρκετοί Κύπριοι παίκτες.

Υπάρχουν λίγοι, πολύ καλοί παίχτες που λόγω της κατάστασης που επικρατεί χάνονται και δεν βλέπουν επαγγελματικά το βόλεϊ, παίκτες που δεν έχουν στόχους για κάτι καλύτερο.»


 

Η Κύπρος πήγε πολύ καλά στους αγώνες ΑΜΚΕ…

«Στους αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης τα πήγαμε αρκετά καλά σαν Κυπριακό βόλεϊ με απολογισμό 3 χρυσά και 1 αργυρό μετάλλιο. Σίγουρα είναι μια πολύ καλή συγκομιδή ενώ θα μπορούσαμε να κατακτήσουμε και το χρυσό στο μπιτς βόλεϊ ανδρών κάτι που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια.»

 


Τέλος του μήνα θα γίνει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης στην Κύπρο, μίλησέ μας για τη διοργάνωση.

«Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα βόλεϊ θα συμμετάσχουν 14 ομάδες ανδρών 12 ομάδες γυναικών και θα γίνει στις 23-30 Ιουνίου στην Κύπρο στην Λευκωσία.

Είναι μια πολύ καλή διοργανώσει που θα βοηθήσει το Κυπριακό βόλεϊ αλλά και όλη την Κύπρο αφού θα έρθουν στην χώρα μας παίχτες από αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες διοργανώσεις και τέτοια τουρνουά σε μια χώρα, αφού προβάλλεται ολόκληρη η χώρα, ειδικά τώρα που η Κύπρος ταλανίζεται από την οικονομική κρίση θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της αλλά και στην προβολή φέρνοντας νέους τουρίστες.»

eleftheriou3


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ο Γιώργος Ελευθερίου γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1990 στο Παραλίμνι της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της Λευκωσία στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων.

Ξεκίνησε το βόλεϊ στα 13 χρόνια του μετά από προτροπή του ξαδέρφου του. Έπαιξε για 7 χρόνια στην ομάδα της Πόλης του την E.N. Παραλιμνίου και τα 7 χρόνια η ομάδα ήταν στην Α1 ανδρών κι αργότερα δόθηκε εξαιτίας των σπουδών του με την μορφή δανεισμού στον "ΑΠΟΚ" Λευκωσίας. Την τελευταία χρόνια εξαιτίας των σπουδών του αποφάσισε να συνδυάσει αυτές με την αγάπη του για το βόλεϊ και να βοηθήσει από άλλη πλευρά το αγαπημένο του άθλημα, να γίνει μάνατζερ.

 

Template Design © GreekVolley by Babis Iosifidis. All Rights Reserved.