ΕΑΛ - ΑΕΛ, οι ομάδες της Λάρισας μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών

Οι ΕΑΛ και ΑΕΛ δύο ομάδες της Λάρισας που παλεύουν τα τελευταία χρόνια για να εδραιώσουν το βόλεϊ στη Θεσσαλία.

Η ΕΑΛ είναι ομάδα με ιστορία στη Λάρισα έχει συμμετοχές σε πανελλήνια πρωταθλήματα, παίδων, εφήβων κτλ. Φέτος αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, τερμάτισε δεύτερη πίσω από τη Φθία, τη σεζόν 2013-14 και δεν κατάφερε να ανέβει στην Α2.

 

Ο Κώστας Ρούστας, παίκτης της ΕΑΛ ως τη σεζόν 2013-2014 και γνωστός από τις συμμετοχές του στα Πανελλήνια πρωταθλήματα του μπιτς βόλεϊ, μας μίλησε για την εμπειρία του στην ΕΑΛ και τους προσωπικούς του στόχους.

 

Η γυναικεία ομάδα της Λάρισας είναι σε καλύτερη μοίρα από την αντρική, πως εξηγείται αυτό;

 

Υπάρχουν περισσότερες ακαδημίες, επίσης στη Λάρισα ο κόσμος πιστεύει πως το βόλεϊ είναι περισσότερο γυναικείο άθλημα κι όχι τόσο αντρικό. Γι’ αυτό στηρίζεται πολύ περισσότερο το γυναικείο βόλεϊ και με έμψυχο υλικό. Το αντρικό πρωτάθλημα επίσης στη Λάρισα δεν είναι ανταγωνιστικό καθότι δεν υπάρχουν πολλές καλές ομάδες ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να βελτιωθούμε και εμείς οι ίδιοι. Επίσης καλό θα ήταν να επανέλθει κι ο θεσμός των μπαράζ, έτσι θα ανέβαινε κατηγορία όποιος πραγματικά το αξίζει και θα υπήρχε και μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Η Φθία είχε ένα πολύ έμπειρο παίκτη, τον Παπαθωμόπουλο που ήταν κλάσεις ανώτερος από τους άλλους, αλλά ένας παίκτης δε μπορεί να κάνει ανεβάσει ένα ολόκληρο πρωτάθλημα.»

 

Τι θα μπορούσε να κάνει το αντρικό τμήμα ώστε να "τραβήξει" παιδιά στις Ακαδημίες;

 

«Σίγουρα οι προπονητές θα πρέπει να πηγαίνουν περισσότερο στα σχολεία ώστε να μάθουν τα παιδιά από νωρίς το βόλεϊ, κι όχι μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Σε χειρότερη μοίρα είναι το μπιτς βόλεϊ. Πέρα από το Νίκο Ζουπάνη που έπαιζε στη Λάρισα, δεν έχει αναδείξει κάποιον άλλο αθλητή, παρόλο που το μπιτς βόλεϊ είναι πιο συναρπαστικό, πιο ατομικό.»

 

Τι εγκαταστάσεις υπάρχουν για μπιτς βόλεϊ;

 

«Στις προπονήσεις που κάνουμε για τα Τζούνιορς τις κάνουμε στον Αγιόκαμπο που είναι 59 χιλιόμετρα από εδώ. Ο Δήμος Λάρισας έφτιαξε γήπεδο στον Πηνειό, 5-6 χιλ. από εδώ, ωστόσο δεν είναι σε καλή κατάσταση και για να κάνουμε προπονήσεις πρέπει να το φτιάχνουμε μόνοι μας. Δεν υπάρχει φύλαξη και πρέπει κάθε φορά να το καθαρίζουμε και να το στρώνουμε.»

 

Έχετε μιλήσει με τις αρχές του Δήμου;

 

«Δεν έχουμε μιλήσει με τις νεοεκλεγείσες αρχές για την ανάπτυξη του αθλήματος ακόμα. Πιστεύουμε ωστόσο ότι ο νέος Δήμαρχος θα βοηθήσει. Σκοπεύουμε να μιλήσουμε φυσικά μαζί του, κυρίως για τη φύλαξη και συντήρηση του γηπέδου στον Πηνειό, ώστε να μπορούμε να προπονηθούμε εκεί και να αναπτυχθεί το άθλημα.

Στόχος μου είναι να βελτιωθώ ακόμα περισσότερο και να παίξω σε ομάδα της Αθήνας, μόλις τελειώσω τις σπουδές μου στη φυσιοθεραπεία, σε ένα χρόνο δηλαδή, να εξασκήσω εκεί το επάγγελμά μου και να ασχοληθώ με την άλλη μου μεγάλη αγάπη το μπιτς βόλεϊ. Θέλω αυτό το Καλοκαίρι να πάω όσο το δυνατόν καλύτερα στα Τζούνιορς, στο Κ22.

Θέλω να πω δημόσια Ευχαριστώ στον κ. Στέλιο Πατσιαούρα, με τον οποίο έχουμε παίξε μαζί αρκετά φάιναλ φορ και με στεναχωρεί που φέτος ίσως να παίζουμε αντίπαλοι εάν τελικά συνεχίσω με την ΕΑΛ.»

 

Από την άλλη όχθη, ο Άρης Σαμιώτης, προπονητής στο αντρικό και προπονητής στις Ακαδημίες, μας μίλησε για την ΑΕΛ. Ομάδα που είναι αγαπητή στον αθλητικό κόσμο της Λάρισας με μεγάλη ιστορία στο ποδόσφαιρο. Από μόνο το όνομα της ΑΕΛ αποτελεί εγγύηση στον αθλητισμό, ωστόσο στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά στο βόλεϊ.

 

«Ήμουν στην ΕΑΛ αλλά αποχώρησα επειδή προέκυψαν πάρα πολλά προβλήματα, διαφωνίες στη διοίκηση σχετικά με τους στόχους της ομάδας. Όλα αυτά δε με βρήκαν σύμφωνο και αποχώρησα για να έρθω φέτος στην ΑΕΛ,» λέει ο Άρης. Η ΑΕΛ κλείνει 50 χρόνια φέτος. Μετά από 2 χρόνια που ήταν ανενεργή χρησιμοποιεί πάλι το αντρικό και γυναικείο τμήμα και υπάρχουν ακαδημίες σε όλες τις ηλικίες. Η διοίκηση της ΑΕΛ έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου για την αναγέννηση της ομάδας. Έχουμε αρκετά πλάνα, ξεκινώντας από τη διοργάνωση μπιτς βόλεϊ φέτος, μέσω της ΑΕΛ για να έρθουν τα παιδιά να δουν βόλεϊ. Παρόλη την προσπάθεια που έκανα πηγαίνοντας στα σχολεία όταν ήμουν στην ΕΑΛ, τα παιδιά θεωρούσαν πολύ κατώτερο το άθλημα του βόλεϊ.

Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα της ΕΟΠΕ το «Παίζω Βόλεϊ» που έχει αποφασιστεί θα μας δώσει την ευκαιρία να εισάγουμε το άθλημα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.»

 

Μίλησέ μας για τις ομάδες της ΑΕΛ

 

«Η ΑΕΛ θα παίξει Β’ Εθνικής και η Γυναικεία α τοπικό. Ο κ. Μπατσιαούρας θα είναι προπονητής στο αντρικό και γυναικείο τμήμα. Κυριότερος στόχος όμως είναι ωστόσο να στήσουμε τις Ακαδημίες. Το προσπαθήσαμε 2 χρόνια εκεί και καταφέραμε να μαζέψουμε γύρω στα 40-50 παιδιά. Κάτι που πριν δε το είχε η ΕΑΛ τώρα πλέον θέλουμε να το καταφέρουμε στην ΑΕΛ αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό. Η αντρική ομάδα θα είναι νεανικό σύνολο και θα προσπαθήσει να φέρει παιδιά σε αυτή την ηλικία. Είναι τέτοιο το επίπεδο στην κατηγορία μας που όποιο ρόστερ και να κατέβει μπορεί να μείνει στην κατηγορία.»

 

Θα διοργανώσετε κάποιο τουρνουά;

 

«Υπάρχει σαν ιδέα, θέλουμε να μιλήσουμε με τις υπόλοιπες ομάδες της Θεσσαλίας καθώς θέλουμε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται κι εκείνες. Για αρχή θα γίνει κάποιο τουρνουά μπιτς βόλεϊ τον Ιούλιο στην δημοτική πισίνα της Λάρισας. Το Χειμώνα υπάρχει σα σκέψη να διοργανωθεί κάποιο τουρνουά, καθώς τα πρωταθλήματα εδώ ξεκινούν από το Δεκέμβριο γιατί θέλουμε να προβάλουμε πολύ το βόλεϊ καθώς έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ εδώ, από ανθρώπους και ομάδες και πρέπει να βρεθεί κάποιος να κάνει κάτι.»

 

Θα χρησιμοποιήσετε τη φήμη κάποιου αθλητή / προπονητής της περιοχής για να σας βοηθήσει στην προβολή του αθλήματος;

 

«Μπορεί να γίνει κι αυτό είναι μέσα στα σχέδια να εμφανιστεί κάποιο άτομο από την περιοχή, όπως ο Απόστολος Οικονόμου, να βοηθήσει στην προβολή του αθλήματος. Θα τα βάλουμε κάτω και θα ξεκινήσουμε τις επαφές. Δεν είναι άσχημη ιδέα επίσης να μιλήσουμε σε κάποιο παλαίμαχο ποδοσφαιριστή καθώς είναι πολύ γνωστά ονόματα στην περιοχή.»

 

Κώστας Ρούστας:

Γεννήθηκε στη Λάρισα την 1-1-1993, αγωνίζεται σαν ακραίος, έχει ύψος 184εκ. και βάρος 80 κιλά. Από το 2003-2014 αγωνίστηκε στην ΕΑ Λάρισας.

 

Άρης Σιαμιώτης:

Γεννήθηκε στη Λάρισα στις 7/7/1988 αγωνίζεται σαν πασαδόρος, έχει ύψος 196εκ. και βάρος 98 κιλά. Ξεκίνησε το βόλεϊ από την ΕΑ Λάρισας και το 2007 πήγε στον Φοίνικα όπου και αποχώρησε το 2012 για την ΕΑΛ. Φέτος θα αγωνιστεί με την ΑΕ Λάρισας και θα είναι προπονητής των Ακαδημιών.