Ραγάδες και διατροφή

 
Ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί κυρίως τις γυναίκες και σε πολύ μικρότερο βαθμό τους άντρες είναι οι ραγάδες στο δέρμα.


Δυστυχώς αν και θα διαβάσετε πολλά, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να απαλλαγείτε οριστικά εάν τις αποκτήσετε και η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.


Ακόμη και τα λέιζερ που υπόσχονται θαύματα, το μόνο που ουσιαστικά κάνουν είναι να αλλάζουν το χρώμα του δέρματος και να κάνουν την αντίθεση μικρότερη. Δυστυχώς όμως οι ραγάδες θα είναι πάντα εκεί.

Οι λόγοι που το δέρμα αποκτά ραγάδες είναι αρκετοί. O σημαντικότερος είναι οι συνεχείς αυξομειώσεις βάρους, αυτό δεν σημαίνει ότι το παθαίνουν όλες όσες χάνουν ή παίρνουν απότομα πολλά κιλά άλλα οι περισσότερες και ο βαθμός του προβλήματος πάντα έχει να κάνει με την ελαστικότητα του δέρματος. Ακόμη και εδώ η γυμναστική βοηθάει αφού τονώνει την μικροκυκλοφορία τοπικά ενώ είναι ευεργετική για το δέρμα και αφαιρεί πραγματικά χρόνια από την όψη του.

Ένα γυμνασμένο σώμα ανανεώνεται πολύ πιο γρήγορα και δείχνει πάντα πολύ νεότερο από ενός αγύμναστου ανθρώπου.

Ο δεύτερος παράγοντας στις γυναίκες είναι ορμονικός.


Ακόμη ένας λόγος  είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη βασικών βιταμινών που βοηθούν το δέρμα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος β, η βιταμίνη c και η βιταμίνη Α δρουν προληπτικά πάντα.

Η ενυδάτωση επίσης παίζει μεγάλο ρόλο.


Υπάρχουν και οι ραγάδες που εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη και αυτές όμως συνδέονται με όλα τα παραπάνω. Σε καμιά περίπτωση η εγκυμοσύνη όμως δεν είναι η σημαντικότερη αιτία.


Ο μεγαλύτερος λόγος όλων είναι η νοοτροπία πολλών γυναικών οι οποίες τον χειμώνα που είναι περισσότερο ντυμένες και το σώμα τους δεν είναι το ίδιο εκτεθειμένο, καταφέρνουν να πάρουν πολλά κιλά τρώγοντας κυριολεκτικά σα να προέρχονται από κατοχή, και βέβαια κατοχή για εκείνες είναι η περίοδος του Καλοκαιριού που χάνουν 10 κιλά για να έχουν καλύτερες κριτικές και μετά τρέχουν και αγοράζουν ότι αλοιφή υπόσχεται να διορθώσει βασικά την νοοτροπία τους... άλλα αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.

Οι γυναικείες ορμόνες είναι μια δικαιολογία, ένας φοβερός μύθος που αναπλάθεται δεκαετίες και σε αυτόν καταλογίζουν τα πάντα: κακή διάθεση, λαιμαργία, κυτταρίτιδα, πάχος, ραγάδες και γενικά δυστυχώς πολλές γυναίκες μεγάλωσαν με την εύκολη απάντηση «για όλα φταίνε οι ορμόνες μου» ενώ η πραγματικότητα είναι για όλα φταίνε οι δικαιολογίες τις απραξίας μου και η βουλιμία μου.


Δεν είναι δυνατόν μια γυναίκα κάθε ήμερα να ισχυρίζεται ότι έχει υπογλυκαιμία και ότι αν δεν φάει γλυκό θα πέσει κάτω! Λες και τα γλυκά και η ζάχαρη την κρατάνε όρθια! Ας είμαστε σοβαροί, υπάρχουν χώρες στις οποίες η φτώχεια κρατάει μακρυά από απολαύσεις τους ανθρώπους, εκεί μάλλον δεν θα έπρεπε να υπάρχουν γυναίκες.
Άντρες και γυναίκες μπορούν να βρουν δικαιολογίες, είναι η πιο εύκολη λύση. Το να έχεις στόχους στην ζωή και να τους πετυχαίνεις δεν είναι το εύκολο και μάλλον δεν είναι για όλους.


Μπορείτε να κάνετε 1 ώρα την ήμερα γυμναστική να τρώτε σωστά, να διατηρείτε το βάρος σας σε κανονικά σταθερά επίπεδα, να μην στερηθείτε τίποτα και μετά αφού έχετε κάνει όλα αυτά τα άπλα πράγματα για ό,τι συμβεί θα φταίνε τα οιστρογόνα σας.


Ο οργανισμός μας έχει τις προδιαγραφές που χρειάζεται για να τα καταφέρει. Κάθε ήμερα δίνει μάχη με άχρηστες τροφές, κάθε ήμερα παλεύει να σας κρατήσει δυνατούς, και αυτό το κάνει για πολλά χρόνια. Όμως δυστυχώς η μάχη κάποτε χάνεται και οι καταχρήσεις που κάνατε στην δεκαετία των 20 όταν νομίζατε ότι δεν έχετε ανάγκη είναι αθροιστικές, άπλα θα τις βρείτε μπροστά σας την επομένη δεκαετία ή και νωρίτερα. Οι ραγάδες και η κυτταρίτιδα θα είναι το μικρότερο σας πρόβλημα και θα είναι και μόνο αισθητικό.

Αλλάξτε νοοτροπία και η εμφάνιση σας θα αλλάξει χωρίς να το καταλάβετε. Αν περιμένετε να εμφανιστούν τα προβλήματα για να τα αντιμετωπίσετε άπλα θα μάθετε να ζείτε με αυτά.

 

Γιάννης Σαμιώτης, personal trainer