Το πρώτο webinar της CEV πραγματοποιήθηκε με παρουσία Ελλήνων Διαιτητών

Η ευρωπαϊκή επιτροπή διαιτησίας (ERC) και το τμήμα τεχνικής και ανάπτυξης της CEV διοργάνωσαν στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε τέσσερα διαδικτυακά σεμινάρια που απευθύνονταν αποκλειστικά σε πάνω από 91 νέους διεθνείς ή υποψήφιους διαιτητές που είχαν επιλεγεί να διαιτητεύσουν στα προκριματικά των πανευρωπαϊκών αγώνων εφήβων - νεανίδων που τώρα έχουν οριστεί για τις αρχές του Αυγούστου εξαιτίας της πανδημίας.

Η γραμματέας της ERC Ζόριτσα Μπιέλιτς και το μέλος Γάρμο Σαλόνεν άδραξαν την ευκαιρία για να “δουν” μαζί με τους διαιτητές τους κανόνες του παιχνιδιού και την εφαρμογή τους, δίνοντας το λόγο και σε μερικούς διάσημους διαιτητές έτσι ώστε να μπορούν να μοιραστούν με τους νεότερους τις εμπειρίες και την πρόοδό τους όλα αυτά τα χρόνια. Στα σεμινάρια συμμετείχαν επίσης και οι εκπρόσωποι των διαιτητών αφού θα ταξιδέψουν στα ίδια προκριματικά.

“Το σεμινάριο ήταν πολύ ωφέλιμο. Είναι πολύ καλό να ακούς γνώμες από άλλους πεπειραμένους διαιτητές και την προοπτική τους για τα πράγματα. Προτείνω να γίνονται πότε – πότε κι άλλα παρόμοια σεμινάρια με άλλα θέματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς,” έγραψε ο Μάλεκ Μπούτο, διεθνής υποψήφιος διαιτητής από το Ισραήλ.

“Ήταν πραγματικά μια εξαιρετική εμπειρία, καθώς αυτή η πρωτοβουλία δίνει την δυνατότητα να συναντιόμαστε στο διαδίκτυο πιο συχνά και μας δίνει την ευκαιρία να τυποποιήσουμε τη νοοτροπία και την προσέγγιση των Ευρωπαίων διεθνών διαιτητών,¨ είπε ο Έλληνας διαιτητής, Γιώργος Γεωργουλέας.

“Πιστεύω πως το σεμινάριο ήταν υπέροχη πρωτοβουλία! Ήταν σημαντικό για μένα να συμμετάσχω γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να συναντήσω συνάδελφους διεθνής διαιτητές και να συζητήσουμε θέματα που μας απασχολούν και ιδιαιτέρως, ακολουθάμε την δημοσίευση νέων γραμμών και κανονισμών. Επιπλέον, για τους νέους κι άπειρους διαιτητές, πιστεύω πως το σεμινάριο ήταν ευκαιρία να συναντήσουμε τους υπόλοιπους και να διαπιστώσουμε τις καλές σχέσεις που έχουμε μεταξύ μας, ενώ ταυτόχρονα πήραμε αρκετή εκπαίδευση πάνω στο μάθημα που παρακολούθησαν πρόσφατα,” είπε ο Κύπριος Χρίστος Μαιφόσης.

“Χάρηκα πολύ που είδα ότι οι υποψήφιοι διαιτητές έχουν πολύ κίνητρα και συμμετείχαν με τόσο εποικοδομητικό τρόπο. Στην αρχή των σεμιναρίων, οι διαιτητές με κάποια περισσότερη εμπειρία μπόρεσαν να μεταδώσουν σημαντικά μηνύματα όπως «να είστε προετοιμασμένοι», «να είστε άνθρωποι και συνεργάσιμοι» και «να είστε ήρεμοι». Αυτή η ιδέα προετοιμασίας διεθνών υποψηφίων για τους μελλοντικούς τους διαγωνισμούς είναι καλή και νομίζω ότι πρέπει όλοι να εργαστούμε για να τους βοηθήσουμε να σημειώσουν πρόοδο », σχολίασε ο Αρτούρο Ντι Τζιάκομο, από το Βέλγιο.

«Αυτά τα διαδικτυακά σεμινάρια ήταν πραγματικά μια ωραία εμπειρία, ένας νέος τρόπος να συναντήσουμε διαιτητές, υποψηφίους και μερικούς εκπροσώπους διαιτητών. Ως λέκτορας, μπορώ να πω ότι ήταν πολύ δύσκολο, διότι μερικές φορές είχαμε κάποια μικρά τεχνικά προβλήματα, αλλά γενικά, μπορώ να πω ότι ήταν πολύ καλό να οργανώνεις εικονικά συμβούλια κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικής περιόδου και τουλάχιστον για μένα, μετά είχα πολύ καλά συναισθήματα και ελπίζω ότι οι συμμετέχοντες μοιράζονται το ίδιο », σχολίασε ο κ. Σαλόνεν. «Τέλος, μπορώ να πω ότι φυσικά είναι πάντα καλύτερο να έχουμε προσωπικές συναντήσεις, αλλά αυτή τη στιγμή θα έρθει όταν είναι και πάλι ασφαλές να το κάνουμε.»

«Ήταν πολύ ωραίο, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να προετοιμάσω μαζί τους συναδέλφους μου το πρώτο τέτοιο σεμινάριο για τους διαιτητές και τους εκπροσώπους διαιτητών που είχαν αρχικά διοριστεί σε αυτούς τους προκριματικούς. Οι συμμετέχοντες είχαν πολύ κίνητρα και υπήρχε επίσης πολλή αλληλεπίδραση », είπε η κα Μπιέλιτς. «Χάρηκα πολύ που μπόρεσα να δω όλους τους νέους υποψηφίους, καθώς και άλλους διεθνείς διαιτητές και συναδέλφους, όπως οι εκπρόσωπους διαιτητών, μετά από πολύ καιρό. Μετά από αυτήν τη θετική εμπειρία, είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε επιπλέον διαδικτυακά σεμινάρια για άλλους διεθνείς διαιτητές και για τους εκπροσώπους διαιτητών κατά τη θερινή περίοδο. "

Τα διαδικτυακά σεμινάρια αποτελούν απόδειξη της δέσμευσης του CEV να εκπαιδεύσει όλους τους ενδιαφερόμενους και να χρησιμοποιήσει αυτές τις στιγμές του lockdown και έλλειψης διοργανώσεων για την υλοποίηση δράσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της επόμενης ελίτ γενιάς διεθνών διαιτητών.

πηγή CEV.eu