Αντώνης Σολάρης: Να φέρουμε περισσότερα αγόρια στο βόλεϊ

Το volleyball.gr ξεκινάει μία σειρά συνεντεύξεων και απολογισμών με το έργο των διοικήσεων όλων των Τοπικών Επιτροπών και Ενώσεων του βόλεϊ στην Ελλάδα. Η αρχή γίνεται με τον πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής Κυκλάδων Αντώνη Σολάρη, ο οποίος αναλύει την δουλειά που έχει γίνει από το 2018 όταν και ανέλαβε η τωρινή διοίκηση, αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες των νησιών και σχολιάζει την στήριξη της διοίκησης της ομοσπονδίας προς τα σωματεία των Κυκλάδων.

Για το έργο της διοίκησης της Τοπικής Επιτροπής Κυκλάδων:

«Η τωρινή διοίκηση ανέλαβε το 2018. Μου ζητήθηκε να μπω πρόεδρος γιατί το 1983 ήμουν ο βασικός κρίκος με τον Μαστρανδρέα και τον Ορφανουδάκη που ήταν τότε διευθυντής στην Ε.Ο.ΠΕ. και επειδή τότε κάναμε το πρώτο ανεπίσημο πρωτάθλημα δημιουργήθηκε η τοπική επιτροπή και είναι σαν να επανέρχεται η παλαιά φρουρά. Η επιτροπή τώρα απαρτίζεται από ανθρώπους των Κυκλάδων. Από τη Σαντορίνη ο Γιώργος Αρβανίτης, από τη Νάξο ο Γιώργος Γιαννάκης, από την Πάρο ο Μανώλης Σιφναίος, από την Τήνο η Μαρία Δελατόλα, από τη Σύρο η Τόνια Περρή και έχω κάνει πρόταση να μπει στο Δ.Σ. ο Κώστας Καραντίκας από την Ίο, ο οποίος είναι η ψυχή του νησιού.

Η επιτυχία μας είναι το γεγονός ότι αυτά τα δύο χρόνια έχουμε διοργανώσει τελικές φάσεις σε 4 διαφορετικά νησιά, Τήνο, Νάξο, Πάρο και Σύρο πάντα με την βοήθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Λεονταρίτη που είναι δίπλα στο βόλεϊ αλλά και των χορηγών και των Δήμων. Δώσαμε την δυνατότητα σε νησιά που δεν έχουν κλειστά γυμναστήρια όπως η Ίος και η Μύκονος να συμμετέχουν στο τοπικό πρωτάθλημα με έδρα τους την Τήνο. Επειδή δεχθήκαμε την Ίο να παίξει στο πρωτάθλημα της τοπικής επιτροπής, προκαλέσαμε στην ουσία και την χορηγία της κ. Βάσως Πετρίδου να κάνει το μονάστερο τουρνουά μπιτς βόλεϊ πέρυσι στην παραλία Μυλοπότας, καθώς επιθυμία της ήταν ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός στο νησί.

Σταθήκαμε επίσης δίπλα και στις μεγάλες ομάδες των Κυκλάδων, τον Φοίνικα Σύρου, τον ΑΟ Θήρας και τον Πανναξιακό και όχι μόνο τις τοπικές ομάδες. Μέσα από τις μεγάλες ομάδες φέραμε περισσότερα παιδιά στο άθλημα. Το δικό μου όνειρο είναι να μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερα αγόρια στο βόλεϊ και έχουν γίνει προσπάθειες με τις ομάδες».

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία και προτάσεις αντιμετώπισης:

«Ο Νομός Κυκλάδων είναι ο δυσκολότερος στην Ευρώπη, όσο αφορά την διοργάνωση πρωταθλημάτων σε όλα τα αθλήματα όχι μόνο στο βόλεϊ. Παίζουμε πολλές φορές με τα δευτερόλεπτα, δηλαδή να παρακαλάς να μην τελειώσει το παιχνίδι 3-2 για να προλάβει η εκτός έδρας ομάδα να επιβιβαστεί στο πλοίο. Παίζεις με τον χρόνο και έχεις την ευθύνη των παιδιών. Πρέπει να προβλέψεις τα πάντα σε κάθε παιχνίδι. Κάθε ταξίδι κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ, έξοδα που μία αθηναϊκή ομάδα τα ξοδεύει σε έναν χρόνο. Για να καταλάβει και ο κόσμος, ο Α.Σ. Ίου επειδή το νησί δεν έχει καρδιολόγο, πλήρωσε καρδιολόγο να έρθει από τη Νάξο για να συμπληρώσει τις κάρτες υγείας. Αυτά τα ζητήματα για τις ομάδες των νησιών πλέον είναι συνηθισμένα, για άλλους όμως είναι εξωπραγματικά. Στη Σύρο οι ομάδες πληρώνουν ακόμα και τις προπονήσεις, σε όλα τα αθλήματα.

Είναι τέτοια η αγάπη όμως των ανθρώπων για τον αθλητισμό, που ξεπερνιούνται αυτά τα προβλήματα.

Κάθε μέρα από τη Σύρο φεύγουν δύο πλοία που είναι επιδοτούμενα και περνάνε από τα νησιά των Κυκλάδων. Εκεί θα έπρεπε οι ομάδες να ταξιδεύουν δωρεάν, εφόσον επιδοτεί το κράτος τα δρομολόγια. Το έχουμε πει σε όλους τους αρμόδιους φορείς, στον υπουργό και θα συζητηθεί αυτό το ενδεχόμενο. Να προβλέπει στη σύμβαση τα σωματεία με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων να μην πληρώνουν εισιτήριο».

Για την στήριξη από την διοίκηση της ομοσπονδίας:

«Η αποστολή του κλιμακίου της Ε.Ο.ΠΕ. στις Κυκλάδες τον Μάρτιο ήταν πρωτόγνωρο για όλους μας. Η παρουσία των ομοσπονδιακών στις προπονήσεις των σωματείων των νησιών έκανε πολύ καλή εντύπωση και κρατάμε την υπόσχεση ότι θα επαναληφθεί. Βάζουμε και μία πρόταση και αυτή η δράση να πάρει μία πιο επίσημη μορφή και ο προπονητής της Τοπικής Επιτροπής να έχει την δυνατότητα να μετακινείται και να παρακολουθεί τις προπονήσεις σωματείων. Και μόνο η παρουσία τους φθάνει. Δεν έχουμε παράπονο από την διοίκηση της ομοσπονδίας, είμαι χρόνια στον χώρο και καταλαβαίνω πως είναι τα πράγματα στην ομοσπονδία. Οτιδήποτε γίνεται είναι με γνώμονα την δικαιοσύνη και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω έξοδα για τις ομάδες. Γνωρίζοντας προσωπικά και τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν, η ομοσπονδία τα πηγαίνει πολύ καλά».