Επιστολή του Προέδρου της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργου Καραμπέτσου στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή του Προέδρου της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργου Καραμπέτσου στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.
Αναλυτικά:

Κύριε Υπουργέ,

Οφείλω να χαιρετήσω την δημιουργία μητρώου αθλητικών σωματείων ως κορυφαία μεταρρύθμιση κατά την άποψη μου που έχει προωθηθεί  στον χώρο του οργανωμένου ελληνικού αθλητισμού και ειδικά του ερασιτεχνικού. Η καθιέρωση του μητρώου αθλητικών σωματείων, που κατά γενική ομολογία θα λύσει προβλήματα, έγινε αποδεκτή από τους παράγοντες γεγονός που  αποδεικνύεται από την συμμετοχή στην εγγραφή μεγάλου ποσοστού σωματείων σε όλες τις Ομοσπονδίες.

Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για την καταγραφή ενός σωματείου στο μητρώο έφερε νέα δεδομένα και έβαλε τους παράγοντες σε μία νέα πραγματικότητα μέσα από λογιστικές, νομικές και ηλεκτρονικές διαδικασίες που, για τους περισσότερους, ήταν άγνωστες. Η πλειοψηφία όμως των παραγόντων δίνει μεγάλο αγώνα εν μέσω της πανδημίας και των «lockdown» στις τοπικές κοινωνίες και στις υπηρεσίες ώστε να ολοκληρώσει την διαδικασία.

Θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίζαμε τις επιφυλάξεις που είχε ένα μεγάλο ποσοστό παραγόντων, όχι έναντι των προθέσεων και του σκοπού της μεταρρύθμισης, αλλά επειδή γίνεται σε μία δύσκολη περίοδο όπου ο φόβος, η ανασφάλεια αλλά και τα οικονομικά προβλήματα έχουν κυριαρχήσει στην ομαλή ροή κάθε σωματείου και των παραγόντων του  καθώς και στην ψυχολογία αυτών.

Και όλα αυτά, όχι άδικα, καθώς μικροί και μεγάλοι χορηγοί έχουν διακόψει την υποστήριξη τους, οι τοπικές κοινωνίες έχουν «κλειδώσει» ενώ πολλές συνδρομές από τη συμμετοχή παιδιών στις ακαδημίες έχουν χαθεί.

Η αγωνιστική σεζόν 2019-20 έκλεισε με μεγάλες απώλειες οικονομικές, ενώ και η σεζόν 2020-21 μπήκε ήδη σε μία φάση αβεβαιότητας με τα περισσότερα σωματεία να έχουν πρόβλημα επιβίωσης.

Μέσα σε αυτό το αβέβαιο και ανασφαλές περιβάλλον οι παράγοντες προσπαθούν και δίνουν τη μάχη τους για να προλάβουν προθεσμίες και να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες πολλών ετών μέσα από λογιστικές και νομικές πράξεις που χρειάζονται χρόνο αλλά και χρήμα. Παράλληλα επιβάλλεται γνώση και εξοικείωση χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών που οι παλαιότερες γενιές των παραγόντων δεν διαθέτουν.

Σημαντικό πρόβλημα προέκυψε και με τις οικονομικές υπηρεσίες και κυρίως με τις Περιφέρειες, καθώς, εν μέσω της πανδημίας, δεν ήταν έτοιμες την δεδομένη χρονική περίοδο να δεχτούν εκατοντάδες αιτήματα από αθλητικά σωματεία, αφενός λόγω της εκ περιτροπής εργασίας και αφετέρου από την μερική αδυναμία κατανόησης των ζητουμένων δεδομένων του νόμου.

Το πρόβλημα δε, είναι μεγαλύτερο στην επαρχία και ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές και στα νησιά όπου οι δυσκολίες στις μετακινήσεις και στην υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Επίσης θεωρείται πολύ σοβαρό το οικονομικό βάρος για αμοιβή φοροτεχνικών και δικηγόρων ιδιαίτερα σε μία περίοδο που τα σωματεία δυσλειτουργούν λόγω της έλλειψης εσόδων για τους λόγους που ανέλυσα παραπάνω.

Αγαπητέ Υπουργέ,

Στην ΕΟΠΕ έχουμε δημιουργήσει τμήμα εξυπηρέτησης για εγγραφή των σωματείων στο μητρώο, του οποίου και προΐσταμαι. Μάλιστα ακόμα και σήμερα οργανώνουμε συνεδρίες ενημέρωσης των παραγόντων, τα μέλη και οι υπάλληλοι της ομοσπονδίας προσφέρουν υπηρεσίες ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
Υπολογίσαμε πως με την υπερπροσπάθεια που κάναμε ήταν εφικτό να πλησιάσουμε μίνιμουμ το 80% της εγγραφής των σωματείων της δύναμης μας μέσα στο χρονικό διάστημα που είχατε οριοθετήσει.

Τώρα όμως με το νέο και δυσκολότερο κύμα της πανδημίας αλλά και των νέων περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται και με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό να μπαίνει σε καραντίνα, πολύ φοβάμαι πως, όχι μόνο δεν θα πλησιάσουμε τον στόχο, αλλά λόγω μεγαλύτερης αδυναμίας δεν θα επιτευχθεί ο στόχος σας, που τυγχάνει να γνωρίζω και δεν είναι άλλος από την μεγαλύτερη δυνατή αν όχι καθολική εγγραφή στο μητρώο των σωματείων.

Προσωπικά, έχοντας αποδεχτεί την χρησιμότητα του Μητρώου και εκπροσωπώντας την τρίτη σε δύναμη ομοσπονδία της χώρας (496 ενεργά αγωνιζόμενα σωματεία, εκ των οποίων 474 πληρούν τις προϋποθέσεις με δικαίωμα ψήφου) σας προτείνω καλόπιστα και καλοπροαίρετα να δώσετε περισσότερο χρόνο στους ερασιτέχνες παράγοντες όλων των ομοσπονδιών, προκειμένου να εγγραφούν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία την εγγραφή τους.

Αυτό δε σημαίνει χαλάρωση και εφησυχασμός. Κάθε άλλο. Με έλεγχο και χρονική στοχοποίηση, θα επιτευχθεί με αποτελεσματικότητα ο μεγάλος στόχος της εγγραφής στο μητρώο χωρίς κανείς να «μείνει πίσω». Χρειαζόμαστε όλους τους παράγοντες, όλα τα σωματεία που έχουν αγνές και ανιδιοτελείς προθέσεις και δεν πρέπει να απογοητευτεί κανείς. Σε διαφορετική περίπτωση, ανησυχώ πως δεν θα επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στα χρονικά περιθώρια που έχουν συνδεθεί και με την πραγματοποίηση των εκλογών στις ομοσπονδίες και κατά συνέπεια θα μπει σε αμφισβήτηση το μεγάλο αυτό και πρωτοπόρο εγχείρημα για τον ελληνικό αθλητισμό που σας έχει αναθέσει για υλοποίηση ο  Πρωθυπουργός.

Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων σήμερα από τον Πρωθυπουργό και ακούγοντας καθημερινά τους ειδικούς ότι η πανδημία θα κορυφωθεί τους χειμερινούς μήνες, προτείνω την λήξη εγγραφής στο μητρώο τέλος Απριλίου 2021 και την ολοκλήρωση του ελέγχου τέλος Μαΐου 2021. Εφόσον αποδεχτείτε την πρόταση μου πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι εκλογές των Ομοσπονδιών τον Ιούνιο  έως και 15 Ιουλίου 2021, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής εκπροσώπων σωματείων (όπως ζητάτε εσείς οι πολιτικοί από τον λαό και ιδιαίτερα στις τελευταίες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης) και να εκλέξουν τους ικανότερους  εκπροσώπους.

Επίσης επιβάλλεται να έχουν ολοκληρωθεί τα πρωταθλήματα (στα ομαδικά αθλήματα) διότι, εκλογές ενδιάμεσα στην διεξαγωγή των πρωταθλημάτων εγκυμονούν μεγάλα προβλήματα, που θα δημιουργηθούν κυρίως από τις αλλαγές στις διάφορες κομβικές επιτροπές (Επιτροπή Αγωνιστικού, Διαιτησίας κλπ).  

Σας υπενθυμίζω ότι και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα συγκροτηθεί σε Σώμα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών συνεπώς υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλο το οικοδόμημα του ελληνικού αθλητισμού να χτίσει κάτι νέο σε γερές βάσεις, με σωστή επικοινωνία και κατανόηση των ιστορικών αλλαγών που συντελούνται.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Καραμπέτσος