Στο Αρχαιολογικό Μουσείο η Εθνική Ανδρών

Μια διαφορετική εμπειρία βίωσαν σήμερα οι παίκτες και το προπονητικό τιμ της Εθνικής Ανδρών.

Σύσσωμο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε στην Αιανή, όπου επισκέφθηκε αρχικά το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Τους αθλητές υποδέχτηκε το προσωπικό και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρ. Χονδρογιάννη – Μετόκη, η οποία και τους ξενάγησε στην έκθεση του Μουσείου.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής αναπτύσσεται η ιστορική εξέλιξη της αρχαίας Αιανής, πρωτεύουσα της Ελιμιώτιδας, ενός από τα ισχυρότερα βασίλεια της Άνω Μακεδονίας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, από τα προϊστορικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.

Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ευρήματα ιδιαίτερης σημασίας, που συμπληρώνουν την εικόνα της ιστορίας του ελληνισμού της Άνω Μακεδονίας, όπως αυτά της Ύστερης Εποχής το Χαλκού (15ος – 12ος αι. π.Χ.) και της αρχαϊκής – κλασικής περιόδου (6ος – 5ος αι. π.Χ.), στα οποία αποτυπώνονται η κατάσταση των δωρικών – μακεδονικών φύλων και η παρουσία Μυκηναίων στην περιοχή, καθώς και η οικιστική ανάπτυξη και πολιτική οργάνωση που υπήρχε στην Αιανή από τον 6ο αι. π.Χ.

Κατόπιν η Εθνική ομάδα επισκέφτηκε το κλειστό γυμναστήριο της Αιανής, όπου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους υπευθύνους και τους αθλητές του τμήματος πετοσφαίρισης του ΑΣ Αλιάκμων Αιανής.

Ο ΑΣ Αλιάκμων είναι ένα σωματείο το οποίο «γεννήθηκε» πριν από λίγο καιρό, χάρις στην πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είχαν βοηθήσει εθελοντικά στη διοργάνωση του World League (που είχε φιλοξενηθεί και πάλι στο κλειστό της Λευκόβρυσης στην Κοζάνη) και θα βοηθήσουν εθελοντικά και στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού.