Συγκίνηση στη βράβευση των πρωτοπόρων αθλητριών της εθνικής γυναικών

Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, γλυκών αναμνήσεων για τα πέτρινα χρόνια του βόλεϊ γυναικών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βράβευσης των πρωτοπόρων αθλητριών του αθλήματος, την Κυριακή 19 Μαΐου.

Με αφορμή την επιτυχία της πρόκρισης της εθνικής γυναικών στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την πρώτη εμφάνιση εθνικής γυναικών σε επίσημη διοργάνωση, στους Βαλκανικούς του 1974 ο Σύλλογος Φίλων Ελληνικών Εθνικών Ομάδων Πετοσφαίρισης (ΣΦΕΕΟΠ) τίμησε τις αθλήτριες και τους προπονητές που φόρεσαν τη φανέλα με το εθνόσημο την περίοδο 1974-1977.

Η αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ γέμισε από τη συγκίνηση για το ξαναντάμωμα των αθλητριών και των προπονητών που έβαλαν τα θεμέλια για την ανάδειξη του βόλεϊ στο μαζικότερο άθλημα ανάμεσα στις γυναίκες.

Οι θύμισες των βραβευθεισών παλαίμαχων αθλητριών ξεδίπλωσαν τις δυσκολίες από την έλλειψη υποδομών αλλά και από τα κοινωνικά στερεότυπα και ταυτόχρονα την απεριόριστη αγάπη για το άθλημα που σφυρηλάτησε χαρακτήρες και προσωπικότητες που έλαμψαν στη συνέχεια της ζωής της.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσαν στις ομιλίες τους οι βραβευθείσες, ήταν η πρώτη φορά που φορέας του αθλήματος προέβη σε βράβευσή τους, προσθέτοντας τη σημασία της καταγραφής της ιστορίας του βόλεϊ.

Το χρονικό της διάδοσης του βόλεϊ γυναικών και της δημιουργίας της εθνικής ομάδας γυναικών όπως και την πορεία της μέχρι το 1977 παρουσίασε με μοναδικό τρόπο ο «δάσκαλος» Νίκος Μπεργελές, ο οποίος κατέγραψε και την αθλητική και κοινωνική πορεία των αθλητριών που συγκροτούσαν την εθνική ομάδα γυναικών από το 1974 μέχρι το 1977.

Αυτές είναι οι: Αναγνωστάκη Όλγα, Αναστασάκη Μαρία, Αποστολάτου Καλλιόπη, Γαλάκου Ειρήνη, Ζέτου Ελένη, Ιωαννίδου Δόξα, Καλατζή Λίτσα, Καλούδη Αικατερίνη, Κοκκάλη Δέσποινα, Κονιόρδου Λυδία, Κούκη Αγγελική, Κουρμούζη Λυδία, Μακαντάση Ασημίνα, Μπαρούμα Μαρία, Παυλάκου Σοφία, Πικιού Μαρία, Τσακαλίδου Σοφία, Χατζή Κωνσταντία, Ψαθοπούλου Ιωάννα. Την προπονητική ευθύνη των ομάδων είχαν οι: Γκροζντάνοβιτς Σάββας, Μερκάτης Διονύσης, Μητσοτάκης Χαράλαμπος, Παντελιάς Κυριάκος, Μπεργελές Νίκος, Καμπερίδης Γιώργος.

Παράλληλα ο ΣΦΕΕΟΠ τίμησε τις Εθνικές ομάδες Ανδρών -Γυναικών για την πρόκρισή τους στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με τις τιμητικές πλακέτες να παραλμβάνει ο πρόεδρος του ΣΕΠΠΕ και Σύμβουλος Ανάπτυξης της ΕΟΠΕ, Κώστας Χαριτωνίδης.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι φορέων του αθλήματος και φίλοι του βόλεϊ ενώ χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΣΕΠΠΕ Κώστας Χαριτωνίδης, ο πρόεδρος της ΟΔΒΕ Σταύρος Μαυρικίδης και ο Γενικός Συντονιστής του ΣΦΕΕΟΠ Γιάννης Στουραΐτης.

Δελτίο Τύπου ΣΦΕΕΟΠ