Η Εθνική σήμερα παίζει για να ανατρέψει τα δεδομένα

Βουδαπέστη, αποστολή ΠΣΑΤ
Παντελής Λώλης

Έχοντας κάνει ήδη στην Άγκυρα την υπέρβαση με την πρόκρισή της στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, η Εθνική ομάδα αναζητά την Κυριακή (17.00 TV-ΕΡΤ3) στην Βουδαπέστη απλά μια νέα υπέρβαση. Αντίπαλός της στην «Papp Laszlo Sportarena» η ατσαλάκωτη σε 5 ματς (15-0 σετ) στο Γ΄ όμιλο, Ολλανδία, που διψάει για ευρωπαϊκό μετάλλιο και διάκριση. 

 
«Εμείς πάντως δεν ήρθαμε εδώ στην Βουδαπέστη για να τα παρατήσουμε» έλεγε με νόημα η αρχηγός της Εθνικής ομάδας Στέλλα Χριστοδούλου στην σημερινή media day δείχνοντας το πνεύμα νίκης που διακατέχει την «γαλανόλευκη» σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ακόμη και κόντρα σε αντιπάλους τύπου Ολλανδίας.


«Δεν είμαστε εδώ για να τα παρατήσουμε»

«Είμαστε υπερήφανοι για τους εαυτούς μας που καταφέραμε να προκριθούμε στην επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ξέρουμε ότι κόντρα στην Ολλανδία το παιχνίδι θα είναι πολύ δύσκολο. Είμαστε έτοιμες να παλέψουμε και να δείξουμε το καλύτερό μας πρόσωπο στο γήπεδο. Δεν θα τα παρατήσουμε εξαιτίας του αντιπάλου μας. Έχουμε ομαδικό πνεύμα και θα παίξουμε με πάθος» ολοκλήρωσε η αρχηγός. 

 
Από την πλευρά του ο κόουτς της Εθνικής Γκιγιέρμε Ναράνχο στάθηκε στον δύσκολο όμιλο που είχε η Εθνική στην Άγκυρα αλλά και στην προετοιμασία για τον αγώνα με την Ολλανδία. «Ο όμιλος μας ήταν ο πιο δυνατός, μπορείτε να το δείτε και από τα αποτελέσματα από τις ομάδες που δεν προκρίθηκαν. Για παράδειγμα η Γαλλία νίκησε την Βουλγαρία και η Φινλανδία κόντραρε την Τουρκία.  Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό. Πιστεύω ότι κάναμε πολύ καλή δουλειά. Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες αντιμετωπίζουμε 3 από τις 10 καλύτερες ομάδες του κόσμου (Τουρκία, Σερβία, Ολλανδία). Αυτό είναι κάτι εκπληκτικό για μας γιατί δεν έχουμε ανάλογη ευκαιρία κάθε καλοκαίρι.  Προετοιμαζόμαστε για κάθε παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο κάνουμε για το ματς με την Ολλανδία» ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ο εκλέκτορας της «γαλανόλευκης».
 


Προπόνηση στο σερβίς

Για να κοιτάξει στα μάτια η Εθνική την Ολλανδία το πρώτο που θα χρειαστεί είναι να μπορέσει με το σερβίς της να χαλάσει την υποδοχή της. Για αυτό το λόγο στην 90λεπτη απογευματινή προπόνηση  ο Γκιγιέμρο Ναράνχο και οι συνεργάτες του αφιέρωσαν περίπου 10 λεπτά σε σερβίς με στόχο που αν δουλέψει μπορεί να αποσυντονίσει το γρήγορο μοίρασμα της Ολλανδικής ομάδας. Η Εθνική δούλεψε επίσης και τα τελειώματα στην επίθεση με τις διεθνείς παίκτριες να δείχνουν ιδιαίτερα αποτελεσματικές. 

«Να προσέξουμε την …Φασιλαντωνάκη»

«Δεν είναι εύκολο για μας να  προφέρουμε το όνομά της και δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι να την σταματήσουμε». Με το …καλησπέρα της συζήτησης με την αρχηγό της Εθνικής Ολλανδίας Μάρετ Μπάλκεστιν Γκρόουθς το θέμα πήγε στην Ανθή Βασιλαντωνάκη, «Φασιλαντονάκη» όπως την πρόφερε η αρχηγός. «Έπαιζε χρόνια στην Ιταλία και τώρα θα παίζει στη Γαλατάσαράι. Πρέπει να βρούμε τρόπο να την σταματήσουμε, είναι το κλειδί της Ελλάδας..» σχολίασε. Όταν η κουβέντα πηγαίνει στην ομάδα της, είναι λιτή και περιεκτική. «Κάναμε αυτό που έπρεπε στον όμιλο, τώρα έχουμε μπροστά μας την Ελλάδα. Θέλουμε να την νικήσουμε για να πάμε στην Άγκυρα». 

«Καλά προπονημένη ομάδα»

Τα εύσημα στον Ισπανό προπονητή Γκιγιέρμε Ναράνχο αλλά και στον γυμναστή Γιάννη Παρασχίδη απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς ο κόουτς της Εθνικής Ολλανδίας Τζιμ Μόρισον στις δηλώσεις του στην συνάντηση προπονητών και αρχηγών στο ξενοδοχείο «Arena» της Βουδαπέστης. «Κάθε ομάδα στην Ευρώπη είναι υπολογίσιμη και εμείς έχουμε άλλη μία καλή ευκαιρία να αποδείξουμε ότι παιχνίδι με παιχνίδι βελτιωνόμαστε. Η Ελλάδα είναι άλλη μία πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.Έχει καλό σύστημα και τακτική, είναι καλά προπονημένη ομάδα και πρέπει να βρούμε τα αδύνατά της σημεία και να χτυπήσουμε εκεί» σχολίασε ο Αμερικανός προπονητής ενόψει του Κυριακάτικου αγώνα με την Εθνική μας.

Μία νίκη σε 16 ματς

Το παρελθόν των αναμετρήσεων Ελλάδα-Ολλανδία γέρνει υπέρ της αντιπάλου μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 16 προηγούμενες αναμετρήσεις μόλις μια φορά επικρατήσαμε. Ήταν το 2003 σε προκριματικά Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος όταν νικήσει στην τότε Γιουγκοσλαβία με 3-2 σετ. Από τότε, η Ελλάδα μετράει εννέα οκτώ σερί ήττες με μόλις ένα κερδισμένο σετ. Τελευταία φορά που συναντηθήκαμε με τις Ολλανδέζες ήταν στα προκριματικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Ρότερνταμ (22/08/17) όταν χάσαμε με 3-0 σετ. Το σημερινό παιχνίδι θα είναι το πρώτο ραντεβού με την Ολλανδία σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.