Εθνική Ανδρών: Έτοιμη για την πρεμιέρα με την Γεωργία

Την παρθενική της προπόνηση επί Γεωργιανού εδάφους, πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης  στο κλειστό «New Volleyball Tbilisi Arena» η Εθνική μας ομάδα ανδρών,

ενόψει της αυριανής ιστορικής πρεμιέρας του α’ προκριματικού γύρου του F’ ομίλου του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2021, στην Τιφλίδα με την Γεωργία (17.30, .EuroVolley.TV της CEV). Πριν την προπόνηση όλα τα μελη της ελληνικής αποστολής υποβλήθηκαν σε τεστ covid-19 , από συνεργείο των διοργανωτών που ήρθε στο ξενοδοχείο της Εθνικής.

Τιφλίδα, αποστολή Ε.Ο.ΠΕ.: Ηλίας Παπαϊωάννου (Volleyplanet.gr)

Στην πρώτη τους επίσκεψη στο γήπεδο των αγώνων, οι διεθνείς μας για μια ακόμη φορά έδειξαν μεγάλη διάθεση και όρεξη κατά της διάρκειας της προπόνησης που πραγματοποιήθηκε υπό τις οδηγίες του ομοσπονδιακού μας τεχνικού, Δημήτρη Ανδρεόπουλου. 
 
Από την πλευρά του ο κ. Ανδρεόπουλος,  ενόψει της αυριανής πρώτης αναμέτρησης στην ιστορία της Εθνικής, με τη Γεωργία, είτε σε φιλικό, είτε σε επίσημα αγώνα, φάνηκε ικανοποιημένος , από την ολοκλήρωση της προετοιμασίας της ελληνικής ομάδας και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι συμμερίζεται τον ενθουσιασμό των παικτών του στο ξεκίνημα αυτής της νέας σημαντικής προσπάθεια διάκρισης του ελληνικού βόλεϊ.
 
 

«Ο ενθουσιασμός, η αισιοδοξία που πηγάζει από τη δυναμική της ομάδας που αισθάνονται οι αθλητές είναι χαρακτηριστικά της Εθνικής μας. Παρόλα αυτά, η ομάδα πρέπει να παραμείνει συγκεντρωμένη υπομονετική και να προσπαθήσει να πετύχει αυτή τη σημαντική πρόκριση.  Η προετοιμασία αν και ήταν μόλις δυόμισι εβδομάδων, με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο. Κύλισε ίσως και πιο καλά από όσο περιμέναμε. Πέρα από τη διάθεση των παιδιών, που ήταν σε υψηλό επίπεδο οι συνθήκες της προετοιμασίας ήταν πάρα πολύ καλές.

«Γεωργία, ο "αδύναμος κρίκος" του ομίλου»

Αναφερόμενος στον «καθρέπτη» του F’ προκριματικού ομίλου, αρχής γενομένης από την πρώτη αναμέτρηση με τη «οικοδέσποινα» του τουρνουά του α’ γύρου, Γεωργία, ο κ. Ανδρεόπουλος τόνισε: «Για τη Γεωργία, ως ομάδα, ξέρουμε ελάχιστά πράγματα, αφού δεν την αντιμετωπίσαμε ποτέ ως αντίπαλο μέχρι σήμερα. Διαθέτει μία νεανική ομάδα, δεν πιστεύω ότι θα μας προβληματίσει και θεωρούμε πως είναι ο αδύναμος κρίκος του ομίλου. Το Αζερμπαϊτζάν το γνωρίζουμε καλύτερα, αφού  στο προηγούμενο ευρωπαϊκό ήταν και πάλι αντίπαλός μας στους ομίλους και το κερδίσαμε δύο φορές. Είναι ένα επικίνδυνο σύνολο, αλλά θεωρώ πως η ελληνική ομάδα είναι αρκετά καλύτερη. Τέλος το Μαυροβούνιο είναι ο μεγάλος και δύσκολος αντίπαλος,  με τον οποίο θα παιχθεί μέχρι τέλους η πρόκρισή μας».

Παρόλα αυτά ο κ. Ανδρεόπουλος δεν κρύβει την αισιοδοξία του, αφού βλέπει ότι η ελληνική ομάδα διαθέτει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που μπορεί να την οδηγήσουν ψηλά. « Κάποια χαρακτηριστικά που δείχνει η ομάδα μας,  όπως το πάθος, τη δίψα για διάκριση και τη διάθεση των αθλητών για προσφορά, τα θεωρώ κυρίαρχα και μετά μπορούμε να βάλουμε τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία, όπως και έχουμε κάνει. Αν όμως δεν υπάρχουν τα πρωταρχικά στοιχεία που αναφέραμε, δε νομίζω πως μπορείς να δημιουργήσεις τίποτα. Αυτή τη στιγμή είμαστε χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι γιατί βλέπουμε ότι διαθέτει όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να κάνει βήματα μπροστά και να φτάσει ψηλά» υποστήριξε ο κ. Ανδρεόπουλος.

Κ. Στιβαχτής: «Θέλουμε να πάμε ξανά στα τελικά του Eurovolley»



Στα 41 του χρόνια, ο «μαέστρος» της Εθνικής μας και πρωταθλητής του Ολυμπιακού, Κώστας Στιβαχτής,  για μια ακόμη φορά είναι συνεπής στο ραντεβού του με τη «γαλανόλευκη» και… σαν να μην πέρασε μια μέρα από την τελευταία παρουσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στα τελικά του Eurovolley 2019, με την παρουσία μας στις 16 καλύτερες ομάδες της «Γηραιάς Ηπείρου», μεταξύ άλλων δηλώσεων, δίνει ξανά το σύνθημα για μία ακόμη «γαλανόλευκη» πρόκριση.

«Θέλουμε για δεύτερη συνεχόμενη φορά να βρεθούμε στο ραντεβού της τελικής φάσης ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος γιατί είναι κάτι πολύ ωραία και ξεχωριστό να αγωνίζεσαι σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Υπάρχει ένα πολύ ωραίο κλίμα στην ομάδα, όλα τα παιδιά, είτε παίζουν για πρώτη φορά, είτε έχουν παίξει περισσότερες δείχνουν πόσο θέλουν να αγωνιστούν στα τελικά του Ευρωπαϊκού. Είναι πολύ ευχάριστο σε κάθε προπόνηση να υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και να βλέπεις πως ο καθένας προσπαθεί να κερδίσει ή να κρατήσει τη θέση του στην ομάδα» τόνισε ο πασαδόρος της Εθνικής, που αύριο ρίχνεται στη μάχη της πρόκρισης.

Σχολιάζοντας την εικόνα και τη δυναμικότητα των ομάδων του F’ προκριματικού ομίλου ο Στιβαχτής,  υποστήριξε πως «οι γνωστότερες ομάδες στον όμιλο είμαστε εμείς και το Μαυροβούνιο. Τους ξέρουμε και μας ξέρουν καλά, αλλά από την άλλη υπάρχουν και κάποιες πιο  άγνωστες ομάδες, που πολλές φορές το άγνωστο μπορεί να κρύβει κινδύνους και να σου δημιουργήσει προβλήματα. Οπότε πρέπει απέναντι στις άλλες δύο ομάδες να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος και να δώσεις το 100%, γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να αντιμετωπίσει. Θεωρώ όμως πως αυτή η μίξη εμπειρίας παλιότερων παιδιών αλλά και ο ενθουσιασμός, η δίψα των νεότερων αθλητών μπορεί να μας βοηθήσει με σκληρή δουλειά να φτάσουμε σε κάτι σπουδαίο» τόνισε ο «εγκέφαλος» της «γαλανόλευκης», που έπειτα από τόσες διακρίσεις και τίτλους στα 41 του χρόνια συνεχίζει να προσφέρει ακόμη στην Εθνική ομάδα.  

Τέλος όσον αφορά στο που θα κριθεί η πρόκριση ο Στιβαχτής, θυμήθηκε τα λόγια που του είχε πει ο διεθνής Λετονός συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό, Χέρμαν Έγκλεσκαλνς, πριν έλθει στην αρχή της χρονιάς στην Ελλάδα.  «Επειδή η Λετονία είχε παίξει πολλά και συνεχόμενα παιχνίδια, μου χε πει ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να έχεις υπομονή και να κρατάς για μεγάλη διάρκεια τη συγκέντρωσή σου, ώστε να αντέχουν οι δυνάμεις σου για να φτάσουν μέχρι το τέλος.  Δίνεις σερί αγώνες, ταξιδεύεις και παίζεις ξανά συνεχόμενα ματς. Αυτό δεν το έχουν όλες οι ομάδες…» υπογράμμισε ο Στιβαχτής.

Η Ομοσπονδία της Γεωργίας

Η Ομοσπονδία Βόλεϊ της Γεωργίας ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1991 και από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αποτελεί μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βόλεϊ (FIVB) και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βόλεϊ (CEV). Εδώ και αρκετά χρόνια, από το 2013 είναι αι Μέλος της Ανατολικής Ευρώπης Ζωνικής Ένωσης Βόλεϊ (EEVZA).

Στα 30 χρόνια ζωής της Ομοσπονδίας Βόλεϊ της Γεωργίας πέρασαν 4 πρόεδροι (Giuli Jalaghania (1991-1995), Avtandil Silagadze (1995-2001), Levan Akhvlediani (2001-2012), Irakli Chachua (2012 – σήμερα), με τον καθένα εξ’ αυτών να βάζει το δικό του λιθαράκι στην ιστορία του αθλήματος στην χώρα.

Η Γεωργία είναι μία από τις πολλές χώρες στην ιστορία του αθλήματος, όπου το γυναικείο βόλεϊ υπερτερεί του ανδρικού, τόσο σε συλλογικό όσο και εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων ανδρών της CEV, η Ελλάδα με 112 βαθμούς βρίσκεται στην 23η θέση (45η FIVB), ενώ η Γεωργία στην 38η θέση με 86 βαθμούς (73η FIVB). Από τις 4 ομάδες που μετέχουν στον όμιλο το Μαυροβούνιο με 115 φιγουράρει στην 18η θέση της Ευρώπης (41η FIVB), ενώ μετά την Εθνική Ελλάδας, ακολουθεί στην 29η θέση με 101 πόντους το Αζερμπαϊτζάν (56η FIVB).

«Κόσμημα» για την Τιφλίδα το γήπεδο «New Volleyball Tbilissi Arena»



Το αθλητικό συγκρότημα «New Volleyball Tbilissi Arena (σ.σ. Νέα Τιφλίδα)» είναι ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο στην περιοχή Digomi, που ολοκληρώθηκε το 2015 στην πρωτεύουσα της Γεωργίας για τη φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Ολυμπιακού Φεστιβάλ Νεολαίας (EYOF). Μία αθλητική εκδήλωση, που παρά την σημαντική αθλητική παράδοση της Γεωργίας, δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ ξανά ανάλογου μεγέθους διεθνής  διοργάνωση στην χώρα, αφού για πρώτη φορά συμμετείχαν 4.000 αθλητές και αθλήτριες από 49 χώρες.

Το πραγματικά αυτό «στολίδι» για τη Γεωργία, αποτελείται από τέσσερις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως μία πισίνα ολυμπιακών προδιαγραφών, μια σάλα για γυμναστική και βαρέα αθλήματα, δύο γήπεδα βόλεϊ και ένα γήπεδο στίβου. Η νεόκτιστη πισίνα στο αθλητικό συγκρότημα «New Tbilisi» βρίσκεται στις όχθες της θάλασσας της Τιφλίδας και κάθε εγκατάσταση είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ζει με το όνειρο της πρόκρισης σε τελική φάση διοργάνωσης

Αρχής γενομένης από το 2007, η Γεωργία φέτος συμμετέχει για 6η φορά σε προκριματικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με καλύτερη θέση μέχρι στιγμής στον θεσμό, την 26η το 2019, ενώ την ίδια χρονιά ήταν 8η και τελευταία στο European Silver League, με μόλις ένα κερδισμένο σετ από το Αζερμπαϊτζάν.
 

Παράλληλα έχει συμμετάσχει στα προκριματικά Ολυμπιακών Αγώνων το 2008 (22η θέση) και 2012 (28η), ενώ στα Προκριματικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2018 κατέλαβε την 34η θέση.

Το πιο γνωστό όνομα και αρχηγός της ομάδας είναι ο… γηραιότερος παίκτης της, ο 28χρονος πασαδόρος Otari Chachua, με διεθνή θητεία στα πρωταθλήματα της Πολωνίας (Χαίοβκα), Τσεχίας (Οστράβα) Αζερμπαϊτζάν (Λοκομοτίβ Μπακού) και Κατάρ.

Διαιτητές από 4 χώρες

Οι διαιτητές που θα σφυρίζουν στον προκριματικό όμιλο της Εθνικής μας στην Τιφλίδα προέρχονται από Τουρκία, Ουκρανία, Ρωσία και Βουλγαρία. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους εξής διεθνείς ρέφερι: Dobromir Dobrev (Βουλγαρία), Erdal Akinci (Τουρκία) Erdal Akinci (Τουρκία), Vladimir Oleynik (Ρωσία) Mikhail Medved (Ουκρανία) με τους δύο τελευταίους να διευθύνουν διαιτητικά την αναμέτρηση της Ελλάδας με την Γεωργία.

 
Όλοι οι αγώνες από τους προκριματικούς ανδρών CEV EuroVolley 2021 θα μεταδοθούν ζωντανά στο EuroVolley.TV του CEV.


Η 14άδα της Εθνικής

Πασαδόροι:
Κωνσταντίνος Στιβαχτής, Σταύρος Κασαμπαλής.
Ακραίοι: Ραφαήλ Κουμεντάκης, Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Αθανάσιος Πρωτοψάλτης, Φροίξος Κωτσάκης, Αλέξανδρος Ράπτης.
Κεντρικοί: Γεώργιος Πετρέας, Θεόδωρος Βουλκίδης, Νικόλαος Παπαγγελόπουλος.
Διαγώνιοι: Νικόλαος Ζουπάνι, Νικόλαος Μήλης.
Λίμπερο: Μενέλαος Κοκκινάκης, Δημήτριος Ζήσης.

Την αποστολή συμπληρώνουν ο Ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Ανδρεόπουλος, ο άμεσος συνεργάτης του Παύλος Καραμαρούδης, ο τιμ μάνατζερ Μάριος Γκιούρδας, ο στατιστικολόγος Γιώργος Σομπόνης, ο φυσιοθεραπευτής Δημήτρης Νεόφυτος, ο γυμναστής Λάμπρος Δάνας, o φροντιστής Ζαννής Ρούσσος και ο δημοσιογράφος Ηλίας Παπαϊωάννου.

Αντίπαλοι της Εθνικής μας στον 6ο όμιλο είναι η Γεωργία, το Μαυροβούνιο και το Αζερμπαϊτζάν. Το πρώτο προκριματικό τουρνουά αρχίζει αύριο στην Τιφλίδα της Γεωργίασ το διάστημα 7-9 Μαΐου και το δεύτερο θα διεξαχθεί στην πόλη Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου από 14 έως 16 Μαΐου.

 
Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών το 2021 θα διεξαχθεί σε 4 χώρες (Πολωνία, Τσεχία, Φινλανδία, Εσθονία). Ήδη την πρόκριση έχουν εξασφαλίσει οι διοργανώτριες χώρες και η τελική οκτάδα του ευρωβόλεϊ του 2019 (Σερβία, Σλοβενία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Ουκρανία, Γερμανία, Λευκορωσία).


Στους άνδρες προκρίνονται οι επτά πρώτοι και οι πέντε καλύτεροι δεύτεροι.

Τι μετράει σε περίπτωση ισοβαθμίας

Σε περίπτωση ισοβαθμίας των ομάδων τα κριτήρια για τη βαθμολογία είναι κατά σειρά:
1)νίκες
2)βαθμοί
3)συντελεστής σετ
4)συντελεστής πόντων
5)αποτελέσματα στους μεταξύ τους αγώνες

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι τρεις από τους επτά προκριματικούς ομίλους. Ως πρώτοι από τον Β', Γ' και Δ' όμιλο προκρίθηκαν η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Λετονία αντίστοιχα. Δεύτεροι τερμάτισαν η Αυστρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Ισπανία αντίστοιχα και θα περιμένουν την ολοκλήρωση όλων των προκριματικών ομίλων για να μάθουν αν πήραν το εισιτήριο για τα τελικά της διοργάνωσης.

 
Το πρόγραμμα του πρώτου τουρνουά στη Γεωργία (Τιφλίδα)


Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

14.30: Αζερμπαϊτζάν - Μαυροβούνιο
17.30: Γεωργία - Ελλάδα

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

14.30: Μαυροβούνιο - Ελλάδα
17.30: Αζερμπαϊτζάν - Γεωργία

Κυριακή 9 Μαΐου 2021


14.30: Ελλάδα - Αζερμπαϊτζάν
17.30: Μαυροβούνιο - Γεωργία