Δημήτρης Ανδρεόπουλος: «Τίποτε δεν με προβληματίζει, γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είμαστε»

Έπειτα από ταξίδι 12 ημερών και 6 αναμετρήσεις στο πλαίσιο των προκριματικών γύρων του F’ ομίλου σε Τιφλίδα (Γεωργία) και Ποντγκόριτσα  η αποστολή της Εθνικής ανδρών επέστρεψε το μεσημέρι της Δευτέρας, μέσω Βελιγραδίου, στη βάση της.

Ούτε ο βροχερός καιρός της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, ούτε οι αναταράξεις που υπήρξαν στη διάρκεια της πτήσης για Βελιγράδι, κατάφεραν να χαλάσουν την διάθεση των διεθνών μας, που μαζί με τα διαβατήριά τους είχαν «σφραγισμένο» το πολύτιμο εισιτήριο πρόκρισης για τα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
 
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, κατάφερε να κρατήσει τη «γαλανόλευκη» στην ελίτ των ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου, κάτι που ασφαλώς δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά δείχνει, ότι κόντρα σε ελλείψεις δυο βασικών άσων, όπως Φιλίποφ Φράγκος και υπό δύσκολες συνθήκες, η ομάδα μας σταθεροποιείται σε ένα επίπεδο και πετυχαίνει τους στόχους που θέτει. 
 
Το αεροπλάνο που μετέφερε τη Εθνική προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 15.30, με τα μέλη της «γαλανόλευκης» να τυγχάνουν θερμής υποδοχής, από τον Τεχνικό Σύμβουλο της ΕΟΠΕ, Τάκη Καβαλλιεράκη και τον Εκτελεστικό Διευθυντή, Περικλή Μπακοδήμο. Τα μέλη της Ομοσπονδίας, έδωσαν συγχαρητήρια σε αθλητές, τεχνικό επιτελείο και συνεργάτες της γαλανόλευκης, για την πορεία  και τις εμφανίσεις τ στον προκριματικό όμιλο, ενώ είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία με τον αρχιτέκτονα των ελληνικών επιτυχιών, Δημήτρη Ανδρεόπουλο.
 
Έν αναμονή της κλήρωσης της τελικής φάσης που θα διεξαχθεί στις 27 Μαίου  στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο  ομοσπονδιακός μας τεχνικός, Δημήτρης Ανδρεόπουλος, στον απολογισμό του στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΠΕ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για την νέα επιτυχία του ελληνικού βόλεϊ, τα συμπεράσματα που έβγαλε από την προκριματική φάση, την επόμενη μέρα και τόνισε πως στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ισχύει το… κάθε φέτος και καλύτερα! 
 
Τι γεύση σας άφησε κ. Ανδρεόπουλε η κατάκτηση της πολυπόθητης πρόκρισης;
 
«Τα πράγματα ήρθαν ακριβώς έτσι όπως τα υπολογίζαμε, αφού πιστεύαμε πως σε αυτόν τον όμιλο η ομάδα μας θα πάρει την πρόκριση. Ήταν κάτι που το θέλαμε πάρα πολύ γιατί ο στόχος μας είναι η ομάδα να σταθεροποιηθεί σε αυτό το επίπεδο, να βρίσκεται στις μεγάλες διοργανώσεις καταφέρνοντας να παίρνει τις προκρίσεις. Νομίζουμε πως αυτό το στάδιο το έχουμε σταθεροποιήσει, η ομάδα μας μπορεί να παίρνει τις προκρίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις και αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ως βάση και να κοιτάξουμε την άνοδο και την πρόοδο της ομάδας. Βρισκόμαστε θεωρητικά στο β’ επίπεδο των ευρωπαϊκών ομάδων και από αυτό θέλουμε να αρχίσει η άνοδος».
 
Τι αγωνιστικά συμπεράσματα που βγάλατε σε αυτά τα δύο τουρνουά για την ομάδα;
 
«Έχουμε καλά στοιχεία στην ομάδα μας, όπως είναι το σέρβις και η υποδοχή μας… Αυτά τα δύο μπορούμε να πούμε πως είναι τα «δυνατά» σημεία της Εθνικής μας. Μπορούμε να πούμε ότι σε άλλα στοιχεία παραμένουμε αδύναμοι, όπως στο μπλοκ,. Γενικά υπάρχουν θέσεις στις οποίες είμαστε δυνατοί και θέσεις στις οποίες είμαστε αδύναμοι.»
 
Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει για τη συνέχεια, ενόψει της τελικής φάσης;
 
«Τίποτε δεν με προβληματίζει, γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είμαστε, τι θέλουμε να κάνουμε και που θέλουμε να πάμε! Χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται χρόνος προετοιμασίας και χρειάζεται η ομάδα να τριφτεί με μεγάλα και δυνατά τουρνουά προετοιμασίας. Δεν θα έλεγα ότι σε αυτό το επίπεδο λειτουργούμε ιδανικά, αλλά πρέπει να γίνει αυτή η προσπάθεια. Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που υπάρχουν και δεν μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε έτι όπως ακριβώς θέλουμε, αλλά από την άλλη πρέπει να γίνει αυτή η προσπάθεια.»
 
Σε σχέση με την προ προηγούμενη πρόκριση στο Euro μπορεί η Εθνική μας το Σεπτέμβριο να κάνει το βήμα παραπάνω,  με δεδομένο ότι φέτος έχουμε και σημαντικές απουσίες διεθνών σε βασικές θέσεις από πέρυσι;
 
«Οι όμιλοι στο Πανευρωπαϊκό είναι κάτι μεταξύ ορισμού και κλήρωσης. Η ομάδα μας έτσι όπως είναι διαρθρωμένο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αν καταφέρουμε όπως πέρυσι να περάσουμε τη φάση των ομίλων, θα είναι πάλι μια μεγάλη επιτυχία. Νομίζω πως σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα παραπάνω ούτε για ψηλότερες θέσεις. Πέρα από τη δυναμική της ομάδας μας είναι και το σύστημα της διοργάνωσης τέτοιο, που αποκλείεται να σου δώσει θέσεις για την 8άδα.  Και αυτό γιατί βάσει συστήματος, ο πρώτος και δεύτερος των ομίλων παίζει με τον τέταρτο άλλου ομίλου και το να βγεις στις δύο πρώτες θέσεις ενός ομίλου είναι σχεδόν απίθανο.  Αλλά η δυναμική μας είναι αυτό που είχαμε πετύχει και στο προηγούμενο ευρωπαϊκό, δηλαδή του β’ επιπέδου της Ευρώπης, δηλαδή από το 9-16 και αν καταφέρουμε πάλι να περάσουμε σε αυτές τις θέσεις θα είναι μια μεγάλη επιτυχία.»
 
Ισχύει τελικά για την Εθνική αυτό που λαϊκά λέμε «κάθε πέρυσι και καλύτερα»;
 
«Όχι δεν ισχύει, αφού αν παρακολουθήσουμε την πορεία της Εθνικής ομάδας τα τελευταία χρόνια είναι μάλλον… κάθε φέτος και καλύτερα! Έχει κάνει πολλά βήματα προόδου η  ομάδα,  οι μεγάλοι μας αθλητές παραμένουν σε ένα καλό, ανταγωνιστικό και υψηλό επίπεδο. Αντίστοιχα η ψαλίδα ανάμεσα στους νέους αθλητές, ίσως έχει κλείσει σε απόλυτο βαθμό και νέοι και παλιοί αθλητές κάνουν αυτή την μεγάλη προσπάθεια για την πρόοδο της ομάδας. Υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος,  το βλέπουμε το νιώθουμε, βλέπουμε και τον τρόπο που αγωνίζεται και αποτελέσματα της Εθνικής ομάδας, αλλά αυτό πρέπει να συνεχιστεί.  Παρόλο που δεν είναι όλα ρόδινα και έχουμε και σημαντικές ελλείψεις».
 
Η πόρτα της Εθνικής ωστόσο παραμένει ανοιχτή για όλους αυτούς που θέλουν και αξίζει να τη «χτυπήσουν»...
 
«Αυτό συμβαίνει πάντα, δεν υπάρχει αθλητής που να παρακολουθούμε, να αξίζει και να μην βρίσκεται εδώ! Νομίζω πως ό,τι καλύτερο υπάρχει βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και παρά τις σημαντικές ελλείψεις που είχαμε σε σχέση με το προηγούμενο Euro, καταφέραμε και τις αναπληρώσαμε επάξια.»
 
Ως ομοσπονδιακός τεχνικός πώς νιώθετε βλέποντας νέα παιδιά στην Εθνική να προσπαθούν για το καλύτερο και να βάζουν όλο και πιο ψηλά τον πήχη;
 
«Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτή την ομάδα, γιατί και στα νέα παιδιά που αναφέρεστε υπάρχει μία πολύ σημαντική πρόοδος. Αυτό το βλέπουμε και από το πρωτάθλημα, όπου οι νέοι αθλητές παίζουν και μάλιστα πολύ καλά, ενώ και οι μεγαλύτεροι μας αθλητές και πιο έμπειροι, βρίσκονται σε εξίσου καλό επίπεδο. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί όλοι αυτοί οι αθλητές έχουν φοβερή διάθεση για να προσφέρουν στην Εθνική ομάδα.»