Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνος Μαρίνος: Η αναγκαιότητα αθλητικών υποδομών στα σχολεία

Αθλητικές υποδομές στα σχολεία. Η αναγκαιότητα ύπαρξής τους και οι ενστάσεις που κατά καιρούς διατυπώνονται έδωσε την αφορμή στον προπονητή και αθλητικό διευθυντή του ΑΣ ΤΥΦΩΝ κ. Πάνο Μαρίνο, να διατυπώσει τις απόψεις του με το άρθρο που ακολουθεί:
"mens sana in corpore sano Νους υγιής εν σώματι υγιεί.
Η πιο πάνω φράση, γράφτηκε από τον Λατίνο ποιητή Γιουβενάλη, σε ένα χωρίο στο έργο του "Σατυρικά" στην προσπάθεια του να πείσει τους Ρωμαίους να ακολουθήσουν τον δρόμο της αρετής.
Γράφει συγκεκριμένα (σε ελεύθερη μετάφραση στα Ελληνικά): ...θα πρέπει να προσεύχονται για ένα υγιές μυαλό σε ένα υγιές σώμα. Φανταστείτε μια ρωμαλέα καρδιά, που δεν έχει το φόβο του θανάτου και θεωρεί τη μακροημέρευση, το λιγότερο από τα δώρα της φύσης, που μπορεί να αντέξει οποιαδήποτε περίπτωση του μόχθου, που δεν ξέρει ούτε οργή ούτε επιθυμία και σκέφτεται τα δεινά και τους σκληρούς άθλους του Ηρακλή, καλύτερα από ότι αγάπες και δεξιώσεις στα μαξιλάρια του Σαρδανάπαλου. Τί προτείνω να κάνετε για τον εαυτό σας; Σίγουρα, ο μόνος δρόμος για μια ειρηνική ζωή, είναι ο δρόμος της αρετής!
Το παραπάνω γνωμικό, αποτέλεσε για χιλιάδες χρόνια (στα προηγμένα κράτη αποτελεί ακόμα), την θεμελιώδη αρχή της εκπαίδευσης των νέων. Στην σύγχρονη Ελλάδα, παρατηρείται εδώ και δεκαετίες, ο εξοβελισμός του αθλητισμού από τα σχολεία. Το μάθημα της γυμναστικής έχει πλήρως υποβαθμιστεί και απαξιωθεί. Οι αθλητικές υποδομές των σχολικών κτιρίων είναι ανύπαρκτες ή στην καλύτερη περίπτωση, ανεπαρκείς. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και την παντελώς αδικαιολόγητη - έως και ύποπτη - και χωρίς σοβαρή τεκμηρίωση, άρνηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, είτε αυτή εκφράζεται από το διδακτικό προσωπικό είτε από τους συλλόγους γονέων, να φιλοξενήσει οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα. Αλήθεια, έχουν αναρωτηθεί άραγε αν το σημερινό σχολείο, με το εκπαιδευτικό σύστημα που ισχύει στην χώρα μας, έχει την δυνατότητα να παίξει τον παιδαγωγικό ρόλο που θα όφειλε; Ακόμα και οι ίδιες οι οικογένειες, με τους ρυθμούς που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, πόσο σίγουροι είμαστε ότι μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στον βαθμό που τους αναλογεί. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες αντικοινωνικών έως και παραβατικών συμπεριφορών από εφήβους και παιδιά.
Υπάρχει διέξοδος;
Προσωπικά πιστεύω ότι η ενασχόληση των παιδιών και των εφήβων με τον αθλητισμό, είναι μια - οπωσδήποτε όχι η μοναδική - σοβαρή πρόταση. Κι όταν μιλάμε για αθλητισμό, δεν εννοούμε απλά και μόνο το να γυμνάζεται κάποιος. Η λέξη "ΑΘΛΗΤΗΣ" είναι ιερή. Και θα αρκούσε απλά και μόνο να θυμηθεί κάποιος, πώς αντιμετώπιζε η κοινότητα τους αθλητές στην Αρχαία Ελλάδα.
Αθλητής σημαίνει, ήθος, ευπρέπεια, σεβασμός, πειθαρχία, αυταπάρνηση, αυτοκυριαρχία, αυτοπεποίθηση, προσήλωση, ανθεκτικότητα και δεκάδες ακόμα αρετές. Ειλικρινά, πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν πολλοί που μπορούν και τους δίνεται η δυνατότητα, να διδάξουν σήμερα όλα αυτά στα παιδιά; Όταν λοιπόν μιλάμε για την ένταξη ενός παιδιού σε έναν αθλητικό σύλλογο, στην ουσία μιλάμε για την συμμετοχή του σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που του δίνει την δυνατότητα να εξελιχθεί σαν άνθρωπος, σαν προσωπικότητα και να είναι καλύτερα προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην υπόλοιπη ζωή του.
Κι αν υπάρχει απορία για το κατά πόσο η ενασχόληση αυτή, έρχεται σε σύγκρουση με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, καλό θα ήταν να ανατρέξει κάποιος σε εκατοντάδες μελέτες που υπάρχουν και που σαφώς αποδεικνύουν ότι ένας αθλητής έχει πολλαπλάσιες πιθανότητες να πετύχει όποιον στόχο κι αν βάλει, από κάποιον που δεν έχει αυτή την ιδιότητα.
Θα ήθελα λοιπόν, την επόμενη φορά που θα κληθεί κάποιος να αποφασίσει για το αν θα πρέπει να υπάρχουν αθλητικές αίθουσες μέσα στις σχολικές εγκαταστάσεις ή αν θα πρέπει να φιλοξενούνται σε αυτές, αθλητικά σωματεία, να κοιτάξει στα μάτια την μαθήτριά του που πρώτευσε στις πανελλήνιες εξετάσεις - και που όλον τον προηγούμενο καιρό έτρεχε από τη μία άκρη στην άλλη για να βρει χώρο για την προπόνησή της, στερώντας της έτσι πολύτιμο χρόνο, τόσο από την προετοιμασία της, όσο κι από την προσωπική της ζωή - και να της εξηγήσει τον λόγο της άρνησης του.
 
Με τιμή
Πάνος Μαρίνος
Προπονητής βόλλεϋ Αθλητικός Διευθυντής ΤΥΦΩΝ Α.Σ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Template Design © GreekVolley by Babis Iosifidis. All Rights Reserved.