Οι Μακεδόνες Αξιού δεν θέλουν ένα απλό πέρασμα από την Α1

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Μακεδόνες Αξιού μπήκαν στα «μεγάλα σαλόνια» και δεν επιθυμούν να αποτελέσουν… πυροτέχνημα. Ξεκίνησαν το 1998 από τα Κύμινα έχοντας στόχο να πετύχουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Πριν από τέσσερα χρόνια αγωνίστηκαν στη Β’ Εθνική, στη συνέχεια ανέβηκαν στην Α2 και από τη νέα αγωνιστική περίοδο θα φορέσουν τα… καλά τους για τα «σαλόνια» της Α1 γυναικών. Μια τεράστια επιτυχία για την ομάδα και την περιοχή, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία τους πανηγυρίζουν την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΤΖΙΟΥΚΗ
Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά οι Μακεδόνες «πολέμησαν» μέχρι τέλους και ανταμείφτηκαν γι’ αυτό. Ο προπονητής των πρωταθλητών Μανώλης Σκουληκάρης, η λίμπερο Βιβή Αναγνώστου, αλλά και η κεντρικός της ομάδας Διονυσία Τυφλιώρη, αναφέρουν τους λόγους που οδήγησαν τον σύλλογο στη διάκριση και κάνουν όνειρα για την επόμενη χρονιά. Η εφετινή δεν ήταν η μοναδική σεζόν για τον Μανώλη Σκουληκάρη στον πάγκο των Μακεδόνων. Έχοντας ήδη δύο ανόδους στο ενεργητικό του από την Α’ κατηγορία ΕΠΕΣΘ στη Β’ Εθνική και εν συνεχεία στην Α2, επεδίωξε να τριτώσει το καλό με τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ομάδας.

«Αρχικά δεν θέσαμε ως στόχο την άνοδο γιατί είχαμε δύο σημαντικές απώλειες. Όταν επέστρεψε, όμως, η Μερτέκη τα πράγματα άλλαξαν, αποκτήσαμε σταθερότητα και τα καταφέραμε. Πιστεύω πως δίκαια κατακτήσαμε το πρωτάθλημα γιατί θεωρώ ότι ήμασταν η καλύτερη ομάδα σε διάρκεια. Βέβαια, δεν υποτιμώ τη Σταυρούπολη και τον Άρη που θα μπορούσαν να είναι στη δική μας θέση», ανέφερε αρχικά ο προπονητής των Μακεδόνων, για να συμπληρώσει αναφορικά με τα «κλειδιά» της επιτυχίας: «Σε μια ομάδα πάντα πρέπει να υπάρχει καλό κλίμα. Τα κορίτσια ήταν δεμένα μεταξύ τους, δούλεψαν πολλές ώρες εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, με αναλύσεις βίντεο και διάβασμα των αντιπάλων. Δούλεψαν πάρα πολύ στον τομέα της φυσικής κατάστασης με τον Νίκο Στυλιανίδη, ο οποίος αποδεικνύει εδώ και χρόνια την αξία του. Ήμασταν σταθεροί σε διάρκεια, ενώ οι άλλες ομάδες είχαν σκαμπανεβάσματα. Η φυσική κατάσταση μας βοήθησε στη διάρκεια του πρωταθλήματος».

Πλέον, η Α1 αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλους στα Κύμινα και ο τεχνικός των επιτυχιών, εκφράζει την αισιοδοξία του, λέγοντας: «Δεν θέλουμε να αποτελέσουμε… πυροτέχνημα. Με καλή οργάνωση και σε συνεννόηση με τη διοίκηση για κάποια θέματα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε καλή πορεία στην Α1. Η ομάδα έχει χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, με νέες φιλόδοξες αθλήτριες που διαθέτουν ταλέντο και προσόντα. Μάλιστα, πιστεύω ότι τρία ή τέσσερα κορίτσια μπορούν να αποτελέσουν και παίκτριες της Εθνικής ομάδας».

Ποια είναι, όμως, τα συστατικά της συνταγής για να σταθούν οι νεοφώτιστοι στο ανώτερο επίπεδο;
«Δεν χρειάζονται πολλές αλλαγές. Με λίγες, αλλά σημαντικές προσθήκες, ανάλογα με το μπάτζετ που θα έχουμε στη διάθεσή μας και πάντα σε σωστά και λογικά πλαίσια, η ομάδα θα έχει τα φόντα για να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία. Πιστεύω πως θα παλέψουμε και στο τέλος θα δικαιωθούμε. Το βασικό είναι οι αθλήτριες να αποκτήσουν τις εμπειρίες της Α1, γιατί πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό πρωτάθλημα σε σχέση με την Α2. Είναι πολύ πιο γρήγορο πρωτάθλημα. Υπάρχει, όμως, θέληση για δουλειά και φιλοδοξίες και αυτός ο συνδυασμός θα βοηθήσει τα κορίτσια να ανταπεξέλθουν».

Ο κόσμος των Κυμίνων δεν άφησε την ομάδα μόνη της στην προσπάθεια που έκανε για την άνοδο, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο προπονητής, τονίζοντας: «Έχουμε τη στήριξη του κόσμου και το γήπεδό μας ήταν πάντα γεμάτο. Οι φίλαθλοι δείχνουν εδώ και χρόνια πόσο κοντά είναι στην ομάδα και μας ακολουθούσαν και στα εκτός έδρας παιχνίδια».

Σε ερώτηση, πάντως, για το τι καινούριο μπορεί να φέρει η ομάδα στην Α1 κατηγορία, δήλωσε: «Οι Μακεδόνες μπορούν να δείξουν ένα νεανικό πρόσωπο. Όπως λένε για τον Ηρακλή Κηφισιάς, έτσι και οι Μακεδόνες μπορούν να φέρουν το ελληνικό στοιχείο και τον ενθουσιασμό στην Α1. Αυτό το έκανε η ομάδα της Κηφισιάς, αν και στην αρχή του πρωταθλήματος αντιμετώπισε δυσκολίες. Στη συνέχεια, όμως, έδειξε ότι είναι μια αξιόλογη ομάδα και ελπίζω να κάνουμε κι εμείς το ίδιο».
«Δουλεμένη ομάδα»

Η Διονυσία Τυφλιώρη αγωνίζεται στους Μακεδόνες εδώ και δέκα χρόνια και έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανη και χαρούμενη με την άνοδο της ομάδας: «Ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Εγώ προσωπικά δεν το είχα πιστέψει στην αρχή ότι μπορούμε να ανέβουμε. Στην πορεία προέκυψε. Είδαμε όλους τους αντιπάλους μας, καταλάβαμε ότι μπορούμε και το κάναμε. Σιγά-σιγά το πιστέψαμε», τόνισε αρχικά η κεντρικός των πρωταθλητών, για να προσθέσει: «Ήμασταν, πιστεύω, η καλύτερα δουλεμένη ομάδα και από τις πιο δεμένες. Δουλεύαμε από την αρχή της χρονιάς με τον ίδιο προπονητή που μας βοήθησε πολύ, όπως και ο γυμναστής, ο κ. Στυλιανίδης».

Μυστικά υπάρχουν σε όλες τις ομάδες. Γι’ αυτά που έδωσαν, όμως, το εισιτήριο στους Μακεδόνες, η Τυφλιώρη ξεκαθάρισε: «Οι περισσότερες παίκτριες είμαστε μαζί στα Κύμινα εδώ και αρκετά χρόνια. Από το Α’ τοπικό μέχρι και την Α2. Αυτό είναι ένα από τα… μυστικά της επιτυχίας, δηλαδή το γεγονός ότι παίζουμε πολλά χρόνια μαζί στην ίδια ομάδα. Υπάρχει επίσης αγάπη μεταξύ μας και σεβασμός. Αν δεν σέβεσαι τον άλλο δεν σε ενδιαφέρει τίποτα. Έχουμε φιλοδοξίες και το δείξαμε».

Ο στόχος έγινε πράξη, αλλά με κόπο και ιδρώτα. Η έμπειρη αθλήτρια, θυμήθηκε την πορεία της ομάδας, αλλά και τις δυσκολίες που βρέθηκαν μπροστά: «Προς το τέλος του πρώτου γύρου, όταν νικήσαμε τη Σταυρούπολη μέσα στην έδρα της, πίστεψα ότι μπορούμε να πετύχουμε το κάτι παραπάνω. Διαπιστώναμε παιχνίδι με παιχνίδι ότι δεν ήταν τυχαία η πορεία μας. Υπήρχε, βέβαια, το άγχος γιατί δεν είχαμε την εμπειρία της κορυφής. Η ήττα από τον Άρη μας θορύβησε, αλλά στο τέλος τα καταφέραμε».

Για το αν, βέβαια, η ομάδα θα τα καταφέρει το ίδιο καλά και στη μεγάλη κατηγορία, η Τυφλιώρη υποστηρίζει: «Αν συνεχίσουμε ακριβώς έτσι όπως τελειώσαμε, πιστεύω πως θα έχουμε πολύ καλή πορεία. Το θέμα είναι να διατηρηθεί ο κορμός και να δουλέψουμε ανάλογα. Ο στόχος μας θα είναι φυσικά η παραμονή. Από θέμα εμπειρίας, πέραν της Βιβής Αναγνώστου, καμιά άλλη κοπέλα δεν έχει αγωνιστεί στην Α1. Θα στηριχτούμε, όμως, στο νεανικό στοιχείο, τον ενθουσιασμό και τη θέληση».

«Παντομίμα στο πούλμαν»

Στα Κύμινα πήγε ως δανεική από τον Ηρακλή, με τον οποίο είχε αποκτήσει εμπειρίες από την παρουσία του στην Α1. Η Βιβή Αναγνώστου βοήθησε τους Μακεδόνες να κάνουν το «άλμα» και πλέον κάνει τα δικά της όνειρα με μεγαλύτερη αισιοδοξία: «Ως ομάδα έχουμε τις δυνατότητες, αλλά χρειάζονται μία-δύο καλές προσθήκες, για να δώσουν το κάτι παραπάνω, πέραν της παραμονής. Τώρα το επίπεδο είναι υψηλότερο και η ομάδα θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό. Θα κινούμαστε πλέον διαφορετικά σε όλους τους τομείς, αλλά πιστεύω ότι με καλή δουλειά και ολοκληρωμένη προπόνηση, θα αποτελέσουμε έναν αξιόμαχο αντίπαλο».

Σχολιάζοντας τα όσα βρήκε στη νέα ομάδα της, αλλά και την εντυπωσιακή πορεία που διέγραψε φτάνοντας στην κορυφή, ανέφερε: «Προσαρμόστηκα εύκολα και οφείλω να πω ότι όλα τα κορίτσια με βοήθησαν πολύ σε αυτό. Ήταν τόσο οικείο το περιβάλλον που έγινα απευθείας ένα με την ομάδα. Είμαστε όλες φίλες μεταξύ μας και η μία σέβεται την άλλη. Ξεπεράσαμε τα εμπόδια δουλεύοντας σαν οικογένεια και στα πολύ δύσκολα κάναμε και λίγη πλάκα, αφού χρειάζεται να βλέπεις τα πράγματα από την αισιόδοξη πλευρά της ζωής για να νιώθεις καλύτερα. Όταν πηγαίναμε εκτός Θεσσαλονίκης με το πούλμαν παίζαμε παντομίμα για να περνάμε καλά. Ο προπονητής μάς έκανε ομάδα, μάς έλεγε να μοιραζόμαστε τα προσωπικά μας μπροστά σε όλες τις συμπαίκτριές μας».

Η λίμπερο των Μακεδόνων δεν έκρυψε ποτέ την πίστη της για την άνοδο, κάτι που παραδέχτηκε σημειώνοντας: «Από την πρώτη στιγμή πίστεψα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ανέβουμε στην Α1. Στην πορεία, βέβαια, όταν χάσαμε και στα δύο παιχνίδια από τον Άρη, ζοριστήκαμε. Παρόλα αυτά, φάνηκε ότι μπορούσαμε και όταν ο Άρης έκανε ήττες από άλλες ομάδες, το εκμεταλλευτήκαμε».

- ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ VOLLEYB@LL
πηγη ΕΟΠΕ