Ένα γνώριμο πρόσωπο της ελληνικής άμμου βρέθηκε στην Ίο, αλλά αυτή τη φορά με διαφορετική ιδιότητα.
Ο Νικήτας Ζάμπσκι έχει αγωνιστεί πολλάκις στα τουρνουά μπιτς βόλεϊ της χώρας μας, καθώς έχει ζήσει για επτά χρόνια στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Χανιά. Στο παγκόσμιο της Ίου όμως έχει έρθει με άλλον ρόλο, αυτόν του προπονητή των αδερφών Λίκατσκβι από την Ουκρανία.
Ο ίδιος μίλησε για τη διοργάνωση, τον ρόλο τους ως προπονητής της Εθνικής Ουκρανίας στην Ίο αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.
Νικήτας Ζάμπσκι: «Μου ζήτησε η ομοσπονδία να βοηθήσω, τους έδωσα συμβουλές για τον αέρα»
Προτιμώ να βλέπω τον εαυτό μου ως assistant coach.Τα παιδιά έχουν κανονικά προπονητή στην Ουκρανία που τους καθοδηγεί όπως πρέπει. Γνωρίζετε όμως την κατάσταση που υπάρχει στην Ουκρανία.
Από τη στιγμή λοιπόν που δεν υπήρχε η δυνατότητα για τον προπονητή τους να έρθει μαζί τους και από την ομοσπονδία γνωρίζουν ότι μένω στην Ελλάδα και πως μπορώ να βοηθήσω τα παιδιά μου το ζήτησαν.
Γνωρίζω πολύ καλά τα παιδιά αλλά και την κατάσταση στην Ελλάδα, γνωρίζω πως να διαχειριστείς τη ζέστη και τον αέρα, ενώ ξέρω πολύ καλά και τις τέσσερις ελληνικές ομάδες.
Το πιο σημαντικό που τους είπα είναι να κάνουν προετοιμασία με γρήγορες, κοντινές και ακριβείς πάσες. Δεν μπορώ να αλλάξω το παιχνίδι τους, αλλά προσέχουμε τους αντιπάλους, βλέπουμε βίντεο και σκεφτόμαστε το που μπορούμε να βρούμε 2-3 έξτρα πόντους σε κάθε σετ, είναι πολλοί για αυτό το επίπεδο.
Βέβαια μέσα στον αγώνα δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι ως προπονητής στην άμμο. Στη σάλα ο προπονητής μπορεί να οδηγήσει τον αγώνα, να δώσει συμβουλές, εδώ μόνο… να κάθεσαι και να καπνίζεις (γέλια).
Στον αγώνα απέναντι στην Πολωνία τα παιδιά πήγαν πάρα πολύ καλά. Στεναχωρήθηκαν γιατί πάντα στεναχωριέσαι όταν χάνεις με τέτοιον τρόπο (σ.σ. 23-21, 29-27), αλλά εγώ είμαι ικανοποιημένος, ήταν πολύ καλοί.
«Στην Ίο πάντα όλα λειτουργούν σαν ελβετικό ρολόι»
Όποτε έχω έρθει στην Ίο δεν έχω δει ποτέ κακή διοργάνωση. Έρχονται αθλητές που έχουν εμπειρίες από το εξωτερικό, ήρθαν τα κορίτσια από την Ουκρανία και μου έλεγαν ότι δεν είχαν δει τόσο καλή διοργάνωση.
Εδώ όλα κυλούν σαν ελβετικό ρολόϊ, δεν υπάρχει κανένα παράπονο από τη διοργάνωση.
«Πώς να μη θέλεις να ζήσεις στη χώρα που έχει το νησί του Οδυσσέα;»
Ήρθα στην Ελλάδα πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του 2014. Είχα κάποιες αλλαγές στη ζωή μου και αποφάσισα να δω πως μένουν στη Νότια Ευρώπη.
Γνώριζα την Ελλάδα από την ιστορία και τη μυθολογία, ήθελα να δω το νησί του Οδυσσέα και είμαι χαρούμενος που το έκανα, έχει πάρα πολύ ωραία πράγματα η Ελλάδα και πολύ ωραίο φαγητό.
Δεν ξέρω αν θα μείνω στην Ελλάδα γιατί όσο μένεις… μετά δεν μπορείς να φύγεις, βγάζεις ρίζερ στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν θα κάτσω ή αν θα φύγω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι θέλω να ζήσω εδώ όταν πάρω σύνταξη.
Με άλλαξε η Ελλάδα, όταν είχα έρθει ήμουν τρελός, υψηλές ταχύτητες, πολλά νεύρα αλλά πλέον έχω ηρεμήσει.
**Διοργανωτής του Ios Futures είναι η εταιρεία Luxurios. Υπερήφανοι υποστηρικτές της διοργάνωσης είναι το ταξιδιωτικό πρακτορείο Luxurios Travel, τα νερά Arrena, τα αντηλιακά Ambre Solaire και τα κατάστημα ένδυσης Unity