Μεγάλη νίκη γοήτρου και βαθμολογικής ανάσας πανηγύρισε ο Φοίνικας Σύρου, ο οποίος επικράτησε με 3-2 σετ του Παναθηναϊκός στο ντέρμπι της 12ης αγωνιστικής της Volley League, σε ένα παιχνίδι με ένταση, ανατροπές και έντονο συναισθηματικό φορτίο.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Αξέλ Τρούχτσεφ, που αναδείχθηκε MVP, σημείωσε 20 πόντους και υπέγραψε μία από τις κορυφαίες εμφανίσεις της σεζόν, ενώ αμέσως μετά το τέλος του αγώνα ανακοίνωσε πως αυτό ήταν το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα του Φοίνικα. Μαζί με τον Βαν ντε Ντρις, που πρόσθεσε 21 πόντους, αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για τους γηπεδούχους.

Ο Φοίνικας πραγματοποίησε ίσως την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, μπαίνοντας αποφασιστικά στο παιχνίδι και αποκτώντας προβάδισμα 2-0 σετ. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε, βελτίωσε την απόδοσή του και κατάφερε να ισοφαρίσει, οδηγώντας το ματς στο τάι μπρέικ. Εκεί, όμως, οι Συριανοί έδειξαν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με καθοριστικό μπλοκ και πίεση από το σερβίς του Τρούχτσεφ, φτάνοντας σε μία σπουδαία νίκη.

Η επιτυχία αυτή ανέβασε τον Φοίνικα στους 12 βαθμούς, ισοβαθμώντας με την Καλαμάτα 80, η οποία έχει έναν αγώνα λιγότερο. Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός, παρά την ήττα, έφτασε τους 28 βαθμούς και παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας, μαζί με τον Μίλωνα που επίσης έχει ένα παιχνίδι λιγότερο.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Φοίνικα Σύρου επί του Παναθηναϊκού μετά τις 3 Φεβρουαρίου 2023, γεγονός που δίνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο αποτέλεσμα.

Τα σετ: 3-2 (26-24, 25-23, 15-25, 18-25, 15-08) σε 135′

Α.Ο. ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ (Σλόμπονταν Πράκλιατσιτς): Νεβό 1 (1 μπλοκ), Μικελούτσι 11 (4/9 επ., 2 άσσοι, 5 μπλοκ), Αναγνώστου 5 (3/9 επ., 1 άσσος, 1 μπλοκ), Τρούχτσεφ 20 (12/30 επ., 6 άσσοι, 2 μπλοκ, 48% υπ. – 16% άριστες), Κωστόπουλος 8 (6/15 επ., 2 μπλοκ, 38% υπ. – 12% άριστες), Βαν Ντε Ντρις 21 (14/31 επ., 4 άσσοι, 3 μπλοκ) / Μπουράκης (λ, 54% υπ. – 28% άριστες), Σαλταφερίδης, Ρουσόπουλος, Ρούσος 1 (1/3 επ.), Μήλης 2 (2/4 επ.), Καγιαλής 1 (1/1 επ.).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο. (Δημήτρης Ανδρεόπουλος): Γκάσμαν 7 (4/11 επ., 1 άσσος, 2 μπλοκ), Νίλσεν 28 (22/40 επ., 4 άσσοι, 2 μπλοκ), Βουλκίδης 2 (1/2 επ., 1 μπλοκ), Ανδρεόπουλος 9 (9/18 επ., 52% υπ. – 18% άριστες), Σπίριτο 3 (3 μπλοκ), Πρωτοψάλτης 17 (15/27 επ., 1 άσσος, 1 μπλοκ, 53% υπ. – 32% άριστες) / Χανδρινός (λ, 24% υπ. – 14% άριστες), Κοντοστάθης (λ), Κασαμπαλής, Παπαλεξίου 4 (2/7 επ., 2 μπλοκ), Γιάντσουκ.

ΜVP ο Αξέλ Τρούχτσεφ

Ο Γάλλος ακραίος Αξέλ Τρούχτσεφ αναδείχτηκε MVP του Φοίνικα στη νίκη επί του Παναθηναϊκού και ανακοίνωσε πως είναι ο τελευταίος του αγώνας. Την βράβευση έκανε η πρόεδρος του Φοίνικα Δώρα Καρτάνου.

 O προπονητής του Φοίνικα Σλόμπονταν Πράκλιατσιτς δήλωσε: «Ήρθε τη στιγμή που τη χρειαζόμασταν περισσότερο. Τι να πω… για εμάς αυτή η νίκη είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί παλεύουμε για την παραμονή μας στην κατηγορία, ειδικά μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που είχαμε από την αρχή της χρονιάς. Ήρθα στην ομάδα με τον καινούριο χρόνο και αυτή ήταν η πρώτη εβδομάδα που μπορέσαμε να δουλέψουμε σωστά και πλήρως, με όλη την ομάδα μαζί. Δουλέψαμε καλά και αυτό φάνηκε μέσα στο γήπεδο, φάνηκαν τα αποτελέσματα. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες μου. Σήμερα θα το χαρούμε, θα το γιορτάσουμε και από αύριο συγκεντρωνόμαστε στο επόμενο παιχνίδι. Θέλω επίσης να συγχαρώ την ομάδα του Παναθηναϊκός για μια καθαρή και δίκαιη μάχη. Έπαιξαν καθαρά, έπαιξαν σωστά και τους εύχομαι καλή συνέχεια στο πρωτάθλημα».

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Δημήτρης Ανδρεόπουλος δήλωσε: «Σήμερα είναι μια θλιβερή επέτειος για τον Παναθηναϊκό και οφείλουμε να τη θυμόμαστε. Ένας άνθρωπος που αγάπησε βαθιά την ομάδα, ο Γιώργος Αλεξανδρής, μαζί με άλλους τέσσερις ανθρώπους, πήραν πριν μερικά χρόνια το ανδρικό τμήμα βόλεϊ του Παναθηναϊκού από μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και το οδήγησαν στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα: μια ομάδα που κατακτά πρωταθλήματα, διεκδικεί τίτλους και δίνει σπουδαία παιχνίδια. Είναι χρέος μας να τον τιμούμε και να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη του. Τώρα, όσον αφορά το παιχνίδι. Χάσαμε τα δύο πρώτα σετ στις λεπτομέρειες, με τρόπο που νιώθαμε ότι μπορούσαν να είναι δικά μας. Και στα δύο φτάσαμε πολύ κοντά, αλλά δεν καταφέραμε να τα τελειώσουμε. Βγάλαμε όμως αντίδραση, επιστρέψαμε στο ματς και το οδηγήσαμε μέχρι το τάι μπρέικ. Το πέμπτο σετ, όμως, είναι πάντα μια ρωσική ρουλέτα. Κάποιες φορές όλα κρίνονται από το ξεκίνημα, όπως έγινε σήμερα με τον Φοίνικας Σύρου. Ήταν ένα πολύ μεγάλο και δυνατό παιχνίδι. Δεν θα έλεγα ότι είχε την απόλυτη ποιότητα, αλλά είχε τεράστια ένταση, δύναμη και πάθος. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην ομάδα του Φοίνικα για την εμφάνισή της – έπαιξε εξαιρετικό βόλεϊ».

Ο ακραίος του Παναθηναϊκού Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος δήλωσε: «Ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων που δεν πήγε καλά. Στα δύο πρώτα σετ ο Φοίνικας μας πίεσε στο σερβίς και δεν κάναμε καλές υποδοχές. Στη συνέχεια βελτιωθήκαμε και γυρίσαμε το παιχνίδι. Στο τάι μπρέικ άνοιξε το σκορ με λάνθασμένες ενέργειες δικές μας και έπειτα δεν μπορέσαμε να τους φτάσουμε. Τέλος, θέλω να σημειώσω ως μέλος του ΠΑΣΑΠ ότι οι έλληνες βολεϊμπολίστες είμαστε αντίθετοι στην  αύξηση των ξένων».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΟΛΑΡΗ