Γιάννης Φάκας: Ο Προπονητής των επιτυχιών

Τον Γιάννη Φάκα λίγο ή πολύ τον ξέρουμε όλοι. Υπήρξε ένας πολύ σπουδαίος αθλητής στην ιστορία του Ελληνικού βόλεϊ κι εδώ και λίγα χρόνια παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από τον πάγκο σαν προπονητής κι έχει συνδυάσει το όνομα του μόνο με επιτυχίες.

 

fakas-coachΟ Γιάννης Φάκας σαν προπονητής ανέβασε στην Α’ Κατηγορία τον ΕΑΟΣ Σπάτων ως πρωταθλήτρια. Με το Κολλέγιο Αθηνών έπαιξε στον τελικό για άνοδο στην Β’ Εθνική απέναντι στον Οδυσσέα Αμαρουσίου και έφτασε πολύ κοντά στην άνοδο αλλά ο τραυματισμός του πασαδόρου στο 0-2 του πρώτου αγώνα των play off στέρησε την άνοδο.

Ανέλαβε την Αργυρούπολη μια αγωνιστική πριν τελειώσει ο Α’ γύρος στο τέλος της βαθμολογίας και την ανέβασε αήττητη όλο τον β’ γύρο στην Α2. στον ίδιο σύλλογο κοουτσάρισε την γυναικεία ομάδα, στις 7 τελευταίες αγωνιστικές και έκανε 7 νίκες.

Πέρσι ανέλαβε την ομάδα του Οδυσσέα Αμαρουσίου με 7 βαθμούς τελευταία, επίσης μια αγωνιστική πριν τελειώσει ο Α γύρος και έφθασε στους 28 διαψεύδοντας όλους αυτούς που θεωρούσαν ότι θα ήταν μια απ τις τρεις ομάδες που θα έπεφταν κατηγορία.

 

Ο Γιάννης Φάκας όμως υπήρξε και προπονητής της Εθνικής Ενόπλων αλλά και της Εθνικής Ανδρών. Σαν προπονητής στην Εθνική Ενόπλων κατέκτησε ισάριθμα μετάλλια στα αντίστοιχα στρατιωτικά πρωταθλήματα. Με την Εθνική ομάδα Ανδρών στη Σμύρνη στο πλευρό του Δημήτρη Καζάζη, η Εθνική μας έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις και βρέθηκε πολύ κοντά στην τετράδα.


Πότε ξεκίνησες Γιάννη την προπονητική;

«Ξεκίνησα απ’ την Εθνική ενόπλων πριν 12 χρόνια κοουτσάροντας όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής ... Γκιούρδα, Ντράγκοβιτς, Καζάζη και πολλούς άλλους για να μην αδικήσω κανέναν.

Η προπονητική ήρθε σαν συνέχεια της αθλητικής μου καριέρας..πάντα έβλεπα το βόλεϊ απ την προπονητική του πλευρά δεν ήμουν ρολίστας αθλητής αλλά έψαχνα τρόπους προπονητικής για να γίνω καλύτερος.»

Αντιμετώπισες δυσκολίες στην καριέρα σου ως τώρα;

«Ειλικρινά δεν αντιμετώπισα καμία δυσκολία, είχα τον σεβασμό όλων των αθλητών προς το πρόσωπο μου.»

Βρέθηκες ποτέ στην πειρασμό να πεις από τον πάγκο «τώρα μπαίνω μέσα να παίξω»;

«Είχα ξεκαθαρίσει μέσα μου το ρόλο του προπονητού..και δεν άφηνα περιθώρια στον εαυτό μου να σκεφτεί ότι θα έπαιζα αν έμπαινα στο παιγνίδι ότι θα έπαιζα καλύτερα.»

 

Φέτος είσαι πάλι προπονητής στην ομάδα του Αμαρουσίου τι στόχους έχεις;

«Στόχος μέσα από ποιοτική και φυσικά ανταγωνιστική προπόνηση η ομάδα να παίξει σύγχρονο βόλεϊ και να είναι υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο! Φέτος σχεδιάζουμε πάντα με κορμό νεανική ομάδα, ομάδα η οποία θα κάνει ένα βήμα παραπάνω, αλλάζοντας επίπεδο αγωνιστικό..και με την προσθήκη νέων παικτών να γίνουν καλύτεροι οι υπάρχοντες.»

Εκτός όμως από προπονητής ο Γιάννης Φάκας έχει και μια αξιοθαύμαστη πορεία σαν αθλητής, παίζοντας δίπλα σε μεγάλα ονόματα της εποχής και γνωρίζοντας μεγάλες δόξες.

 

enoplon

Πως ξεκίνησες την καριέρα σου σαν αθλητής;

«Ξεκίνησα απ’ τον ΑΓΣΙ Ιωαννίνων ήρθε μεταγραφή στον Ολυμπιακό όπου έπαιξα 12 χρόνια, μετά 4 χρόνια στη ΑΕΚ και στη συνέχεια στον Πανελλήνιο.»

Ποιες οι διακρίσεις σου;

«Έχω παίξει πάνω από 100 φορές με τα χρώματα της Εθνικής . Πήρα 8 πρωταθλήματα Ελλάδας με Ολυμπιακό και 6 κύπελλα. Έπαιξα σε τέσσερα final four, ασημένιο μετάλλιο 2 χάλκινα και μια τέταρτη θέση. Επίσης χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων.»

olumpiakos

Είναι κάτι που θα σου μείνει αξέχαστο από την εποχή σου σαν αθλητής;

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την είσοδο στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον τελικό με τη Μεσατζέρο Ραβένα με 20.000 χιλιάδες κόσμο και έναν απίστευτο παλμό.»

Ποιος συναθλητής σου, σου έκανε εντύπωση;

«Ο Γκούσταφσον ήταν μια παγκόσμια φυσιογνωμία στην εποχή του και ένας μεγάλος σταρ, μαζεύοντας κόσμο και στις προπονήσεις αυτό ήταν κάτι που το βιώσαμε μαζί του.»

fakas-izmir

Το Who is Who του Γιάννη Φάκα:



Γεννήθηκε : Στα Ιωάννινα, στις 16/3/1964

Ύψος: 196 εκ.

Θέση : Ακραίος

Ομάδες:

1999-00 Πανελλήνιος 

1995-99 ΑΕΚ

1983-95 Ολυμπιακός

1979-82 ΑΓΣ Ιωαννίνων


Διεθνής Συμμετοχές : 109



Προπονητής:

2012-13 Οδυσσέας Aμαρουσίου

2011-12 Αργυρούπολη

2007-09 Κολλέγιο Αθηνών

2009-10 ΕΑΟΣ Σπάτων

2009-10 Εθνική ομάδα Ανδρών

2008 Βάρεντορφ, Γερμανίας

2004 Κίνσιγκτον, Καναδάς

2002 Τόμις Κοστάντα Ρουμανίας

Εθνική Ενόπλων

fakas-mitar-sm