Ο Ντίμα Φιλίποφ στο GreekVolley

Το GreekVolley συνεχίζει την προσπάθεια ''γνωριμίας'' με τα νέα ταλέντα του ελληνικού βόλεϊ. Σε αυτό το αφιέρωμα, φιλοξενούμε τον Ντίμα Φιλίποφ, ο οποίος αγωνίστηκε τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ως δανεικός στον Επίκουρο Πολίχνης από τον Παναθηναϊκό και τον βοήθησε να κερδίσει την άνοδο στην Α1 κατηγορία. Διαβάστε το αφιέρωμα του  site μας στον Ντίμα, αλλά και τις απαντήσεις του σε 30 ερωτήσεις μας σχετικά με τον εαυτό του.

Το αφιέρωμα του GreekVolley στο Dima Filippov

Ο Ντίμα Φιλίποφ, γιος του μεγάλου Γιούρι που αγωνίστηκε στα ελληνικά γήπεδα για πολλά χρόνια (δείτε εδώ πληροφορίες), γεννήθηκε στο Lugansk της Ουκρανίας στις 4/12/1990. Σε ηλικία ενός έτους ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τους γονείς του, αφού ο πατέρας του συμφώνησε τότε να αγωνιστεί στην ομάδα των Ναυπηγείων (με προπονητή τον Στέλιο Προσαλίκα).

Έμεινε στη χώρα μας έως το 1998, όταν και ο πατέρας του πήρε μεταγραφή για τη βραζιλιάνικη Σουζάνο και αφού πρώτα είχε αγωνιστεί σε: Ναυπηγεία (1992-1993), Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας (1993-1994) και Παναθηναϊκό (1994-1998). Ο μικρός Ντίμα, όμως δείχνει να προτιμά το ποδόσφαιρο και έτσι γράφεται στην ακαδημία του Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Η οικογένεια έμεινε στη Βραζιλία για ένα χρόνο και το καλοκαίρι του 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και παρέμεινε για τρία χρόνια, με τον Γιούρι να αγωνίζεται στην ομάδα της ΑΕΚ. Ο Ντίμα αφήνει το ποδόσφαιρο και ασχολείτε με το μπάσκετ, αγωνιζόμενος στις ακαδημίες της ''Ένωσης''.

Το 2002 γυρίζουν στη χώρα τους, όπου ο Γιούρι υπογράφει στη Λοκομοτίβ Χάρκοφ (έμεινε μέχρι το 2005 και τέλειωσε εκεί την καριέρα του) και ο μικρός Ντίμα κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο του βόλεϊ. Πηγαίνει στο ίδιο αθλητικό σχολείο (με εξειδίκευση στο βόλεϊ) από το οποίο ξεκίνησε και ο πατέρας του, ενώ έχει και τον ίδιο προπονητή (Βαλεντίν Πετσένκο). Ξεκινά να αγωνίζεται στη θέση του λίμπερο, αλλά μετά από λίγο καιρό, ο Πετσένκο του αλλάζει θέση σε πασαδόρο, καθώς μέσα σε τρία χρόνια ψήλωσε 34(!) πόντους (από 1.65 σε 1.99).

Το 2006, ο τότε προπονητής της Εθνικής εφήβων, Γιώργος Τεκτονίδης τον είδε να αγωνίζεται στον αγώνα Ουκρανία-Ελλάδα για το  πανευρωπαϊκό εφήβων και του έκανε πρόταση να έρθει στη χώρα μας. Έπειτα από δύο εβδομάδες, τον πήρε τηλέφωνο άνθρωπος της διοίκησης του ΠΑΟ και έτσι έφθασε στην Αθήνα  την ίδια μέρα που ερχόταν και ο Μπερούτο για προπονητής.

Ο Ντίμα έρχεται στην ομάδα του Παναθηναϊκού, αλλά δεν τον εμπιστεύονται ούτε για δεύτερο πασαδόρο. Γι’ αυτό το λόγο άρχισε ο δανεισμός του μαζί με τη συνέχεια της περιπέτειάς του. Δίνεται δανεικός στον Απόλλωνα Αθηνών, όπου και αγωνίζεται για την αγωνιστική περίοδο 2007-2008.

Την επόμενη σεζόν δίνεται και πάλι δανεικός, αυτή τη φορά στην κυπριακή Ανόρθωση και μαζί της κατακτά το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Κύπρου. Στο Cev Cup, η Ανόρθωση περνάει το εμπόδιο της γαλλικής Πουατιέ με δύο νίκες και περνάει στην επόμενη φάση, όπου πέφτει πάνω στη Λοκομοτίβ Χάρκοφ, την ομάδα που προπονούσε ο Γιούρι Φιλίποφ. Παρά την προσπάθεια του Ντίμα, η ομάδα του Γιούρι παίρνει την προκρίση και η Ανόρθωση μένει εκτός συνέχεις στη διοργάνωση.

Το καλοκαίρι του 2009, ο Ντίμα αποκτά ελληνικό διαβατήριο και επιστρέφει για μία ακόμη φορά στον Παναθηναϊκό. Ο νέος –τότε- προπονητής, Στέλιος Καζάζης δεν τον έχει στα πλάνα του και έτσι ο Ντίμα την αγωνιστική περίοδο 2009-2010 πάει στον Επίκουρο Πολίχνης στην Α2 κατήγορια. Αγωνίζεται ως πρώτος πασαδόρος και βοηθά την ομάδα του να πάρει το εισητήριο της ανόδου στην Α1.

Τον Ιούνιο του 2010, ο δεύτερος πασαδόρος του Παναθηναϊκού, Σάκης Ψάρρας ανακοινώνει πως φεύγει από την ομάδα και όπως όλα δείχνουν, αντικαταστάτης του για την προσεχή σεζόν (2010-2011) θα είναι ο Ντίμα Φιλίποφ. Στο τέλος του ίδιου μήνα, ο Ντίμα κλήθηκε και στην Εθνική ανδρών. Ωστόσο, στις αρχές Ιουλίου, ο Ολυμπιακός επικοινωνεί με τον Ντίμα και τον πατέρα του και κάνει την προσφορά, ώστε να γίνει δικός του ο νεαρός. Ο Ντίμα δέχεται και υπογράφει συμβόλαιο τριών ετών με την ομάδα του Πειραία, όπου θα αγωνίζεται ως δεύτερος πασαδόρος πίσω από τον Ζέκοφ.

 

Το ‘’WHO IS WHO’’

του Dima Filippov

 

Ημ. Γέννησης: 04 Δεκεμβρίου 1990

Τόπος Γέννησης: Lugansk, Ουκρανία

Ύψος: 2.00 μ.

Ομάδα: Ολυμπιακός

Θέση: Πασαδόρος

Προηγούμενες ομάδες: Απόλλων Αθηνών (2007-2008), Άνόρθωση (2008-2009), Επίκουρος (2009-2010)

Διεθνής: -

 

 

1. Μικρός ποια ομάδα υποστήριζες;

Την Εθνική Γαλλίας στο ποδόσφαιρο.

 

2. Αν δεν είχες γίνει παίχτης του βόλεϊ, τι θα ήθελες να ήσουν;

Σίγουρα θα είχε σχέση με τον αθλητισμό, γιατί ο αθλητισμός για μένα είναι το παν. Μου αρέσει πολύ το μπάσκετ.

 

3. Τι θα άλλαζες στο άθλημα;

Στο άθλημα δε θα άλλαζα απολύτως τίποτα, όσον αφορά τους κανονισμούς. Θα φρόντιζα, ωστόσο, να υπάρχει ελεύθερη είσοδος σε όλα τα πρωταθλήματα, σε όλα τα επίπεδα, ώστε να έρχεται ο κόσμος για να παρακολουθήσει το άθλημα, όσον αφορά την οργάνωση.

 

4. Ποιος είναι ο κολλητός σου στο βόλεϊ;

Ο Παύλος Δραγκίδης και ο Κώστας Αβγητίδης, ο οποίος αγωνίζεται στο Μακεδονικό Θεσσαλονίκης.

 

5. Ποιον θεωρείς καλύτερο αγώνα στη μέχρι τώρα καριέρα σου;

Δε θυμάμαι κάποιον συγκεκριμένα, αλλά αυτά που μου έμειναν στο μυαλό είναι ο τελευταίος αγώνας στην Α2 με τον Επίκουρο, όπου κερδίσαμε την άνοδο στην Α1 κατηγορία και τα παιχνίδια στο Challenge Cup, όταν αγωνιζόμουν στην Ανόρθωση, με αντίπαλο τον πατέρα μου.

 

6. Είσαι προληπτικός; Αν ναι, θα μας πεις το γούρι σου;

Γούρι έχω. Πάντα βάζω το αριστερό μου παπούτσι πρώτο!! (γέλια)

 

7. Ποιο είναι το πιο σημαντικό αντικείμενο που έχεις;

Δεν έχω κάτι τέτοιο.

 

8. Το μεγαλύτερο σου ελάττωμα;

Αλήθεια δε μπορώ να πω. Ρωτήστε καλύτερα τους φίλους μου.

 

9. Το μεγαλύτερό σου όνειρο;

Όνειρα δεν έχω. Έχω στόχους. Ένας από αυτούς, που έχει σχέση με το βόλεϊ, είναι να παίξω σε τελικό στο Ιταλικό πρωτάθλημα.

 

10. Ποια είναι η μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή;

Μετά από μια δύσκολη σεζόν, παίρνω τα εισιτήρια για Ουκρανία για να πάω να δω τους δικούς μου. Για μένα είναι η μεγαλύτερη απόλαυση.

11. Τι σε εκνευρίζει περισσότερο;

Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος για να με εκνευρίσουν εύκολα. Δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο.

 

12. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου;

Ούτε καν έχω σκεφτεί κάτι τέτοιο και δε μπορώ να πω.


13. Έχεις μετανιώσει για κάτι που έχεις κάνει ή που δεν έχεις κάνει;

Όχι, όχι! Δε μετανιώνω, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Ίσως μετά από καιρό να λέω πως έπρεπε να κάνω κάτι έτσι ή αλλιώς, αλλά από τα λάθη μας μαθαίνουμε.

 

14. Ποια θεωρείς σημαντικότερη αξία στη ζωή;

Πιστεύω από την υγεία εξαρτώνται όλα. Γι’ αυτό εύχομαι υγεία για όλους.

 

15. Τι έμαθες και κράτησες από τους γονείς σου;

Ο κάθε άνθρωπος βάζει κάποιους στόχους και κάνει τα πάντα για να τα καταφέρει. Αυτό κράτησα από τους γονείς μου και πολλά άλλα που θα έπαιρνε πολύ χρόνο να τα πω. Απλά θέλω να πω πως τους ευχαριστώ πολύ!

 

16. Πότε έκλαψες τελευταία φορά;

Δεν θυμάμαι… Γενικά δεν είμαι από τους ανθρώπους που κλαίνε εύκολα.

 

17. Ποια είναι η μεγαλύτερη αταξία σου;

Έκανα πολλές σκανδαλιές όταν ήμουν μικρός και δε θυμάμαι κάποια συγκεκριμένη. Ήθελα πάντα να γίνεται το δικό μου!

 

18. Ποιος είναι ο ήρωας των παιδικών σου χρόνων;

Δεν ήμουν πολύ των παιδικών. Ήμουν πολύ των σπορ κι όταν ήμουν μικρός, δεν είχα τρέλα όπως άλλα παιδάκια με τον Σούπερμαν ή τον Μπάτμαν κ.τ.λ.

 

19. Ποιος αθλητής από το χώρο του βόλεϊ είναι το είδωλό σου;

Με απόλυτη σιγουριά: Yuriy Filippov!

 

20. Παρακολουθείς άλλα σπορ;

Ναι, παρακολουθώ πάρα πολύ όλα τα σπορ. Πιο πολύ μπάσκετ και ποδόσφαιρο.


21. Ποιον αθλητή άλλου σπορ θαυμάζεις και θα ήθελες να γνωρίσεις;

Michael Jordan και Zinedine Zidane.

 

22. Με τι χαλαρώνεις;

Χαλαρώνω με το internet.

 

23. Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;

Το ‘’Welcome to wherever you are’’ του Bon Jovi.

 

24. Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

Το φαγητό της γιαγιάς και της μαμάς!

 

25. Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία;

Δεν ασχολούμαι πολύ με ταινίες.

 

26. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ηθοποιός;

Δεν έχω κάποιον, γιατί όπως είπα δεν παρακολουθώ πολύ ταινίες.

 

27. Σε ποια πόλη θα ήθελες να μένεις;

Στην Αθήνα.

 

28. Ποιο μέρος του κόσμου θα ήθελες να επισκεφθείς;

Θα ήθελα πάρα πολύ να πάω στην Κούβα και στη Τζαμάικα!

 

29. Ποιο μνημείο της ανθρωπότητας θεωρείς το σημαντικότερο;

Κάθε μνημείο με το δικό του τρόπο είναι σημαντικό. Πιστεύω πως δε μπορούμε να κρίνουμε.

 

30. Τι θα ζητούσες από τον πρωθυπουργό της χώρας μας;

Ο καθένας κάνει τη δουλειά του κι εμείς τη δική μας. Δε θα ζητούσα τίποτα, γιατί αυτός ξέρει καλύτερα τι πρέπει να κάνει.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε τα στοιχεία του Dima Filippov.

 

Επιμέλεια: Γιάννης Ρούσσος